Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 15:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
 EWOLUCJA TO NIE WSZYSTKO 
Autor Wiadomość

Moim zdaniem to jest tak samo banalne jak sens życia... Organizmy się formują w środowisku jak np. stopy Japonek czy tam Chinek w ciasnych butach(bo lubią małe stopy:D)...

Wt paź 09, 2007 7:03
Zobacz profil WWW
Nie wiecie nawet co jest jej podstawą. Sami naukowcy przyznają że nie wiedzą jak to się dzieje że organizmy ewoluują w coraz to bardziej złożone formy.

Zanim się rozpędzisz ze swoimi szkomplikowanymi teoryjkami muszę Cię rozczarować. Ewolucja nie obrała sobie żadnego kierunku, w stronę organizmów coraz bardziej złożonych. Działa w każdym możliwym kierunku, a bardzo często właśnie zupełnie w odwrotnym :) Już najbardziej skrajną formą są wirusy, że o prionach nie wspomnę, czy ruchomych elementach genetycznych :P

Cytuj:
Ale co wy się tak podniecacie tą całą ewolucją.

Bo jest niesamowicie ciekawa :D

Wt paź 09, 2007 8:36

Cytuj:
A i tak upragnione formy pośrednie:

Pośrednie skamieliny, to m.in.:

* Australopithecus afarensis, od 3.9 do 3.0 milionów lat temu (MLT).Czaszka podobna do szympansiej, zęby podobne do ludzkich. Dwunożny!!
* Australopithecus africanus (3 do 2 MLT); mózg 420-500 cm3, trochę większy od A. afarensis, uzębienie bardziej podobne do ludzkich.
* Homo habilis (2.4 do 1.5 MLT), podobny do australopithecines, ale używał narzędzi i miał większy mózg (650cm3 średnio) i twarz bardziej plastyczną.
* Homo erectus (1.8 do 0.3 MLT); mózg średnio 900 cm3 wczesny H. erectus, do 1,100 cm3- późny. (dziś mamy 1,35 cm3)
* Plejstoceński Homo sapiens, który był ogniwem pośrednim, pod wzgl morfologicznym i chronologicznym, pomiędzy archaicznymi skamielinami afrykańskimi a póżniejszym plejstoceńskim człowiekiem (White et al. 2003, 742).
* ogniwo pośrednie pomiędzy człowiekiem wspólczesnym a Neandertalczykiem (Bermudez de Castro et al. 1997).

link do tej strony: http://www.talkorigins.org/indexcc/CC/CC200.html[/b][/i]

Kiedyś już o tym pisałam, to wklejam.

Rito ja pytałem gdzie się podziały wszystkie fazy między małpą a człowiekiem? Istnieje małpa istnieje człowiek . Więc czemu twoje argumenty wygineły i już nie istnieją ? podczas gdy moje istnieją i mają się dobrze.

Wt paź 09, 2007 8:42

Kiedy powoli pojawiały sie gatunki lepiej przystosowane, populacje, które nie nadążały się dostosować przegrywaly walkę o zasoby naturalne, co doprowadziło do ich wyginięcia. W danej okolicy, w danej niszy ekologicznej może na dłużej istnieć tylko jeden gatunek - gdy gdzieś pojawią się dwa, jeden z nich jest skazany na wymarcie. Szympansy dotarły do dziś, gdż zajmują inną niszę ekologiczną niż ludzie. Wcześniejsze gatunki człowieka musiały rywalizować z nowo powstającymi formami ludzkimi, i tę walkę przegrały.

Wt paź 09, 2007 8:59
Rito ja pytałem gdzie się podziały wszystkie fazy między małpą a człowiekiem? Istnieje małpa istnieje człowiek . Więc czemu twoje argumenty wygineły i już nie istnieją ? podczas gdy moje istnieją i mają się dobrze.

Odpowiedź masz wyżej. Ale powiedz mi jeszcze Sewerynie, jakie twoje argumenty? Gdzie są kambryjskie króliki?

Wt paź 09, 2007 9:09

Kiedy powoli pojawiały sie gatunki lepiej przystosowane, populacje, które nie nadążały się dostosować przegrywaly walkę o zasoby naturalne, co doprowadziło do ich wyginięcia. W danej okolicy, w danej niszy ekologicznej może na dłużej istnieć tylko jeden gatunek - gdy gdzieś pojawią się dwa, jeden z nich jest skazany na wymarcie. Szympansy dotarły do dziś, gdż zajmują inną niszę ekologiczną niż ludzie. Wcześniejsze gatunki człowieka musiały rywalizować z nowo powstającymi formami ludzkimi, i tę walkę przegrały.

Powiedz czy wierzysz że Bóg stworzył człowieka po tym jak stworzył zwierzęta ,czy też wierzysz, że człowiek pochodzi od małpy lub innego zwierzęcia?

Wt paź 09, 2007 9:25

Cytuj:

Odpowiedź masz wyżej. Ale powiedz mi jeszcze Sewerynie, jakie twoje argumenty? Gdzie są kambryjskie króliki?

Tak na prawdę nie wiem gdzie są króliki , może zostały zjedzone , tylko po co ci ta wiedza ?
Nas interesuje gdzie podziały sie fazy między małpą a człowiekiem dlaczego wygineły podczas gdy małpa i człowiek nie wygineły więc nie wiem o którą wyżej odpowiedź ci chodzi .
Czemu wygineli nastepcy małpy ? przecież byli na wyższym stopniu ewolucji i lepiej przystosowani do życia niż małpa ,która jednak nie wygineła.

Wt paź 09, 2007 9:34

Powiedz czy wierzysz że Bóg stworzył człowieka po tym jak stworzył zwierzęta ,czy też wierzysz, że człowiek pochodzi od małpy lub innego zwierzęcia?

Oba, patrz niżej:

wieczny_student napisał(a):
Więc wracając do tematu, przypomnę problemy, które moim zdaniem należałoby jeszcze przedyskutować:
1. Czy człowiek jest tworem (czy został stworzony)?
2. Czy wszechświat (natura) jest tworem?
.
.
Moje poglądy są następujące:
Ad 1,2. Uważam, że człowiek jest tworem Boga i natury. Dusza ludzka jest tworem Boga, ciało - tworem natury (która została stworzona przez Boga, więc ostatecznie można uznać Boga za jedynego stwórcę, jak komu pasuje). Niektórzy mogą uznać człowieka za twór wyłącznie natury, która sama nie jest tworem. Twierdzę jednak, że rozumowaniem logicznym i metodami naukowymi nie można rozstrzygnąć pomiędzy tymi poglądami.

Z tematu Stwórca-Tworzywo. Uważam, że człowiek został stworzony z wcześniej stworzonych zwierząt na drodze ewolucji

Seweryn napisał(a):
Czemu wygineli nastepcy małpy ? przecież byli na wyższym stopniu ewolucji i lepiej przystosowani do życia niż małpa ,która jednak nie wygineła.

Małpa będąca przodkiem wymarłych gatunków też wymarła. Współczesne małpy nie są w sensie ewolucyjnym wcześniejszymi formami - także powstały w drodze ewolucji, z tego samego gatunku co człowiek, tyle że w innym środowisku.

Wt paź 09, 2007 9:52

1.Z tematu Stwórca-Tworzywo. Uważam, że człowiek został stworzony z wcześniej stworzonych zwierząt na drodze ewolucji

Seweryn napisał(a):

2.Małpa będąca przodkiem wymarłych gatunków też wymarła. Współczesne małpy nie są w sensie ewolucyjnym wcześniejszymi formami - także powstały w drodze ewolucji, z tego samego gatunku co człowiek,

3 .tyle że w innym środowisku.

1. Czyli nie wierzysz w słowa Bibli, która mówi ,że Bóg stworzył człowieka po tym jak stworzył zwierzęta?

2.Małpa zaliczana do gatunku człowiekowatych istnieje ,do tego samego gatunku zaliczany jest człowiek. Więc uasadnij dlaczego współczesne małpy nie są w sensie ewolucyjnym wcześniejszymi formami człowieka?

3 O jakim to nieprzyjaznym środowisku mówisz którego to nie przeżyły wymarłe gatunki , natomiast małpa ,człowiek i wszystkie zwierzęta przeżyły. :)

Wt paź 09, 2007 10:09

1. Czyli nie wierzysz w słowa Bibli, która mówi ,że Bóg stworzył człowieka po tym jak stworzył zwierzęta?

2.Małpa zaliczana do gatunku człowiekowatych istnieje ,do tego samego gatunku zaliczany jest człowiek. Więc uasadnij dlaczego współczesne małpy nie są w sensie ewolucyjnym wcześniejszymi formami człowieka?

3 O jakim to nieprzyjaznym środowisku mówisz którego to nie przeżyły wymarłe gatunki , natomiast małpa ,człowiek i wszystkie zwierzęta przeżyły. :)

Ad 1. Lekcja czytania ze zrozumieniem.
Piszę jak byk, że człowiek został stworzony.
Piszę też, że zwierzęta zostały stworzone wcześniej.
Wniosek: Człowiek został stworzony później niż zwierzęta.

Ad 2. A co istnieje tylko jeden gatunek małpy? Człowiek nie wyewoluował z szympansa, goryla czy orangutana, lecz z ramapiteka, który jest już wymarły.

Ad 3. Nie mówiłem nigdy o nieprzyjaznym środowisku, mówiłem o innym. A wymarcie poprzednich gatunków zostało wywołane przez ich przegraną w rywalizacji z nowo powstałymi gatunkami, między innymi tymi, które żyją obecnie. Można powiedzieć, że obecność 'nowych' gatunków jest czynnikiem powodującym, że środowisko staje się nieprzyjazne dla 'starych' gatunków.

Wt paź 09, 2007 10:20
Małpa zaliczana do gatunku człowiekowatych istnieje ,do tego samego gatunku zaliczany jest człowiek

Seweryn, ja cię bardzo proszę! Nie ma czegoś takiego jak gatunek człowiekowaty. I na "BOGA", człowiek nie należy do tego samego gatunku co szympans!

Cytuj:
Więc uasadnij dlaczego współczesne małpy nie są w sensie ewolucyjnym wcześniejszymi formami człowieka?

I litości! Dzisiejsze małpy nie są wcześniejszymi formami człowieka.

A swoją drogą, królik z kambru ma bardzo dużo do tematu. Mówisz, że Bóg stworzył wszystkie roślinki i zwierzęta, a jakoś nie bardzo to widać na przekroju geologicznym. Wniosek jest taki, że króliczki powstały później, tak samo jak inne żyjące dziś gatunki. Cały czas coś umiera, a coś innego się rodzi. Czemu nie ma skamieniałości królika w kambrze? Bo po prostu wtedy królików nie było :)

Wt paź 09, 2007 13:54

Podziwiam Twoją cierpliwość Rita bo to przecież bez sensu. Z kreacjonistami się nie dyskutuje -to tak jak z tym obrazem do którego chłop mówił a on nic.

Wt paź 09, 2007 18:01

Np. muła to też człowiek zrobił, ale to nie jest nowy gatunek, bo nie może się rozmnażać.
A dlaczegórz to muł nie może sie rozmnażać :-D ?Mi chodziło głównie oto ,że psa ,kota domowego i świnkę ... stworzył człowiek ,a czy to jest gatunek ,podgatunek czy rasa to jest beznaczenia -to są tylko nazwy.A mi chodzi o istotę rzeczy i o temat ,że człowiek nie jest pierwszym i ostatnim gatunkiem na ziemi ,że nie jest gatunkiem docelowym i za setki tysiace lat naszego gatunku może juz nie być ,a to co pozostanie po naszym gatunku może wyglądać zupełni inaczej od nas .Nie zgadzam się z tym co utrzymuje Seweryn w swym pierwszym poście ,że życie wzięło się z zaświatów .Nie zgadzam sie z tym co utrzymuje ,że na ziemi długo ,długo nie było życia i bach niewiadomo jak i z czego nagle pojawiło się zupełnie tak jakby spadło z nieba .Dla mnie takie pojecie o życiu jest smieszne i dzicinne ,a raczej Biblijne .Słyszał on ,że pierwsze formy zycia pojawiły sie w oceanie ,więc utrzymuje ,że za sprawą Nadingerencji Która za pomoca piorunu strzeliła w morza aby powstało tam zycie .Tylko tak można wyjasnić nagłe pojawienie sie życia na ziemi .Moim zdaniem śmiesznym jest poszukiwanie momentu pojawienia się życia i utrzymywanie ,że takie zdażenie miało tylko raz miejsce na ziemi ,a póżniej to juz tylko działała ewolucja ,niczym program komputerowy który miał za zadanie wytworzyć człowieka jako kulminacje wszystkich stworzeń na ziemi .Jest to zupełnie śmieszne ,a dla przykładu prosiłeg Go aby powiedział w którym momencie woda wyżłobiła w kamieniu dziórę i skoro nie mozna takiego momentu odnalżeżć to znak ,że i życie nie miało takiego momentu które FORMOWAŁO się znacznie znacznie dłużej niż starty na piasek najtwardszy kamień w rzece ."Zycie nie powstało" -ta nazwa jest błędna i żle interpretowana ,zycie formowało sie z atomów aż uformowało sie w pierwsze jej formy jakimi są linie DNA.Linia DNA choćby ta najbardziej prymitywna jest pierwszym zalążkiem życia organicznego,pierwszą formą ,życia na ziemi .Formowanie to trwało miliardy lat i w żadnym wypadku nie był to mement .Lecz forma żywa nie mogła powstać z formy martwej ,dlatego tez utrzymuje ,że i same atomy też są żywe i wszystko inne co się z nich składa .Takie mam wyobrażenie życia .Nie widze żadnej róznicy miedzy różnymi życiami i jedyne co może je wyróżniać to forma.Człowiek jest właśnie jedną z wielu form życia we wszechświecie ,nie jest on na ziemi pierwszy i nie jest ostatni ,a życie jak powstawało w oceanach tak nadal powstaje i zmieniają sie tylko formy .Żadna ewolucja tym czy owym nie steruje ,bo ewolucję wymyślił sam człowiek -tak samo jak liczby nie zmieniają sił natury ,a tylko je wyobrażają.

Wt paź 09, 2007 18:24
A dlaczegórz to muł nie może sie rozmnażać

Bo jest bezpłodny i doprawdy nie wiem, co Cię w tym fakcie tak rozbawiło ;)

Cytuj:
a czy to jest gatunek ,podgatunek czy rasa to jest beznaczenia -to są tylko nazwy

Fajnie, bez znaczenie. Powiedz to biologowi-systematykowi. Tylko potem szybko zmykaj, bo jak Cię taki jeden z drugim dopadnie, to będzie z tobą krucho :) A tak swoją drogą to ja dobrze wiem o co Ci chodziło, tak tylko się czepiałam dla zasady i poprawności językowej :)

Co do reszty to się mniej więcej zgadzam. Z wyjątkiem tego, że uważasz atomy za żywe. Ja określenie "żywe" uważam za coś sztucznego i odnoszę dla uproszczenia tylko i wyłącznie do życia białkowego. Czyli generalnie wyznaję definicję encyklopedyczną, póki ta się nie zmieni. Ale i tak nie ma o co kotów drzeć w związku z tym. Zdaje się że już gdzieś o tym dyskutowaliśmy. A tak swoją drogą ciekawa jestem, czy jeżeli wykryjemy kiedyś organizmy żywe we wszechświecie nie oparte na DNA i białkach, to czy w ogóle będziemy w stanie odróżnić je rozpoznać. Przypomina mi się takie opowiadanie Lema o tym jak w ziemię uderzają takie jaja duże, ale dobra nie offtopuję dalej, bo coś zaczynam majaczyć :)

Cytuj:
Podziwiam Twoją cierpliwość Rita bo to przecież bez sensu. Z kreacjonistami się nie dyskutuje -to tak jak z tym obrazem do którego chłop mówił a on nic.

A wiesz, Seweryn dostarcza mi nieustannej rozrywki :) A nuż go przekonam :) ech.... chyba się łudzę tylko.... Ale i tak jest zabawnie.

Wt paź 09, 2007 19:28

Bo jest bezpłodny i doprawdy nie wiem, co Cię w tym fakcie tak rozbawiło
No ,ale dlaczego jest bezpłodny?Czy tylko muły są pezpłodne ,może znasz jakieś inne gatunki które nie są gatunkami bo z powodu niepłodności nie moga sie rozmnażać? :-D

Wt paź 09, 2007 20:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona