Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Skandal obyczajowy w Watykanie 
Autor Wiadomość

Post Skandal obyczajowy w Watykanie
Watykan zawiesił w obowiązkach wysokiego rangą przedstawiciela Kongregacji Duchowieństwa, który występując anonimowo we włoskiej telewizji powiedział, że jest aktywnym homoseksualistą i nie uważa, że jest to grzech. Ten obyczajowy skandal jest jednym z tematów numer jeden włoskich mediów w sobotę

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno.

So paź 13, 2007 12:12
Dziękujemy za informację, ale o tym można się dowiedzieć choćby z onetu.
O czym konkretnie chcesz dyskutować?

So paź 13, 2007 12:39

Można choćby o tym, że taki duchowny ustala potem dla takich wiernych co jest grzechem, a co nie. A później wierni wierzą, że to Bóg tak myśli. Trochę to hipokryzja, ustalać dla ludu, że coś jest złe i Bóg tego nie chce, a samemu to robić.

Mnie tylko zastanawia ilu takich księży na wysokich stanowiskach jeszcze się ukrywa.

So paź 13, 2007 22:33

Dziękujemy za informację, ale o tym można się dowiedzieć choćby z onetu.
O czym konkretnie chcesz dyskutować?

Moniko ja napisałem niedawno w innym miejscu zostało to wycięte.. bo było niby o klerykach..
Ale przytoczę mam nadzieję ż enik t nie usunie..
Cytuj:
kastracja to może i dobry pomysł tylko że troche nie możliwy do zrealizowania. bo który kandydat do seminarium zgodził by sie na coś takiego?? Znacząco by spadła ilość chętnych o ile wogle by się takowi znalezli.

Cały celibtat jest chory od samego momentu istnienia..
Bo w praktyce sprowadza się do tego ,że celibat polega na tym , z e ksiądz nie ma żony.. a ma różnego rodzaju utrzymanki. czy panie które . Ten który ma opory tę potrzebę fizjologiczną albo zaspakaja sam do czasu lun idzie w dewiacje pedofilię, stosunki homoseksualne..
Szokiem jest natomiast to ż eten ksiądz będący w grzechu nie ma tego nawet w świadomości.. Jemu sie wydaje , ze nie grzeszy..
Dlatego zniesieni celibatu to dobre wyjście.. ni e tylko dla księży lecz dla nade wszystko dla wiernych duchowni kościołów to ludzie niejako z zawodu na świeczniku.. ich zachowanie rzutuje na całe chrześcijaństwo..

N paź 14, 2007 7:06
Mroczny Pasażeru masz racje ale to są tylko luzie !! i to oni bedą rozliczanie za taką hipokryzje ... z takiego powodu nie odejde od KRK

N paź 14, 2007 8:11

Mroczny Pasażeru masz racje ale to są tylko luzie !! i to oni bedą rozliczanie za taką hipokryzje ... z takiego powodu nie odejde od KRK

Ciekawe czy będą rozliczani z ustanowienia grzechem czegoś, co wg Boga tym grzechem nie jest. ;>

I ciekawe czy takie błędne ustanowienie to też grzech. :P

N paź 14, 2007 8:16
Grzech mili "znawcy" katolicyzmu, to określa Bibia i Dekalog - nie wymysły kapłanów :D .
Merytoryczne argumenty proszę...może należałoby się co nieco zapoznać z nauką Kościoła.
Zniesienie celibatu nic nie zmieni - myślisz Godunow, że pastorzy nie zdradzają swoich małżonek? - źródłem grzechu jest serce, nie krocze.

N paź 14, 2007 9:23

Grzech mili "znawcy" katolicyzmu, to określa Bibia i Dekalog - nie wymysły kapłanów :D .

Bóg dał przykazania kościelne? :S

N paź 14, 2007 10:38
Niee ale np zjedzenie w piątek kiełbasy czy tez dyskoteka w piatek nie jest grzechem ciężkim a wiec nie oddala od Boga znacząco ... w moim modlitweniku nie ma ani mowy o tym czy jadłem w piątek kiełbase itp ale jest w oparciu tylko o 10 przykazań albo 8 błogosławieństw ...a reszta to tylko dodatek

N paź 14, 2007 11:12
Posty, ofiarę na Kościół, też reguluje Biblia.
Jezus przestrzegał nakazów ST...nawet ryba posłużyła jako bankomat w celu złożenia datku na świątynię :)
Przykazania kościelne bazują na ST - 1,4, 5 - i na nauce Chrystysa - 2 i 3 przykazanie.

N paź 14, 2007 11:59

Nie mozna znieść celibatu, bo pojawi się wówczas problem własności majątkowej. Ksiądz (pastor?) i jego zona to pryszcz, ale co z ich dziećmi? KK nie może sobie pozwolić na rozdawanie swych dóbr potomkom księży, bo to prowadziłoby do naruszenia podstaw administracji w Watykanie, a majątek kościoła stopniałby w przeciągu kilku-kilukudziesięciu lat!

Co zrobić? Nie wiem, takie patologie były i będą. Może trzymać sie jasno wytoczonej ścieżki i wierzyć, ze więcej ejst "prawych" księży, którzy potrafią swe pierwotne instynkty trzymać na wodzy.

N paź 14, 2007 12:42

Ów ksiądz powiedział że nie jest gejem tylko chce napisać książke. Lecz czy to jest powód aby ksiądz "podszywał" się za geja?

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno.

N paź 14, 2007 20:43
Oj coś sie tak uwziął !! a niech sobie bedzie gejem !! prawda taka że nie unikniemy tego bo ksieże to tez ludzie i w tym środowisku jest pelno gejów ! czy tez ksiezy alkoholików , mających dzieci ale oni bedą z tego rozliczani ...

N paź 14, 2007 21:55

Merytoryczne argumenty proszę...może należałoby się co nieco zapoznać z nauką Kościoła.
Zniesienie celibatu nic nie zmieni - myślisz Godunow, że pastorzy nie zdradzają swoich małżonek? - źródłem grzechu jest serce, nie krocze.

Rzecz jasna że zdradzają ..
Bo pastor w kosciołacch protestanckich ( poza nielicznymi wyjatkami) nie jest nikim nadzwyczajnym.. Nie przepisuje się pastorom cech boskich jak księżom..
Krocze jak to ładnie nazwałaś wodzi pokuszenie nie tylko pastorów i księży,., wodzi również i kobiety .. serce czasami wybiera..
Ci wspomniani księżą kierują zazwyczaj potrzebą fizjologiczną)
Do seminarium są zabierani młodzi chłopcy którzy maja blade pojęcie o życiu.. a i blade pojecie o trudności przewodzenia.. innym..
Celibat w samym założeniu jest zły..

Celibat jest wtedy złamany jeżeli ksiądz ma stała ( lub na dłużej jedna i tę sama) kobietę . Jeżeli zgrzeszy z kobietą sporadycznie od czasu do czasu to to jest grzech nieczystość..
Jest to naprawdę chwiejna moralność celibatu Tej chwiejności na całe szczęście nie ma wśród pastorów.
A co do rzeczonego skandalu.. w Watykanie
Podoba mi się tłomaczenie tego księdza .. że udawał że jest gejem
To tak jak na były prezydent ni pił.. a co było widać wszyscy widzieli..

Pn paź 15, 2007 8:32

Nie mozna znieść celibatu, bo pojawi się wówczas problem własności majątkowej. Ksiądz (pastor?) i jego zona to pryszcz, ale co z ich dziećmi? KK nie może sobie pozwolić na rozdawanie swych dóbr potomkom księży, bo to prowadziłoby do naruszenia podstaw administracji w Watykanie, a majątek kościoła stopniałby w przeciągu kilku-kilukudziesięciu lat!

Co zrobić? Nie wiem, takie patologie były i będą. Może trzymać sie jasno wytoczonej ścieżki i wierzyć, ze więcej ejst "prawych" księży, którzy potrafią swe pierwotne instynkty trzymać na wodzy.

Tu wychodzi kolejna niedorzecznosc celibatu i Twoje ( z całym szacunkiem niewiedza) W kościele katolicki istnieje cła armia zonatych księzy , którzy sprawują swoje obowiązki całkiem legalnie. Mianowicie w kościołach unickich np. grekokatolicy księża maja legalne żony.. ( kościoły unickie to odłam kościoła katolickiego o obrządku wschodnim podlegający pod Watykan) Nie słyszałem też aby dzieci tych żer księży unickich dziedziczyły kościoły czy dobra kościelne ( katolickie ) na własność.
Dla mnie jest to niezrozumiałe dlaczego jedni księża w kościele rzymsko-katolickim mogą legalnie mieć żony ( unici) a drudzy nie.. ??
Co do pastorów tak naprawdę nie maja czego dziedziczyć. budynki i inne nieruchomość którymi zarządzają pastorzy są własnością wspólnoty ( zboru) nie ma żadnej obawy dziedziczenia.. .
Jeżeli pastor mieszka w budynkach należących do wspólnoty to na zasadzie wynajmu..

Pn paź 15, 2007 8:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona