| Autor |
Wiadomość |
|
Notils
|
 sex z kim?
Czy podczas spowiedzi z seksu trzeba mówić z kim się to robiło?
|
| N paź 28, 2007 21:30 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zasadniczo wyznajemy swoje grzechy, a nie cudze. Nie podaje się zatem żadnych danych osobistych wspólnika grzechu (swoich też zresztą nie ...) . Uwzględnić trzeba jedynie okoliczności, które mają znaczenie i mogą być dodatkowym grzechem - zwiększyć ciężar grzechu-, jak np. czy współżyłeś z osobą zamężną czy wolną, dorosłą czy nieletnią, czy partner(ka) chciał uprawiać seks, czy został(a) do tego zmuszony, czy ktoś o tym wie i mógł się zgorszyć, czy stosowaliście antykoncepcję, czy traktowaliście współżycie jak przygodę, czy wyraz miłości w stałym związku, który zamierzacie zalegalizować itd.
|
| N paź 28, 2007 21:42 |
|
 |
|
Emil
|
baranek napisał(a): czy stosowaliście antykoncepcję
W przypadku seksu pozamałżeńskiego, stosowanie antykoncepcji powinno być raczej okolicznością zmniejszającą, a nie zwiększającą ciężar grzechu. 
_________________ Broniąc rodziny Kościół zapomniał o małżonkach
|
| Pn paź 29, 2007 9:30 |
|
|
|
 |
|
MissIndependent
|
Emil napisał(a): baranek napisał(a): czy stosowaliście antykoncepcję W przypadku seksu pozamałżeńskiego, stosowanie antykoncepcji powinno być raczej okolicznością zmniejszającą, a nie zwiększającą ciężar grzechu. 
eh, KK tego tak nie widzi. każde, powtarzam: KAŻDE, ingerowanie w sferę poczęć jest grzechem,; nie ważne czy w małżeństwie czy poza nim. zastanawiam się co z tymi kobietami, które z jakiegoś powodu muszą brak np. tabletki antykoncepcyjne albo które muszą się zabezpieczać, bo na ciążę nie mogą sobie pozwolić 
|
| Pn paź 29, 2007 12:03 |
|
 |
|
Notils
|
Weźcie mi to wytłumaczcie...
To jak uprawiało się seks z jakąś dziewczyną z dyskoteki, która nie jest narzeczoną, to jak się mówi "Uprawiałem seks z kobietą"? jeśli tak to widzę tutaj pewną nieścisłość ponieważ, kobietą jest i np. prostytutka.
Więc jak ?
|
| Pn paź 29, 2007 15:40 |
|
|
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Notils napisał(a): Weźcie mi to wytłumaczcie... To jak uprawiało się seks z jakąś dziewczyną z dyskoteki, która nie jest narzeczoną, to jak się mówi "Uprawiałem seks z kobietą"? jeśli tak to widzę tutaj pewną nieścisłość ponieważ, kobietą jest i np. prostytutka. Więc jak ?
Równie dobrze możesz powiedzieć że uprawiałeś seks z osobą z którą nie brałeś ślubu. A czy będzie to narzeczona, pani lekkich obyczajów, koleżanka czy kolega- nie ma to znaczenia. Generalnie chodzi (moim zdaniem) o seks przed ślubem.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Pn paź 29, 2007 15:56 |
|
 |
|
Notils
|
ale seks z prostytuką nie jest seksem przed ślubem, tylko seksem bez ślubu.
Więc jak się woogle wyspowiadać z seksu z kobietą przed ślubem?
|
| Pn paź 29, 2007 16:18 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Notils napisał(a): ale seks z prostytuką nie jest seksem przed ślubem, tylko seksem bez ślubu. Więc jak się woogle wyspowiadać z seksu z kobietą przed ślubem?
Ale to na jedno wychodzi: uprawiasz seks z osobą która nie pozostaje z tobą w związku małżeńskim. I jest to grzech.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Pn paź 29, 2007 16:38 |
|
 |
|
Notils
|
to jak się z tego wyspowiadać? prosiłbym dosłownie
|
| Pn paź 29, 2007 16:44 |
|
 |
|
Emil
|
no wiesz, mógłbyś zacząć od ... żalu za grzechy
jak sobie z tym poradzisz, to się zgłoś po dalsze instrukcje 
_________________ Broniąc rodziny Kościół zapomniał o małżonkach
|
| Pn paź 29, 2007 17:51 |
|
 |
|
Notils
|
.............................Ja tylko sie pytam, nie zgrzeszylem w ten sposób, ostatnio jakoś cały czas dręczą mnie różne pytania co do spowiedzi...
To może odpowie mi ktoś.
|
| Pn paź 29, 2007 18:28 |
|
 |
|
monika001
|
Najlepiej jest nazywać rzeczy po imieniu i nie "upiększać" niczego. Jeżeli uprawiałeś seks z dziewczyną z dyskoteki, to po prostu o tym powiedz. Najprościej jak potrafisz i najprawdziwiej.
Jezus i tak wie jak to było, nie musisz więc niczego udawać. On chce, abyś był prawdziwy. I taki bądź.
|
| Pn paź 29, 2007 19:50 |
|
 |
|
Notils
|
a jeśli powiem "uprawiałem seks" to tez będe szczery, i nie skłamie przecież
|
| Pn paź 29, 2007 19:52 |
|
 |
|
monika001
|
Notils napisał(a): a jeśli powiem "uprawiałem seks" to tez będe szczery, i nie skłamie przecież
Ale sam fakt uprawiania seksu nie musi być jeszcze grzechem jeśli dzieje się to w małżeństwie. W przypadku tak oględnej wypowiedzi spowiednik ma pełne prawo do zadawania ewentualnych dodatkowych pytań, na które będziesz musiał szczerze odpowiedzieć jeżeli ta spowiedź ma mieć sens i być prawdziwa.
|
| Pn paź 29, 2007 20:07 |
|
 |
|
Notils
|
to ja tak wolę, tak można?
|
| Pn paź 29, 2007 20:09 |
|
|