Witam, dopiero zarejestrowałam się na tym forum i szczerze mówiąc śledzę je dość niesystematycznie, dlatego jeśli ten temat pokrywa się z innym, to proszę moderatorów o przeniesienie lub doczepienie. Co prawda próbowałam znaleźć podobny temat, jak widać - z marnym skutkiem, no ale może coś przeoczyłam...
Do rzeczy. To, że Biblia pełna jest symboliki jest dla każdego oczywiste. To, że chrześcijaństwo czerpie pewne wątki z innych religii, mitologii itp. przynajmniej dla mnie też jest jasne. Chciałabym jednak wiedzieć jakie jest Wasze (nie Kościoła Katolickiego) zdanie o - że pozwolę sobie to tak mocno ująć - plagiatach religijnych.
Obejrzałam pewien film, który oczywiście jest szalenie tendencyjny i na mój gust kręcony przez antyglobalistów, ale to przecież nie musi znaczyć, że nie ma w nim ani ziarna prawdy. Chciałabym abyście również zapoznali się z pierwszą częścią tego materiału, który znajduje się tu:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 9947&hl=pl
Pierwsza część, bowiem, dotyczy religii. Jest przerysowana, ale ze względu na to, że dopiero niedawno zaczęłam zgłębiać wiarę (choć nie wiem czy jest to dobre stwierdzenie), zrobiła ta część na mnie wielkie wrażenie. Zszokowała, zgniotła i sprawiła, że szybko pojechałam do Biblioteki Śląskiej i spędziłam w niej kilka godzin dziennie przez parę dni, żeby dowiedzieć się, czy fakty tam zamieszczone są autentyczne (tak jakby fakty mogły być fałszywe...). I ku mojemu zmartwieniu wszystko, o czym mowa jest w ów materiale jest potwierdzone naukowo.
Chciałabym aby każdy zainteresowany obejrzał ten fragment filmu (trwa chyba ponad 30 minut) i powiedział, jakie jest jego zdanie na ten temat? Czy ten materiał wywołał też konsternację w kimkolwiek z Was? Być może moja wiedza jest po prostu zbyt mała i nie rozumiem pewnych rzeczy, w związku z czym chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z Was zna naukowe dowody na potwierdzenie tez zawartych w Biblii? Jakieś historyczne fakty dotyczące autentyczności naszej religii? Tego, że nie jest kalką mitologii - zwłaszcza egipskiej?
Jeśli tak, to bardzo proszę o źródła.
Oczywiście, jeśli bardzo chcecie, to podczas mojej najbliższej wizyty w BŚ spiszę autorów i tytuły prac, które czytałam ostatnio. Dotyczą one jednak głównie autentyczności mitologii egipskiej, astrologii w Biblii itp.
Bardzo proszę o opinię i przepraszam za długi, być może nikogo nie interesujący, temat.
Pozdrawiam!