Autor |
Wiadomość |
linia
|
Dokucza mi kręgosłup  - zatem nie chce mi się filozofować; raczej zgryźliwie stwierdzę, że koncepcja Boga- Kłamczucha jest piramidalnym oksymoronem (o Bogu judeo-chrześcijańskim mówię; z innymi mało się znam).
W centrum tego co o Nim wiemy jest miłość i wierność.
Chce byśmy Go poznawali i kochali, w zasadzie, niewiele więcej od nas chce.
Jeśli łże- to nawet jeśli pokochasz to tylko Jego fałszywy obraz. Czyli nie Jego!
Co by Mu było po czymś takim i czy byłby jeszcze Bogiem?
.... z której strony nie popatrzę na taki pomysł, tym durniejszy mi się wydaje
z tym, że to może ten kręgosłup; zatem: wybaczcie mi Boże i Forumowicze 
_________________ ...
|
So paź 20, 2007 11:26 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: Jeśli łże- to nawet jeśli pokochasz to tylko Jego fałszywy obraz. Czyli nie Jego! Co by Mu było po czymś takim i czy byłby jeszcze Bogiem?
Tak samo robimy my ludzie politycy,gwiazdy showbiznesu a nawet ci zupełnie zwyczajni zakochani którzy dostrzegają w wybranym/wybrance tylko to co dobre więc Bóg nie musi się pod tym względem jakoś szczególnie różnić od nas szczególnie jeśli zakładamy, że czegoś od nas chce/potrzebuje a czy byłby jeszcze Bogiem? Oczywiście, że tak bo tak naprawdę niema jakiejś ścisłej definicji "Boga" możemy tym mianem określać najróżniejsze byty nawet np. Szatana .
|
So paź 20, 2007 16:21 |
|
 |
linia
|
No napisał(a): Tak samo robimy my ludzie politycy,gwiazdy showbiznesu a nawet ci zupełnie zwyczajni zakochani którzy dostrzegają w wybranym/wybrance tylko to co dobre więc Bóg nie musi się pod tym względem jakoś szczególnie różnić od nas szczególnie jeśli zakładamy, że czegoś od nas chce/potrzebuje a czy byłby jeszcze Bogiem? Oczywiście, że tak bo tak naprawdę niema jakiejś ścisłej definicji "Boga" możemy tym mianem określać najróżniejsze byty nawet np. Szatana .
Nie. Tutaj mówimy o TYM Bogu. Nie o jakiejś wielemogącej istocie.
Jeśli już porównywać... zakochałeś się w dziewczynie, widzisz w niej same dobre cechy nagle okazuje się że jest ona żoną, albo lepiej: mężem kogoś innego...
To Bóg uczy mnie brzydzić się kłamstwem.
poza wszystkim: to czego On od nas chce/potrzebuje (jeżeli w ogóle czegoś potrzebuje) jest nieosiągalne w warunkach zakłamania. On jest Prawdą.
_________________ ...
|
N paź 21, 2007 18:13 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: poza wszystkim: to czego On od nas chce/potrzebuje (jeżeli w ogóle czegoś potrzebuje) jest nieosiągalne w warunkach zakłamania. On jest Prawdą. Chyba, że nie jest a nie możesz wiedzieć jaki naprawdę jest i czego od nas potrzebuje. Cytuj: To Bóg uczy mnie brzydzić się kłamstwem.
Podobnie jak odbieraniem życia co nie przeszkadzało mu jakoś zabijać bądź do zabijania nakłaniać...
|
N paź 21, 2007 21:11 |
|
 |
wieczny_student
|
Bóg chrześcijan mówi prawdę, gdyż Bóg chrześcijan jest Prawdą. Jeśli jakaś istota nie mówi prawdy, nie jest Bogiem chrześcijan.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pn paź 22, 2007 1:20 |
|
|
|
 |
linia
|
wieczny_student napisał(a): Bóg chrześcijan mówi prawdę, gdyż Bóg chrześcijan jest Prawdą. Jeśli jakaś istota nie mówi prawdy, nie jest Bogiem chrześcijan.
Howgh! 
_________________ ...
|
Pn paź 22, 2007 14:29 |
|
 |
joten
|
IGA542 napisał(a): a co do wiarygodności Pisma Świętego. na początek maly przykład: wierzymy w horoskopy, wierzymy w istnienie duchów wierzymy w telepatie wierzymy w bioenergoterapie wierzymy w sny wierzymy w przesądy zabobony czarnego kota pechową trzynastke..... i tak niemalże w nieskończoność... A TAK TRUDNO UWIERZYĆ w to, że Pismo Święte zostało napisane przez pisarzy NATCHNIONYCH Duchem Świętym, a więc pod ścisłą kontrolą Boga. Mów za siebie. Rzeczywiście niektórzy wierzą w te wszystkie, lub w niektóre z nich, bzdety.Ale są i tacy,którzy w nie nie wierzą, tak samo jak nie wierzą w starodawne legendy, mity i cuda. Niestety Twój przykład jest rzeczywiście mały, a na dodatek niezbyt sensowny.
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
Wt paź 23, 2007 14:56 |
|
 |
Seweryn
|
 Re: Czy Bóg mówi prawdę?
Atei napisał(a): Czy istnieją dowody na to, że Bóg mówi prawdę? Myślę tutaj o wszystkim, o czym mówi religia (bo pochodzi od Boga).
A może wszystko traktuje on jako taką dobrą zabawę bez zobowiązań?
Bóg ma uczucia: gniewa się, cieszy, itp. Może Ziemia mu się już znudziła i postanowił sobie po prostu odpuścić i zająć się czymś ciekawszym?- "Ale przecież tak nie może być. Bóg mówi zawsze prawdę bo jest doskonały"
A skąd to wiadomo? Czy mamy pewność tego, że nie zostaliśmy oszukani?
Umieramy, czekamy na sąd ostateczny, a tu nagle pojawia się On i mówi: "Game Over" i wciska "Delete" - przecież taka sytuacja jest równie prawdopodobna jak obiecane piekło/niebo.
Co o tym sądzicie?
Zaczynam rozumieć dlaczego Ateiści mają problemy z uwierzeniem w Boga. Pisząc takie farmazony można podważyć istnienie własnej matki ,tylko po co? Nie Bóg cię oszukuje ,lecz ty oszukujesz sam siebie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr paź 24, 2007 22:44 |
|
 |
dobry_dziekan
|
I po raz kolejny Seweryn pokazuje nam to, że nie wie co to są przykłady na zobrazowanie tematu.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz paź 25, 2007 16:38 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): I po raz kolejny Seweryn pokazuje nam to, że nie wie co to są przykłady na zobrazowanie tematu. Poniższe przykłady na zobrazowanie tematu ( Czy Bóg mówi prawdę) daje człowiek który twierdzi że wierzy w naukę i rozum Atei napisał(a): Ziemia mu się już znudziła i postanowił sobie po prostu odpuścić i zająć się czymś ciekawszym?
pojawia się On i mówi: "Game Over" i wciska "Delete"
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz paź 25, 2007 20:56 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Poniższe przykłady na zobrazowanie tematu ( Czy Bóg mówi prawdę) daje człowiek który twierdzi że wierzy w naukę i rozum
Jeśli traktujesz to zdanie dosłownie, to współczuje 
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Cz paź 25, 2007 21:40 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Jeśli traktujesz to zdanie dosłownie, to współczuje 
Jeśli piszesz że Ziemia się Bogu znudziła to jak mam to traktować ? ,że mu się nie znudziła?
|
Cz paź 25, 2007 21:43 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Jeśli piszesz że Ziemia się Bogu znudziła to jak mam to traktować ? ,że mu się nie znudziła?
To jest przykład. Myślałem, ze chodzi Ci o słowa "game over" i "delete" które nie mają dosłownego znaczenia.
Czy Bóg powiedział kiedykolwiek, że nie wolno mu kłamać? Przecież powiedział, że wszystko może, więc kłamać przecież też chyba może?
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Cz paź 25, 2007 22:02 |
|
 |
Spoonman
|
No nie bardzo będzie kłamał. Skoro sam dał przykazanie - nie będziesz mówił fałszywego świadectwa...
Skłamać może, ale tego nie zrobi bo się nie może zaprzeć samego siebie (j.w.)
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Cz paź 25, 2007 22:13 |
|
 |
Zencognito
|
Spoonman napisał(a): No nie bardzo będzie kłamał. Skoro sam dał przykazanie - nie będziesz mówił fałszywego świadectwa...
To, że dał przykazanie "nie zabijaj" nie przeszkadzało Bogu w zabijaniu ludzi, więc raczej nie można rozumować tak jak sugerujesz.
|
Cz paź 25, 2007 22:19 |
|
|
|