Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 21:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Wojsko i obecność w nim kapelanów 
Autor Wiadomość

Forum na katoliku ma zupełnie inny charakter..

Mi niestety ten charakter zupełnie nie odpowiada.
Nie mam zamiaru rejestrować się na tym forum i toczyc dyskusje z dwoch powodow - nie podoba mi się styl prowadzenia tam dyskusji , nie mam czasu by przesiadywac na kilku forach jednoczesnie. Jednak chcialbym się odnieść do kilku wypowiedzi , ktore pojawily sie na tamtym forum .
A więc gość komentując sytuacje w Polsce twierdzi iż wszystkiemu winny jest KK , ktory min. przez slynny juz fundusz koscielny zabiera z budzetu panstwa wielkie pieniądze .Po pierwsze dochody KK z funduszu koscielnego wynoszą w skali roku ok 80 mln zl . Budzet naszego panstwa na rok 2004 zostal zamkniety w sumie ok. 199,8 mld zl . z tego wynika iz panstwo "traci" przez fundusz 0,24 % budzetu ...wnioski chyba są oczywiste. Po drugie dług publiczny w Polsce wynosi 395,4 mld zl. Z czego 137,2 mld to zadluzenie zagraniczne. Lwia część tego zadłuzenia to pozyczki zagraniczne , ktore splacamy po okresie socjalizmu i rządow Gierka ....wnioski znow mozecie sobie sami wyciągnąć.
Kolejny piszący na tym forum czlowiek krytykuje obecnosc księzy w wojsku. Ale to jeszcze nic bo krytykę księzy w wojsku moge jeszcze zrozumiec jesli ktos ma powazne argumenty. Jednak dyskusja o ksiezach zamienila się w negowanie roli wojska w strukturach panstwowych. Kilku ludzi stwierdzilo iz armia jest niepotrzebna i zła bo uczy zabijać. W zasadzie to mam tylko jeden komentarz do tego : głupota i naiwność ludzi nie zna granic. :?

N wrz 26, 2004 20:10
Cytuj:
nie mam czasu by przesiadywac na kilku forach jednoczesnie.

I słusznie i naukowo..!! Wole jak już uczestniczyć na forach o Linuxe i programach komputerowych. Prawie wszystkie fora religijne prowadzą do spięć zatargów etc. Ostatnio rzadko bywam na forach religijnych..
Piszą tu na forum
Cytuj:
Kolejny piszący na tym forum czlowiek krytykuje obecnosc księzy w wojsku

Nie czytałem tej krytyki ale w ciemno się podpisuje pod takową krytyką ! Powiem wiecej uczestnictwo księży pastorów czy popów uważam za bezsens.. Zastąpili oni tak zwanych oficerów politycznych.. Wyrzucić natychmiast !! Niepotrzebni..!! Zamiast nich kupić ze dwa samoloty..!! A nie opłacać darmozjadów na koszt podatnika..!! Wojsko to organizacja przeznaczona tylko i wyłącznie do zabijania innych ludzi . Zwłaszcza ludzie którzy tam idą zawodowo to poco im Chrystus..? Jak się najmują zabijać to im wiara potrzebna .po co.? Błogosławienie żołnierzy przez kogo kolwiek jest bluźnierstwem Ubliża Bogu
Acha byłe w wojsku za czasów wojny w latach 1980 do 82 Wojenkę wywołał niejaki jeszcze żyjący generał.. No on miał politruków (oficerów politycznych) Bóg mu w wojsku bo i po co? nie był potrzebny ! J
Pozdro..!!
A jakże Godunow..!!

N wrz 26, 2004 22:13

Nie czytałem tej krytyki ale w ciemno się podpisuje pod takową krytyką ! Powiem wiecej uczestnictwo księży pastorów czy popów uważam za bezsens.. Zastąpili oni tak zwanych oficerów politycznych

A ja uważam , że żolnierze , ktorzy odbywają służbę wojskową mają prawo aby uczestniczyć w sakramentach i właśnie po to w wojsku są potrzebni kapelani.

Cytuj:
Zamiast nich kupić ze dwa samoloty..

No to mnie tu zdziwiłeś. Człowiek tak niechętny wojsku , ktory twierdzi , że służba wojskowa jest zła ( zawodowa ) proponuje by zamiast pieniędzy wydawanych na kapelanow kupic narzędzia , ktore służą do zabijania!? Swoją droga to myslę, ze oszczędności , ktore uzbieraly by się przez likwidację kapelanow nie wystarczyly by na kupno samolotow chyba ze masz na mysli modele do sklejania :lol:

Cytuj:
Wojsko to organizacja przeznaczona tylko i wyłącznie do zabijania innych ludzi

Wojsko to organizają , ktora ma na celu służbę ludziom i ochronę przed wrogiem.

Cytuj:
Zwłaszcza ludzie którzy tam idą zawodowo to poco im Chrystus..? Jak się najmują zabijać to im wiara potrzebna .po co.?

Jak juz wspomnialem wczesniej wojsko ma na celu pomagac ludziom i chronic przed wrogiem ( najeźdzcą). Ludzie , ktorzy idą do wojska zawodowo potrzebują Chrystusa po to aby w swojej misji działali zawsze na rzecz dobra innych ludzi.

Cytuj:
Błogosławienie żołnierzy przez kogo kolwiek jest bluźnierstwem Ubliża Bogu

Ciekawe co na to Bóg jak czyta twoje słowa.

N wrz 26, 2004 22:40
Zwłaszcza ludzie którzy tam idą zawodowo to poco im Chrystus..? Jak się najmują zabijać to im wiara potrzebna .po co.? Błogosławienie żołnierzy przez kogo kolwiek jest bluźnierstwem Ubliża Bogu

No tak godunowie........
hmm... a co powiesz na to?
Łk 3:14
14. Pytali go też i żołnierze: A my, co mamy czynić? On im odpowiadał: Nad nikim się nie znęcajcie i nikogo nie uciskajcie, lecz poprzestawajcie na swoim żołdzie.
(BT)

Niezle bluznil ten Jan......przeciez powinien im powiedziec...."Natychmiast odejdzcie z wojska!!"

Jezus tez sie chyba mylil mowiac o zolnierzu (setniku):
Mt 8:10
10. Gdy Jezus to usłyszał, zdziwił się i rzekł do tych, którzy szli za Nim: Zaprawdę powiadam wam: U nikogo w Izraelu nie znalazłem tak wielkiej wiary.
(BT)

Co najwazniejsze nie kazal mu rzucic oreza. (tez bluznil?)

Zolnierze sa podlegli wladzy swieckiej, a Piotr mowi:
1 Ptr 2:13-14
13. Bądźcie poddani każdej ludzkiej zwierzchności ze względu na Pana: czy to królowi jako mającemu władzę,
14. czy to namiestnikom jako przez niego posłanym celem karania złoczyńców, udzielania zaś pochwały tym, którzy dobrze czynią.
(BT)

straszne "bluznierstwo!!! Godunowie co teraz???

No i dosyc ciekawy fragment:
Dz 10:7
7. Kiedy znikł anioł, który z nim mówił, [Korneliusz] zawołał dwóch domowników i pobożnego żołnierza spośród swoich podwładnych.
(BT)

Pobozni zolnierze....hmmm.....

Cos mi to nie pasuje zbytnio do Twojej interpretacji. Badz ty sobie pacyfista...Twoja sprawa, ale nie gadaj glupot , ze blogoslawienie zolnierzy jest bluznierstwem.

pozdrowka

N wrz 26, 2004 23:27
Cytuj:
Co najwazniejsze nie kazal mu rzucic oreza.

Ale też mu nie nakazał pozostania dalej w wojsku..!!
Psze się dalej
Cytuj:
14. Pytali go też i żołnierze: A my, co mamy czynić? On im odpowiadał: Nad nikim się nie znęcajcie i nikogo nie uciskajcie, lecz poprzestawajcie na swoim żołdzie.

Która armia spełniała lub spełnia takowe warunki..?
A będąć w wojsku Gdy byś musiał strzelać do swojego brata lub matki.. I za to też żołnierz bierze żołd..!!!
Piszesz się dalej na forum
Cytuj:
jezus tez sie chyba mylil mowiac o zolnierzu (setniku):
Mt 8:10
10. Gdy Jezus to usłyszał, zdziwił się i rzekł do tych, którzy szli za Nim: Zaprawdę powiadam wam: U nikogo w Izraelu nie znalazłem tak wielkiej wiary.

Gdzie jest napisane że ten setnik nadal pozostał setnikiem..? Wiemy zę poszedł za Chrystusem….!!
Pisze się dalej
Cytuj:
Pobozni zolnierze....hmmm.....

Co pobożni żołnierze z czasem odchodzili od wojska Tak z reszta pokazują pierwsze wieki chrześcijaństwa..!!
No tak paru nawiedzonych pastorów i niejaki biskup co błogosławią tych co Zabijają w jednym Państwie..
Niegdzie Chrystus ani apostołowie nie błogosławią wojska jako instytucji .! Nie występują w śród nich i nie błogosławią tych co idą zabijać drugich ludzi..
Nikt nikogo dzisiaj nie zmusza aby szedł zabijać przynajmniej w Polsce. Własny dobrowolny wybór.. Tyle tylko niech Chrystusa do tego nie miesza bo bluźni..
A pro po tu przytoczonych cytatów wyrwanymi z kontekstu cytatami z biblii idzie usprawiedliwić prawie każde niecne działanie.. [b] Tak też tu czyni Belizariusz
Dodać by należało że też wielu znanym mi katolikom nie podoba się uczestnictwo księży w wojsku..
Co do działania duchownym tym razem pastorów w armii USA na terenie Iraku To widac że niczego pozytywnego nie spełniają . Choćby ponad 100 samobójstw. Ile było w polskiej armii nie doczytamy.. Wiemy natomiast że wielu żołnierzy polskich przebywa w szpitalach psychiatrycznych liczba też jest owiana tajemnicą.. Czyli poco ci wszyscy daremozjadzi we wojsku ? Jak politruk ksiądz czy pastor. ??
Co do tych kapelanów w wojsku średnia pensja kapelana to kilka tysięcy złotych . Przelicz w ciągu roku około 200 kapelanów 4 (średnio) tysiące każdy złotych 800 tysięcy złotych miesięcznie .. Z kasy podatnika …. I jeszcze kilku pastorów i popów to można policzyc…
Pozdro..
Godunow

Pn wrz 27, 2004 8:21

Ale też mu nie nakazał pozostania dalej w wojsku..

Dziwna ta twoja logika Godunovie. Jeśli Jezus w rozmowie z żołnierzem nie potępił go i nie nakazał porzucić służby wojskowej to jest dla mnie oczywiste , że nie widział w tym nic złego.

Cytuj:
Która armia spełniała lub spełnia takowe warunki..?
A będąć w wojsku Gdy byś musiał strzelać do swojego brata lub matki.. I za to też żołnierz bierze żołd..!

To , że zdarzają się w wojsku ludzie , ktorzy znęcają się nad innymi lub wykorzystują służbę do złych celów to nie znaczy , że sama idea wojska jest zła. Bo idąc tym tokiem myślenia mozemy dojść do absurdow typu : duchowieństwo jest złe bo zdarzają się w nim ludzie, ktorzy wykorzystują innych , słuzba zdrowia jest zła bo lekarze biorą łapówki i zabijają ludzi itp itd.

Cytuj:
Gdzie jest napisane że ten setnik nadal pozostał setnikiem..? Wiemy zę poszedł za Chrystusem….

To ja dam taki przykład. Czy gdybym ja poszedł do wojska ( zawodowego) ale uważał się za katolika starającego się naśladować w swoim życiu Jezusa to czy oznaczało by to iż nie idę za Chrystusem. Myślę , że pójście za Jezusem to nic innego jak naśladowanie Go nie ważne czy się jest żołnierzem , lekarzem czy politykiem.

Cytuj:
Co pobożni żołnierze z czasem odchodzili od wojska Tak z reszta pokazują pierwsze wieki chrześcijaństwa.

Odchodzili z wojska przede wszystkim dlatego , że to wojsko prześladowało chrzescijan . Jednak Jezus zauważył u żołnierza pobożność w czasie gdy jeszcze był żołnierzem.

Cytuj:
A pro po tu przytoczonych cytatów wyrwanymi z kontekstu cytatami z biblii idzie usprawiedliwić prawie każde niecne działanie.. [b] Tak też tu czyni Belizariusz

A ty wykorzystujesz Biblię do udawadniania swoich wątpliwych racji , nie wspominając o tym iż zapominasz przy interpretacji Biblii o podlozu historycznym danych fragmentow.

Cytuj:
Przelicz w ciągu roku około 200 kapelanów 4 (średnio) tysiące każdy złotych 800 tysięcy złotych miesięcznie .. Z kasy podatnika …. I jeszcze kilku pastorów i popów to można policzyc…

No to przyjmijmy ze utrzymanie osob duchownych w wojsku kosztuje rocznie 12mln zl ( moglbys podac żrodlo z ktorego wynika ze srednio osoba duchowna zarobi miesiecznie 2tys zl ). Samolot F-16 kosztuje ok 60 mln $ . 60 mln razy 4 ( sredni kurs dolara ) daje nam 240 mln zl . Chciales kupic ze dwa samoloty czyli 2 x 240 = 480 mln zl. Teraz sobie policz ile można kupić nowoczesnych ( bo chyba o takich pisales ) samolotow dla naszej armii z pieniedzy zaoszczedzonych przez rezygnacje z uslug osob duchownych w wojsku.

Pn wrz 27, 2004 13:16

Godunowie, akurat te cytaty nie sa wyrwane z kontekstu......
Dotycza one konkretnych osob. Ponadto ....cytat o poddanstwie wzgledem wladzy swieckiej....czy on tez jest wyrwany z kontekstu??

Godunowie, czy poza pustymi oskarzeniami o bluznierstwo, wybikajacymi z blednej nadinterpretacji niezrozumialych dla Ciebie tekstow, jestes w stanie napisac cos konkretnego?

Bo jak na razie to nie podales tutaj zadnych konkretow, ktore by stwierdzaly, ze sluzba wojskowa jest ZLEM.

Dziwie ci sie....bo wiesz, takimi argumentami posluguja sie jehowici....a ja myslalem ze jestes chrzescijaninem :x

pozdrowka

Pn wrz 27, 2004 13:26

Cytuj:
Gość napisał(a):
Powiem wiecej uczestnictwo księży pastorów czy popów uważam za bezsens..

To zobacz tę krytykę, bo podpisywać się w ciemno nie ma sensu.
Uczestnictwo ma sens. Zapominasz, że żołnierz to człowiek podobny do Ciebie z dala od domu. Jeśli operacja ma charakter pokojowy, to czemu by tam miało nie być duchownych?

Gość napisał(a):
Wojsko to organizacja przeznaczona tylko i wyłącznie do zabijania innych ludzi

:-D Ale jak już agresor przyjdzie do Twojego domu by zrobić co mu się podoba, to pewnie wolałbyś, żeby było wojsko, nie? :-D
(kurcze... od 2 tygodni bronię wojska... ale co ja mogę skoro krytyka jest tak nieuzasadniona)

Pn wrz 27, 2004 14:10

Odnosząc się do wypowiedzi z zamkniętego viewtopic.php?t=13303 :

Uważam, że zgodny z nauką Kościoła jest pogląd, że obrona przed atakiem nie jest sprawą sprzeczną z przykazaniami. Obrona - nie atak.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So sie 25, 2007 8:59
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]