Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 19:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
 Dlaczego wierzysz w Trójcę? 
Autor Wiadomość

Kościół dopuszczał się morderstw tłumacząc to bożym planem.

Masz mocne dowody na poparcie tej tezy? A jeśli masz to przytocz proszę :)
Ale nie ogólniki tylko konkrety...jakieś teksty źródłowe?

Nie spotkałem się nigdy z tym, żeby Kościół zaprzeczał istnienia czy wypierał się inkwizycji. Sam ja do życia powołał.
Ale ludzie wolą powtarzać oklepane frazesy i komunały niż poszperać głębiej i się dowiedzieć czegoś więcej w temacie.

Pn paź 15, 2007 22:26

Twoje pytanie odnośnie średniowiecza ma podbny wydźwięk. Nie mówie że taki sam, ale podobny.
Najpierw należy sobie zadać pytanie czym była inkwizycja, oraz jaka była jej historia, a dopiero potem jakie były ofiary, oraz ile z nich można faktycznie zarzucić Kościołowi. I nie chodzi mi tutaj o wybielanie czegoś. Każda ofiara to ofiara, nie chodzi o licytowanie się na ilość, że może ktoś więcej ma na koncie, ale o prawde. A do prawdy możemy się zbliżyć analizując fakty, nie ciągle powtarzane hasła. Ale jak widze ten temat mówić powinien o Trójcy także dotychczasową kwestie o inkwizycji itd. pozostawiam.
Nie zarzucam Ci świadomego kłamania czy przekręcania czegoś. Jedynie powtarzanie utrwalonych już stereotypów, bez wniknięcia w problem bardziej. Ale jeśli wnikłaś w temat, czego nie mogłem zaobserować to przepraszam.

Pn paź 15, 2007 23:06
WIST, twoja technika unikania odpowiedzi jest naprawdę godna podziwu:
"skoro nie wiesz, czy zginęły 3, czy 30 tysięcy osób, to ja nie odpowiem na twoje pytanie". Tu chodzi o samą moralność. O to, że niesprawiedliwe pozbawienie życia zaledwie jednej osoby, to jest już zbrodnia.

Ale jak chcesz konkretnie to proszę. Żyjesz w roku 1600 i przypadkowo znalazłeś się na placu Campo di Fiori.

Wt paź 16, 2007 10:09

Rita, twoja technika unikania odpowiedzi jest naprawdę godna podziwu :)
[quote]
Masz mocne dowody na poparcie tej tezy? A jeśli masz to przytocz proszę Uśmiech...
Ale nie ogólniki tylko konkrety...jakieś teksty źródłowe?
[quote/]
Czy tylko tak sobie piszesz?

Wt paź 16, 2007 10:17

Cytuj:
Dokumenty pochodzące z pierwszego okresu działania Inkwizycji hiszpańskiej w innych miastach także wskazują na rzetelność powyżej przytaczanych relacji:

* Valladolid do 1492 - 50 spalonych na stosie[17];
* Toledo 1485-1501 - 250 spalonych na stosie[18];
* Saragossa 1485-1502 - 119 spalonych żywcem oraz 5 poćwiartowanych, ściętych lub uduszonych przed spaleniem[19];
* Barcelona do 1498 - 13 spalonych żywcem oraz 10 uduszonych przed spaleniem[20];

Te okrojone dane mówią o absolutnym minimum 447 osób spalonych od 1478 do 1502 roku przez ważniejsze trybunały inkwizycyjne w Hiszpanii nie licząc wyroków wydanych w Sewilli.

Wt paź 16, 2007 10:18

Ale prosze o konkretne przykłady kiedy torturował itd.
Czym jest piekło? Brakiem Boga, nie koniecznie rozpalonym piecem z ogniem wiecznym. Ale choćby to był wieczny ogień, Jezus nikogo nie zamierza palić. Odrzucasz Jezusa, idziesz ze swej woli tam gdzie Go nie ma, do piekła. Piekło to nie jest oczywiście miejsce, tylko stan, ale tak się przyjęło mówić o nim jak o miejscu. Człowiek zatem sam wybiera stan w którym będzie po śmierci. Problem leży w tym że poza Bogiem nie ma pozytywnej alternatywy.

nie będę przeszukiwał biblii żeby udowadniać, że to jezioro ognia, czy może robaki mają jeść potępionych, to nie ma znaczenia. wiadomo o co chodzi, a nie jak ktoś sobie to wyobraża.
odwracasz kota ogonem. wierzysz w sąd ostateczny czy nie? kto będzie sądził? jezus. jednych ustawi po prawicy innych po lewicy, jedni wejdą do nieba inni zostaną potępieni na wieki, bo odrzucili jego poglądy, nie wierzyli w niego.

wolna wybór człowieka? albo wyrzekniesz się swoich herezji albo spłoniesz na stosie. wybieraj.

Wt paź 16, 2007 11:40

Jak pisze już nie pierwszy raz - nie unikam odpowiedzi, tylko wyjasniam czemu tak poprsotu dac jej nie mogę. Ale ja też uważam że nie chodzi o liczby. Podejrzewam jednak że nikt nie dysponuje wystarczającymi szacunkami, a jak już pisałem to co przeciętny zjadacz chleba zwie Inkwizycją, to nie była jedna scentralizowana organizacja, zatem mówienie o ofiarach inkwizycji to nieporozumienie. Mamy inkwizycycje hiszpańską, czyli świecką, niezależną od Kościoła, oraz rzymską. To nie jest tak że w jednym roku założono instytucje inkwizycji a potem przez wieki na liczniku biły jej ofiary. Zatem postawiłem pytanie już wcześnije, o jaką Ci chodzi? Rok 1600 to już nie średniowiecze.

Jak widze poniżej nie odrużniasz inkwizycji hiszpańskiej, od np. rzymskiej. Zatem powtórze, dla Ciebie rzecz jest prosta, gdy wszystkie inkwizycje się wrzuci do jednego worka, ale ja tego nie zrobie, bo to fałszowanie faktów i dlatego to rzecz bardziej skomplikowana niż tylko tak/nie.

Necromancer
W życiu mamy pełno przykładów wełasnie takiego wyboru. Sorry ale dla np. złodzieja nie ma 3 alternatywy, albo będzie albo nie będzie kradł. Czy wobec tego też masz wątpliwości? Albo uznasz że chcesz być z Bogiem, alob nie chcesz, nie ma pośrednije poczekalni między niebem a piekłem. Niczego nie odwracam, ale zwracam uwage że nikt nikogo nie wrzuca w jakiś ogień. Człowiek swoim wyborem wskazuje swoje miejsce, rzecz prosta, czyny i ich konsekwencje. Masz dobro i masz zło, nie ma nic pośredniego, wobec tego też masz wątpliwości?

Wt paź 16, 2007 13:51
Dobra, jak Ci łatwiej odpowiedzieć na konkrety, to powtórzę:
Cytuj:
Żyjesz w roku 1600 i przypadkowo znalazłeś się na placu Campo di Fiori.

Niech Ci będzie, że to nie jest średniowiecze :)
Odpowiesz teraz, czy dalej się będziesz migał?

Wt paź 16, 2007 13:56

Wikipedia to nie moje ulubione źródło wiedzy (mogę nawet ja tam popisać jakieś kompletne brednie i ludzie to uznają za prawdę) , ale niech Ci będzie

"Nigdy dokładnie nie udało się ustalić, ile ludzi zostało przez Inkwizycję zamęczonych w czasie tortur (mimo że oficjalnie inkwizytorom nie wolno było zabijać ani doprowadzać do kalectwa swoich ofiar podczas zadawania tortur), ilu posłano na stos, ilu skazano na dożywotnie więzienie, ilu pozostało kalekami czy też żebrakami do końca życia. W potocznej świadomości społeczeństwa, poprzez liczne stereotypy, występują skłonności do zawyżania liczby ofiar i wyolbrzymiania skali prześladowań heretyków. Z drugiej strony współcześni obrońcy Inkwizycji z roku na rok usiłują zaniżać liczbę ofiar w swoich publikacjach.

Tym niemniej, zachowane dokumenty, choć niekompletne, pozwalają w pewnym stopniu na zobrazowanie skali działalności Świętego Oficjum, której nie sposób pomniejszyć. Ks. Grzegorz Ryś w swoim haśle "inkwizycja" w 30-tomowej Encyklopedii PWN podaje, że "zachowane fragmentarycznie źródła wskazują, że wyrokiem śmierci (z reguły przez spalenie na stosie) kończyło się ok. 5% wszystkich dochodzeń"."

"Wiele inkwizytorów odznaczało się sprawiedliwością i umiarem w karaniu, uważając za swoje zadanie bardziej nawrócenie heretyka niż jego ukaranie, lecz niemało było i fanatyków. Szczególną brutalnością i bezwzględnością wyróżniał się francuski inkwizytor (były katar) Robert Bougre. Mianowany inkwizytorem w 1233 r. już w rok po swojej nominacji na skutek protestów biskupów Sens i Reims wywołanych jego brutalnością i samowolą Bougre został zawieszony w obowiązkach. W 1235 przywrócony na stanowisko inkwizytora na terenie Szampanii rozpoczął na nowo masowe palenie na stosie (m.in. 29 maja 1239 doprowadził do spalenia 180 heretyków, w tym jednego biskupa), a jego działalność znów wywołała masowe protesty duchowieństwa i władz świeckich. W 1239 r. Ojciec Święty nakazał wszczęcie śledztwa przeciw Bougre'owi, w wyniku czego stwierdzono mnóstwo nadużyć i niesłusznych wyroków i skazano go na "wieczne więzienie". Podobnie złą sławą cieszył się fanatyczny Konrad z Marburga, którego działalność w Niemczech wywołała powstanie chłopskie poparte przez miejscowych książąt i duchowieństwo. Konrad, który w samym tylko Strasburgu spalił ponad 80 osób, został 30 lipca 1233 zabity przez krewnych jednej ze swoich licznych ofiar. Równie fanatyczny i okrutny pomocnik i następca Konrada z Marburga, Konrad Dorso, który deklarował: "Spaliłbym i stu niewinnych, gdyby między nimi znalazł się choć jeden winny" i także masowo skazywał na stos, został zabity przez możnowładcę, który dowiedział się, że Dorso podejrzewa go o herezję i w obawie o własne życie postanowił zlikwidować Dorsa. Działalność inkwizytorów średniowiecznych często wywoływała konflikty z miejscowymi biskupami, a zwłaszcza z władzą świecką, która pragnęła podporządkować sobie Inkwizycję, co na ogół udało się na początku XIV w."

itp itd...wybierasz sobie Rita co smakowitsze kąski i je wklejasz ot tak...to tanie efekciarstwo.
Nikt tu nie podważa, że Inkwizytorzy dopuszczali się zabijania podsądnych. Inkwizycja pociągnęła za sobą ofiary i koniec i to było złe.
Inkwizycja powstała po to, żeby ukrócić świeckie samosądy na heretykach i innowiercach...a że ludzie w nią zaangażowani wypaczyli jej idee to już inna sprawa. KRK oficjalnie samej inkwizycji nie potępił choć JPII za nią przepraszał. Bo jest za co...

Wt paź 16, 2007 14:34

a że ludzie w nią zaangażowani wypaczyli jej idee to już inna sprawa.

Egzekli. Tak samo jak niektórzy ludzie przedstawiający nasze duchowieństwo wypaczają jego ideę:}.

Wt paź 16, 2007 14:46
Zobacz profil WWW
Spoonman, ale mi wcale nie chodziło o efekciarstwo. W ogóle ta inkwizycja była tylko przykładem. Podałam go, aby pokazać, że prawo moralne ustanowione przez kościół (organizację) nie było zawsze właściwe. I nie ma tu żadnego znaczenia ile osób zginęło. W ogóle nigdzie, ale to nigdzie nie napisałam, że zginęło dużo osób. Nie o to mi chodziło. Możesz sobie zobaczyć dokładnie w którym miejscu podałam przykład inkwizycji i co o niej napisałam. Praktycznie nic!

To wy mi cały czas wciskacie, że ja coś wyolbrzymiam. Ale ja nigdzie nic nie wyolbrzymiłam, bo nie posługiwałam się nigdzie żadnymi cyframi!!!! To jak coś mogłam wyolbrzymić??

Cała dyskusja opiera się na tym, że WIST uchyla się od odpowiedzi na proste pytanie: czy gdyby widział jak płonie stos, przyznałby, że jest to słuszne moralnie. Jak dotąd nie doczekałam się od niego odpowiedzi. Cały czas czekam. Dla ułatwienia nawet podałam mu dokładnie który stos, ale on cały czas się wymiguje (teraz mu epoka nie pasuje ;) ). Może w końcu mi odpowie, chociaż szczerze mówiąc zaczęłam wątpić, że sie doczekam....

Wt paź 16, 2007 14:56

* Valladolid do 1492 - 50 spalonych na stosie[17];
* Toledo 1485-1501 - 250 spalonych na stosie[18];
* Saragossa 1485-1502 - 119 spalonych żywcem oraz 5 poćwiartowanych, ściętych lub uduszonych przed spaleniem[19];
* Barcelona do 1498 - 13 spalonych żywcem oraz 10 uduszonych przed spaleniem[20];

Tymi cyframi się posługiwałaś, więc nie pisz że się nie posługiwałaś...ale zostawmy to. To nie temat inkwizycji tylko o Trójcy Świętej.

Ja Ci odpowiem szczerze na to pytanie (nie za WISTA) co ja bym zrobił.
NIE WIEM.
Mogę się dziś zarzekać, że bym protestował, nawoływał do uwolnienia podsądnego, rozdzierał szaty itp itd. Byłbym przeciw spaleniu Bruna, ale podejrzewam, że wsadziłbym głowę w piasek ze strachu, że mi ja obetną.
To jest gdybanie Rita, co by było gdyby lalala...nie ma to sensu większego.

Wt paź 16, 2007 15:04

nie jest to rzecz jasna mój wymysł, tylko takiego podziału dokonali historycy. Chodzi nie o wymiganie się z odpowiedzi ale o to, czy operujemy w "strasznym i ciemnym" średniowieczu, czy w innych epokach też.

Odpowiedzieć mogę, ale co się działo w tym 1600 roku, że o to pytasz? Rozumiem że dalej chodzi o inkwizycje?

Rita ja już Tobie kilka postów temu odpowiedziałem, oto ten post:

"Inkwizycja to temat rozległy. Trzeba do tego innego tematu. A to tylko jedna rzecz o której mówiłem, którą miałem na myśli.

Gdyby dziś uznano że palenie heretyków na stosie jest jak najbardziej dobre to oczywiście uznałbym to za błąd.
Jezus swoją misją wypełnił wiele zadań, nie tylko naczanie empatii. Bóg wśród swego ludu, prawda Ewangelii, zbawienie, pokonanie śmierci, wypełnienie obietnicy bożej i nie mówie że to koniec. Ty nie potrzebujesz Kościoła, ja uważam że jest potrzebny, m.in. z powyższych i z poprzedniego postu mojego, powodów. Jak mówie skoro Jezus ustanowił Kościół to ciężko mówić że Tobie Kościół jest niepotrzebny, nie odrzucając zarazem Jezusa."

Wiesz epoka to rzecz ważna. Zresztą to rzecz na wielką dyspute co bym zrobił. Mając tą mentalność którą mam obecnie, rzecz jasna bym potępił takie zachowanie (jak już powyżej w zacytowanym poście napisałem) i zapewne w średniowieczu i każdej epoce byli tacy którzy to potępiali, jeśli coś takiego widzieli.

Teraz dajmy dobry przykład i już nie odchodzmy od tematu, choć jest ciekawy. Mam nadzieje że powyższe Cie Rita satysfakcjonuje.

Wt paź 16, 2007 15:12

Mamy inkwizycycje hiszpańską, czyli świecką, niezależną od Kościoła, oraz rzymską.

Z całym szacunkiem głupoty piszesz .!!!! Inkwizycja hiszpańska działała z nadania Watykanu na prosbę króla Hiszpanii
rojekt, przedstawiony papieżowi Sykstusowi IV do zatwierdzenia, nosił już na sobie ten charakter polityczny, mianowicie domagano się w nim, aby nominacja inkwizytorów należała do króla. Sykstus IV zatwierdził ową inkwizycję ale wkrótce żalił się, że podstępem wyłudzono na nim bullę zatwierdzającą i że w innym świetle przedstawiono mu dekret królewski (6). Pierwszy trybunał inkwizycyjny, ustanowiony (1481) w Sewilli, ogłosił punkty, po których poznać można było ukrytych judaistów. Pierwszy wielki inkwizytor, przeor klasztoru dominikańskiego w Segowii, Tomasz Torquemada (mianowany 1483) uorganizował cztery trybunały inkwizycyjne w Sewilli, Kordobie, Jaen i w Villa-Real (później przeniesiony do Toledo) i napisał dla nich obszerne statuty. Król Ferdynand dodał wielkiemu inkwizytorowi radę inkwizycyjną, złożoną z teologów i prawników; prezesem owej rady był wielki inkwizytor.

Nie było żadnej świeckiej inkwizycji.. Jedynie powoływana przez króla Hiszpanii , który byla zależny od papieża..
W tamtych czasach nic nie mogło się dziać bez wiedzy i zgody Watykanu
Liczba ofiar inkwizycji hiszpańskiej to grube tysiące jak nie miliony istnień ludzkich.. Dzisiaj trudno dociec ile ludzi zabiła inkwizycja na pewno nie kilka se t jak to udowadnia historia wybielająca wydawana przez niektórych katolików

Wt paź 16, 2007 15:43
Cytuj:
Z tymi pomyłkami to jest tak że część to wcale nie są pomyłki, ale pewne nieporozumienia, oraz wyssane z palca oskarżenia. Reszta to rzecz ludzka której nikt nie uważa za niemoźliwe. Dzięki Duchowi Św. mamy pewnośc co do nieomylności w sprawach wiary i moralności. W tych rzeczach ufam

Sugerując, że kościół, któremu ufasz nie myli się w sprawach moralności. Czym było więc spalenie Giordana Bruna (bo o to mi chodziło, myślałam, że się domyślisz)?

Moim zdaniem pomyłką w sprawie moralności nieomylnego kościoła. A twoim?

Wt paź 16, 2007 16:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona