Dlaczego Bóg się nie ujawnia?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): To że Boga nie znalazłaś nie znaczy że go tam niema .Wielu chodziło na lekcję matematyki i dotad jej nie rozumie. Ale to przecież kwestia ich inteligencji. Im ktoś głupszy, tym bardziej tej matematyki nie zrozumie. Im ktoś mądrzejszy tym lepiej zrozumie. Czyżby bóg nie obdarował ludzi wystarczającym rozumem do zauważenia jego istnienia. ? Dlaczego stworzył tak ułomnych, że nie mogą dopatrzeć się jego istnienia ?  Cytuj: Więc samo chodzenie do kościoła to nie wszystko . Ty jesteś świątynią , Bóg jest w tobie to on każe ci szukać prawdy na tym forum. Skoro ja jestem świątynią a bóg we mnie. To co bóg robi we mnie ? Modli się w tej świątyni do kogoś ?  Cytuj: Jeśli widzisz prawdę i wiesz , że to prawda, to nie mów na przekór że to kłamstwo , bo nie oszukujesz nikogo prócz siebie. Może dlatego tak trudno ci odnaleźć Boga.
To wszystko zależy od punktu widzenia.
Wg Rity to kłamstwo.
Wg mnie, to oczywiste kłamstwo.
Ale są i osoby wg których to szczera prawda.
Jest jedna niepodważalna prawda. Jeżeli dwie różne rzeczy są inne, róznią się. To nie są tą samą rzeczą.
Na świecie istniało tysiące religii. O niektórych już zapomniano. Niektóre dopiero co powstają. A pozostałe od jakiegoś czasu istnieją.
Religie dopasowywują się do obszaru ich występowania.
Samo chrześcijaństwo przechodzi nieustanne metamorfozy.
Gdyby to była religia prawdziwa. To od czasów Chrystusa nie zmieniła by się ani trochę, a tymczasem zdążyłą się już kilkaset razy przeistoczyć.
Gdybym powiedział, że to prawosławie, a nie katolicyzm jest prawdziwą religią. Jak byś udowodnił że się mylę ?
Wśród ateistów nie ma niedomówień. Ateizm jest jeden. Choć różne są przyczyny osiągnięcia i zaakceptowania takiego poglądu.
|
Pn paź 15, 2007 12:33 |
|
|
|
 |
Spoonman
|
Aztec napisał(a): Gdyby to była religia prawdziwa. To od czasów Chrystusa nie zmieniła by się ani trochę, a tymczasem zdążyłą się już kilkaset razy przeistoczyć.
Kiedy dokładnie się zmieniła? W jaki sposób? W co się zmieniła? W jakich aspektach? Konkretnie...przykłady, opisy,dowody proszę  Aztec napisał(a): Gdybym powiedział, że to prawosławie, a nie katolicyzm jest prawdziwą religią. Jak byś udowodnił że się mylę ?
To bym Ci nie powiedział, że się mylisz tylko, że jesteśmy braćmi chrześcijanami  I rozmawiamy na gruncie ekumenizmu.
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pn paź 15, 2007 12:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spoonman napisał(a): Kiedy dokładnie się zmieniła? W jaki sposób? W co się zmieniła? W jakich aspektach? Konkretnie...przykłady, opisy,dowody proszę 
Chodzi mi o ustalenia ojców kościoła odnośnie tego w co wierzyć. Co chwile wymyślają coś innego.
Tylko kilka ciekawszych dat:
Np.
325 rok, sobór nicejski, ustalona zostaje "dwójca święta", Jezus zostaje uznany równym.
381, sobór w Konstantynopolu - do dwójcy dołączony zostaje Duch Święty, powstaje Trójca święta
To nie wiedziano od razu że Jezus jest równy bogu ? Nie wiedziano od razu że duch św również ? Pewno za 100 lat dołączą Maryję i będzie czwórca święta  Podstawy tej religii zasadniczo się zmieniły.
412 powszechnie wprowadzono chrzest niemowląt. Wcześniej jakoś nie było to konieczne do niczego.
553 wprowadzono naukę o istnieniu czyśćca. Wcześniej było tylko piekło i niebo. To wcześniej nie wiedziano o czyśćcu ?
1079 wprowadzono używanie różańca. Wcześniej jakoś nie był do niczego konieczny.
1215 Wprowadzono spowiedź w konfesjonałach, wcześniej wystarczyło wyspowiadać się bogu.
Moim zdaniem zasady religii powinne być jednoznaczne. A nie zależne od upodobań rządzących ? Nieprawdaż ?
|
Pn paź 15, 2007 14:34 |
|
|
|
 |
BioZ
|
"412 powszechnie wprowadzono chrzest niemowląt. Wcześniej jakoś nie było to konieczne do niczego. "
Nadal nie jest wymagane;). To jest wola rodzica.
"553 wprowadzono naukę o istnieniu czyśćca. Wcześniej było tylko piekło i niebo. To wcześniej nie wiedziano o czyśćcu?"
Może dopiero wtedy odnaleziono jakieś teksty w Piśmie Świętym o tym mówiące? Ale ogólnie zastanawiające bywają takie rzeczy...
"1079 wprowadzono używanie różańca. Wcześniej jakoś nie był do niczego konieczny. "
Nadal nie jest konieczny - ot, alternatywna forma modlitwy;).
Ja natomiast słyszałem że jakiś koleś kiedyś się modlił na zasadzie powtórzeń, i żeby się nie mylić przekładał kamienie z jednej strony na drugą. Potem to wyewoluowało do kieszonkowej wersji;).
"1215 Wprowadzono spowiedź w konfesjonałach, wcześniej wystarczyło wyspowiadać się bogu. "
Wyspowiadać się Bogu, czy wyspowiadać się przed kapłanem, ale niekoniecznie w konfesjonale?
Jeśli to drugie, to nadal wystarczy... Muszą być spełnione warunki dobrej spowiedzi i obecność fizyczna kapłana(dlatego spowiedź przez internet jest nieważna)...
|
Pn paź 15, 2007 14:49 |
|
 |
Spoonman
|
Aztec napisał(a): Np. 325 rok, sobór nicejski, ustalona zostaje "dwójca święta", Jezus zostaje uznany równym. 381, sobór w Konstantynopolu - do dwójcy dołączony zostaje Duch Święty, powstaje Trójca święta ... Podstawy tej religii zasadniczo się zmieniły.
Trójca Święta = Bóg. Więc jest przedwieczna/y. To, że ludzie nie rozpoznali Jezusa i Ducha Św na początku, jako Jednego Boga, to tylko świadczy o naszej ułomności. I nic tu się nie zmieniło bo Bóg jest niezmienny  Aztec napisał(a): 412 powszechnie wprowadzono chrzest niemowląt. Wcześniej jakoś nie było to konieczne do niczego.
Wcześniej jakoś ludzie nie uznali to za konieczne...ale poszli po rozum do głowy  Aztec napisał(a): 553 wprowadzono naukę o istnieniu czyśćca. Wcześniej było tylko piekło i niebo. To wcześniej nie wiedziano o czyśćcu ?
O czyśćcu mówi już Św Paweł - jak widać nie zrozumieli Go na wejściu...tak jak Jezusa. I masz rację, nie wiedziano mimo, że istniał. Aztec napisał(a): 1079 wprowadzono używanie różańca. Wcześniej jakoś nie był do niczego konieczny.
Różaniec to modlitwa. Tak samo jak Ojcze Nasz. Co miał dowieść ten przykład? Aztec napisał(a): 1215 Wprowadzono spowiedź w konfesjonałach, wcześniej wystarczyło wyspowiadać się bogu.
A teraz komu się niby spowiadasz? Człowiekowi? Jeśli tak uważasz to sorry, ale nie rozumiesz idei Sakramentu Pojednania. Aztec napisał(a): Moim zdaniem zasady religii powinne być jednoznaczne. A nie zależne od upodobań rządzących ? Nieprawdaż ?
Prawdaż, zgadam się w 100% Na szczęście Bóg ma za nic zachcianki rządzących.
Generalnie te przykłady, mówią o ludzkiej niewiedzy a nie o tym, że coś sie zmieniło w Słowie od czasów Jezusa czy Adama i Ewy nawet.
Religia jako kult pojmowana oczywiście będzie się zmieniać, ale Słowo jest niezmienne- tak jak Bóg.
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pn paź 15, 2007 14:52 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Aztec napisał(a): Seweryn napisał(a): To że Boga nie znalazłaś nie znaczy że go tam niema .Wielu chodziło na lekcję matematyki i dotad jej nie rozumie. Ale to przecież kwestia ich inteligencji. Im ktoś głupszy, tym bardziej tej matematyki nie zrozumie. Im ktoś mądrzejszy tym lepiej zrozumie. Czyżby bóg nie obdarował ludzi wystarczającym rozumem do zauważenia jego istnienia. ? Dlaczego stworzył tak ułomnych, że nie mogą dopatrzeć się jego istnienia ?  Cytuj: Więc samo chodzenie do kościoła to nie wszystko . Ty jesteś świątynią , Bóg jest w tobie to on każe ci szukać prawdy na tym forum. Skoro ja jestem świątynią a bóg we mnie. To co bóg robi we mnie ? Modli się w tej świątyni do kogoś ?  Cytuj: Jeśli widzisz prawdę i wiesz , że to prawda, to nie mów na przekór że to kłamstwo , bo nie oszukujesz nikogo prócz siebie. Może dlatego tak trudno ci odnaleźć Boga. To wszystko zależy od punktu widzenia. Wg Rity to kłamstwo. Wg mnie, to oczywiste kłamstwo. Ale są i osoby wg których to szczera prawda. Jest jedna niepodważalna prawda. Jeżeli dwie różne rzeczy są inne, róznią się. To nie są tą samą rzeczą. Na świecie istniało tysiące religii. O niektórych już zapomniano. Niektóre dopiero co powstają. A pozostałe od jakiegoś czasu istnieją. Religie dopasowywują się do obszaru ich występowania. Samo chrześcijaństwo przechodzi nieustanne metamorfozy. Gdyby to była religia prawdziwa. To od czasów Chrystusa nie zmieniła by się ani trochę, a tymczasem zdążyłą się już kilkaset razy przeistoczyć. Gdybym powiedział, że to prawosławie, a nie katolicyzm jest prawdziwą religią. Jak byś udowodnił że się mylę ? Wśród ateistów nie ma niedomówień. Ateizm jest jeden. Choć różne są przyczyny osiągnięcia i zaakceptowania takiego poglądu. Drogi Aztecu , wszystko to o czym piszesz mażna podważyć twoimi własnymi słowami : Aztec napisał(a): To co logiczne nie musi być prawdą.
Czyli według ciebie wszystko to o czym piszesz może być kłamstwem 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn paź 15, 2007 15:51 |
|
 |
tommy
|
Seweryn napisał(a): Czyli według ciebie wszystko to o czym piszesz może być kłamstwem
Logika kiepsko dopasowuje sie do codziennych sytuacji. Aztec mial oczywiscie racje. Chcesz przyklad? Prosze bardzo:
Jeżeli Cezar pozostanie w domu, to nie zostanie zabity przez spiskowców.
Jeżeli Cezar nie zostanie zabity przez spiskowców, to wygłosi przemówienie w Senacie.
Powyzsze wnioskowanie jest poprawne i prawdziwe zgodnie z zasadami logiki. A jest nieprawdziwe w rzeczywistosci.
Logika jest niesamowicie uzytecznym narzedziem ale nie jest zawsze prawdziwa - wynika to z niescislosci jezyka codziennego jak i wielu innych wzgledow.
Zaraz oczywiscie uslysze, ze zaprzeczam logice...
|
Pn paź 15, 2007 16:12 |
|
 |
Seweryn
|
tommy napisał(a): Seweryn napisał(a): Czyli według ciebie wszystko to o czym piszesz może być kłamstwem Logika kiepsko dopasowuje sie do codziennych sytuacji. Aztec mial oczywiscie racje. Chcesz przyklad? Prosze bardzo: Jeżeli Cezar pozostanie w domu, to nie zostanie zabity przez spiskowców. Jeżeli Cezar nie zostanie zabity przez spiskowców, to wygłosi przemówienie w Senacie. Powyzsze wnioskowanie jest poprawne i prawdziwe zgodnie z zasadami logiki. A jest nieprawdziwe w rzeczywistosci. Logika jest niesamowicie uzytecznym narzedziem ale nie jest zawsze prawdziwa - wynika to z niescislosci jezyka codziennego jak i wielu innych wzgledow. Zaraz oczywiscie uslysze, ze zaprzeczam logice...
Nie ,usłyszysz co innego ,jedno proste pytanie : Czy według ciebie to co napisałeś jest logiczne?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn paź 15, 2007 21:52 |
|
 |
tommy
|
Seweryn napisał(a): Nie ,usłyszysz co innego ,jedno proste pytanie : Czy według ciebie to co napisałeś jest logiczne?
Jest logiczne wedlug mojego profesora logiki na Politechnice Wroclawskiej. Wybacz ale ciezko mi sie sprzeczac z profesorem w jego wlasnej dziedzinie.
|
Wt paź 16, 2007 3:22 |
|
 |
BioZ
|
Jest logiczne, Sewerynie...
Ale ja tracę siły;], ostanę przy Ricie...
|
Wt paź 16, 2007 6:51 |
|
 |
Seweryn
|
tommy napisał(a): Seweryn napisał(a): Czy według ciebie to co napisałeś jest logiczne? Jest logiczne wedlug mojego profesora logiki na Politechnice Wroclawskiej. Wybacz ale ciezko mi sie sprzeczac z profesorem w jego wlasnej dziedzinie. Jeśli jest logiczne to według ciebie cytuje: tommy napisał(a): 1 Logika kiepsko dopasowuje sie do codziennych sytuacj.
2Powyższe wnioskowanie jest poprawne i prawdziwe zgodnie z zasadami logiki. A jest nieprawdziwe w rzeczywistosci.
3Logika jest niesamowicie uzytecznym narzedziem ale nie jest zawsze prawdziwa - wynika to z niescislosci jezyka codziennego jak i wielu innych wzgledow.
Czyli według ciebie jeśli twoje wnioski są prawdziwe i poprawne logicznie to znaczy, że są nieprawdziwe w rzeczywistości .
Takie ponosisz skutki Tommy , zaprzeczania logice 
|
Wt paź 16, 2007 7:45 |
|
 |
wieczny_student
|
Przenieść powyższe wypowiedzi do wątku o logice
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt paź 16, 2007 8:07 |
|
 |
Seweryn
|
Chętnie tylko gdzie jest ten wątek?
|
Wt paź 16, 2007 8:13 |
|
 |
wieczny_student
|
W "Wiara i Prawda" jest "Logika jest tylko jedna".
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt paź 16, 2007 8:38 |
|
 |
zszywacz
|
Seweryn napisał(a): Jeśli jest logiczne to według ciebie cytuje: tommy napisał(a): 1 Logika kiepsko dopasowuje sie do codziennych sytuacj.
2Powyższe wnioskowanie jest poprawne i prawdziwe zgodnie z zasadami logiki. A jest nieprawdziwe w rzeczywistosci.
3Logika jest niesamowicie uzytecznym narzedziem ale nie jest zawsze prawdziwa - wynika to z niescislosci jezyka codziennego jak i wielu innych wzgledow.
Czyli według ciebie jeśli twoje wnioski są prawdziwe i poprawne logicznie to znaczy, że są nieprawdziwe w rzeczywistości . Takie ponosisz skutki Tommy , zaprzeczania logice 
Teraz Ty jesteś na bakier z logiką, Sewerynie... nie po raz pierwszy zresztą  Zastanów się nad różnicą między "nie jest zawsze prawdziwa" a "zawsze jest nieprawdziwa". Widzisz w ogóle tę różnicę?
Tommy NIGDZIE nie napisał, że jeżeli coś jest logiczne, to nie może być prawdziwe. Ale oczywiście nie ma to jak trochę ponaciągać to i owo... Ale w końcu, jeżeli fakty, logika i nauka nie zgadzają się z Twoimi poglądami, tym gorzej dla faktów, logiki i nauki, prawda? I nie dotyczy to tylko tego tematu.
Chciałbym wierzyć, że nie jest to świadoma manipulacja z Twojej strony, a po prostu brak wiedzy.
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
Wt paź 16, 2007 9:10 |
|
|
|