Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 16:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
 Gest Jana Pawla II 
Autor Wiadomość
A kto Ciebie ustanowił cenzorem Jana Pawła II?
Bóg napewno nie obraził się na niego za ten gest - wystarczy poczytać o wymodlonych za jego wstawiennictwem różnych cudach, uzdrowieniach.

So wrz 29, 2007 9:57

A kto Ciebie ustanowił cenzorem Jana Pawła II?
Bóg napewno nie obraził się na niego za ten gest - wystarczy poczytać o wymodlonych za jego wstawiennictwem różnych cudach, uzdrowieniach.

1. Kogo Ciebie?
2. Pokaż, gdzie cenzuruję.

3. Jak jest audiencja z papieżem nie można robić sobie zdjęć. Zdjęcia robią wyłącznie fotografowie vatykańscy.
4. ergo istnienie jadnego takiwego zdjęcia tym bardziej dziwi.
5. Skąd wiecie, że całuje? Z podpisu.

So wrz 29, 2007 17:21
Oczywiście WIST non stop pała "świętym" oburzeniem na Jana Pawła II, zapominając, że - "Kościół spoglada z szacunkiem również na mahometan..."DRN 3
http://www.archidiecezja.lodz.pl/czytel ... r/drn.html

So wrz 29, 2007 17:47

Oczywiście WIST non stop pała "świętym" oburzeniem na Jana Pawła II, zapominając, że - "Kościół spoglada z szacunkiem również na mahometan..."DRN 3

Ja tam nikogo nie cenzuruję tylko powątpiewam. Zaskakujące jest milczenie WISTa odnośnie Peszitty.

So wrz 29, 2007 17:52
W co powątpiewasz? - w fakt ucałowania Koranu przez JPII?
Zauważ, że autorem artykułu ze zdjęciem w TP jest Janusz Poniewierski, redaktor miesięcznika "Znak", ceniony znawca pontyfikatu JPII
Przygotował szereg pism papieskich - Ewangelia cierpienia, Przemówienia i homilie, Różaniec z Janem Pawłem II.
Także szczegółowe opracowanie pontyfikatu JPII - "Pontyfikat 25 lat".
Chyba nie wątpisz zatem w fakt pocałunku Koranu?
Na stronach "Islam w Polsce" jest także zamieszczony ten artykuł :)

So wrz 29, 2007 18:25

Jak wiadomo, chociaż Jan Paweł II był papieżem, to z tego nie wynika, że każdy jego gest i słowo było nieomylne. Nawet świętość nie oznacza absolutnej nieomylności (np. św. Bernard z z Clairvaux był jednym z promotorów II wyprawy krzyżowej, która zakończyła się wielkim fiaskiem). Wniosek z powyższego - mamy prawo przemyśliwać różne aspekty życia Jana Pawła II.

Ten konkretny gest (ucałowanie Koranu) jest bardzo kontrowersyjny. Nie ma problemu z szacunkiem dla mahometan, ale tu chodzi o coś innego.

Z jednej strony wiemy, że religia katolicka jest jedyną prawdziwą religią (por. "Nie mogliby tedy być zbawieni ludzie, którzy wiedząc, że Kościół założony został przez Boga za pośrednictwem Chrystusa jako konieczny, mimo to nie chcieliby bądź przystąpić do niego, bądź też w nim wytrwać". Lumen Gentium, 14; albo napiętnowane jako zdanie błędne w Syllabusie błędów dołączonych do encykliki Quanta Cura "Ludzie oddając cześć Bogu w jakiejkolwiek religii, mogą odnaleźć drogę wiecznego zbawienia i je osiągnąć", Syllabus, 16). Z drugiej strony strony papież oddaje cześć księdze będącej fundamentem fałszywej religii, odrzucającej Jezusa Chrystusa jako Syna Bożego.

Czy to był czyn, który umacnia katolików w ich wierze czy budzi relatywizm?
Czy to był czyn, który prowadził muzułmanów ku nawróceniu do Chrystusa, czy sugerował, że nawet chrześcijanie uznają prawdę ich wiary?

So wrz 29, 2007 19:34

Alus myśle że mam prawo pytać o rzeczy które nie uważam za dobre i nie ma to nic wspólnego z jakąś niechęcią do Jana Pawła II. Prosze nie wkładaj ludzi pytających do szufladki z napisem "przeciwnik, ten zły". Jeśli ktoś nie pyta to albo jest zastraszony, alob brak mu krytycyzmu. A jak wiesz zapewne krytycyzm w postaci tzw. adwokata diabła jest integralnym elementem określenia czy ktoś zasługuje na stanie się świętym. Za dużo mamy braku krytycyzmu, niektórzy jak widać uznają wszystko bo czyni to papież, taki sam człowiek jak każdy inny, który mógł zrobić coś źle. Bardzo ucieszył bym się gdyby to nie był Koran ale np. ta Peszitta, o którą ciągle smokeustachy pyta.

smokeustachy że całuje to widać na zdjęciu. A jeśli chodzi o tą peszitte to masz jakiś dowód że to właśnie ona? Gdybyś takowy podał, ale nie widze go, zatem co Cie tak zaskauje? Że nie mówie o rzeczach tylko hipotetycznych?

Ludzie przecież chyba wszystkim nam zależy na prawdzie, zatem jeśli możecie jednoznacznie wskazać że to nie Koran to wskażcie. Jeśli możecie to pomyście też przez chwile czy całowanie księgi która zaprzecza naszej wierze, jest dobre? Co jest ważniejsze naciągany szacunek, czy może nasza wiara? Nie nawołuje do nienawiści, tylko do rozsądku.

So wrz 29, 2007 19:42
Jan Paweł II mógł zrobić coś źle - był tylko człowiekiem :)
Dla mnie ucałowanie przez niego Koranu nie stanowi żadnego problemu, nie widzę zatem żadnego powodu do krytyki.
Nie ulega wątpliwości, że JP II był mistykiem - cóż mnie zwykłemu śmiertelnikowi wyrokować o jego gestach.
A po drugiej stronie napewno Bóg nie będzie tworzył innego raju dla katolików, muzułmanów....musisz się z tym pogodzić :)

So wrz 29, 2007 21:05

Nie ulega wątpliwości, że JP II był mistykiem

Co Twoim zdaniem przemawia za tym, że był mistykiem? To, że był bardzo dobrym teologiem głębokiej wiary i mądrym człowiekiem, nie czyni jeszcze z niego mistyka. Mistykami to byli np. św. Jan od Krzyża lub Mistrz Eckhart.

So wrz 29, 2007 21:11

To, że gościu jest ze Znaku powinno być pierwszym dzwonkiem ostrzegawczym.

Poza tym on też się powołuje na zdjęcie w internecie.

Z tym całowaniem - zdjęcie spłaszcza perspektywę.

So wrz 29, 2007 21:26

Alus dla Ciebie nie, dla nas tak. Tutaj raczej nic się nie zmieni, conajmniej narazie. A jednak niektórych razi taki gest niezależnie od intencji które mu przyświecały. Są ludzie którzy są bardziej ostrożni w nazywaniu wszystkich braćmi i siostrami, oraz słodzeniem że już wszystko jest dobrze, bo czy to ważne w co wierzymy? Wszyscy jesteśmy dziećmi jednego Boga. Nie zapominajmy jednak że ci co są w piekle też zostali stworzeni przez Boga. Nic nie zmieni tego że Koran nie przyjmuje podstawy na której opiera się nasza wiara, a zatem fałszuje ją. Tym gorzej jeśli przyznajemy że Muzułmanie wyznają tego samego co my Boga, bo to znaczy że oni mają Jego fałszywy obraz. Chciałbym tylko wiedzieć Alus czemu nie widzisz w tym nic złego? Czemu nie widzisz nic złego w tym co zaprzecza Twojej wierze? Naprawde nie chodzi o szacunek, o ekumenizm, tylko o rzeczy których nie da się pominąć w imię szukania porozumienia. Gdzie upatrujesz granice "zwykły śmiertelniku" gdy czyn papieża przestanie być uświęcony jego autorytetem? Nie mnie i nie Tobie jest odgrywać role magisterium, nie do tego zmierzam, ale jeśli nie my mamy zadawać pytania to kto? Chyba że nic nie wiemy o tym w co wierzymy i o tym w co wierzą inni ludzie, wtedy faktycznie nie ma problemu. Niewiedzy Ci nie zarzucam, ale pisze ogólnie i bez złośliwości, że my też mamy głosić Ewangelie. Św. Paweł nie szedł do pogan żeby całować ich święte księgi i uczyć że ich kulty są OK.

So wrz 29, 2007 21:33

smokeustachy co widzisz na tym zdjęciu? Co papież tam robi?

So wrz 29, 2007 21:38
Razi ten gest i oburza tych, którzy zapominają, ze każdy człowiek jest stworzony na obraz i podobieństwo Boże, co więcej wszyscy są stworzeni w Chrystusie - "Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone" (Kol 1,16) - to w drugim człowieku zakładamy ukrytą obecność Chrystusa.
Zatem dialog z drugim człowiekiem to dialog z Chrystusem ukrytym w człowieku.
Religie są różne - niemniej należy pamiętać o słowach Jezusa:
- "Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim." (Mt 8,11).
- "Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!" wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, który spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie" (Mt 7,21).
Muzułmanie i chrześcijanie wielbią tego samego Ojca i Jego wolę wypełniają zgodnie z przekazami swojej religii....można nawet śmiało powiedzieć, że muzułmanie są wierniejsi nauce zawartej w Koranie niz chrzescijanie Biblii - nie "ucywilizowali się" podobnie do chrześcijan, którym niemal wszystko wolno :(
Benedykt XVI odwiedził Błekitny meczet i odmówił modlitwę zwrócony w kierunku Mekki....następny zatem gest profanacji :)
Papież mistyk... "mistyk praktyczny" świadczy o tym modlitwa, medytacja, kontemplacja - a głębi modlitwy w pełnym zjednoczeniu z Bogiem temu papieżowi nikt nie odmówi.
Vide - modlitwa w kaplicy na Wawelu, modlitwa na Placu Zwycięstwa - "Niech przyjdzie Duch Twój i odnowi oblicze Ziemi, tej Ziemi!"....i przyszedł.... i odnowił...tylko mistyk tak rozmawia z Bogiem.

N wrz 30, 2007 9:47

smokeustachy co widzisz na tym zdjęciu? Co papież tam robi?

Stoi. I trzyma

N wrz 30, 2007 10:35

Aluś ja się ze wszystkimz zgadzam. Tylko Ty to inaczej interpretujesz - skoro Bóg wszystkich stworzył, to w jakimby nie byli błędzie, jak bardzo by odrzucali boże objawienie, jakoś pójdą do Nieba.
Przecież ja nie mówie o dialogu, tylko o całowaniu księgi która zaprzecza mojej i Twojej wierze. Rozumiem że w imię dialogu i żeby naszych braci nie denerwować lepiej nie postępować za św. Pawłem, tylko ich utwierdzić, zostawić samym sobie. Znasz słowa Jezusa, a te znasz:
"16 Jedenastu zaś uczniów udało się do Galilei na górę, tam gdzie Jezus im polecił. 17 A gdy Go ujrzeli, oddali Mu pokłon. Niektórzy jednak wątpili. 18 Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: «Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. 19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody4, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. 20 Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata»5." Mt 28, 16-20

Czy naprawde Muzułmanie czcą tego samego Boga, czy raczej czcą Boga którego nie znają tak dobrze, jak byli by w stanie poznać? Więcej, zaprzeczają Bogu. To kwestia prostego rozumowania, nie jakiejś niechęci.

smokeustachy nie tylko stoi i trzyma, ale wyrażnie ma przymknięte oczy i mocno zbliżoną twarz do tej księgi. Może się modli? A może wącha? Skoro wszystko wskazuje na to że całuje to pozostaje mi tylko uwierzyć we wszelkie dostępne relacje. Rozumiem że to może być też dla Ciebie ciężkie, ale popadanie w absurdy nie zmieni wszystkich dostępnych nam źródeł i tego co ludzie widzą na tym zdjęciu. Jeśli masz jakieś konkrety na piśmie, lub na zdjęciu że jest inaczej to prosze. Nie operuje tylko prosze absurdami. I bez obrazy, to nie emocje tylko rozsądek.

N wrz 30, 2007 13:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona