Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Gnoza - Prawda 
Autor Wiadomość

jeszcze tylko dodam iż przez zerwanie jabłka nikogo nie skrzywdziła oprócz siebie wiec Twoja metafora jest nie trafna..

Cytuj:
W sumie nie mogła nikogo innego skrzywdzić bo nikt oprócz Adama nie istniał z jej gatunku

A jednak konsekwencje jej grzechu przeszły na przyszłe pokolenia można więc powiedzieć, że skrzywdziła cały rodzaj ludzki...

So lis 10, 2007 11:18

Tak ale to jest wina miłosiernego Boga..

N lis 11, 2007 12:10

Gdybyś świadomie poddał się genetycznej modyfikacji (złóżmy że to możliwe) i okazałoby się, że ma ona niekorzystne skutki, to nie wiń procesu dziedziczenia za to, że przekazujesz te geny dzieciom. To wyłącznie twoja wina.

Tak wygnanie z raju było skutkiem grzechu, a nie karą za grzech. Pierwsi ludzie ponieśli skutek własnych decyzji, nie zaś karę. I to skutek tych decyzji ciąży na nas, a nie kara. Bóg jako sprawiedliwy nie każe dzieci za grzechy rodziców. Pozwala natomiast skutkom grzechu istnieć, gdyż eliminacja tych skutków nie może odbyć się bez dobrej woli człowieka.

N lis 11, 2007 12:38

Hah bałem się że ktoś to zauważy :-D
Tak ale to jest wina miłosiernego Boga..

Bałeś się, że ktoś znajdzie luki w Twoim wywodzie? To to powinieneś być teraz chodzącym strzępkiem nerwów :D

Jak to wina Boga? Za to, że Ewa z Adamem dali ciała? A to Bóg im kazał żreć to jabłko?
Zakazał im go tykać. Więc 'pretensje' do pierwszych rodziców a nie do Boga.
Swoja drogą bardzo zastanawiający tok rozumowania...

N lis 11, 2007 13:32
Tak wygnanie z raju było skutkiem grzechu, a nie karą za grzech. Pierwsi ludzie ponieśli skutek własnych decyzji, nie zaś karę.

To dlaczego wszyscy ludzie muszą odczuwać ten skutek? Czy nazwiesz to karą czy skutkiem, bez różnicy. Fakt jest taki, że przenosi się on niczym choroba genetyczna na przyszłe pokolenia.

Cytuj:
Gdybyś świadomie poddał się genetycznej modyfikacji (złóżmy że to możliwe) i okazałoby się, że ma ona niekorzystne skutki, to nie wiń procesu dziedziczenia za to, że przekazujesz te geny dzieciom. To wyłącznie twoja wina.

Grzechy się nie dziedziczą... No chyba że grzech mamy zapisany w genach, ale wtedy ponoszenie skutków za coś na co nie mamy wpływu jest niesprawiedliwe.

Cytuj:
Bałeś się, że ktoś znajdzie luki w Twoim wywodzie?

Przecież to nie jest luka. Bóg nie może karać w przód, skutki działań nie mogą być dziedziczone, jeżeli Bóg jest sprawiedliwy.

Zastanawia mnie jedno: dlaczego Maryja była bez grzechu poczęta (bo chyba była, o ile dobrze pamiętam). Któż zmył z niej skutek grzechu pierworodnego? Jeżeli Bóg, najwidoczniej ma taką moc, więc czemu nie zmyje z wszystkich ludzi?

N lis 11, 2007 13:46

To dlaczego wszyscy ludzie muszą odczuwać ten skutek? Czy nazwiesz to karą czy skutkiem, bez różnicy. Fakt jest taki, że przenosi się on niczym choroba genetyczna na przyszłe pokolenia.

Zatem Boga można oskarżać o to, że w stworzonym przez niego świecie skutek grzechu przenosi się na innych ludzi (ale nie za sam skutek). Tylko czy jesteś pewna, że to źle?

W Biblii jest napisane, że Bóg zobaczył, że wszystko, co Bóg stworzył było bardzo dobre. Zatem drzewo poznania dobra izła też było dobre. Złem było zerwanie z niego owocu.
Można twierdzić, że istnienie zła w świecie jest dobre (nie oznacza to, że zło jest dobre), gdyż jedynie człowiek czujący oddalenie od Boga może do Niego dążyć (patrz: przypowieść o faryzeuszu i celniku).

[quote="Rita]Grzechy się nie dziedziczą... No chyba że grzech mamy zapisany w genach, ale wtedy ponoszenie skutków za coś na co nie mamy wpływu jest niesprawiedliwe.[/quote]

Niesprawiedliwe jest więc korzystanie z ciepła dawanego przez Słońce (nie mamy wpływu na jego produkcję), oddychanie (nie mieliśmy wpływu na to, że jest w atmosferze) itp. To świat w całości, "wszystko co Bóg stworzył", ze wszystkimi jego powiązaniami przyczynowo-skutkowymi jest dobry. Twierdzę, że świat, w którym istniałyby tylko pozytywne (z punktu widzenia człowieka) efekty byłby gorszy (z punktu widzenia Boga) od tego, w którym żyjemy.

N lis 11, 2007 14:05

Rita proponujesz pewnego rodzaju anarchię.
Gdyby Bóg machnął ręką na grzech pierwszych rodziców to nadal żylibyśmy w raju, ale takim gdzie można robić dosłownie wszytko bo i tak żadna kara nas nie spotka...
A tak to masz dodatkową motywację, żeby być dobrym człowiekiem :)

Bóg jest bardzo sprawiedliwy, wydał na śmierć swojego Syna, żeby ten odkupił grzechy całej ludzkości. Ludzkość dostała prezent za nic.

N lis 11, 2007 15:16

Gdyby Bóg machnął ręką na grzech pierwszych rodziców to nadal żylibyśmy w raju, ale takim gdzie można robić dosłownie wszytko bo i tak żadna kara nas nie spotka...

błąd żyli byśmy w raju w którym niema grzechu tak samo jak pierwsi rodzice ewentualnie każdy mógłby jak oni podjąć decyzje o poznaniu zła. Co jest dobrego w karaniu ludzi ?

N lis 11, 2007 18:54
Zgadzam się z No. Każdy ma prawo samodzielnie podjąć decyzję.

Cytuj:
A tak to masz dodatkową motywację, żeby być dobrym człowiekiem

Co to za motywacja?
To zwykły strach, ewentualnie łudzenie się nagrodą. Człowiek dobry, to taki, który nie potrzebuje do tego zewnętrznej motywacji, a kieruje się empatią.

Cytuj:
Bóg jest bardzo sprawiedliwy, wydał na śmierć swojego Syna, żeby ten odkupił grzechy całej ludzkości. Ludzkość dostała prezent za nic.

Czyli co, nie musisz się spowiadać? Które grzechy Jezus odkupił. I na litość boską, jakiż Bóg dla odkupienia grzechów potrzebuje krwawych ofiar? Jezusa w to nie mieszajmy, bo Jezus Boga stawia w bardzo niekorzystnym świetle.

Cytuj:
Zatem Boga można oskarżać o to, że w stworzonym przez niego świecie skutek grzechu przenosi się na innych ludzi (ale nie za sam skutek). Tylko czy jesteś pewna, że to źle?

Tak, to bardzo źle. To tak jakby moje dzieci musiały spłacać moje długi. To nie jest ani sprawiedliwe, ani dobre dla tych dzieci.

N lis 11, 2007 19:39

Rita napisał(a):
Które grzechy Jezus odkupił.
Ja myślę, że wszystkie.

Rita napisał(a):
I na litość boską, jakiż Bóg dla odkupienia grzechów potrzebuje krwawych ofiar?
Myślę, że wystarczy zasięgnąć "paru" informacji z np. książek z historii, antropologii... i mam nadzieję, że pytanie znajdzie odpowiedź.

Rita napisał(a):
Jezusa w to nie mieszajmy, bo Jezus Boga stawia w bardzo niekorzystnym świetle.
w odkupienie ludzkości? A co tu mieszać. Fakty są faktami. Ja właśnie tak podchodzę do sprawy.

Cytuj:
To tak jakby moje dzieci musiały spłacać moje długi. To nie jest ani sprawiedliwe, ani dobre dla tych dzieci.
Długi albo się spłaca albo umarza, jeśli dłużnik nie ma za co spłacić - to znamy. Takie myślenie należy więc zaaplikować do sytuacji Boga, Jezusa i ludzi i zagadka powinna się rozwiązać. Wiele wskazówek jest na ten temat w Nowym i Starym Testamencie.

N lis 11, 2007 20:09

Co jest dobrego w karaniu ludzi ?

Oczywiście, że nic. Dla tego Bóg nikogo nie karze, ot tak sobie, dla zasady (to tylko takie uproszczenie) - chyba że pośrednio poprzez prawa które powołał do istnienia, bo to właśnie one „karzą” człowieka a nie sam Bóg. Ale tylko wtedy jeśli stosujemy (używa) je niewłaściwie i nie ma znaczenia czy sobie uświadamiamy istnienie tych praw, czy nie.

Kara to nic innego jak poniesienie skutków niewłaściwych decyzji – niewłaściwie używanych praw.
Jest ona nieuchronna jak nieuchronne i nieodwołalne są prawa stojące u podstaw istnienia świata. Nie można ich obejść lub zawiesić (w końcu tylko dzięki nim istniejemy).

N lis 11, 2007 20:27

Hah mam jedno pytanie czy tylko dobre i sprawiedliwe pochodzi od Boga :?:
Przecież od Boga pochodzi wszystko także głupota i zło
stąd nie wiem jak można określać Boga jako sprawiedliwego twórce
On jest Alfą i Omegą
jest głupotą i wiedzą, ciemnotą i poznaniem
Bóg jest sam w sobie grzechem jak i miłosierdziem.
Cytuj:

Wszystkie i żadne
Cytuj:
ale takim gdzie można robić dosłownie wszytko bo i tak żadna kara nas nie spotka...

Bóg jest właśnie anarchistą co nie zrobi to nie ponosi żadnej konsekwencji bo jak to on tworzy konsekwencje
Dlatego popieram Rokite
Cytuj:

Hah ale On sam włada życiem i śmiercią ludzkość nie dostała prezentu ponieważ jak Jezus miał nas odkupić od Boga :?: przecież wszystko pochodzi od Boga nawet grzech..

N lis 11, 2007 20:38

On jest Alfą i Omegą
Bóg jest sam w sobie grzechem jak i miłosierdziem.
Cytuj:

Wszystkie i żadne
Cytuj:
ale takim gdzie można robić dosłownie wszytko bo i tak żadna kara nas nie spotka...

Bóg jest właśnie anarchistą co nie zrobi to nie ponosi żadnej konsekwencji bo to on tworzy konsekwencje
Dlatego popieram Rokite
Cytuj:

Hah ale On sam włada życiem i śmiercią ludzkość nie dostała prezentu ponieważ jak Jezus miał nas odkupić od Boga :?: przecież wszystko pochodzi od Boga nawet grzech..

N lis 11, 2007 20:38

On jest Alfą i Omegą
Bóg jest sam w sobie grzechem jak i miłosierdziem

Owszem, jeśli założysz ze Bóg jest także światem i myślę że jest to jedyne logiczne założenie
Czy głupota i zło pochodzi od Boga? Owszem są skutkiem istnienia Boga albo raczej świata jako „cząstki” Boga, a cząstka z natury rzeczy będzie ignorantem, bo nie wie wszystkiego (może być głupotą lub złem ale niekoniecznie)

N lis 11, 2007 20:59

Boga nawet nie trzeba utożsamiać jako świat tylko jako istotę która dała początek wszystkiemu innemu. Stąd głupota to też cząstka Boga, gdyby tak nie było istniała by możliwość istnienia czegoś odrębnego od Boga czyli od wszystkiego bo nie ma nic innego od Boga.
Chyba że istnieje jakiś świat/istota wyższa od Boga.. ale to już inna kwestia.

N lis 11, 2007 21:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona