Kazimierz Dolny: nieposłuszne zakonnice wyrzucone
Autor |
Wiadomość |
Mark Zubek
|
MP.
Nie wiem czy "zwykły" lub niezwykły katolik ma wyłączność na
działanie i łaskę Ducha Świętego, wiem że ten,kto idzie za Jezusem.
A ten kto idzie nie musi wcale a nawet nie powinien oddalać się
od Kościoła Katolickiego w którym święci i męczennicy, mogą być
przykładem takiego działania.
Nie o tym tez pisałem, lecz o promieniejacej radości która towarzyszyła tym kobietom (siostrom) wyprowadzanym z budynku, radości której
niestety nie widuję na twarzach wielu z przedstawicieli Kościoła Katolickiego.
Widziałem ją na twarzy JPII-giego i Benedykta 16-tego a nawet
zwykłych wiejskich proboszczów.
Dla czego wmiast radości widać u niektórych, zaciśnięte wargi, wściekłość, strach,zmęczenie, obojętność, znudzenie ???
Nie, nie czynię z tych kobiet (sióstr) żadnych świętych i męczennic.
Ale ich uporczywe trwanie w modlitwie i ta radość, poprostu są
budujące.
Warto to widzieć sercem, aby zobaczyć kondycję duchową.
Albo....
Tak jak to profos widzi swoim żołądkiem,... pełnym nieomylnych diagnoz
na temat kondycji psychicznej człowieka, która ma spore podstawy
w dietetyce.
Choć nie sądzę aby te kobiety (siostry) przejadały się hamerykańskimi
hamburgerami i hot-dogami, to jednak nie można tego wykluczyć.
Jedzenie mogło im pomieszać w głowach...
(dzięki profos za diagnozę)
|
So lis 17, 2007 16:51 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Mark: ludzie w sektach też wydają się być szczęśliwi, spójrz na takich scjentologów. Te betanki chyba tylko dlatego były szczęśliwe, że same tak naprawdę nie wiedziały co się dookoła dzieje i trwały w swoim własnym, szczęśliwym właśnie, świecie. Dlatego mi to przypominało sektę.
P.S. Kiedy w końcu przestaniesz pisać "dla tego"? Irytujące to jest, zwłaszcza, że używasz tego słowa dość często...
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
So lis 17, 2007 22:43 |
|
 |
Mark Zubek
|
MP;
Poraz pierwszy zwracasz uwagę a już masz pretensje... :-)
Jak chcesz abym pisał do Ciebie.....temu ? przez to? z powodu?
Hmm... czepiasz się drogi mroczny, czepiasz.
A sekty,..przyznam że nie widziałem i nie słyszałem o takiej
która czerpie moc i radość z różańca.
Ale mogę się mylić, kto wie, być może jesteśmy świadkami powstania
nowej sekty....różańcowej :-))
|
N lis 18, 2007 0:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Różaniec miły Marku jest znany od średniowiecza.
W wielu objawieniach Maryja niezmiennie prosi o odmawianie Różańcaw jednosci z Jezusem i Kościołem, miliony ludzi na świecie odmawia tą modlitwę, rozważając życie Jezusa i jednocząc się z Nim w Kościele i Eucharystii.
A......"Beze mnie nic uczynić nie możecie" (J 15,5), bo "Jam jest droga, prawda i zycie" (J 14,6)....a betanki odrzuciły Mszę Św, sakrament Pokuty, Komunię Świętą, zerwały kontakt z żywym Jezusem.....czym zatem jest modlitwa bez kontaktu ze źródłem miłosci, prawdy?....klepaniem paciorków...mantrą???????
|
N lis 18, 2007 10:56 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Poraz pierwszy zwracasz uwagę a już masz pretensje... :-) Jak chcesz abym pisał do Ciebie.....temu ? przez to? z powodu? Hmm... czepiasz się drogi mroczny, czepiasz. Ej no, nie raz już Ci o tym pisałem, nie oszukuj... Czepiam się wiem, ale nie lubię rażących błędów. ;/ Cytuj: A sekty,..przyznam że nie widziałem i nie słyszałem o takiej która czerpie moc i radość z różańca.
Ale mogę się mylić, kto wie, być może jesteśmy świadkami powstania nowej sekty....różańcowej :-))
Nie chodzi mi o sektę różańcową czy coś w tym stylu, tylko sektę jako grupę ludzi zamkniętą we własnym świecie, ale teoretycznie należącą do KK. Teoretycznie, bo praktycznie KK o ile dobrze pamiętam odwołał ich przełożoną czy przełożonego, a one się z tym nie zgodziły i dalej żyły za murami tego domu, mając opinie i polecenia swojego zwierzchnika gdzieś. Czyli w zasadzie miały przed sobą innego Boga, który nimi za tymi murami kierował, bo nie słuchały Boga, który przemawiał głosem KK.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N lis 18, 2007 10:57 |
|
|
|
 |
Koren
|
Cytuj: Była betanka ujawniła szokującą prawdę
Była betanka ujawniła dziennikarce Superwizjera TVN okoliczności buntu i szczegóły życia zamkniętego przed światem i kościołem klasztoru. Opowiada o biciu i molestowaniu przez towarzyszącego zakonnicom księdza. - Siostra Jadwiga powiedziała, że skoro mieliśmy coś jeszcze zrobić, to ona wychodzi, a my mamy 20 minut, żeby to zrobić. Wyszła z pokoju, siedliśmy na jej łóżku. Zdjął mi majtki i sobie też zdjął i położył się na mnie. Leżał tak przez parę minut. Ubrał się, wstał i wyszedł. To było dla mnie tak dramatyczne, nie mogłam tego przeżyć, nie mogłam sobie znaleźć miejsca cały czas płakałam. Już nie wróciłam do normalności - powiedziała była betanka.
Bicie, szarpanie, kopanie to tylko niektóre praktyki stosowane przez Jadwigę Ligocką wobec zakonnic. Była przełożona zgromadzenia nazywała to wypędzaniem złego ducha. Jakakolwiek próba nieposłuszeństwa kończyła się zawsze tak samo: wezwaniem do specjalnego pokoju i bicia - często przez wyznaczone do tego wcześniej inne zakonnice. Te seanse przemocy nazywano modlitwą - przekazywaniem światła.
cały artykuł na stronie http://wiadomosci.onet.pl/1656109,11,item.html
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
Wt gru 11, 2007 16:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To, że to jest sekta to nawet Kościół potwierdził. Jednak byłbym ostrożny z takimi rewelacjami jakie głosi jakaś była betanka.
Skoro była bita i molestowana to powinna się zgłosić w Prokuraturze, a nie w Superwizjerze.
Grubymi nićmi szyte...
|
Śr gru 12, 2007 9:57 |
|
 |
Mark Zubek
|
Grubymi nićmi szyte...
Chłopie...robisz postępy :-)))
|
Cz gru 13, 2007 21:58 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Kazimierz Dolny: nieposłuszne zakonnice wyrzucone
Byłe betanki rozproszyły się po świecie. Czy ktoś wie, jak się ułożyły ich losy? Co dzieje się z matka Ligocką?
Może napisałaby osobiście któraś siostra?
W intencji sióstr błądzących proponuję chociaż jedno Zdrowaś Mario ze strony czytelników tego wątku...
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt kwi 22, 2011 9:16 |
|
|
|