Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Dlaczego Bóg nie jest wszechwiedzący 
Autor Wiadomość
Człowiek to materia + duch. I tu właśnie, dochodzimy do jakiejś granicy, której Ty nie możesz, lub nie chcesz przekroczyć. Granicy, poza którą zaczyna się niezmierzalne i niewidzialne dla oczu. Poza którą dla Ciebie zaczyna się bełkot

No dla mnie zaczyna się po prostu bajdurzenie. Jeżeli byłby widoczny wpływ niematerialnej duszy na materialny mózg, to można by to było zmierzyć. Póki co, nie ma żadnych takich obserwacji, więc przyjmuję, że wpływ taki nie istnieje.

Cytuj:
Dobrze, ale nadal nie odpowiedziałaś na moje pytanie.

Myślę, że sam sobie świetnie potrafisz odpowiedzieć na to pytanie. Wyrzuty sumienia z powodu lenistwa po prostu by się pojawiły, czy tego bym chciała czy nie. Takie pretensje są potrzebne widocznie do czegoś. Nie trudno zgadnąć, czemu je mamy.

Pn paź 22, 2007 14:31

Myślę, że sam sobie świetnie potrafisz odpowiedzieć na to pytanie. Wyrzuty sumienia z powodu lenistwa po prostu by się pojawiły, czy tego bym chciała czy nie. Takie pretensje są potrzebne widocznie do czegoś. Nie trudno zgadnąć, czemu je mamy.

Znam niejednego, któremu zwisa czy ma pałę z egzaminu i nie ma poczucia winy ani wyrzutów sumienia.
Załóżmy, że jestem z lasu i nie wiem...dlaczego je mamy? I czemu zgadywać, może lepiej wiedzieć :)

Pn paź 22, 2007 14:58
Znam niejednego, któremu zwisa czy ma pałę z egzaminu i nie ma poczucia winy ani wyrzutów sumienia.

I co skończył studia?

Cytuj:
Załóżmy, że jestem z lasu i nie wiem...dlaczego je mamy? I czemu zgadywać, może lepiej wiedzieć

Wyobraź sobie swojego kolegę, któremu zwisa, czy ma pałę czy nie. I pomyśl o osobie, która się przejmuje. Ten pierwszy następnym razem też oleje egz, ta druga osoba zacznie się uczyć, by znowu nie mieć wyrzutów sumienia. Osoba ta skończy studia i dostanie dobra pracę itd. Opłaci się to jednostce, więc natura wyposażyła nas w coś co nazywamy wyrzutami sumienia, abyśmy bardziej się starali, dzięki temu mamy większe szanse przekazać własne geny.

Pn paź 22, 2007 15:30

Wtrącając do pierwszej strony dyskusji... Rita, Jezus w Orgójcu pocił się krwią ze strachu! Znasz jakiegoś ateistę, któremu na myśl o "unicestwieniu" kropelki krwawego potu pojawiają się na czole?

Pn paź 22, 2007 20:41

I co skończył studia?

Tak, zarabia więcej niż ja, ze 2 razy.

Ale rozmywasz wątek. Ja się pytałem bardzo konkretnie: do kogo/czego będziesz miała pretensje jak oblejesz egzam, do którego Ci się nie chciało przygotować? To chyba proste pytanie :)

Pn paź 22, 2007 22:38

Wyobraź sobie swojego kolegę, któremu zwisa, czy ma pałę czy nie. I pomyśl o osobie, która się przejmuje. Ten pierwszy następnym razem też oleje egz, ta druga osoba zacznie się uczyć, by znowu nie mieć wyrzutów sumienia. Osoba ta skończy studia i dostanie dobra pracę itd. Opłaci się to jednostce, więc natura wyposażyła nas w coś co nazywamy wyrzutami sumienia, abyśmy bardziej się starali, dzięki temu mamy większe szanse przekazać własne geny.

Generalnie osoby wykształcone mają mniej dzieci od prostaczków. Błędny wniosek wyciągnęłaś. W krajach biednych ludzie mnożą się jak króliki, kraje bogate i wykształcone cierpią na niż demograficzny

Śr paź 31, 2007 10:59

"Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił? Daleko od mego Wybawcy słowa mego jęku."
Ps 22:2 / BT
Cytuj:
"Słowa te są znaczące, bowiem Pan Jezus wypowiedział je tuż przed swą śmiercią na krzyżu. Mesjasz wziął na siebie ogromny ciężar grzechu całej ludzkości, co sprawiło, że Ojciec na krótko się od Niego odwrócił. Pan doświadczył na sobie przez chwilę piekła - czyli oddzielenia od Boga. Było to konieczne, gdyż poniósł On karę za nasze winy."

To tak a`propos, że Bóg nie wie co to cierpienie, śmierć itp ;)

Pn lis 05, 2007 8:47

Witam, Bog nie bylby Bogiem gdyby nie byl wszechwiedzacy. Popatrz dookola- co stworzyl, wszystko jest zaprojektowane, ma swoja role- trzeba miec sporo wiedzy, zeby cos takiego stworzyc.
pozdrawiam
basia

Pn lis 05, 2007 10:11
Tak, zarabia więcej niż ja, ze 2 razy.

No to zdolny był i przebojowy, albo miał układy, albo co tam jeszcze. Tak czy siak nie opłacało mu się uczyć z punktu chociażby energetycznego :D i widać nie musiał. Obrał dobrą strategię i mu się opłaciło.

Cytuj:
Ale rozmywasz wątek. Ja się pytałem bardzo konkretnie: do kogo/czego będziesz miała pretensje jak oblejesz egzam, do którego Ci się nie chciało przygotować? To chyba proste pytanie

Mój mózg wygeneruje wyrzuty sumienia. Ja nie wiem co ty tak drążysz i drążysz... :?

Cytuj:
Generalnie osoby wykształcone mają mniej dzieci od prostaczków. Błędny wniosek wyciągnęłaś. W krajach biednych ludzie mnożą się jak króliki, kraje bogate i wykształcone cierpią na niż demograficzny

A, to już skutek naszej cywilizacji niestety. Ale instynkty związane z dążeniem do czegoś (także z dążeniem do wyższego statusu materialnego) są zaprogramowane w nas. Bo niby dlaczego każdy chciałby być bogaty, piękny i mądry? Choć nie zdajemy sobie sprawy, to podlegamy instynktom. A że w naszym świecie przez rozwój cywilizacyjny zabrnęliśmy w ślepą uliczkę. No cóż, może czarnej rasie albo żółtej powiedzie się lepiej. Bo białasów już pewnie wkrótce rzeczywiście nie będzie.

Cytuj:
To tak a`propos, że Bóg nie wie co to cierpienie, śmierć itp

Ech... Chwila cierpienia na krzyżu w obliczu nieograniczonej mocy i życia wiecznego jest naprawdę niczym. Tym bardziej, że Jezus jednak wiedział, że jest Bogiem i posiadał nieskończoną moc, czyli w każdym momencie mógł powiedzieć: "olewam, nie zbawiam hołoty". Jezus jeżeli już czegoś się bał, to cierpienia fizycznego, bólu, doprawdy nie wiem, czemu miałby się bać śmierci.

Cytuj:
Popatrz dookola- co stworzyl, wszystko jest zaprojektowane, ma swoja role

Tak? A jaką np rolę spełnia cała reszta kosmosu, która jest oddalona od nas na tyle, że nie mamy możliwości obserwowania jej, ani nie odczuwamy żadnych skutków jej istnienia? Takie nadawanie roli wszystkiemu jest bardzo naciągane.

Pn lis 05, 2007 10:45

Post Re: Dlaczego Bóg nie jest wszechwiedzący
Rita napisał(a):
Dlaczego Bóg nie jest wszechwiedzący?

Bóg jeden raczy to wiedzieć...

Pn lis 05, 2007 10:54

Mój mózg wygeneruje wyrzuty sumienia. Ja nie wiem co ty tak drążysz i drążysz... :?

No to mamy winowajce. Dobry, bo nie może się obronić przed zarzutami :D

Cytuj:
Chwila cierpienia na krzyżu w obliczu nieograniczonej mocy i życia wiecznego jest naprawdę niczym. ... Jezus jeżeli już czegoś się bał, to cierpienia fizycznego, bólu, doprawdy nie wiem, czemu miałby się bać śmierci.

Skąd wiesz?
;)

Cytuj:
A jaką np rolę spełnia cała reszta kosmosu, która jest oddalona od nas na tyle, że nie mamy możliwości obserwowania jej, ani nie odczuwamy żadnych skutków jej istnienia? Takie nadawanie roli wszystkiemu jest bardzo naciągane.

To, że nie możesz jej zbadać nie znaczy, że jest bezużyteczna :)

Pn lis 05, 2007 11:11
No to mamy winowajce. Dobry, bo nie może się obronić przed zarzutami

ło co chodzi? Co chcesz przez to powiedzieć/udowodnić/dowieść bo się pogubiłam... Kto jest dobry i o jakie zarzuty chodzi?

Cytuj:
Skąd wiesz?

Co skąd wiem?

Cytuj:
To, że nie możesz jej zbadać nie znaczy, że jest bezużyteczna

Eeee.... z mojego punktu widzenia jest :D

Pn lis 05, 2007 11:18

witam, jesli cos jest bezurzyteczne dla Ciebie- albo Ci sie tak zdaje, albo jeszcze nie odkryto ze jest urzyteczne, nie znaczy ze istnieje bez sensu- po prostu nie masz wiedzy, ze po cos to isnieje.
Bog wie po co istnieje cokolwiek stworzyl
Jest taki werset w Koranie, w ktorym jest napisane na przyklad- ze gwiazdy sa jak lapmy w nocy...
pozdrawiam
basia

Pn lis 05, 2007 11:30

ez to powiedzieć/udowodnić/dowieść bo się pogubiłam... Kto jest dobry i o jakie zarzuty chodzi?

Łotewer.

Cytuj:
Co skąd wiem?

Skąd wiesz to co napisałaś powyżej, to co zacytowałem.

Cytuj:
Eeee.... z mojego punktu widzenia jest :D

To ja też jestem w taki razie bezużyteczny ;)

Pn lis 05, 2007 11:30
witam, jesli cos jest bezurzyteczne dla Ciebie- albo Ci sie tak zdaje, albo jeszcze nie odkryto ze jest urzyteczne, nie znaczy ze istnieje bez sensu- po prostu nie masz wiedzy, ze po cos to isnieje.

Nie ja w ogóle nie widzę sensu w nadawaniu sensu czemukolwiek. Poweidziałaś cytuję: "Popatrz dookola- co stworzyl, wszystko jest zaprojektowane, ma swoja role", z czego wnioskuję, że ty widzisz sens we wszystkim. Ja nie widzę sensu, dlatego pytam, co to za sens jakiś jest. A nawet niech będzie: jaki jest sens istnienia Boga, ludzi, czegokolwiek?

Cytuj:
Popatrz dookola- co stworzyl, wszystko jest zaprojektowane, ma swoja role

Ale to pierwsze czy drugie zdanie? Sorry ja dziś chora jestem, dziś ze mną łopatologicznie proszę.

Cytuj:
To ja też jestem w taki razie bezużyteczny

Z mojego punktu widzenia nie

Pn lis 05, 2007 11:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona