|  | 
	|  | 
	|  | 
	| 

W czym filozofia może pomóc człowiekowi? 

| Autor | Wiadomość |  
			| AMDlugi 
   | PTRqwerty:"jak tą drogą poznasz czy matka Ciebie kocha? "
Oczywiście to co powiedziałem wcześniej nie należy koniecznie rozszerzać na wszystkie sfery, zwłaszcza uczuciowe. Trudno żeby np. ktoś powiedział Ci że kocha cię jak " 2+2". Troszkę wyobraźni!

|  
			| Śr wrz 29, 2004 11:36 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| AMDlugi napisał(a): PTRqwerty:"jak tą drogą poznasz czy matka Ciebie kocha? "Oczywiście to co powiedziałem wcześniej nie należy koniecznie rozszerzać na wszystkie sfery, zwłaszcza uczuciowe. Trudno żeby np. ktoś powiedział Ci że kocha cię jak " 2+2". Troszkę wyobraźni!
   No przecież powiedziałeś, że "jak wiadomo tyle jest w czymś poznania świata ile jest w tym matematyki" a ja wskazałem na przykładowe poznanie świata, które nie potrzebuje matematyki. To nie ja te twierdzenie rozszerzyłem, ale ono oznacza, że jeśli nie ma w czymś matematyki, to nie ma poznania

|  
			| Śr wrz 29, 2004 13:33 | 

|  
		|  |  
			| Rachel 
   | W czym człowiekowi może pomóc filozofia?
* "Daje język" - zasób pojęciowy, uczy wyrażać treści;
 * Buduje postawę rozumienia, jej celem jest rozumienie, to pytające poszukiwanie prawdy;
 * Pośrednio kształtuje działanie i postępowanie człowieka, sprawia, że człowiek zastanawia się nad sobą;
 * Uczy zadawania pytań, zapewnia rozwój;
 * Uczy postawy otwartości na świat, zdziwienia

|  
			| N paź 26, 2008 11:57 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| ToMu 
   | Ja - na studiach, w ramach przedmiotu pt "filozofia prawa" dowiedziałem się, że w kontekście poszczególnych dogmatyk prawnych, filozofia prawa ma pomagać rozwiązywać tzw. dylematy hard cases - sytuacje, gdzie albo prawo jest niejednoznaczne, albo też istnieje jakiś konflikt kilku przepisów. Co ważne - kierując się nie tylko literą prawa, ale także moralnością, _________________
 Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

|  
			| So lis 01, 2008 8:40 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach