Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 10:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
 Gest Jana Pawla II 
Autor Wiadomość

smokeustachy na tym konkretnym zdjęciu, które widzę, a do którego podałem link widze Jana Pawła II który trzyma jakąś księgę i całuje ją. Widze również człowieka obok, który najprawdopodbniej jest Arabem, a księga która tam widnieje to najprawdopodobnije Koran.

To "najprawdopodobniej Koran" to sobie wyciągasz z kapelusza. Gostek to najprawdopodobniej Arab a księga to Peszitta.

Cytuj:
Tyle z samego zdjęcia można wyciągnąc napewno oraz domniemanie.

Na pewno nie będąc w zgodzie z zasadami logiki klasycznej.
Cytuj:
Biorąc pod uwage wszystko co się pisze o tym zdjęciu, słowa "prawdopodobnie" i "jakąś" należy usunąć.

Co się pisze? O to chodzi że nic.
Jedna fotka rozprowadzona milion razy nie jest ani odrobine bardziej wiarygodna.

Cytuj:
Ja chętnie zapoznał bym się z tym najbardziej pierwotnym żródłem, ale takowego nie znam.

Poszperaj po googlach. Jak jest to na pewno znajdziesz.

Cytuj:
Za to widze zdjęcie i z samego kontekstu mam pewność że jakakolwiek by to nie była księga, to nie jest to byle co. A że wszyscy z całą pewnością odwołują się do tych samych informacji to z całym prawdopodobieństwem jest to prawda

To według jakiego wnioskowania? Więcej NIEZALEŻNYCH źródeł jest dowodem na prawdziwość.

Cytuj:

i nie jest tutaj tak istotne że inforamcje są wtórne (nie tylko tzw tradycjonaliści,

Już opisałem - najprawdopodobniej sprawa wyszła od ekstremy sedewakantystyczno-lefebvrystowskiej i przejęli ją inni ludzie pałający nienawiścią do Kościoła Katolickiego.

Cytuj:
bo widziałem je też wydrukowane gazecie, choć zapewne jako przykład pozytywny).

Tytuł, kiedy mniej więcej i jakie źródło było tej informacji.

Cytuj:
Poprostu na mój rozum nie mam powodu twierdzieć że jest inaczej. Przy tym nie zależy mi żeby była to prawda, a wręcz lepije było by aby tej domniemanej czy nie, sytuacji nie było, ale liczy się prawda. Zresztą nie tylko o tym wydarzeniu dowiadujemy się z nielicznych interentowych żródeł (choć zdjęcie widziałem już drukowane na papierze jak wspomniałem).

No pewnie. Źródło: Internet. Czy się mylę?

Cytuj:
Tak samo jest odnośnie spotkania w Asyżu w 1986 roku, oraz kwestii posążka Buddy. Tutaj jednak mamy wyrażne zdjęcie i cokolwiek ono pokazuje to jest to realne wydarzerzenie. Jaka inna księga mogła być całowana przez papieża (napewno nie byle jaka, a żadnych informacji o tym nie ma) w towarzystwie Araba (zapewne Muzułmanina)

Skąd wytrzasnąłeś tego muzułmanina?
Ale już odpowiadam: Peszitta.
Cytuj:
przy fakcie że wszyscy jednoznacznie tak samo to opisują, czyli żródło jest to samo, nie ważne ile razy było wtórnie cytowane, nie znam żadnych co do tego wątpliwości.

Skoro wszyscy spisują od pierwotnego źródła to pewnie KAI też? Jakieś teksty na stornach Vatykanu???
Cytuj:
Jak sam zacytowałeś nigdzie zbytnio nie ma na ten temat informacji,

Nigdzie w sensownym źródle. Wprowadź sobie tu termin "Urban Legends"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Miejska_legenda

Cytuj:

a jedynie tradycjonaliści o tym mówią. To też rzecz ciekawa czy oni sobie to wymyślili, a może ktoś coś ukrywa lub poprostu uznaje się że nie jest to wydarzenie godne przywoływania, ale zdjęcie istnieje i nic nie wskazuje na to aby było to coś innego niż całowanie Koranu przez Jana Pawła II.

No pewnie że wymyślili. Poszperaj jeszcze kiedy tą sprawę puszczono w obieg. Bo że Tobie się wydaje, że jak Arab to Koran a jak Koran to tylko całować to nie jest dowodem żadnym.

Dzielnie idziesz ich tropem absurdalnego rozumowanie "Jak Arab to Koran" A wiesz coś o Koptach choćby? Katolickich Kościołach Wschodnich?

Trochę ich tłumaczy, że bardzo chcą się wykazać tropieniem więc absolutny brak krytycyzmu nie dziwi.[/b]

So wrz 22, 2007 22:10

Dodam tylko, że tłumaczenie jednej fatamorgany - drugą jest bezsensownie.
Czyli Koranu Buddą albo na odwrót.
PS Znajdź nazwiska osób na tym zdjęciu i konkretną datę.

So wrz 22, 2007 22:18

Jeśli się nie zgadzasz z czymś co napisałem to poprostu napisz dlaczego, nie pisz za to tekstów typu: "Na pewno nie będąc w zgodzie z zasadami logiki klasycznej". Opisałem Ci zdjęcie które widze, ale starałem się oddzielić w tej części mojej wypowiedzi domniemanie, od faktów które widze na zdjęciu. A skoro pisze najprawdopodbniej to znaczy że nie uznaj
ae tego za pewnik, zatem ten "kapelusz" był tutaj zbędny.

Ale nie ma sensu abym się ustosunkowywał do wszystkiego co napisałeś, bo nie chce się kłucić. Ważniejsze jest żeby iść dalej zgodnie z tematem. I tak mamy zdjęcie, które jest faktem i ono coś przedstawia. Niewiele się pisze, ale coś się jednak pisze. Wierz mi tez że szukałem w internecie ale nie znalazłem pierwotnego żródła, także jeśli takim dysponujesz to poprostu je podaj, miast tekstów typu "poszukaj dokładnie to znajdziesz".

Z tą nienawiścią to chyba przeasadziłeś. Poprostu są ludzie którzy widząc to zdjęcie czują że coś jest nie tak.

Szukałem specjalnie tej gazety w której widziałem to zdjęcie, ale narazie nie znalazłem. Moge Cie tylko zapewnić że nie kłamię, ale zarazem jak tylko znajde to chętnie podam. Nie jest to jednak rzecz która wymaga konkretnie całej bibliografii, abyś mógł mi uwierzyć na słowo.

"No pewnie. Źródło: Internet. Czy się mylę?"
Tutaj to nie wiem co masz na myśli?

"Skąd wytrzasnąłeś tego muzułmanina?"
Napisałem zapewne, nie że napewno. To miało być domniemanie z mojej strony.

Niepotrzebnie też się wymądrzasz na końcu. Masz naprawde komfortową sytuacje bo ja nie zamierzam bronić tego że to zdjęcie ukazuje właśnie Koran. Tylko przekonaj mnie że tak nie jest. Chodzi mi też o to że zdjęcie nie wzięło się z nikąd. Że przedstawia coś niezwykłego, bo Jan Paweł II całuje jakąś książke, a zatem nie jest to byle co, sam kontekst wskazuje że to coś więcej niż "kaprys" papieża. Zatem nie byle jaką jest okazja przy której to się stało, ani ludzie którzy tam byli. A nikt nie broni tego, nikt nie wskazuje że było to np. spotkanie literatów a Jan Paweł II całuje "Baśnie braci Grim". Czemu nie byle jaką okazje i zachowanie uznaje się jednoznacznie za całowanie przez papieża Koranu? Czemu nie ma innych opinii, czemu choć zdjęcie istnieje jest tak słabo udokumentowane? Moje rozumowanie nie opiera się na zależności Arab - Koran, tylko na wszystkim co widze, czytam i wiem o tej sprawie. Chyba nie oczekujesz że będę szukał innych wyjaśnień gdy nigdzie nie widze wątpliwości. Przy tym całkiem inną sprawą jest czy faktyznie wątpliwości mieć powinienem. Ale jeśli masz coś więcej niż wątpliwości to poprostu zamieść je tutaj bo naprawde jestem ciekaw i chętnie się dowiem. Skoro to zdjęcie nie przedstawia całowania Koranu to co? Kiedy je zamieszczono? jakie jest źródło pierwotne tej informacji? Co innego papież mógł całować (nie w sensie że nic inego nie mógł, tylko zgodnie z pytaniem - co i przy jakiej okazji).

So wrz 22, 2007 22:45

Ten Budda to całkiem inna sprawa i w tym temacie podałem jedynie jako przykład, że nie tylko o tym zdjęciu jest tak mało napisane, niepotrzebnie umieszczasz to w jednym zdaniu.

So wrz 22, 2007 22:48

Jeśli się nie zgadzasz z czymś co napisałem to poprostu napisz dlaczego, nie pisz za to tekstów typu: "Na pewno nie będąc w zgodzie z zasadami logiki klasycznej". Opisałem Ci zdjęcie które widze, ale starałem się oddzielić w tej części mojej wypowiedzi domniemanie, od faktów które widze na zdjęciu. A skoro pisze najprawdopodbniej to znaczy że nie uznaj
ae tego za pewnik, zatem ten "kapelusz" był tutaj zbędny.

Ale nie ma sensu abym się ustosunkowywał do wszystkiego co napisałeś, bo nie chce się kłucić. Ważniejsze jest żeby iść dalej zgodnie z tematem. I tak mamy zdjęcie, które jest faktem i ono coś przedstawia. Niewiele się pisze, ale coś się jednak pisze. Wierz mi tez że szukałem w internecie ale nie znalazłem pierwotnego żródła, także jeśli takim dysponujesz to poprostu je podaj, miast tekstów typu "poszukaj dokładnie to znajdziesz".

Jakbym znał, to bym nie pisał, że nie ma. Skoro nie znalazłeś, to wyciągnij wniosek, że nie ma. A zgodnie z zasadami logiki jak nie ma, to nikt takiej wiadomości nie podał. Proste?

Cytuj:
Z tą nienawiścią to chyba przeasadziłeś. Poprostu są ludzie którzy widząc to zdjęcie czują że coś jest nie tak.

A o czuciu rozmawiamy? Zapewniam Cię, że epatowali nim ludzie nienawidzący JPII.

Cytuj:
Szukałem specjalnie tej gazety w której widziałem to zdjęcie, ale narazie nie znalazłem. Moge Cie tylko zapewnić że nie kłamię, ale zarazem jak tylko znajde to chętnie podam. Nie jest to jednak rzecz która wymaga konkretnie całej bibliografii, abyś mógł mi uwierzyć na słowo.

"No pewnie. Źródło: Internet. Czy się mylę?"
Tutaj to nie wiem co masz na myśli?

Że gazeta podawała jako źródło swojej wiedzy zdjęcie, które jest w Internecie powszechnie komentowane.

Cytuj:
"Skąd wytrzasnąłeś tego muzułmanina?"
Napisałem zapewne, nie że napewno. To miało być domniemanie z mojej strony.

No a co to za różnica? Wiec jakoś to domniemanie uzasadnij.

Cytuj:
Niepotrzebnie też się wymądrzasz na końcu. Masz naprawde komfortową sytuacje bo ja nie zamierzam bronić tego że to zdjęcie ukazuje właśnie Koran. Tylko przekonaj mnie że tak nie jest. Chodzi mi też o to że zdjęcie nie wzięło się z nikąd. Że przedstawia coś niezwykłego, bo Jan Paweł II całuje jakąś książke,

Poważnie? Po czym to poznajesz? Po opisie ze stron jakiś fanatyków?

Po prostu trzyma. Foto spłaszcza, nie wiesz o tym?
Cytuj:
a zatem nie jest to byle co, sam kontekst wskazuje że to coś więcej niż "kaprys" papieża. Zatem nie byle jaką jest okazja przy której to się stało, ani ludzie którzy tam byli. A nikt nie broni tego, nikt nie wskazuje że było to np. spotkanie literatów a Jan Paweł II całuje "Baśnie braci Grim". Czemu nie byle jaką okazje i zachowanie uznaje się jednoznacznie za całowanie przez papieża Koranu? Czemu nie ma innych opinii, czemu choć zdjęcie istnieje jest tak słabo udokumentowane?

Peszitta. Czemu nie Peszitta?
Całuje, czemu całuje?
Wiesz, ja też mam zdjęcie z JPII i jest ono słabo udokumentowane.
Cytuj:
Moje rozumowanie nie opiera się na zależności Arab - Koran, tylko na wszystkim co widze, czytam i wiem o tej sprawie.

No to co widzisz?
Bo że nic nie wiadomo to już chyba jasne powinno być?

Cytuj:
Chyba nie oczekujesz że będę szukał innych wyjaśnień gdy nigdzie nie widze wątpliwości. Przy tym całkiem inną sprawą jest czy faktyznie wątpliwości mieć powinienem. Ale jeśli masz coś więcej niż wątpliwości to poprostu zamieść je tutaj bo naprawde jestem ciekaw i chętnie się dowiem. Skoro to zdjęcie nie przedstawia całowania Koranu to co? Kiedy je zamieszczono? jakie jest źródło pierwotne tej informacji? Co innego papież mógł całować (nie w sensie że nic inego nie mógł, tylko zgodnie z pytaniem - co i przy jakiej okazji).

Peszitte mógł. Poza tym to Ty winieneś udowodnić, że to Koran i całuje. A nie że ja mam udowadniać, co to jest.

Żebyś miał jasność, tu masz link do zdjęcia z stosownym komentarzem:

http://www.bereanie.private.pl/pope_koran.jpg

Pn wrz 24, 2007 0:47

Jakieś pierwotne źródło zgodnie z logiką musi istnieć, skoro istnieją komentarze do tego zdjęcia, lub to właśnie te komentarze są pierwotnym źródłem. Niezależnie przy tym czy to prawda czy nie jest w nich zawarta.

Możliwe też że sami zostali wprowadzeni w błąd, ci o których mówisz że pałają niechęcią do Jana Pawła II. Kwestii problematycznych jest o wiele więcej niż tylko to jedno zdjęcie.

Cóż, wynika z tego że różni ludzie na tej samej fotografii widzą co innego. Ja jednak korzystając jedynie z własnych moźliwości interpretacyjnych i oczu widze papieża który wyrażnie całuje tą książkę. Na to wskazuje poza którą przybrał, oraz zamknięcie oczu. Czy widzisz tam coś innego, bo jeśli tak to napisz. Jeśli w tym miejścu nie możemy się zgodzić nawet co do tego co widzimy na fotografii to jesteśmy i pozozstaniemy w ślepej uliczce.

Ja cały czas wskazuje na rzeczy które sam wydedukowałem, a na tą chwile pozostawie reszte domysłów i same komentarze. Przedewszystkim wskazuje na to że widze na zdjęciu papieża który wyrażnie całuje tą książke, oraz że papież raczej nie całował wszystkich napotkanych po drodze książek, zatem nasuwa się pytanie które zadam troche poniżej. Wskazuje na logiczny fakt istnienia zdjęcia, oraz pewnych wniosków które można z tego wyciągnąć (co całuje, gdzie, po co). Nienawiścią kogokolwiek nie udownodnisz że zdjęcie nie istnieje, a jedynie co najwyżej złą wolę, ale to nadal nie argument. Pytam zatem tak poprostu (tutaj to ważne pytanie) co to zdjęcie przedstawia? Mam nadzieje że w dalszym ciągu atmosfera nie będzie tak nerwowa jak narazie wydaje się być.

Wiesz ja nie mam co udowadniać. Wprowadziłeś element wątpliości, który może być bardzo cenny dla całej tej sprawy. Ale widzę co widzę (to co napisałem powyżej) i z tym nie ma nawet jak dyskutować, chyba że chcesz mi powiedzieć że źle widze. Dla mnie pozostaje tylko kwestia interpretacji samego zdjęcia które jest jedynym pewnym faktem w całej tej sprawie.

Tak przy okazji wydaje mi się że wcześniej mowa była że na zdjęciu jest więcej niż te dwie osoby, czy coś mi się pomyliło...?

Pn wrz 24, 2007 1:47

Po opisie ze stron jakiś fanatyków?

Może najlepiej zacytować patriarchę chaldejskiego z wywiadu dla agencji FIDES - ta katolicka agencja informacyjna nie jest fanatyczna.

"On May 14th I was received by the Pope, together with a delegation composed of the Shi'ite imam of Khadum mosque and the Sunni president of the council of administration of the Iraqi Islamic Bank. There was also a representative of the Iraqi ministry of religion. I renewed our invitation to the Pope, because his visit would be for us a grace from heaven. It would confirm the faith of Christians and prove the Pope's love for the whole of humanity in a country which is mainly Muslim.

At the end of the audience the Pope bowed to the Muslim holy book, the Qu'ran, presented to him by the delegation, and he kissed it as a sign of respect. The photo of that gesture has been shown repeatedly on Iraqi television and it demonstrates that the Pope is not only aware of the suffering of the Iraqi people, he has also great respect for Islam."

Pn wrz 24, 2007 16:42

smokeustachy napisał(a):

Może najlepiej zacytować patriarchę chaldejskiego z wywiadu dla agencji FIDES - ta katolicka agencja informacyjna nie jest fanatyczna.

"On May 14th I was received by the Pope, together with a delegation composed of the Shi'ite imam of Khadum mosque and the Sunni president of of the Iraqi Islamic Bank. There was also a representative of the Iraqi ministry of religion. I renewed our invitation to the Pope, because his visit would be for us a grace from heaven. It would confirm the faith of Christians and prove the Pope's love for the whole of humanity in a country which is mainly Muslim.

At the end of the audience the Pope bowed to the Muslim holy book, the Qu'ran, presented to him by the delegation, and he kissed it as a sign of respect. The photo of that gesture has been shown repeatedly on Iraqi television and it demonstrates that the Pope is not only aware of the suffering of the Iraqi people, he has also great respect for Islam."

Zgodnie z żądaniem moderatora podaję poniżej nieprofesjonalne tłumaczenie.

"W dniu 14 maja byłem przyjęty przez papieża wraz z delegacją złożoną z szyickiego imama meczetu Khadum oraz sunnickim prezydentem zarządu irackiego Banku Islamskiego. Był także przedstawiciel irackiego ministra religii. Ponowiłem nasze zaproszenie papieża, ponieważ jego wizyta byłaby dla nas łaską z nieba. Potwierdziłaby ona wiarę chrześcijan oraz dowiodłaby miłości do całej ludzkości w kraju, który jest głównie muzułmański.

Na koniec audiencji papież pokłonił się świętej księdze muzułmańskiej, Koranowi, zaprezentowanej mu przez delegację i pocałował ją na znak szacunku. Zdjęcie tego gestu było wielokrotnie pokazywane w irackiej telewizji i demonstruje ono, że papież jest nie tylko świadomy cierpień Irakijczyków, ale ma także wielki szacunek dla islamu."

Oto odnośnik: http://www.cwnews.com/news/viewstory.cfm?recnum=10415

Pn wrz 24, 2007 18:54

Ciekawe. Na niepolskich serwisach jest więcej informacji.

Pn wrz 24, 2007 19:24

smokeustachy napisał(a):

"On May 14th I was received by the Pope, together with a delegation composed of the Shi'ite imam of Khadum mosque and the Sunni president of the council of administration of the Iraqi Islamic Bank. There was also a representative of the Iraqi ministry of religion. I renewed our invitation to the Pope, because his visit would be for us a grace from heaven. It would confirm the faith of Christians and prove the Pope's love for the whole of humanity in a country which is mainly Muslim.

1. To jest juz jakis punkt wyjscia. A gdzie ten wywiad?
2. Zdjęcie istniało we 2 wersjach: obcietej / z wycietym kardynalem/ i nieobcietej. Wydaje mi sie, że kard. Dziwisz by jakas informacja mogl sluzyc.

Pn wrz 24, 2007 20:09

Tam gdzie JerzM dał tłumaczenie tekstu jest na samym dole link.
Tak czy tak co najważniejsze raczej mamy na zdjęciu. Reszta to kwestia dodatkowych świadków których można by spytać w razie czego.

Pn wrz 24, 2007 20:33

http://wiadomosci.onet.pl/jp2/5168,1702 ... ,text.html

A tak, jest i całe zdjęcie. Wiem że nie jestem odkrywcą, zresztą znalazłem je w innym temaciew na tym forum i wypada je tez tutaj zamieścić skoro tutaj bardziej pasuje.

Wt wrz 25, 2007 17:30

To jak to w końcu jest? Był to Koran, czy coś innego? Jeśli coś innego to co i gdzie to miało miejsce, bo rozumiem że niewiele jest ksiąg które wymagają upamiętnienia na zdjęciu i całowania przez samego papieża.

Pt wrz 28, 2007 22:04

To jak to w końcu jest? Był to Koran, czy coś innego? Jeśli coś innego to co i gdzie to miało miejsce, bo rozumiem że niewiele jest ksiąg które wymagają upamiętnienia na zdjęciu i całowania przez samego papieża.

Każdy kto daje jakąs xięgę papieżowi robi se fotke.
Każdy z prezentem.
To po pierwsze.
Po drugie to:

http://www.cwnews.com/news/viewstory.cfm?recnum=10415

tez odsyła niewiadomogdzie.

Pt wrz 28, 2007 22:53

Czy papież całuje każdy prezent? Czy robiąc sobie z kimś zdjęcie stajesz bokiem?

Pt wrz 28, 2007 23:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona