Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Co likwiduje grzech pierworodny ? 
Autor Wiadomość

Witam, nie ma czegos takiego jak grzech pierworodny.
A znasz jego definicję? I w jakim ujęciu? Katolickim, prawosławnym czy może innym? Bo od ustalenia tej sprawy można dopiero zaczynać kwestionowanie danej tezy.

Leszku, Janie, Twoje ostatnie dwa posty, stawiają Cię - w moich oczach - w tym samym szeregu, co określeni przez Ciebie ludzie typu; "głupio-mądry". Nie mówiąc o kolokwialnym zwrocie "zmiataj stąd". Czy to jest poważne podejście, czy szczeniackie teksty? Jak dla mnie to niestety ale to drugie. :(

Smutno pozdrawiam

So lis 03, 2007 21:53

Wszystko mi jedno, co ty sobie o mnie myślisz. Dyskutuję z tymi, którzy mają argumenty, a nie z tymi, którzy tutaj się wypisują w celach prześmiewczych.

So lis 03, 2007 22:13

Przepraszam za dygresje. No ale chciałbym coś wyjaśnić.

Leszek, Jan napisał(a):
Wszystko mi jedno, co ty sobie o mnie myślisz.
Masz rację. Najważniejsze co o nas myśli Bóg.

Leszek, Jan napisał(a):
Dyskutuję z tymi, którzy mają argumenty, a nie z tymi, którzy tutaj się wypisują w celach prześmiewczych.
I na podstawie kilku zdań na ekranie jesteś w stanie stwierdzić kto jakie ma podejście?
Poza tym, Twoje posty też nie zawsze są zaprawione argumentami, lecz wśród nich są i takie pisane w celach prześmiewczych. Niczym więc nad nimi nie górujesz.

BTW. czemu więc nie zawsze chcesz się podjąć dyskusji z moimi argumentami?

Koniec dygresji.

Wracając do tematu, dobrze jest raz jeszcze przeczytać co napisał WIST: "Tutaj zgodnie z tematem przyjmujemy domyślnie zarówno istnienie grzechu pierworodnego jak i nauke Katolicką na jego temat."
i chyba już na pierwszej stronie zostało to wyjaśnione, tak mniemam. A zrobił to Adam Momot cytując KKK (jego dziwne wnioski pomijam).

N lis 04, 2007 16:31

Zaczne może od tego , że mój post niema charakteru prześmiewczego , stanowi jedynie wyraz mojego postrzegania zagadnienia . To zaś że jest to postrzeżenie raczej zabawne , to odrębna sprawa .
Artykułuje go w celu uświadomienia jak ta sprawa wygląda z punktu widzenie mnie jako niewierzącego . Z racji mojej niewiary dotyczy raczej innej [ nieteologicznej ] płaszczyzny zagadnienia .

Dla wierzącego : grzech = zło .
Grzech pierworodny - grzech którym każdy jest obarczony od urodzenia mimo że nie zgrzeszył .
Grzechem tym jest się obarczonym do czasu wstąpienia do KK i powstania obowiązku zaspakajania potrzeb materialnych kościoła .
Odmowa przynależności do KK [ apostazja ], a więc także definitywna odmowa zaspokajania jego potrzeb materialnych [ a raczej potrzeb jego hierarchii ] , skutkuje powrotem do stanu grzechu .

Wniosek :
Każdy kto niezaspokaja potrzeb materialnych KK jest w stanie grzechu , niezależnie od swojego postępowania .
Czyli każdy kto nie zaspokaja potrzeb materialnych KK jest zły .

Zło zaś należy wyplenić .

Sądze zatem , że dogmat grzechu pierworodnego jest jedynie wyrazem dążenie hierarchii KK do podporządkowania sobie wszystkich ludzi w celu czerpania korzyści materialnych .

Pn lis 05, 2007 9:48

Witam, nie ma czegos takigeo jak grzech peirworodny. Kazdy rodzi sie niewinny a potem rodzice robia z niego chrzesciajnina, buddyste..itd
Wedlug Koranu kazdy ma wolna wole i Bog odpowida na kazda prosbe czlowieka. Jesli szukasz Boga- porpowadzi Cie on droga prosta. Jestes tu na ziemi dla testu
pozdrawiam
basia

Pn lis 05, 2007 10:14
O co chodzi z grzechem pierworodnym? W ogóle gdzie jest o nim cokolwiek napisane? Hę?

Pn lis 05, 2007 17:18

Powala mnie ignorantyzm "ekspertów" od niewiary i kwestionowania wszystkiego, co związane jest z chrześcijaństwem, a zwłaszcza z katolicyzmem.

http://www.pmkamsterdam.nl/PL/Kat_bibl/Stycz98.htm

Pn lis 05, 2007 18:55
Tak...grzech pierworodny to grzech, który został popełniony jako pierwszy przez pierwszych ludzi(ktokolwiek nimi był). Ja się teraz pytam o co chodzi z grzechem pierworodnym, który rzekomo popełniają rodzący się? Hę?

Pn lis 05, 2007 19:45

Gdybyś uważnie przeczytał wyjaśnienia, do których podałem łącze, znalazłbyś zawartą w nich odpowiedź na swoje pytanie:

Proszę w tym świetle zobaczyć szczególność pierwszego ludzkiego grzechu: Pierwszy grzech zranił ludzką naturę. Ludzkość jest organiczną całością, złączoną jednością natury. Otóż na skutek grzechu pierwszych rodziców wszyscy rodzimy się z osłabioną naturą, każdemu z nas trudniej teraz być człowiekiem w naszych konkretnych życiowych okolicznościach.
Głęboko pisze o tym św. Tomasz z Akwinu: „Wszystkich ludzi, którzy rodzą się z Adama, można uważać jakby za jednego człowieka, łączy ich bowiem natura, jaką otrzymują od swojego praojca. Wszyscy pochodzący od Adama są jak gdyby licznymi członkami jednego ciała. Otóż dobrowolną decyzję odnośnie do czynów części ciała, np. ręki, podejmuje nie ręka, ale wola ludzka. Zabójstwo, jakiego dopuściła się ręka, nie będzie grzechem ręki, ale grzechem człowieka. Podobnie też wewnętrzny bałagan, z jakim rodzą się potomkowie Adama, nie jest skutkiem ich własnej decyzji, lecz decyzji naszego praojca. Grzech pierworodny nie jest grzechem osobistym osoby, która się w nim rodzi. Jest jej grzechem o tyle, o ile ta osoba bierze naturę od pierwszego rodzica. W tym właśnie sensie w Liście do Efezjan (2,3) mówi się o nim jako o grzechu natury: byliśmy potomstwem z natury zasługującym na gniew” (Suma teologiczna 1—2, q. 91, a 1).

Pn lis 05, 2007 20:41
To księża tak twierdzą. Nie koniecznie musi to być prawda.

Pn lis 05, 2007 20:54

Tak twierdzi Kościół w oparciu o Pismo święte. Ponadto chcę ci przypomnieć, że Kościół to nie tylko księża, ale także świeccy, zakonnice i zakonnicy.

Pn lis 05, 2007 22:25

Witam, nie ma czegos takigeo jak grzech peirworodny.
Powtórzę drugi 8) i ostatni raz: A znasz definicję grzechu pierworodnego? I w jakim ujęciu? Katolickim, prawosławnym czy może innym? Bo od ustalenia tej sprawy można dopiero zaczynać kwestionowanie danej tezy.

basia123 napisał(a):
Kazdy rodzi sie niewinny
Nie ma na swoim koncie złych uczynków, lecz naturę ma skażoną - wg. medycyny w chwili urodzenia zaczyna tykać zegar śmierci. Nawet ilość uderzeń serca jest z góry ograniczona - słyszałem o tym w programie przyrodniczym w TV.

basia123 napisał(a):
Wedlug Koranu kazdy ma wolna wole i Bog odpowida na kazda prosbe czlowieka.
Wg Biblii każdy ma wolną wolę, ale Bóg nie odpowiada na każdą jego prośbę, bo to głupie i niewychowawcze. A podaj namiary w Koranie, że Bog odpowida na kazda prosbe czlowieka? :)

basia123 napisał(a):
Jesli szukasz Boga- porpowadzi Cie on droga prosta.
CO to znaczy prosta droga, jak to rozumiesz?

basia123 napisał(a):
Jestes tu na ziemi dla testu
Zabrzmiało mi to jakby ziemia była fabryką robotów do testowania - ale pewnie źle Cię zrozumiałem. Proszę więc o wyjaśnienie.

Pozdrawiam

Wt lis 06, 2007 1:41

Tak...grzech pierworodny to grzech, który został popełniony jako pierwszy przez pierwszych ludzi(ktokolwiek nimi był). Ja się teraz pytam o co chodzi z grzechem pierworodnym, który rzekomo popełniają rodzący się? Hę?
Jeśli nie chcesz bylejakiej odpowiedzi, to proponuję np. zajrzeć jak to wygląda w KRK, tzn. zajrzeć do katechizmu (KKK). Myślę, że pewne pytania mogą wówczas zniknąć. :) A nie ma tego aż tak dużo, więc jedynie lenistwo może Ci przeszkodzić. Katechizm (KKK) można znaleźć w necie.

Zamiast dać Ci rybę, dostałeś wędkę (mimo, że to jest chyba chińskie przysłowie, to jednak jest to również semickie podejście), mam nadzieję że coś złowisz. ;)

POZDRAWIAM

Wt lis 06, 2007 2:01

http://www.planetaislam.com/jezus/index.html

http://islamic.org.uk/polish/default.asp

Śr lis 07, 2007 12:24

witam, Twoje stwierdzenie bardzo mnie zabolalo- ale wiem, ze nie masz wiedzy, dlaczego mezczyzna nie powinien mowic tak do zadnej kobiety...

http://www.planetaislam.com/jezus/index.html

http://islamic.org.uk/polish/default.asp

pozdrawiam
basia

Śr lis 07, 2007 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona