Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 41  Następna strona
 Czy wiara stoi w sprzeczności z nauką 
Autor Wiadomość

Zacytuj wers gdzie Biblia mówi że Ziemia jest nieruchoma ,płaska i została stworzona przed słońcem. Biblia mówi że światło powstało po tym jak powstała Ziemia . Słońce nie zawsze świeciło życiodajnym światłem. :)

Sewerynie... światło powstało jako pierwsze! Poza tym nie mam zastrzeżeń;).

So paź 13, 2007 10:31
Zobacz profil WWW
Biblia mówi o czterech krańcach ziemi. Dlatego ojcowie kościoła twierdzili, że jest płaska. Później sprytnie i niesłusznie przetłumaczono krańce na strony (świata).
Według biblistów po prostu ziemia się kończyła :-). No ale nie ma się im co dziwić, nie byli w końcu zbyt wykształceni...

So paź 13, 2007 16:11
korekta: nie biblistów, tylko proroków, kronikarzy...

So paź 13, 2007 16:12

Tak samo twierdził Arystoteles. Czy również powiesz o nim, że nie był zbyt wykształcony?

So paź 13, 2007 17:50

Tak samo twierdził Arystoteles. Czy również powiesz o nim, że nie był zbyt wykształcony?

I tak samo mylil sie jak prymitywne semickie plemiona i ich Biblia. Na tyle byl wyksztalcony na ile pozwalaly czasy w ktorych zyl. Jeszcze w XV wieku nie wiedziano nawet o grawitacji, a do XIX w. atomy byly tylko abstrakcja, odrzucona przez najwiekszy wowczas "autorytet", czyli Arystotelesa.
Twierdzenie, ze nauka potwierdza slowa Biblii nadaje sie tylko na zart.

N paź 14, 2007 0:46

Twierdzenie, ze nauka potwierdza slowa Biblii nadaje sie tylko na zart

Powiedz to archeologom, a wyśmieją Cię :)

N paź 14, 2007 9:58

Cytuj:
Twierdzenie, ze nauka potwierdza slowa Biblii nadaje sie tylko na zart

Ciekawe kogo, zadne wykopalisko nie dowodzi ani boskosci Jezusa, ani nawet jego istnienia, nie wspominajac o firmamencie wszechswiata i plaskiej Ziemii. Dla ciebie wieksza wartosc maja niepotwierdzone bajki niz archeologia.

N paź 14, 2007 11:05

Biblia to nie tylko hymn o stworzeniu świata i Ewangelie, wiesz? Biblia to również mnóstwo materiału historycznego, dobrze potwierdzonego odkryciami archeologicznymi

N paź 14, 2007 12:10

Posiadasz jakas ostro wyedytowana wersje biblii jesli twierdzisz, ze jest w niej wiecej prawd naukowych i historycznych niz zwyklego falszu.

N paź 14, 2007 12:11

Może się jeszcze nie wyspałeś i masz problemy z rozumieniem, jeśli z któregokolwiek mojego postu wywnioskowałeś takie rzeczy

N paź 14, 2007 12:21

Może się jeszcze nie wyspałeś i masz problemy z rozumieniem, jeśli z któregokolwiek mojego postu wywnioskowałeś takie rzeczy

"Twierdzenie, ze nauka potwierdza slowa Biblii nadaje sie tylko na zart" a Twoja odpowiedz na to: "Powiedz to archeologom, a wyśmieją Cię".

Jak dla mnie to wyrazne pominiecie faktu, ze prawd historycznych w biblii jest po prostu malo. Miazdzaca wiekszosc biblii to mit, fikcja, metafora i falsz.

N paź 14, 2007 14:08

Jak dla mnie to wyrazne pominiecie faktu, ze prawd historycznych w biblii jest po prostu malo. Miazdzaca wiekszosc biblii to mit, fikcja, metafora i falsz.

W szkole znałem osoby które mówiły tak o matematyce , nie potrafiły jej pojąć. Więc może i ty nie potrafiąc rozumieć słów Biblii piszesz takie rzeczy . Natomiast to, że nie potrafisz jej pojąc może wynikać z tego że często zaprzeczasz nauce, logice i zdrowemu rozsądkowi. Człowiek zaprzeczający tym wartością , nie jest w stanie pojąć niczego ,gdyż wszystko może zakwestionować bez przyczyny.Tylko po co to robić?

N paź 14, 2007 19:40

W szkole znałem osoby które mówiły tak o matematyce , nie potrafiły jej pojąć. Więc może i ty nie potrafiąc rozumieć słów Biblii piszesz takie rzeczy .

Pare postow wczesniej piszesz, ze biblia twierdzi, ze swiatlo powstalo po ziemii. Naprawde nie jestes autorytetem ktory moglby komukolwiek innemu zarzucac brak znajomosci albo wiedzy o biblii.

Seweryn napisał(a):
Natomiast to, że nie potrafisz jej pojąc może wynikać z tego że często zaprzeczasz nauce, logice i zdrowemu rozsądkowi. Człowiek zaprzeczający tym wartością , nie jest w stanie pojąć niczego ,gdyż wszystko może zakwestionować bez przyczyny.Tylko po co to robić?

Ironicznie Twoje pierwsze zdanie doskonale odnosi sie do Twoich zarzutow o tym, ze przecze nauce i logice. To, ze nie rozumiesz albo kompletnie ignorujesz moje argumenty nie oznacza, ze przecze logice i nauce.

N paź 14, 2007 20:15

Seweryn napisał(a):
W szkole znałem osoby które mówiły tak o matematyce , nie potrafiły jej pojąć. Więc może i ty nie potrafiąc rozumieć słów Biblii piszesz takie rzeczy .

Pare postow wczesniej piszesz, ze biblia twierdzi, ze swiatlo powstalo po ziemii. Naprawde nie jestes autorytetem ktory moglby komukolwiek innemu zarzucac brak znajomosci albo wiedzy o biblii.
.

Księga rodzaju 1,1cytuję:
"Na początku Bóg stworzył niebo i Ziemię. Ziemia była bezładna i pusta ,ciemności zalegały bezmiar przestrzeni i Duch Boży unosił się nad wodami.
Powiedział tedy Bóg niech stanie się światło".koniec cytatu.

Teraz twój ruch Tommy ,zaprzeczaj.

N paź 14, 2007 20:29

"Twierdzenie, ze nauka potwierdza slowa Biblii nadaje sie tylko na zart" a Twoja odpowiedz na to: "Powiedz to archeologom, a wyśmieją Cię".

A wiec źle interpretujesz moje słowa. Nie można jednoznacznie odrzucić tego, że nauka potwierdza informacje Biblii. Bo akurat archeologia bardzo silnie potwierdza wydarzenia historyczne zawarte w Biblii, których zresztą wcale nie jest mało, jest ich nawet całkiem dużo
Nie można powiedzieć tego o naukach przyrodniczych, co nie uporawnia nas do wrzucania wszystkiego do jednego wora

N paź 14, 2007 20:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 41  Następna strona