Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wolna wola a możliwości 
Autor Wiadomość
Post Wolna wola a możliwości
Wikipedia:
Cytuj:
Wolna wola – postulowana cecha umysłu i świadomości, pozwalająca człowiekowi samemu decydować o swoich czynach i nie być całkowicie zdeterminowanym przez los, instynkty czy siły wyższe.

Tommy:
Cytuj:
Wiec wobec takiej definicji ja stwierdzam, ze jesli jestes mniej ograniczona przez los, instynkty i sily wyzsze to oznacza, ze Twoja wolna wola jest mniej ograniczona.

Widzisz, jestes za stanowiskiem ktore moglbym zsumowac jako: jesli jestes w stanie wykorzystac calosc swoich fizycznych i intelektualnych mozliwosci to masz najwyzszy mozliwy stopien wolnej woli. Ja sie z tym zgodzic nie moge - bo takim stanowiskiem mozna by stwierdzic, ze bakterie posiadaja wolna wole a to jest absurd.

Mozliwosci danej istoty maja drastyczny i znaczacy wplyw na to jaki stopien wolnej woli ona posiada.

Czy każdy ma wolną wolę ograniczoną? Czy nasze ograniczenia, to zarazem ograniczenia wolnej woli? Czy zatem dar wolnej woli jest darem z lekka.... wybrakowanym?

Pn paź 01, 2007 14:33

Wygląda na to, że niektórzy mają więcej wolnej woli inni mniej...

Pn paź 01, 2007 15:45

Myslę,że wolna wola a możliwości to dwie, odrębne sprawy. Wolna wola to nie tyle możliwość zrobienia czegoś, ale raczej możliwośc podjęcia nieskrępowanej decyzji o tym. Np. możesz zdecydować,że jutro wyrwiesz tygrysowi z zoo górną dwójkę i nie ma problemu z taką decyzją.Jest jednak problem, czy będziesz w stanie to zrobić, choćby ze względów czysto fizycznych. Ja raczej bym nie próbował, ale medycyna zna różne przypadki.
Dar wolnej woli jest więc nieograniczony, natomiast nasze możliwości ogranicza ewolucja.Chwilowo mamy ich tyle by przetrwać jako gatunek, przynajmniej przez jakiś bliżej nie określony czas.

Pn paź 01, 2007 16:05

Post Re: Wolna wola a możliwości
Rita napisał(a):
Wikipedia:
Cytuj:
Wolna wola – postulowana cecha umysłu i świadomości, pozwalająca człowiekowi samemu decydować o swoich czynach i nie być całkowicie zdeterminowanym przez los, instynkty czy siły wyższe.

Wg mnie ta definicja jest sprzeczna. Co to znaczy samemu decydować? Robić to co się chce? Ale przecież 'chcenie' i 'niechcenie' czegoś to są właśnie instynkty. One często są sprzeczne, ale wtedy nasza decyzja to wypadkowa tego 'chcenia'. Świadomość dodaje tutaj tylko możliwość głębszej analizy, które 'chcenie' w dłuższym okresie czasu będzie dla nas lepsze, czyli pozwoli zaspokoić większą ilość potrzeb.

A może ja tu czegoś nie zauważam?

Pn paź 01, 2007 17:31

-olfik- napisał(a):
Wg mnie ta definicja jest sprzeczna. Co to znaczy samemu decydować? Robić to co się chce? Ale przecież 'chcenie' i 'niechcenie' czegoś to są właśnie instynkty. One często są sprzeczne, ale wtedy nasza decyzja to wypadkowa tego 'chcenia'. Świadomość dodaje tutaj tylko możliwość głębszej analizy, które 'chcenie' w dłuższym okresie czasu będzie dla nas lepsze, czyli pozwoli zaspokoić większą ilość potrzeb.

A może ja tu czegoś nie zauważam?

Moim zdaniem nie zauważasz, że wolna wola dodaje możliwość wyboru opcji A (która w dłuższym okresie czasu pozwoli zaspokoić większą ilość potrzeb) albo opcji B (która w dłuższym okresie czasu pozwoli zaspokoić mniejszą ilość potrzeb).

Pn paź 01, 2007 17:53

SweetChild napisał(a):
Moim zdaniem nie zauważasz, że wolna wola dodaje możliwość wyboru opcji A (która w dłuższym okresie czasu pozwoli zaspokoić większą ilość potrzeb) albo opcji B (która w dłuższym okresie czasu pozwoli zaspokoić mniejszą ilość potrzeb).

Yyyy, kto w takich warunkach wybierze opcję B bez dodatkowej motywacji? Na pewno nic nie pokręciłeś w tym zdaniu? W opcji B nie miało być czasem 'w krótszym'?

Pn paź 01, 2007 19:46

Jak dla mnie wolna wola to możliwość między wybraniem dobra a złem.

Ale nie zwalnia ona z konsekwencji podjętej decyzji, jeśli np. Zabije kogoś to pójdę do więzienia. Wiele osób, chciało by aby Wolna Wola nie Ciągnęła za sobą konsekwencji, jednak tak nie jest. Jeśli wybiorę złą drogę to będę miał wyrzuty sumienia. Czy jest to ingerencja w Wolną Wolę :?: Moim zdaniem nie, bo mogę zagłuszyć głoś sumienia.

Cytuj:
Wygląda na to, że niektórzy mają więcej wolnej woli inni mniej...

Czy można mieć mniej Woleje Woli od innych :?: Albo wybierzesz zło albo dobro, albo postąpisz tak albo inaczej, każdy twój czyn niesie za sobą odpowiedzialność, moim zdaniem nie istnieje takie coś jak więcej i mniej Wolnej Woli. Bo czy istnieje ograniczona wolność :?: Czy wolność ograniczona jest nadal wolnością :?:

Pozdrawiam ;)

Pn paź 01, 2007 20:57

-olfik- napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Yyyy, kto w takich warunkach wybierze opcję B bez dodatkowej motywacji? Na pewno nic nie pokręciłeś w tym zdaniu? W opcji B nie miało być czasem 'w krótszym'?

Nie, właśnie cały dowcip na tym polega, że przeprowadzasz głęboką analizę, w wyniku której stwierdzasz, że opcja A będzie dla Ciebie lepsza (np. która w dłuższym okresie czasu pozwoli zaspokoić większą ilość potrzeb), po czym możesz wybrać opcję B, dla Ciebie gorszą. Bardziej ogólnie, niezależnie od złożoności analizy każdej z opcji oraz wyników, jakie otrzymujesz, zawsze możesz wybrać każdą z nich, nawet "wbrew sobie" (czyli tą, którą uznasz za gorszą).

Wt paź 02, 2007 9:03

SweetChild napisał(a):
Nie, właśnie cały dowcip na tym polega, że przeprowadzasz głęboką analizę, w wyniku której stwierdzasz, że opcja A będzie dla Ciebie lepsza (np. która w dłuższym okresie czasu pozwoli zaspokoić większą ilość potrzeb), po czym możesz wybrać opcję B, dla Ciebie gorszą. Bardziej ogólnie, niezależnie od złożoności analizy każdej z opcji oraz wyników, jakie otrzymujesz, zawsze możesz wybrać każdą z nich, nawet "wbrew sobie" (czyli tą, którą uznasz za gorszą).

Hmm, a możesz dać jakiś przykład z życia? Nigdy jeszcze nie widziałem aby ktokolwiek świadomie wybrał coś co uważa za gorsze bez żadnego powodu (chęć zrobienia czegoś na przekór to też jest powód). Bo potoczne znaczenie zrobienia czegoś 'wbrew sobie' to jest rezygnacja z korzyści w krótszym czasie na rzecz korzyści w czasie dłuższym i tak też jest potocznie definiowana siła woli. Np. bardzo agresywny ale kochający mąż podczas kłótni z żoną może sie powstrzymać przed spraniem ją na kwaśne jabłko bo wie, że jak złość minie to będzie mu głupio (pomijam już kłopoty prawne).

Wt paź 02, 2007 9:50

-olfik- napisał(a):
Hmm, a możesz dać jakiś przykład z życia? Nigdy jeszcze nie widziałem aby ktokolwiek świadomie wybrał coś co uważa za gorsze bez żadnego powodu (chęć zrobienia czegoś na przekór to też jest powód). Bo potoczne znaczenie zrobienia czegoś 'wbrew sobie' to jest rezygnacja z korzyści w krótszym czasie na rzecz korzyści w czasie dłuższym i tak też jest potocznie definiowana siła woli. Np. bardzo agresywny ale kochający mąż podczas kłótni z żoną może sie powstrzymać przed spraniem ją na kwaśne jabłko bo wie, że jak złość minie to będzie mu głupio (pomijam już kłopoty prawne).

Ale może też ją sprać na kwaśne jabłko, mimo iż wie, że jak złość minie to będzie mu głupio. Ty tłumaczysz ten wybór istnieniem innej przyczyny, a ja nazywam wolną wolną. Zasadnicza różnica polega na tym, że przyczyna sugeruje pewien determinizm, istnienie pewnego ściśle określonego algorytmu wyboru, za pomocą którego (gdybyśmy go znali i znali również wszystkie dane wejściowe) moglibyśmy wyliczyć, jaką opcję wybierze dana jednostka. Tak jak potrafimy wyliczyć tor lotu pocisku wystrzelonego z prędkością V pod katem alfa.

Gdybyś potrafił przewidzieć, że w określonej sytuacji dany człowiek zachowa się w określony sposób, to przychyliłbym się do przyczynowego widzenia naszych wyborów. Na razie jednak takie przewidywania są wysoce nieskuteczne, więc skłaniam się ku koncepcji wolnej woli.

Wt paź 02, 2007 10:14

Ja nigdzie nie pisałem o wyliczaniu, chcę tylko ustalić, jaki wpływ na decyzję ma wolna wola. Pewnych eksperymentów na to zaproponować nie można, ale jakieś poszukiwania tej wolnej woli można przeprowadzić np w taki sposób:
Można zrobić coś całkowicie wbrew sobie i to na tyle, aby niechęć do zrobienia tego była większa od chęci wykazania, że ma się wolną wolę. To chyba dobrze obrazowałoby przypadek z tymi wyborami A i B, który podał Sweetchild?

Mi np. nie zależy na posiadaniu wolnej woli, więc ja niczego wbrew sobie nie zrobię aby wykazać jej posiadanie. Ale może ktoś, komu zależy na posiadaniu wolnej woli przeprowadzi sobie taki eksperyment. Oczywiście wynik tego eksperymentu będzie w stanie wykazać cokolwiek tylko samemu eksperymentującemu, ale zawsze czegoś ciekawego możemy się dowiedzieć.

Można też po prostu poszukać, czy sami mieliśmy taką sytuację, w której świadomie podjęliśmy decyzję, która wtedy wydawałaby nam się gorsza.

Wt paź 02, 2007 11:36

Ja zrobiłem coś wbrew sobie: nie chciało mi się kompletnie, i nie przyniosło żadnych korzyści, ale przed momentem obróciłem słownik angielsko-polski drugą stroną okładki do góry^^!

Wt paź 02, 2007 11:46
Zobacz profil WWW

Aaa dobra, wiem, przykład nieodpowiedni, bo właśnie w celu podania przykładu obróciłem tę książkę;]. Ale mam inny.
W wakacje na wyjeździe pewnego ranka usłyszałem, że dwie kumpele są na mnie złe. Od trzeciej osoby usłyszałem, że narzekały na mnie z pewnego konkretnego powodu. Skojarzyło mi się to z powiązaną bliższą mi znajomą, poczułem się winny/zły/niepamiętam dokładnie, i ot tak zaparłem się i nic nie jadłem i nie piłem... Na obiedzie o 18. mnie już wkurzali to skibkę chleba suchą wrąbałem, potem dopiero po 21. wymusił na mnie jedzenie jeden z opiekunów. Niezbyt dobrze pamiętam wszystko, ale ta sytuacja była debilna. Serio, żadnego celu w niejedzeniu nie było, a i sobie szkodziłem... Wieczorem już mnie łeb porządnie napieprzał.

Wt paź 02, 2007 12:40
Zobacz profil WWW

Mi np. nie zależy na posiadaniu wolnej woli, więc ja niczego wbrew sobie nie zrobię aby wykazać jej posiadanie. Ale może ktoś, komu zależy na posiadaniu wolnej woli przeprowadzi sobie taki eksperyment. Oczywiście wynik tego eksperymentu będzie w stanie wykazać cokolwiek tylko samemu eksperymentującemu, ale zawsze czegoś ciekawego możemy się dowiedzieć.

Trudność techniczna w tym eksperymencie polega na pomiarze poziomu "niechęć do zrobienia czegoś" oraz poziomu "chęci wykazania, że ma się wolną wolę". Jak bez takich obiektywnych pomiarów stwierdzić, która z nich jest większa?

Wt paź 02, 2007 13:09

Heh a ja Ciekawy jestem co na to Bóg, dał ludziom wolną wolę.
A Ci nie dość, że nie chcą uwierzyć czy aby na pewno jest wolna, to jeszcze chcą to badać i eksperymentować XD Ciekawe czy Bóg się śmieje czy jest załamany ?: :razz:

Pozdrawiam ;)

Wt paź 02, 2007 15:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona