Autor |
Wiadomość |
Joker
|
mrmartin napisał(a): dlatego napisałem właśnie że dążymy, ale jeszcze nam do tego daleko a przez taki sceptycyzm nigdy się nie rozwiniemy Cytuj: To realizm i fakty- cywilizacja w wieku XXtym poszła w dół,mimo rozwoju techniki,będącym z resztą w znacznej części zasługą poprzedniego stulecia. mrmartin napisał(a): kto zgrzeszył jeden człowiek dlaczego my też niby ponosimy za to winne wytłumacz mi to proszę na prostszy język bo nie rozumiem tego Cytuj: Tak jak dziedziczysz choroby po rodzicach,tak gdziedziczymy grzech pierworodny po prarodzicach i jego skutki. Wydawało mi się,że uznajesz Biblię ale czy się pomyliłem? mrmartin napisał(a): po śmierci pozbywamy się cielesnej formy nie rozumie tylko tego co napisałeś o duszy rozumnej przecież dusza nie jest materią ani formą i po śmierci i zbawieniu sami wierzycie że czeka was wieczne życie a więc odwieczność też jest możliwa Cytuj: Dusza jest formą a ciało materją - w nomenklaturze Arystotelesowskiej. Odwieczność oznacza życie OD zawsze - a my urodziliśmy się w czasie. Po śmierci istnieje tylko dusza,lecz po sądzie ostatecznym zmartwychwstaną też ciała - jednym na chwałę drugim na udrękę. mrmartin napisał(a): zresztą skoro bóg jest wszechmiłością to niby po co nas stworzył żeby my przeżyli jedno życie w którym nauczymy się tyle co nic albo tylko to życie zepsujemy i do piekła na zatracenie albo do nieba z takim niedoświadczeniem i tacy mamy być w domu boga myślę że jako kochający ojciec który nas zrodził chce nas nauczyć i pomóc nam się rozwinąć tak samo jak nasi ziemscy ojcowie to tak według mnie  Cytuj: "Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd" -- pisze autor Listu do Hebrajczyków (9,27) św Paweł. To reinkarnacja nie mobilizuje do dobrego życia,a chrześcijańska teoria i owszem. Wierzę,że jeśli będę zły w tym życiu to pójdę na potępienie a jak dobry na zbawienie. Ty nie musisz się tak przykładać - bo wierzysz,że jak się nie uda teraz to będzies miał jeszcze nieskończoność szans,a jak się uda to może tylko staniesz się jakąś wyższą istotą,ale tak samo podległą śmierci i cierpieniu. Natomiast w Niebie ludzie są doskonalsi niż na ziemi tak pod względem świętości jak i mądrości czy cielesnego piękna.
|
Cz lis 29, 2007 15:48 |
|
|
|
 |
mrmartin
|
mrmartin napisał(a): kto zgrzeszył jeden człowiek dlaczego my też niby ponosimy za to winne wytłumacz mi to proszę na prostszy język bo nie rozumiem tego Cytuj: Tak jak dziedziczysz choroby po rodzicach,tak gdziedziczymy grzech pierworodny po prarodzicach i jego skutki. Wydawało mi się,że uznajesz Biblię ale czy się pomyliłem? nie pomyliłeś się wierzę w nią tylko że inaczej ją czasem interpretuje, może i masz w tym racje ale po pierwsze, że jest to nie znaczy że ma być zawsze i że nie można tego pokonać, po drugie to mam pytanie czytałem biblię ale nie bardzo pamiętam czy w biblii jest o tym coś napisane o tym grzechu, wiem że jest ale czy o tym że go będziemy dziedziczyć jest napisane czy to kościół ustalił jeśli kościół to prosił bym o cytaty z których to zinterpretował jeśli to możliwe mrmartin napisał(a): po śmierci pozbywamy się cielesnej formy nie rozumie tylko tego co napisałeś o duszy rozumnej przecież dusza nie jest materią ani formą i po śmierci i zbawieniu sami wierzycie że czeka was wieczne życie a więc odwieczność też jest możliwa Cytuj: Dusza jest formą a ciało materją - w nomenklaturze Arystotelesowskiej. Odwieczność oznacza życie OD zawsze - a my urodziliśmy się w czasie. Po śmierci istnieje tylko dusza,lecz po sądzie ostatecznym zmartwychwstaną też ciała - jednym na chwałę drugim na udrękę. pro po odwieczności to z tym masz racje tu nie możemy dorównać bogu jeśli chodzi o tłumaczenie które podałeś ale pisałem już że w pełni nie będziemy tacy sami tak jak syn nie jest taki sam jak ojciec ale może mu dorównać a jest jeszcze wieczność a ta już jest możliwa to też w końcu doskonałość mrmartin napisał(a): zresztą skoro bóg jest wszechmiłością to niby po co nas stworzył żeby my przeżyli jedno życie w którym nauczymy się tyle co nic albo tylko to życie zepsujemy i do piekła na zatracenie albo do nieba z takim niedoświadczeniem i tacy mamy być w domu boga myślę że jako kochający ojciec który nas zrodził chce nas nauczyć i pomóc nam się rozwinąć tak samo jak nasi ziemscy ojcowie to tak według mnie  Cytuj: "Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd" -- pisze autor Listu do Hebrajczyków (9,27) św Paweł. To reinkarnacja nie mobilizuje do dobrego życia,a chrześcijańska teoria i owszem. Wierzę,że jeśli będę zły w tym życiu to pójdę na potępienie a jak dobry na zbawienie. Ty nie musisz się tak przykładać - bo wierzysz,że jak się nie uda teraz to będzies miał jeszcze nieskończoność szans,a jak się uda to może tylko staniesz się jakąś wyższą istotą,ale tak samo podległą śmierci i cierpieniu. Natomiast w Niebie ludzie są doskonalsi niż na ziemi tak pod względem świętości jak i mądrości czy cielesnego piękna.
nie wierzę w wieczną reinkarnacje ale w reinkarnację aż do skutku skutku którym będzie doskonałość i nie będzie śmierci i cierpienia bo jak by to powiedzieć wierzę w coś w stylu nieba lepsze miejsce można powiedzieć że po części wierzę w to co ty tylko że różnica jest taka że według ciebie osiąga się to po jednym życiu a według mnie po wielu  bo w jednym jest to niemożliwe
To realizm i fakty- cywilizacja w wieku XXtym poszła w dół,mimo rozwoju techniki,będącym z resztą w znacznej części zasługą poprzedniego stulecia.
chodziło ci tu o to że zgadzasz się z zemną z tym co napisałem o sceptycyzmie czy nie?
bo jeśli nie to tak też się z tym zgadzam ale to nie znaczy że nie można tego naprawić i według mnie na tym to właśnie polega naprawiać i tym samym się rozwijać
to tak według mnie 
_________________ Umysł jest wszystkim stajemy się takimi jak myślimy
"Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzy" (Mk 9,23)
|
Cz lis 29, 2007 19:32 |
|
 |
mrmartin
|
 może mi ktoś powiedzieć co ja robie źle że się mi to tak źle cytuje 
_________________ Umysł jest wszystkim stajemy się takimi jak myślimy
"Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzy" (Mk 9,23)
|
Cz lis 29, 2007 19:38 |
|
|
|
|
|