Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Jakie sa pozytywne dowody na kreacjonizm/ID? 
Autor Wiadomość

A bezmyslnie i bezkrytycznie akceptujesz, ze wszechwiedzacy, wszechmogacy Bog moglby powstac kompletnie z nicosci.Sorry, ale istota wszechwiedzaca i wszechmogaca jest nieskonczenie bardziej razy skomplikowana od jakiejstam bakterii.

Nie chodzi nawet o skomplikowanie przecież ta istota jest świadoma i do tego ma jakieś uczucia pytanie tylko skąd bo to zupełnie nie pasuje do tego co wiemy o powstawaniu świadomości roli uczuć itd.

So lis 03, 2007 14:56

Cytuj:
A bezmyslnie i bezkrytycznie akceptujesz, ze wszechwiedzacy, wszechmogacy Bog moglby powstac kompletnie z nicosci.Sorry, ale istota wszechwiedzaca i wszechmogaca jest nieskonczenie bardziej razy skomplikowana od jakiejstam bakterii.

Nie chodzi nawet o skomplikowanie przecież ta istota jest świadoma i do tego ma jakieś uczucia pytanie tylko skąd bo to zupełnie nie pasuje do tego co wiemy o powstawaniu świadomości roli uczuć itd.

Istnieje jeszcze coś takiego jak mistyka . Człowiek to wielowymiarowa istota która poznaje świat nie tylko okiem i uchem.

So lis 03, 2007 15:06

So lis 03, 2007 16:15

nie mieszaj wiary z nauką.

mistyka to nie nauka.

So lis 03, 2007 16:22

No właśnie więc poco się na nią powołujesz ?

So lis 03, 2007 16:26

No właśnie więc poco się na nią powołujesz ?

No napisał(a):

Jeżeli piszesz że nie pasuje do tego co wiemy , to znaczy ,że może pasować do tego o czym nie wiemy. Nauka bada paranormalne zdolności umysłu oraz podświadomość ,gdzie być może rodzi się mistyka, dlatego się powołuje.

So lis 03, 2007 16:45

mistyka to nie nauka.

Jeżeli nie zauważyłeś, to autor tematu oczekuje naukowych argumentów, co wyraźnie zaznaczył w pierwszym poście.

So lis 03, 2007 17:47
Ateiści nie oszukujmy się. Dobrze wiecie czym jest wszechświat. Wszystko to jest sterowane przez Boga. Cała ta mechanika kwantowa to nie jest przypadek, przypadek to tylko pozory. Welcome in the Matrix :D

So lis 03, 2007 21:36

Skomplikowanie Boga wnioskuje z szeroko chwalonej przez teistow na tych forach logiki. Wiec zalozylem sobie tak:

Aby informacja istniala musi byc takze zapisana.

Z czego bezposrednio wynika to, ze jesli damy Bogu atrybut 'wszechwiedzy' to bedzie nieskonczenie skomplikowany - niezaleznie od tego jak prosty system zapisu zastosujemy. Albo przynajmniej znacznie bardziej skomplikowany od wszechswiata.

Pepe napisał(a):
Ateiści nie oszukujmy się. Dobrze wiecie czym jest wszechświat. Wszystko to jest sterowane przez Boga. Cała ta mechanika kwantowa to nie jest przypadek, przypadek to tylko pozory. Welcome in the Matrix

Jak rozumiem przyjmujesz postawe "Nie bo nie, nie macie racji bo ja mam racje i nic nie wiecie"? Smutne to, mialem jednak nadzieje, ze pofatygujesz sie aby zaadresowac argumenty.

N lis 04, 2007 12:53

Skomplikowanie Boga wnioskuje z szeroko chwalonej przez teistow na tych forach logiki.

Teista może zawsze powiedzieć, że Bóg jest ponad tym(tak samo jak jest poza czasem i wszystkim innym) i nie musi być wcale zapisany a w ogóle to tajemnica i nigdy tego nie zrozumiemy ;)

Cytuj:
Jak rozumiem przyjmujesz postawe "Nie bo nie, nie macie racji bo ja mam racje i nic nie wiecie"?

Raczej "Niczego nie możecie być pewni więc i Bóg może istnieć" teiści lubią ten argument.

N lis 04, 2007 13:53

Czy ten temat nie miał być przypadkiem o pozytywnych dowodach na kreacjonizm?

N lis 04, 2007 13:59
Jak rozumiem przyjmujesz postawe "Nie bo nie, nie macie racji bo ja mam racje i nic nie wiecie"? Smutne to, mialem jednak nadzieje, ze pofatygujesz sie aby zaadresowac argumenty.

Co ja tam będe się fatygował z jakimś ateistą który na samą myśl o Bogu dostaje drgawek. Co bym nie powiedział to i tak uznasz to za bzdure nawet jakbym miał udokumentowaną racje. Przeanalizuj jeszcze raz swoje odpowiedzi na moje argumenty bo z naukowego punktu widzenia są one śmieszne. To jest tak jakbyś był daltonistą i twierdził że banany nie są koloru żółtego tylko innego. :-D

Wt lis 06, 2007 21:34

Co ja tam będe się fatygował z jakimś ateistą który na samą myśl o Bogu dostaje drgawek. Co bym nie powiedział to i tak uznasz to za bzdure nawet jakbym miał udokumentowaną racje. Przeanalizuj jeszcze raz swoje odpowiedzi na moje argumenty bo z naukowego punktu widzenia są one śmieszne. To jest tak jakbyś był daltonistą i twierdził że banany nie są koloru żółtego tylko innego. :-D

Co prawda jak sam zaznaczalem na poczatku tego watku i jak Kamyk sie upomina - to nie jest watek o sprzeczkach czy dowodzenia istnienia Boga tylko o kreacjonizmie ale jak ktos wypisuje to co Ty to nie moge po prostu siedziec i przytakiwac...

Widze, ze jak brakuje argumentow to musisz sie odwolywac do ad hominem. :whoeva: Wiadomo - jako ateista jestem za tepy aby pojac Jedyna Prawdziwa Prawde i nie jestem w stanie zrozumiec jakichkolwiek argumentow. Zaprzeczam tez i nie rozumiem nauki, oczywiscie.

Biorac pod uwage Twoja niechec do bezposredniego adresowania moich argumentow oraz ataki na moja osoba jestem jednak sklonny uznac, ze po prostu nie jestes w stanie sensownie na te argumenty odpowiedziec.

Jak chcesz kontynuowac rozmowe to mozesz zalozyc inny watek, tutaj o tym konczymy rozmowe.

Śr lis 07, 2007 6:23

Chyba dobrze wiesz skąd się biorą wypowiedzi takich osób jak Pepe i dlaczego treść tych wypowiedzi jest własnie taka. Po prostu to przejaw ich zwykłej frustracji, gdyż oczywiście nie ma żadnych naukowych przesłanek na kreacjonizm. I dlatego Twój wątek nie doczeka sie na jakieś sensowne wypowiedzi ze strony osób wierzących - najwyżej OT Seweryna czy zaklęcia ze strony Pepe typu "Cała ta mechanika kwantowa to nie jest przypadek, przypadek to tylko pozory".Czyż to nie czysta ignorancja i demagogia.?
I dlatego zgadzam się z Dawsonem - z kreacjonistami nauka nie dyskutuje gdyż jest to wyraz ich dowartościowania na które nie zasługują.

Śr lis 07, 2007 9:54

Post Re: Jakie sa pozytywne dowody na kreacjonizm/ID?
snafu napisał(a):
Według mnie koncepcję inteligentnego projektu w takim ujęciu można uznać za naukową jako, że spełnia warunek falsyfikowalności. Wystarczy odnaleźć mechanizmy ewolucyjne, które prowadzą do wytworzenia się tego co on określa jako "nieredukowalną złożoność".
Niezupełnie. Falsyfikowalność tyczy się kompletnej i zgodnej z metodyką hipotezy lub teorii, która została poprawnie z metodologicznego punktu widzenia ogłoszona w odpowiednim do tego miejscu. W przeciwnym wypadku za naukowe trzeba by uznać dowolne tezy głoszone przez dowolną osobę, byle by tylko tezy te były możliwe choćby teoretycznie do sfalsyfikowania. Z tego powodu tezy o nieredukowalnej złożoności mimo, że są falsyfikowalne i w rzeczywistości zostały w całości obalone, nie były tezami naukowymi od samego początku.

snafu napisał(a):
Oczywiście w necie też jest pełno artykułów krytycznych odnośnie tej wersji intelientnego projektu.
Co nie dziwi. Podobnie, jak można znaleźć artykuły krytyczne względem opowieści o porwaniach przez UFO czy teoriach o płaskiej Ziemi. Ta sama przyczyna, to i ta sama reakcja.

snafu napisał(a):
Jeśli dobrze zrozumiałem treść artykułu to Behe podał konkretne przykłady takiej nieredukowalnej złożoności, której, przynajmniej przy obecnym stanie wiedzy, ewolucjonizm nie jest w stanie wyjaśnić.
Więc jeszcze raz: nie istnieje już w literaturze kreacjonistycznej żaden przykład nieredukowalnej złożoności, której nauce nie udałoby się już objaśnić. Jest to chyba jedyny przykład pozytywnego wkładu kreacjonizmu na rozwój nauki. Ogłaszają coś bezsensownego z jednoczesnym atakiem i przy próbach odkłamania zarzutów dokonuje się postęp w nauce.

N lip 25, 2010 0:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona