|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kubutek
|
 odzież duchownych
witam serdecznie,
swego czasu, u znajomego na uczelni, zauważyłem, iż do garnituru założył on czarną koszulę kapłańską.
Czy, wg prawa kościelnego, noszenie takiej koszuli kapłańskiej (i tylko ograniczająć się do koszuli!), bez koloratki rzecz jasna, jest dopuszczalne?
Pozdrawiam gorąco
|
N paź 14, 2007 21:10 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Cytat z Redemptionis Sacramentum:
"153. Ponadto świeckim nigdy nie wolno przyjmować funkcji diakona lub kapłana lub nakładać ich szat albo innych do nich podobnych."
|
N paź 14, 2007 21:35 |
|
 |
djdomin
|
Zencognito napisał(a): Cytat z Redemptionis Sacramentum: "153. Ponadto świeckim nigdy nie wolno przyjmować funkcji diakona lub kapłana lub nakładać ich szat albo innych do nich podobnych."
Gdzie koszula jest ustanowiona jako "szata kapłańska"? I Jaka jest róznica między koszulą zwykłą a "kapłańską", jesli nie ma koloratki?
I do tego proszę donieść na mnie że nosiłem "szatę inną do nich podobną" w Bazylice św. Pawła za Murami i w innych miejscach Watykanu i Rzymu, chodząc w czarnej koszuli z rozpiętym kołnierzykiem, pod którym wystawał biały podkoszulek  co spowodowała, że inni ludzie przez pomyłkę zwracali się do mnie "proszę księdza" 
_________________ Dominik Jan Domin
|
Śr paź 17, 2007 13:25 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Koszulę kapłańską - czyli
Od zwykłej męskiej różni się tym, że nie ma kołnierza tylko stójkę, przy której z przodu, w miejscu gdzie schodzą się guziki, w tej stójce są po obu stronach wcięcia w które można włożyć małą koloratkę - czyli biały kartonik.
No i zazwyczaj krój tych koszul jest taki, że nie widać w nich guzików - mają taką jakby zakładkę, guziki są pod nią, niewidoczne.
Z daleka - byle jaka koszula bez kołnierza a ze stójką może wyglądać jak kapłańska.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz paź 18, 2007 16:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fajne są szaty księży(te czarne). Kupiłbym sobie taką tylko nie wiem gdzie :/ Neo w Matrixie miał coś takiego chyba.
|
Cz paź 18, 2007 18:06 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Neo miał zwykły płaszcz, tylko że ze stojącym kołnierzem 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So paź 20, 2007 9:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo podobny był do płaszcza księży ;p...Może na allegro ktoś sprzedaje ^^
|
Pn paź 22, 2007 17:13 |
|
 |
ToMu
|
Podobny - bo miał stojący kołnierz
Na tej zasadzie to do księdza podobny jest każdy, co na czarno się ubiera... 
|
Pn paź 22, 2007 19:54 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|