Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Po 10-ciodniowym odpoczynku, temat zostaje otwarty, a ze względu na swoje monstrualne rozmiary, także podzielony.
W tym miejscu pragnę mocno prosić o utrzymywanie dyskusji na poziomie. Chcę, aby dyskusja była merytoryczna, oparta o źródła bądź własne przemyślenia, lecz bez wypowiedzi w stylu "Rydzyk jest głupi!". Posty skrajne tak z jednej, jak i z drugiej strony, będą usuwane. Jednoczesnie proszę wszystkich o umieszczanie postów nt. Tadeusza Rydzyka i RM tutaj i TYLKO tutaj

Śr wrz 19, 2007 14:52

Skopiowałam ten tekst z forum onetu (za zgodą autora). Zgadzam się z każdym słowem, niech więc zastapi moje słowa:

Od dłuższego czasu, wszystkie Polskie media są przez Was krytykowane jako stronnicze, nieobiektywne, fałszujące rzeczywistość. Od pewnego czasu artykuły prezentujące naszą obecną rzeczywistość ukazują się również w renomowanych mediach europejskich i również w stosunku do nich Wasza postawa jest absolutnie krytyczna. Jak dotychczas, materiały przygotowane przez publicystów polskich i europejskich którzy cieszą się niejednokrotnie znaczącym autorytetem wśród czytelników/słuchaczy a które w krytyczny sposób oceniają PiS-owską rzeczywistość stanowią dla Was wrogą propagandę... Jakie media uznajecie za wiarygodne? GW, Rzeczpospolita, TV publiczna, TVN, Polsat, RMF-FM, Radio Zet - wszystkie te media są "nieobiektywne, złe, wypaczone, niepolskie". Zostaje nam Radio Maryja i TV Trwam? Czy naprawde aż tak bardzo zamknięci jesteście w swoich skorupkach żeby nie dostrzegać niczego poza populizmem i hasłami którymi karmi Was PiS i O. Dyrektor? "Jeśli ktoś mówi Ci, że jesteś osłem, to go zignoruj. Zapewne chce sprawić Ci przykrość. Ale gdy czterdzieści osób mówi Ci że jesteś osłem - to kup sobie siodło." Zastanówcie się proszę...
Media - jak je nazywacie "polskojęzyczne" - to one właśnie stanowiły źródło upublicznienia wszystkich afer z czasów SLD i AWS. Media jak media, gonią za sensacją. Cóż może być ciekawszego dla mediów, co zapewni im większą poczytalność czy oglądalność niż obnażanie potknięć osób publicznych, których każdy gest obserwowany jest z zapartym tchem przez 35 milionów ludzi? Pisma kobiece komentują biusty "gwiazdek", media "poważniejsze" zajmują się obrabianiem polityków, ot i cała filozofia.
Jeśli chodzi o media "polskie a nie polskojęzyczne", powiem szczerze że jestem nimi ciutke przerażony. Słucham radia Maryja i oglądam tv trwam od około pół roku. Jest to dla mnie możliwość obserwacji pewnego zjawiska, a także zapewnia mi możliwość posiadania własnej opinii. Sposób formułowania poglądów w w.w. mediach jest delikatnie to ujmując dziwny. Abstrachować będę od przedstawiania przykładów antysemityzmu, ksenofobii, wybiórczego przedstawiania faktów, manipulowania rzeczywistością, bo oczywiście odpowiecie że gadam głupoty i nic takiego nie miało miejsca, a ja niestety nie nagrywam audycji żeby przedstawic niezbite dowody. Mogę natomiast zacytować wypowiedzi które słyszycie i powtarzacie kilkanaście razy dziennie, a które emitowane są w RM wielokrotnie: "w każdym Polskim domu przynajmniej jedna gazeta Polska. Polska, nie polskojęzyczna". To samo mówi się o innych mediach. Codzienny wieczorny przegląd prasy rozpoczyna się od słów: "przegląd codziennej prasy Polskiej", a następnie cytowane są jedynie artykuły "Naszego Dziennika". Pytanie brzmi więc: czyje są pozostałe tytuły? Czyje są pozostałe media? Na Boga, siedziba w Polsce, dziennikarze Polscy, red. naczelny Polski, język Polski, dystrybucja na terenie polski... Czyje są więc?
Dlaczego uważacie że cały świat spiskuje przeciwko naszemu krajowi, a jedynie O. Rydzyk jest wystarczająco bystry aby dostrzec całą intrygę? Prawdę mówiąc, komu by zależało na naszym kraju? Jakie siły koniecznie chciałyby odebrać nam Polskę i... No właśnie co? Ani ziemia niespecjalnie żyzna, ani bogactw mineralnych za dużo, ani położenie nie rewelacyjne... Jeśli ktoś tak bardzo stara się nami zawładnąć, ma w rękach wszystkie media, wszystkie władze, jest rewelacyjnie zorganizowany, dlaczego jest tak niesamowicie nieudolny ze grupa wyborców PiS-u i O. Rydzyk z taką łatwością krzyżują im plany? Przecież to jest naprawde jedna z najbardziej bezsensownie skonstrułowanych spiskowych teorii dziejów z jakimi miałem do czynienia.
Wiem, to co teraz napiszę, spowoduje że zaczniecie się na mnie "mocno gniewać", ale muszę. Po pół roku słuchania R.M, wiem jak działa... Jedyne określenie jakie przychodzi mi do głowy to "sekta" i naprawde nie jest to określenie przesadzone. Jest to rozgłośnia, ale do pewnego stopnia również miejsce, gdzie ludzie samotni, zagubieni w życiu, czujący się niepotrzebni mogą wypowiedzieć się na antenie ogólnopolskiego radia, zaistnieć, zademonstrować swoją obecność. To troche jak z internetem dla młodych, którzy (tak jak my wszyscy przecież) przesiadują na forach dyskusyjnych aby powiedzieć i zostać usłyszanym. Nie wiem czy oglądaliście film "Requiem for a dream", w którym w perfekcyjny sposób pokazana była siła pchająca osoby starsze - które skończyły swój rozwój a teraz powoli toczą sie równią pochyłą ku schyłkowi swego życia - do zaistnienia, do zaznaczenia swojej obecności. RM daje tym osobom taką możliwość. Co więcej, postępuje w typowy dla sekt sposób - tworzy silną więź emocjonalną ze słuchaczami. Samo to, w jaki sposób nazywani są słuchacze (Rodzina Radio Maryja) daje naprawde wiele do myślenia. Tak naprawdę cóż to jest za rodzina? Żadna. Prędzej przyjaciele albo po prostu słuchacze i kapłani. Ale być częścią rodziny to już coś innego, a szczególnie w przypadku osób starszych i samotnych... Co więcej, to tworzenie więzi zaczyna się na jak najwcześniejszym etapie rozwoju. Wiedząc o tym, że osoba młoda, dojrzewająca, dziecko, najłatwiej kształtować - stworzono "dziecięce podwórkowe kółka różańcowe" (sic!). Przecież to naprawdę jest chore... Sam jestem osobą wykształconą, uważam że o otwartym umyśle i raczej z dystansem podchodzącą do przekazów jakie do mnie docierają. Zawsze sam chcialem zrozumieć i dotknąć, aby wytworzyć w sobie przeświadczenie że to czego doświadczam jest rzeczywistością. Jestem raczej sceptycznym analitykiem. A już nawet w moim przypadku, zauważyłem że niektóre rzeczy powtarzane setki razy w R.M. zaczynają huczeć mi w głowie. Odrzucam je w większosci bo jestem w stanie podważyć ich racjonalność, ale już sam fakt iż odczuwam dosyć silny wpływ RM na moją świadomość i z zupełnie irracjonalnych powodów pewne frazesy odbijają sie w mojej czaszce echem, świadczy w moim przekonaniu o efektywności (nie bójmy się tego słowa) indoktrynacji płynącej z głośników. Analizuję, porównuję, czytam, słucham i mimo że intelektualnie odrzucam, emocjonalnie odczuwam...
Radio Maryja wraz z mediami "powiązanymi" czasem mnie przerażają...

Nikogo nie namawiam do zaprzestania słuchania RM czy oglądania TV trwam. Wręcz przeciwnie, sam słucham i oglądam z większą czy mniejszą częstotliwością. Ale czyńcie to proszę w pewnym celu - w celu wyrobienia sobie WŁASNEGO POGLĄDU. Nigdy wiedza którą posiedliśmy z jednego tylko źródła nie jest wiedzą obiektywną. Spoglądajcie krytycznie na wszystkie informacje które do Was docierają. Przeczytajcie pięć gazet, podzielcie wszystko przez pięć, dodajcie do siebie, przemyślcie to wszystko, wyróbcie swoją własną opinię.
Starajcie się analizować, myśleć, szukać powodów, zamierzeń, i efektów jakie przekazujący informację chce uzyskać. Rozmawiajcie z ludźmi - z różnych kręgów i środowisk. Nie zamykajcie się w jednej grupie, nie zasłaniajcie swoich horyzontów myślowych zamykając się na inny światopogląd, inne przekazy rzeczywistości, inne opinie.
Proszę, to ważne nie tylko dla mnie, dla Was.... To ważne dla nas wszystkich, Polaków, Polski...

autor: Bald
http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,34744 ... forum.html

Do tekstu tego dodałabym ejszcze fakt, ze moim zdaniem z RM wyłania sie obraz Katolika głupiego (pardon), Katolika słabej wiary, tak jak Polski pełnej słabych, zagubionych głuptasków. Jedynym ratunkiem dla Katolika słabego i Polaczka biednego jest słuchanie RM, bowiem jest za słaby, za głupi, za łatwowierny, aby oprzeć się atakom wrogich sił. Jedynie ojciec dyrektor jest osoba, która potrafi wskazać dlrogę. Nie prymas, nie kardynał, nie biskup ale jeden zakonnik...

W dodatku polecam niniejszy artykuł. Miałam go wkleić w temacie politycznym, ale Kamyk (dzieksy za odblokowanie działu \o/) wyraźnie zaznaczył, ze o RM mozna pisać tylko tutaj.

http://wiadomosci.onet.pl/1609586,11,1,1,item.html

Pt wrz 21, 2007 13:39

W tej chwili mam głosować na PiS, jedynie ma szanse coś zrobić dla Polski. Inni nie mają szans. Ale to moje zdanie, wasza sprawa jest inna.

I kontynuował: - Natomiast co zrobicie z sumieniem, jeżeli zawiesicie dekalog, idąc z kościoła do punktu wyborczego? I tam się okazuje, że się nie liczycie ani z aborcją, bo partia, której krzyżyk postawiliście, jest za aborcją, eutanazją, małżeństwami homoseksualnymi, miękkimi narkotykami? A przecież to partie, nawet jedna jest bardzo popularna, rywalizuje z PiS, jest za tym. Jak pogodzicie to z sumieniem swoim? Czy jeszcze raz powiecie, że mieszamy się do polityki? Ale ja wołam: dlaczego ktoś zawiesił dekalog, idąc do urny? I tu jest grzech, i tu jest problem spowiedzi i poprawy.

Jak mawiał poeta z Wesela Wyspiańskiego: "A to Polska właśnie". I oczywiście znowu Episkopat pogrozi palcem, kardynał Dziwisz zaapeluje o zdecydowane działania i na tym się skończy bo pozostali biskupi, z paroma wyjątkami, wolą status quo.

Pt wrz 21, 2007 21:00

poza populizmem i hasłami którymi karmi Was PiS i O. Dyrektor

Trudno żebyśmy słuchali populizmu przedstawicieli Platformy. Politycy tej partii od miesiąca nie powiedzieli nic merytorycznego.

Cytuj:
Codzienny wieczorny przegląd prasy rozpoczyna się od słów: "przegląd codziennej prasy Polskiej", a następnie cytowane są jedynie artykuły "Naszego Dziennika". Pytanie brzmi więc: czyje są pozostałe tytuły?

niemieckie (Fakt, Dziennik), żydowskie (Gazeta Wyborcza) lub norweskie (Rzeczpospolita)

Cytuj:
Na Boga, siedziba w Polsce, dziennikarze Polscy, red. naczelny Polski, język Polski, dystrybucja na terenie polski...

wszystko polskie, z wyjątkiem myślenia

Cytuj:
położenie nie rewelacyjne...

ciekawe co autor miał z geografii

Cytuj:
Do tekstu tego dodałabym ejszcze fakt, ze moim zdaniem z RM wyłania sie obraz Katolika głupiego (pardon), Katolika słabej wiary, tak jak Polski pełnej słabych, zagubionych głuptasków.

Opinie skrajne miały być usuwane. Te są obrażliwe.

Paschalisie
Radio Maryja nie odpowiada za treść kazań w kościele św. Józefa. Redemptorysta, który mówił kazanie nie ma nic wspólnego z RM.

Swoją drogą niewiele jest partii zasługujących na głos katolika. PiS może być jedną z nich.

Czy RM słuchają osoby starsze...
Polecam zdjęcia z IX pielgrzymki młodych słuchaczy RM na Jasną Górę: było tam około 8.000-10.000 młodych słuchaczy:
http://www.radiomaryja.pl/galeria.php?id=91&n=1

Pt wrz 21, 2007 21:11

Fajne, fajne. Wy róbcie co chcecie, ale ja głosuje na PiS. I pamiętajcie, że jeśli nie zagłosujecie na PiS - zgrzeszycie. Fajnie :D

Pt wrz 21, 2007 21:14

Trudno żebyśmy słuchali populizmu przedstawicieli Platformy. Politycy tej partii od miesiąca nie powiedzieli nic merytorycznego.

Jesli to co robi PO jest populizmem, to jak nazwać działania PiS?
Poza tym ponoc jakis program mają. Ja tam nie wiem, nie chce mi się sprawdzać. Poza tym, jak ktos nie chce widzieć programu, to go nie zobaczy. Ale nie offtopujmy o polityce.

Cytuj:
niemieckie (Fakt, Dziennik), żydowskie (Gazeta Wyborcza) lub norweskie (Rzeczpospolita)

Ahaaaa? :D Straszne... Naprawdę :x

Cytuj:
wszystko polskie, z wyjątkiem myślenia

A co to jest "polskie myslenie"?

Cytuj:
ciekawe co autor miał z geografii

Złota ani ropy u nas nie ma, gleby też gorsze niż na Ukrainie. Doprawdy, rewelacja. :)

Cytuj:
Opinie skrajne miały być usuwane. Te są obrażliwe.

Przykro mi, ale słów nie cofnę. Ja nie napisałam, że tacy SĄ Katolicy, tylko ze za takich, moim zdaniem, zdaje się uważać Katolików medium ojca Rydzyka. A to różnica.

Cytuj:
Paschalisie
Radio Maryja nie odpowiada za treść kazań w kościele św. Józefa. Redemptorysta, który mówił kazanie nie ma nic wspólnego z RM.

Uhm, i nic w radiu nie wiedzieli. :D A jesli nawet, dlaczego oficjalnie tego nie zdementowali, a jedynie umyli ręce: "to nie my! (ale w sumie dobrze się stało...)"

Cytuj:
Swoją drogą niewiele jest partii zasługujących na głos katolika. PiS może być jedną z nich.

Pewnie ze niewiele, bo sensownych partii w ogóle w Polsce jest niewiele. (albo nie ma wcale). Nie wolno jednak sugerować komus jak ma głosować strasząc piekłem i dekalogiem.

Cytuj:
Czy RM słuchają osoby starsze...
Polecam zdjęcia z IX pielgrzymki młodych słuchaczy RM na Jasną Górę: było tam około 8.000-10.000 młodych słuchaczy:
http://www.radiomaryja.pl/galeria.php?id=91&n=1

:D
http://pl.youtube.com/watch?v=liYU8y8clX8
Wszystko mozna pokazać - jak się chce. Nie chcę tym filmikiem obrażać słuchaczy, czy ukazywać ich w złym swietle, a jedynie udowodnić, ze takie rzeczy działają w obie strony. Awłaszcza, że źródło jest jakie ejst. Wyjaśniam:
Twoje zdjęcia pochodza ze strony RM, filmik jest TVN-u. Oczywiście że RM będzie zależało na przekonaniu ludzi, ze nie tylko starsze osoby są słuchaczami, TVN szukał kompromitujących RM materiałów.

Pt wrz 21, 2007 21:31

Było w swoim czasie głosowanie nad wpisaniem do konstytucji, że człowiek ma prawo do życia od poczęcia do naturalnej śmierci. Kto jak głosował...

PiS:
1 był przeciw, 64 posłów wstrzymało się od głosu, a 28 nie głosowało
wstrzymał się m.in Ziobro i Kaczyński oraz Gosiewski, Cymański, Kurski
PO:
72 przeciw, 30 wstrzymało się, a 5 nie głosowało
SLD:
54 przeciw, 1 wstrzymał się
Samoobrona:
4 przeciw, 8 wstrzymało się, 8 nie głosowało
PSL:
3 przeciw, 1 wstrzymał się, 2 nie głosowało
Za głosowało
29 z LPR, 21 z PSL, około 30 z Samoobrony, około 60 z PiS i około 20 z PO.

Osoby, które nie głosowały "za" przyczynili się do tego, że Konstytucja nie chroni przed eutanazją i aborcją.

Pt wrz 21, 2007 21:41

Cytuj:
A co to jest "polskie myslenie"?

Pewnego pięknego dnia zapytano Hubnerową co to jest suwerenność. Nie wiedziała.

Cytuj:
Przykro mi, ale słów nie cofnę. Ja nie napisałam, że tacy SĄ Katolicy, tylko ze za takich, moim zdaniem, zdaje się uważać Katolików medium ojca Rydzyka

Rozumiem, że można się nie czepiać, gdybyś pisał czyjeś opinie. Ale napisałeś swoją obelżywą opinię i właśnie potwierdziełeś, że takie jest twoje zdanie.

Pt wrz 21, 2007 21:44

Po drugie tłumaczę - to nie jest moja opinia na temat Katolików czy Polaków, a jedynie spojrzenie, całkiem subiektywne, na sposób traktowania Polaków i Katolików przez RM. Oblezywe?
Może na przykładzie:
15-letni chłopak chce wyjść z kolegami na piłke po godzinie 20. Boisko ejst oddalone o kilka bloków, mama jednak drży o syna. "Nie biegaj za szybko bo sie spocisz, nie zdejmuj koszulki bo się zaziębisz, nie wracaj po 22, uważaj za blokiem na łobuzów, nie przewróć sie, nie wybrudź sie, nie pij piwa, nie przklinajcie tam z kolegami, a co to w ogole za koledzy, nie znam ich, z jakiego domu pochodzą...". Jakież to znane - obraz nadopiekuńczej matki, która może chce dobrze, ale w swej przesadnej trosce zapomina o zaufaniu a z chłopaka swojego robi ofermę, która nie umie wyjść z domu bez mamy, bo na pewno coś jej się stanie. Nie znaczy, ze ten chłopiec taki jest, ale oznacza, ze amtka go za takiego uważa. I to włąśnie, moim zdaniem, robi RM. Cały czas straszy, ostrzega, przed manipulacjami, przed złem, mediami, przed innymi krajami. Tak jakby Polacy nie byli swiadomym, mądrym i dumnym narodem, a jedynie grupką ogłupiałych przez złe media, przerażonych wizja utraty polskości, chwiejnych w wierze ludzików.

Media.
Strach Twój jest nieuzasadniony, Prawdą ejst, że większość mediów polskich jest obecnie w obcym ręku. I oni z tego korzystają... ale widzisz, nie do konca szkodząc. Media to biznes. Jak to napisał cytowany przeze mnie kolega: oni zarabiają. Dlatego wietrzą sensacje - taki jest rynek. sami redaktorzy sa Polakami, a Polacy są różni. Zapewniam, ze niemieckiego dyrektora bardziej interesują wyniki sprzedaży i konto w banku niż treść ich gazet. Przykład: jakis czas temu niemiecki przecież Fakt opublikował artykuł oczerniający Niemców. (Nie czytałam, ale na okładce był wyraźny tytuł prowokujący wręcz Niemców). Kasa, kasa. To wszystko.
Za to w historii wiele było przypadków, kiedy Polak sam zdradził kraj. Lubisz historię? Proszę abrdzo. W XVII wieku faktycznie upadła Prześwietna Rzeczpospolita. A kto ją dobił? Nasi zdrajcy! (np. Hieronim Radziejowski, polscy magnaci i szlachta) Czyli Polak tez nie jest wyznacznikiem dobra i czystych intencji. Nie mówię, że Polak gorszy, mówię jedynie, ze polskie nie znaczy często abrdziej wiarygodnie. Bo ludzie są ludźmi i dla każdego pieniążki tak samo miło szeleszczą ;)

Polskie myslenie? Czemu doszukujesz się w ludziach złych intencji? Robisz dokładnie to samo, co Profos, tylko w drugą stronę. Polska to słowo znaczące bardzo wiele. Jeden chce widzieć Polskę Katolicką, inny znowu laicka. Jeszcze inny uważa, ze kraj powinien być konserwatywny, inny ze liberalny. I co? I oni chcą źle? Nie przypisuj sobie wizji jedynie słusznej Polski, bo Polska jest dla wszystkich obywateli.

Co do aborci, ech, tyle razy wałkowane...
W Polsce jest zakaz aborcji. Oznacza to, ze nie można sobie beztrosko uprawiać seksu, a potem pozbyc się "problemu".
Manipulujesz, bo mowa jest o głosowaniu nie za aborcją - ale za poprawka. a to jest różnica. I to poprawka bardzo kontrowersyjna, poprawką trudną, bowiem godzącą w zdrowie i zycie innej istoty - kobiety. Dlatego podłością ejst wmawianie im, że są przeciw aborcji. Bo jako politycy muszą dbac o interesy wszystkich obywateli - także zgwałconych, bądź zagrozonych utratą zdrowia kobiet.

Pt wrz 21, 2007 22:32

Na razie pierwsze ostrzeżenie. To nie jest temat o partiach politycznych, aborcji, polskości mediów etc.
To jest temat wyłącznie o ks. Rydzyku i RM. Posty o wszelkich innych sprawach będą usuwane w całości

So wrz 22, 2007 8:17
Paschalisie

Kłamiesz tak jak kłamią media Rydzyka - to kościół redemptorystów i redemptorysta wygłaszał "homilię" (o ile można tak nazwać obrzydliwą kampanię wyborczą".
Chyba, że Rydzyk już nie jest redemptorystą, a może już nawet nie jest katolikiem?

So wrz 22, 2007 8:34
Nikt pielgrzymów nie liczył, ale pomni lat ubiegłych - gdy radio Jasna Góra podawała ilość pielgrzymów na spotkaniach Przyjaciół RM w liczbach ok 250-300 tys...wtedy RM obwieszczało nie mniej niż 500 tys.
Ze spotkania młodzieży w ubiegłą sobotę radio Jasna Góra podała kilkanascie tysięcy...RM kilkadziesiąt.
Śledzę te kłamstwa od kilku lat...nie moge pojąć czy wszyscy w środowisku RM zapomnieli???
- "Kto w drobnej rzeczy jest wierny, ten i w wielkiej będzie wierny; a kto w drobnej jest nieuczciwy, ten i wielkiej nieuczciwy będzie" (Łk 16,10).
Cóż z tego, że mieni się "jedynym polskim" gdy kłamie????
Kłamstwo niezależnie - poskie, żydowskie, niemiecki - zawsze bedzie kłamstwem....i nie daj Boże, aby kłamstwo było cechą "polskiego myślenia" :(

So wrz 22, 2007 8:53

Kamyku, właściwie zgadzam się, ale nie zapominaj, że RM to już nie tylko rozgłośnia. To włąśnie polityka, współpraca z rządem, nagonka na inne media. Myślę, że offtopy trzeba kasować, natomiast ciężko jest zupełnie omijać te tematy.

Na przykład:
W homilii redemptorysta wspomniał o aborcji. Wierni dowiedzieli się, że nie powinni głosować na PO, ponieważ partia ta postępuje sprzecznie z dekalogiem promując aborcję. Chciałam jedynie wyjaśnic te oczywistą manipulacje, bowiem PO przecież kiedyś przegłosowało ustawę antyaborcyjną i w Polsce aborcja jest zakazana.

Nie miej pretensji do userów - raczej moze do RM, z którą wiąże się tak wiele aspektów.

Może zamiast jednego tematu - worka, stworzyc kilka.

RM - jako katolicki głos.
RM a polityka
RM a inne media
itd. :)

So wrz 22, 2007 11:50

Posty za bardzo odbiegające od tematu zostały usunięte

So wrz 22, 2007 15:00

Obawiam się, że tak będzie dopóki pewne pokolenie starszych biskupów nie utraci wpływu na Kościół w Polsce. Przykro to mówić, ale to głównie starsi hierarchowie lansują i bronią tejże rozgłośni.

Może to naleciałość, pozostałość po komunie gdy każdy atak na cokolwiek związanego z Kościołem był właśnie atakiem na Kościół :?: Owszem, dzisiaj dużo jest durnej i bezsensownej wrzucanki na Kościół jako taki, na poszczególne osoby i kwestie - ale nie da się ukryć: RM i przede wszystkim osoba Rydzyka jest po prostu kwestią problematyczną, nawet przy maksimum dobrej woli i tolerancji. Za dużo było powiedzianych głupot, zbyt wiele osób było obrażanych - i zbyt długo była bierność.

Cóż, niestety oczekiwanie na reakcję ze strony KEP czy Watykanu muszą jeszcze pozostać w sferze pobożnych życzeń. A szkoda.

Jak to powiedział jeden ksiądz - Bóg rozlicza także z tego, co człowiek mógł (i powinien) zrobić, a nie zrobił. W tej kwestii - a w kontekście RM - są tacy, którzy mają już dużo na sumieniu.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N wrz 23, 2007 8:52
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 168  Następna strona