Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Do celnika Mateusza 
Autor Wiadomość

Post Do celnika Mateusza
witam. Mam taki kłopot, bo jestem organistą w swojej parafii w Janowie i szukam nut pieśni DO CELNIKA MATEUSZA, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć. :cry: czy może mi ktoś pomóc w tej sprawie? gdzie mam szukać? w żadnym śpiewniku tego nie ma. byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi przesłał te nuty na mail-a krzysiek-pisarski@wp.pl

Cz paź 18, 2007 13:49
..ale mam nadzieję że jak znajdziesz te nuty to nie przyjdzie Ci do głowy zagrać to na Eucharysti ... :o

Pt paź 19, 2007 5:47

tak?a to niby dlaczego?! Pieśń jak każda inna...

Pn paź 29, 2007 17:40
Czy to jest piesn czy piosenka o tematyce religijnej?
I czy sa miedzy nimi roznice?

Pn paź 29, 2007 17:47

to jest raczej piosenka,ale ciężko mi tak naprawdę dokładnie to określić.Jak byłem w lipcu w Niemczech,to polacy w kościele śpiewali ją normalnie podczas mszy. Poza tym pieśń/piosenka PAN WIECZERNIK PRZYGOTOWAŁ jest podobna rytmicznie do tej DO CELNIKA... i też jest grana w kościołach-z resztą tak jak i BARKA.

Pn paź 29, 2007 17:58

...poza tym kolędy to też piosenki,a jednak śpiewa się je w kościele...

Pn paź 29, 2007 18:02
To, ze w niektorych kosciolach podczas Mszy sw. slyszymy piosenki o tematyce religijnej a nie piesni, nie oznacza, ze tak powinno byc, niestety w dzisiejszych czasach spotykamy duzo naduzyc w tej kwestii.
Dlatego tez mlodzi organisci powinni doksztalcac sie aby wiedziec jakie piesni na Mszy swietej sa stosowne, prawdziwie chwala Boga i nie niszcza poczucia sacrum.

"Kolęda (od łacińskiej nazwy pierwszego dnia każdego miesiąca "calendae") to pieśń bożonarodzeniowa (nawiązująca do Bożego Narodzenia), utrzymana w konwencji ściśle religijnej, początkowo wywodząca się z tradycji ludowej, potem komponowana również przez wielu wybitnych kompozytorów. Odmiana kolędy o wątkach zaczerpniętych z życia codziennego nazywana jest pastorałką, która w odróżnieniu od kolędy nie jest wykorzystywana w nabożeństwach religijnych ze względu na swój świecki charakter".

"Dobór śpiewu na Mszę Świętą

W doborze śpiewów zawsze kierujemy się liturgicznością danego śpiewu. A więc nie śpiewamy piosenek, lecz pieśni zatwierdzone przez władzę kościelną (Episkopat, biskup).
Skąd wiemy, że dany śpiew spełnia te wymogi? Korzystamy z śpiewników liturgicznych z potwierdzeniem władzy kościelnej, czyli Imprimatur umieszczone na odwrocie strony tytułowej. Takie wymogi spełniają np.
- Exsultate Deo (obecnie jest już 9 wydań),
- Śpiewnik kościelny ks. Jana Siedleckiego,
- Śpiewnik Archidiecezji Katowickiej,
- Niepojęta Trójco, śpiewnik dominikański".

Pn paź 29, 2007 18:27
zapraszam się an któreś z for organowych organisto

http://forumorganowe.com/index.php

lub

http://www.organy.com.pl/forum/index.php

i się ucz .. piosenki tak ale bez przegięć

Pt lis 02, 2007 20:04

Przede wszystkim, to chodziło mi o nuty, bo ja słyszałem tylko raz, jak ktoś śpiewa tę piosenkę i nie pisałem, że mam zamiar śpiewać ją na Mszy Świętej. Lubię sobie pośpiewać w domu-tak dla siebie. I korzystam ze śpiewników ks. Siedleckiego, ks. Rączkowskiego, a także ze śpiewnika ks. Chamskiego, w którym jest dużo "nowoczesnych"pieśni/piosenek, ale dziękuję za wskazanie mi adresów forów i za komentarze. :)

Pn lis 12, 2007 17:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]