Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy Bóg mówi prawdę? 
Autor Wiadomość

Dokucza mi kręgosłup ;[ - zatem nie chce mi się filozofować; raczej zgryźliwie stwierdzę, że koncepcja Boga- Kłamczucha jest piramidalnym oksymoronem (o Bogu judeo-chrześcijańskim mówię; z innymi mało się znam).
W centrum tego co o Nim wiemy jest miłość i wierność.
Chce byśmy Go poznawali i kochali, w zasadzie, niewiele więcej od nas chce.
Jeśli łże- to nawet jeśli pokochasz to tylko Jego fałszywy obraz. Czyli nie Jego!
Co by Mu było po czymś takim i czy byłby jeszcze Bogiem?
.... z której strony nie popatrzę na taki pomysł, tym durniejszy mi się wydaje
z tym, że to może ten kręgosłup; zatem: wybaczcie mi Boże i Forumowicze :x

So paź 20, 2007 11:26

Jeśli łże- to nawet jeśli pokochasz to tylko Jego fałszywy obraz. Czyli nie Jego!
Co by Mu było po czymś takim i czy byłby jeszcze Bogiem?

Tak samo robimy my ludzie politycy,gwiazdy showbiznesu a nawet ci zupełnie zwyczajni zakochani którzy dostrzegają w wybranym/wybrance tylko to co dobre więc Bóg nie musi się pod tym względem jakoś szczególnie różnić od nas szczególnie jeśli zakładamy, że czegoś od nas chce/potrzebuje a czy byłby jeszcze Bogiem? Oczywiście, że tak bo tak naprawdę niema jakiejś ścisłej definicji "Boga" możemy tym mianem określać najróżniejsze byty nawet np. Szatana .

So paź 20, 2007 16:21

Tak samo robimy my ludzie politycy,gwiazdy showbiznesu a nawet ci zupełnie zwyczajni zakochani którzy dostrzegają w wybranym/wybrance tylko to co dobre więc Bóg nie musi się pod tym względem jakoś szczególnie różnić od nas szczególnie jeśli zakładamy, że czegoś od nas chce/potrzebuje a czy byłby jeszcze Bogiem? Oczywiście, że tak bo tak naprawdę niema jakiejś ścisłej definicji "Boga" możemy tym mianem określać najróżniejsze byty nawet np. Szatana .

Nie. Tutaj mówimy o TYM Bogu. Nie o jakiejś wielemogącej istocie.
Jeśli już porównywać... zakochałeś się w dziewczynie, widzisz w niej same dobre cechy nagle okazuje się że jest ona żoną, albo lepiej: mężem kogoś innego...
To Bóg uczy mnie brzydzić się kłamstwem.
poza wszystkim: to czego On od nas chce/potrzebuje (jeżeli w ogóle czegoś potrzebuje) jest nieosiągalne w warunkach zakłamania. On jest Prawdą.

N paź 21, 2007 18:13

poza wszystkim: to czego On od nas chce/potrzebuje (jeżeli w ogóle czegoś potrzebuje) jest nieosiągalne w warunkach zakłamania. On jest Prawdą.

Chyba, że nie jest a nie możesz wiedzieć jaki naprawdę jest i czego od nas potrzebuje.
Cytuj:
To Bóg uczy mnie brzydzić się kłamstwem.

Podobnie jak odbieraniem życia co nie przeszkadzało mu jakoś zabijać bądź do zabijania nakłaniać...

N paź 21, 2007 21:11

Bóg chrześcijan mówi prawdę, gdyż Bóg chrześcijan jest Prawdą. Jeśli jakaś istota nie mówi prawdy, nie jest Bogiem chrześcijan.

Pn paź 22, 2007 1:20

Bóg chrześcijan mówi prawdę, gdyż Bóg chrześcijan jest Prawdą. Jeśli jakaś istota nie mówi prawdy, nie jest Bogiem chrześcijan.

Howgh! :D

Pn paź 22, 2007 14:29

a co do wiarygodności Pisma Świętego.
na początek maly przykład:
wierzymy w horoskopy,
wierzymy w istnienie duchów
wierzymy w telepatie
wierzymy w bioenergoterapie
wierzymy w sny
wierzymy w przesądy
zabobony
czarnego kota
pechową trzynastke.....
i tak niemalże w nieskończoność...
A TAK TRUDNO UWIERZYĆ w to, że Pismo Święte zostało napisane przez pisarzy NATCHNIONYCH Duchem Świętym, a więc pod ścisłą kontrolą Boga.
Mów za siebie. Rzeczywiście niektórzy wierzą w te wszystkie, lub w niektóre z nich, bzdety.Ale są i tacy,którzy w nie nie wierzą, tak samo jak nie wierzą w starodawne legendy, mity i cuda. Niestety Twój przykład jest rzeczywiście mały, a na dodatek niezbyt sensowny.

Wt paź 23, 2007 14:56

Post Re: Czy Bóg mówi prawdę?
Atei napisał(a):
Czy istnieją dowody na to, że Bóg mówi prawdę?
Myślę tutaj o wszystkim, o czym mówi religia (bo pochodzi od Boga).

A może wszystko traktuje on jako taką dobrą zabawę bez zobowiązań?

Bóg ma uczucia: gniewa się, cieszy, itp. Może Ziemia mu się już znudziła i postanowił sobie po prostu odpuścić i zająć się czymś ciekawszym?- "Ale przecież tak nie może być. Bóg mówi zawsze prawdę bo jest doskonały"

A skąd to wiadomo? Czy mamy pewność tego, że nie zostaliśmy oszukani?

Umieramy, czekamy na sąd ostateczny, a tu nagle pojawia się On i mówi: "Game Over" i wciska "Delete" - przecież taka sytuacja jest równie prawdopodobna jak obiecane piekło/niebo.

Co o tym sądzicie?

Zaczynam rozumieć dlaczego Ateiści mają problemy z uwierzeniem w Boga. Pisząc takie farmazony można podważyć istnienie własnej matki ,tylko po co? Nie Bóg cię oszukuje ,lecz ty oszukujesz sam siebie.

Śr paź 24, 2007 22:44

I po raz kolejny Seweryn pokazuje nam to, że nie wie co to są przykłady na zobrazowanie tematu.

Cz paź 25, 2007 16:38
Zobacz profil WWW

I po raz kolejny Seweryn pokazuje nam to, że nie wie co to są przykłady na zobrazowanie tematu.

Poniższe przykłady na zobrazowanie tematu ( Czy Bóg mówi prawdę) daje człowiek który twierdzi że wierzy w naukę i rozum :)

Atei napisał(a):
Ziemia mu się już znudziła i postanowił sobie po prostu odpuścić i zająć się czymś ciekawszym?

pojawia się On i mówi: "Game Over" i wciska "Delete"

Cz paź 25, 2007 20:56

Poniższe przykłady na zobrazowanie tematu ( Czy Bóg mówi prawdę) daje człowiek który twierdzi że wierzy w naukę i rozum

Jeśli traktujesz to zdanie dosłownie, to współczuje :)

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Cz paź 25, 2007 21:40

Jeśli traktujesz to zdanie dosłownie, to współczuje :)

Jeśli piszesz że Ziemia się Bogu znudziła to jak mam to traktować ? ,że mu się nie znudziła?

Cz paź 25, 2007 21:43

Jeśli piszesz że Ziemia się Bogu znudziła to jak mam to traktować ? ,że mu się nie znudziła?

To jest przykład. Myślałem, ze chodzi Ci o słowa "game over" i "delete" które nie mają dosłownego znaczenia.
Czy Bóg powiedział kiedykolwiek, że nie wolno mu kłamać? Przecież powiedział, że wszystko może, więc kłamać przecież też chyba może?

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Cz paź 25, 2007 22:02

No nie bardzo będzie kłamał. Skoro sam dał przykazanie - nie będziesz mówił fałszywego świadectwa...
Skłamać może, ale tego nie zrobi bo się nie może zaprzeć samego siebie (j.w.)

Cz paź 25, 2007 22:13

No nie bardzo będzie kłamał. Skoro sam dał przykazanie - nie będziesz mówił fałszywego świadectwa...

To, że dał przykazanie "nie zabijaj" nie przeszkadzało Bogu w zabijaniu ludzi, więc raczej nie można rozumować tak jak sugerujesz.

Cz paź 25, 2007 22:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona