|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
organista
|
 Do celnika Mateusza
witam. Mam taki kłopot, bo jestem organistą w swojej parafii w Janowie i szukam nut pieśni DO CELNIKA MATEUSZA, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć.  czy może mi ktoś pomóc w tej sprawie? gdzie mam szukać? w żadnym śpiewniku tego nie ma. byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi przesłał te nuty na mail-a krzysiek-pisarski@wp.pl
|
Cz paź 18, 2007 13:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..ale mam nadzieję że jak znajdziesz te nuty to nie przyjdzie Ci do głowy zagrać to na Eucharysti ... 
|
Pt paź 19, 2007 5:47 |
|
 |
organista
|
tak?a to niby dlaczego?! Pieśń jak każda inna...
|
Pn paź 29, 2007 17:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Organisto,
Czy to jest piesn czy piosenka o tematyce religijnej?
I czy sa miedzy nimi roznice?
|
Pn paź 29, 2007 17:47 |
|
 |
organista
|
to jest raczej piosenka,ale ciężko mi tak naprawdę dokładnie to określić.Jak byłem w lipcu w Niemczech,to polacy w kościele śpiewali ją normalnie podczas mszy. Poza tym pieśń/piosenka PAN WIECZERNIK PRZYGOTOWAŁ jest podobna rytmicznie do tej DO CELNIKA... i też jest grana w kościołach-z resztą tak jak i BARKA.
|
Pn paź 29, 2007 17:58 |
|
|
|
 |
organista
|
...poza tym kolędy to też piosenki,a jednak śpiewa się je w kościele...
|
Pn paź 29, 2007 18:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To, ze w niektorych kosciolach podczas Mszy sw. slyszymy piosenki o tematyce religijnej a nie piesni, nie oznacza, ze tak powinno byc, niestety w dzisiejszych czasach spotykamy duzo naduzyc w tej kwestii.
Dlatego tez mlodzi organisci powinni doksztalcac sie aby wiedziec jakie piesni na Mszy swietej sa stosowne, prawdziwie chwala Boga i nie niszcza poczucia sacrum.
"Kolęda (od łacińskiej nazwy pierwszego dnia każdego miesiąca "calendae") to pieśń bożonarodzeniowa (nawiązująca do Bożego Narodzenia), utrzymana w konwencji ściśle religijnej, początkowo wywodząca się z tradycji ludowej, potem komponowana również przez wielu wybitnych kompozytorów. Odmiana kolędy o wątkach zaczerpniętych z życia codziennego nazywana jest pastorałką, która w odróżnieniu od kolędy nie jest wykorzystywana w nabożeństwach religijnych ze względu na swój świecki charakter".
"Dobór śpiewu na Mszę Świętą
W doborze śpiewów zawsze kierujemy się liturgicznością danego śpiewu. A więc nie śpiewamy piosenek, lecz pieśni zatwierdzone przez władzę kościelną (Episkopat, biskup).
Skąd wiemy, że dany śpiew spełnia te wymogi? Korzystamy z śpiewników liturgicznych z potwierdzeniem władzy kościelnej, czyli Imprimatur umieszczone na odwrocie strony tytułowej. Takie wymogi spełniają np.
- Exsultate Deo (obecnie jest już 9 wydań),
- Śpiewnik kościelny ks. Jana Siedleckiego,
- Śpiewnik Archidiecezji Katowickiej,
- Niepojęta Trójco, śpiewnik dominikański".
|
Pn paź 29, 2007 18:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zapraszam się an któreś z for organowych organisto
http://forumorganowe.com/index.php
lub
http://www.organy.com.pl/forum/index.php
i się ucz .. piosenki tak ale bez przegięć
|
Pt lis 02, 2007 20:04 |
|
 |
organista
|
Przede wszystkim, to chodziło mi o nuty, bo ja słyszałem tylko raz, jak ktoś śpiewa tę piosenkę i nie pisałem, że mam zamiar śpiewać ją na Mszy Świętej. Lubię sobie pośpiewać w domu-tak dla siebie. I korzystam ze śpiewników ks. Siedleckiego, ks. Rączkowskiego, a także ze śpiewnika ks. Chamskiego, w którym jest dużo "nowoczesnych"pieśni/piosenek, ale dziękuję za wskazanie mi adresów forów i za komentarze. 
|
Pn lis 12, 2007 17:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|