Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Trzy rasy ludzkości. 
Autor Wiadomość
Post Trzy rasy ludzkości.
Jak wiadomo, istnieją trzy podstawowe, skrajne rasy ludzkości:
biała, czarna i żółta.
Polacy zaliczają się do białej.
Naukowcy uważają, że wszelkie kombinacje, metys, zambos, mulat, jak również czerwonoskórzy, ajnowie, arabowie i inne nietypowe kolory ;-) wywodzą się właśnie z tych trzech podstawowych ras.
Ja się zastanawiam jednak nad tym, jakiego koloru był pierwszy człowiek, czyli Adam i Ewa. Czy biblia mówi coś na ten temat ?

So lis 03, 2007 21:20

So lis 03, 2007 21:39

So lis 03, 2007 21:47
Post Re: Trzy rasy ludzkości.
Aztec napisał(a):
Ja się zastanawiam jednak nad tym, jakiego koloru był pierwszy człowiek, czyli Adam i Ewa. Czy biblia mówi coś na ten temat ?

Pierwszy człowiek pojawił sie na terytorium Afryki z tego można wywnioskować że Adam i Ewa byli koloru czarnego. Klimat był wtedy tak gorący że ich skóra była pewnie tak czarna jak zadek szatana. :D

So lis 03, 2007 21:49
podejrzewam, że byli czarni :)

Ja również przypuszczam, że musieli być czarni. Naukowcy też podzielają (o ile się nie mylę) tą opinię.

So lis 03, 2007 21:55

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Au ... couple.jpg

chociaż niestety biblia nie mówi od którego gatunku człowiekowate mapy zaczęły posiadać duszę, czy się mylę? :)

So lis 03, 2007 22:00
Mogli tak wyglądać. Przecież nikt nie mówi, że pan bóg musiał ich stworzyć od razu idealnych... :-)

So lis 03, 2007 22:06
chociaż niestety biblia nie mówi od którego gatunku człowiekowate mapy zaczęły posiadać duszę, czy się mylę? :)

Bo człowiek nie ma duszy. Bóg nas stworzył jako jednorazówka.

So lis 03, 2007 22:10

To nie wyklucza istnienia duszy. Niemniej to już zbytnio odbiega od założonego tematu

So lis 03, 2007 22:28

Mogli tak wyglądać. Przecież nikt nie mówi, że pan bóg musiał ich stworzyć od razu idealnych... :-)

ale na swoje podobieństwo ;)

So lis 03, 2007 22:43

So lis 03, 2007 22:46

Są ludzie którzy twierdzą (może na żarty?) że pierwsi ludzie byli narodowości polskiej. Jak już zostało napisane nie wiadomo jakiego byli koloru skóry, zresztą nikt się tym nie przejmuje bo postacie Adama i Ewy są pewnym typem człowieka. Reprezentują nas, bo jako ludzie mam te same cechy co Adam i Ewa, choć oni fizycznie naprawdopodobniej nigdy nie istnieli.
Kolor skury zdanie się zależy też od warunków otoczenia, zatem może biblijny Raj miał jakieś niespotykane warunki i Adam i Ewa ani czarni, ani biali, ani żółci nie byli, za to byli niebiescy? Pofantazjaować można, ale w tym miesjcu temat się zakończyć co do głownego wątku.

N lis 04, 2007 23:34

Co masz na myśli pisząc ludzkość? Zaliczasz do niej także płody? Czy Żydzi i katolicy oraz Palestyńczycy moga być tym pojęciem razem objęci? Czy nie będzie ktoś oponował?
Było to całkiem nie tak dawno kiedy w Rosji ten był tylko człowiekiem z kim Car mówił.

A gdy dojdzie do konwergencji w przyszłości jakichś innych zwierząt w stronę człekokształtności i dorównania rozumnością, to jak te byty nazwiesz? Razem z nami ludzkością?

Trzeba by przemyśleć słowo ludzkość. :)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn lis 05, 2007 1:38

Post Czarni, żółci i biali= Cham, Jafet i Sem ! :D
Ja czytałem gdzieś że czarni są najmłodszą rasą ludzi, a i co wg. ewolucji też jest logiczne, bo skóra pod włosami np. psów jest biała, a jak człowiek zgubił włosy to wtedy też musiałby być biały.
Ale ja nie wierzę w teorię ewolucji, za to, to ja wierzę bardziej w Pisma Święte. A tu Pisma co dużo powinien wytłumaczyć=

18 Synami Noego, którzy wyszli z arki, byli Sem (= chyba biali (: i Arabowie, Izraelici, Persowie i podobni)), Cham (= chyba czarni i czarno podobni w Azji i Australii) i Jafet (= chyba azjatyccy i Indianie Amerykańscy). Cham był ojcem Kanaana. 19 Ci trzej byli synami Noego i od nich to zaludniła się cała ziemia.
20 Noe był rolnikiem
(= nie myśliwym; jak czasami się mówi o pierwszych ludziach) i on to pierwszy zasadził winnicę. 21 Gdy potem napił się wina, odurzył się [nim] i leżał nagi w swym namiocie. 22 Cham, ojciec Kanaana, ujrzawszy nagość swego ojca, powiedział o tym dwu swym braciom, którzy byli poza namiotem. 23 Wtedy Sem i Jafet wzięli płaszcz i trzymając go na ramionach weszli tyłem do namiotu i przykryli nagość swego ojca; twarzy zaś swych nie odwracali, aby nie widzieć nagości swego ojca.
24 Kiedy Noe obudził się po odurzeniu winem i dowiedział się, co uczynił mu jego młodszy syn, 25 rzekł: Niech będzie przeklęty Kanaan! Niech będzie najniższym sługą swych braci! 26 A potem dodał: Niech będzie błogosławiony Pan, Bóg Sema! Niech Kanaan będzie sługą Sema
(= Czarni jako niewolnicy Europejczyków i jeszcze wcześniej Arabów.)! 27 Niech Bóg da i Jafetowi dużą przestrzeń (= chyba Azję i oba Ameryki) i niech on zamieszka w namiotach Sema (= Azjatyccy często (prawie zawsze) zostawali pokonywani przez Europejczyków, granica między nimi (Sem) idzie chyba między Indiami i Persją), a Kanaan niech będzie mu sługą.

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Pn lis 05, 2007 19:33

kolor skóry to wynik szerokości geograficznej czy mieszkańcy południowych indii i cejlonu któzy są czarni są murzynami?

Pn lis 05, 2007 19:44
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona