Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Następna strona
 Czy wierzycie w reinkarnację?! 
Autor Wiadomość

Reinkarnacja to poważny temat..
Nie wiem czy chciałabym żeby była..
Moze gdybym miała pewnośc, ze odrodze się lepszym człowiekiem..
Ale gdyby była, to odradzalibyśmy się ciagle ?
I nigdy nie trafilibyśmy do raju ?
Nie wiem czy chciałabym tego..

wg. Buddyzmu to by było tak że przez całe życie zbierasz karme dobrą i złą po śmierci cie podlicza i trafiasz na określony czas albo do nieba(kilka stopni) albo piekła potem odradzasz się (nie tyle ty co twoja energia) i znów twoja zebrana karma decyduje gdzie się odrodzisz(ale ty cały czas masz wolną wolę, i od twoich decyzji zależy jaką karme zbierasz/tworzysz), żeby się z tego wyrwać i osiągnąć oświecenie trzeba przestać wytwarzać jakąkolwiek karme ... (mam nadzieje że nie pokręciłem nic, akurat to tłumaczył mi znajomy, a nie mistrz ani nie czytałem o tym żadnych sutr)

Śr wrz 05, 2007 20:33

wg. Buddyzmu to by było tak że przez całe życie zbierasz karme dobrą i złą po śmierci cie podlicza i trafiasz na określony czas albo do nieba(kilka stopni) albo piekła

Albo zasilasz szeregi fauny ;-)

Śr wrz 05, 2007 21:12

Albo zasilasz szeregi fauny ;-)

Szeregi fauny zasila tylko ciało fizyczna,ale nie nieśmiertelna dusza.

Cz lis 01, 2007 19:29

Szeregi fauny zasila tylko ciało fizyczna,ale nie nieśmiertelna dusza.

Z Keylanem pisaliśmy o buddyjskim spojrzeniu, a w nim nie ma nieśmiertelnej duszy.

Cz lis 01, 2007 19:57
a ja mam pytanie, czy to prawda, ze odrodzenie się jako kobieta jest czymś gorszym i sugeruje zebranie zlej karmy w poprzednim wcieleniu??

Cz lis 01, 2007 23:08

W buddyzmie nie. Mężczyźni i kobiety są równi. Nie wiem jak hinduizm na to się zapatruje.

Cz lis 01, 2007 23:13
no to w takim razie tak jest w hinduizmie...bo słyszałam coś o tym... :?

Cz lis 01, 2007 23:15

Cz lis 01, 2007 23:30

Gdyby tak bylo- to na przyklad wedug jednego z bardzo wielu odlamow religii w ktora wierza hindusi (nie ma czegos takiego jak hinduizm tak przy okazji, bowiem jest to okreslenie dla ludow zyjacych w tamtej czesci swiata a nie religii przez nich wyznawanej ) jesli czlowiek jest dobry (oni nie maja pelnej wiedzy co to znaczy byc dobrym ) wcieli sie na przyklad w lwa jesli zly to na przyklad w karalucha... dlatego nie jedza oni zwierzat... oki ale niektore zwierzeta sa zagrozone wyginieciem... i co, jesli zabije wszystkie lwy- a czlowiek bedzie dobry, to juz nigdy lwem nie bedzie... no i lew tez umiera... co potem- lew nie moze byc dobry ani zly... co sie dzieje dalej?
pozdrawiam
basia

Pn lis 05, 2007 10:22

Acha, czyli Twoim zdaniem nie ma reinkarnacji, bo jedna z religii hinduistycznych ją w ten sposób przedstawia?

Pn lis 05, 2007 10:36

powiedz mi zatem jaka jest filozofia reinkarnacji, kto ja glosi, jakie sa jej zalozenia i jaki powinien byc czlowiek? jak powinien zyc?
pozdrawiam
basia

Pn lis 05, 2007 11:33

http://en.wikipedia.org/wiki/Reincarnation
Co do tego jak powinien żyć człowiek w religiach uznających reinkarnację, to już temat rzeka :-)

Pn lis 05, 2007 11:38

witam, nie to byl przyklad.
powiedz mi zatem jaka jest filozofia reinkarnacji, kto ja glosi, jakie sa jej zalozenia i jaki powinien byc czlowiek? jak powinien zyc?
pozdrawiam
basia

Że się wtrące.

W buddyzmie, (gdzie nie funkcjonuje nauka reinkarnacji jako takiej, lecz odradzanie sie - a są to zupełnie dwie różne doktryny, mimo iż zewnętrznie wydają się takie same) filozofia i założenia tego w jaki sposób powinien żyć człowiek są bardzo proste:

"Nie czyń zła, podtrzymuj dobro, oczyszczaj swój umysł".

Pozdrawiam
/M

Pn lis 05, 2007 16:37

Witam, dlaczego mam byc dobra? i co to znacz byc dobrym? jak zyc?
co to za roznica czy bede pozniej karaluchem czy jakims innym stworzeniem... on i tak jest szczesliwy takim jaki jest...
chcialabym tylko powiedziec jeszcze, co zaobserwowalam. Otoz krowa, ktora uwazana jest za swieta, jak kazde inne zwierze produkuje odchody, ktore tez sa swiete. Naklada sie je na glowe aby wlosy lsnily.. mezczyzni nie scinaja wlosow i dlatego zakladaja turbany (brudne ), jedza potwornie "ostre " przyprawy- jesli przejdziesz obok takiego czlowieka- brrrrr to dlatego ze religia ta nie mowi aby mycie sie na przyklad bylo konieczne...
pozdrawiam
basia

Śr lis 07, 2007 12:44
chcialabym tylko powiedziec jeszcze, co zaobserwowalam. Otoz krowa, ktora uwazana jest za swieta, jak kazde inne zwierze produkuje odchody, ktore tez sa swiete. Naklada sie je na glowe aby wlosy lsnily.. mezczyzni nie scinaja wlosow i dlatego zakladaja turbany (brudne ), jedza potwornie "ostre " przyprawy- jesli przejdziesz obok takiego czlowieka- brrrrr to dlatego ze religia ta nie mowi aby mycie sie na przyklad bylo konieczne...

Zaobserwowałaś, czy powtarzasz po kimś??Co to ma do reinkarnacji??

Śr lis 07, 2007 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Następna strona