Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 22:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Skąd wziąć pieniądze na podwyżki 
Autor Wiadomość

Post Skąd wziąć pieniądze na podwyżki
Nie wiem czy dobry dział, ciężko mi było wybrać odpowiedni więc jakby co niech jakiś mod przesunie.

Wyczytałem właśnie fajne info w Wikipedii i w jednej chwili doznałem olśnienia, którego ani poprzedni rząd, ani ówczesny nie może dostać - znalazłem sposób na to skąd wziąć podwyżki dla lekarzy i nauczycieli. Ewentualnie za co pomóc ludziom potrzebującym i głodnym. Może nawet trochę by jeszcze zostało?

Oto rozwiązanie:

Cytuj:
Metody finansowania kościołów przez państwo [edytuj]

* Dotacja Funduszu kościelnego.[1][2]. W 2004 otrzymał on z budżetu państwa dotację w wysokości 78,3 mln zł, co stanowi 0,04% wydatków budżetu państwa w tym roku.
* Finasowanie uczelni wyznaniowych zgodnie z art. 15 ust. 3 Konkordatu: Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, Papieskiej Akademii Teologicznej. W 2002 wyniosły one łącznie 67,5 mln zł.
* Finansowanie wydziałów uczelni. Państwo finansuje również wydziały teologiczne innych uczelni m.in. Chrześcijańskiej Akademii Teologicznej.
* Zwolnienie z podatku dochodowego. Księża nie pracujący etatowo (np. jako katecheci) są zwolnieni z podatku dochodowego, płącąc jedynie ryczałt (znacznie niższy niż podatek dochodowy).
* Finansowanie nauczania wyznaniowego zgodnie z art. 12 ust. 1 Konkordatu. Finansowanie nauczania religii w szkołach. Według MENiS w 2002 wynosiły one ok. 560 milionów złotych samych pensji w szkołach (bez przedszkoli). Do tego dochodzi bezpłatne udostępnienie sal i innej infrastruktury.
* Wspomaganie przez władze samorządowe. Kościół otrzymuje często od samorządów ograniczenia wysokości podatków lokalnych i możliwość tańszego zakupu nieruchomości.
* Utrzymywanie kapelanów w armii zgodnie z art. 16 Konkordatu. Państwo utrzymuje kapelanów wojskowych na etatach oficerskich. Kapelani pracują też w innych służbach mundurowych, m.in. w policji, straży granicznej i państwowej straży pożarnej.
* Kościół katolicki otrzymuje różne nieruchomości na ziemiach zachodnich, które przed wojną należały bądź do niemieckiego Kościoła katolickiego, bądź ewangelickiego.
* Kościoły otrzymują różne wpłaty od spółek skarbu państwa. Według szacunków ministerstwa skarbu, w 2001 r. wynosiły one 3,78 mln zł w gotówce i 1,06 mln zł w majątku rzeczowym.
* Kościołom przysługują ulgi celne.
* Kościoły otrzymują dotacje na konserwacje obiektów zabytkowych znajdujących się w ich posiadaniu.

Jak dotąd nie ma żadnego pełnego oszacowania dotacji państwa dla Kościoła, ani państwowego ani kościelnego.

Całkowity wymiar dotacji na rzecz Kościoła katolickiego i innych Kościołów jest szacowany przez tygodnik Polityka na 1–1,5 mld złotych.

Źródło
Czy ja naprawdę dobrze widzę? Czy te wszystkie punkty to prawda? Czy to nie jest SKANDAL?!
Tyle kasiory idzie na finansowanie tej instytucji, że ja w życiu o tym bym nie pomyślał! Takie pieniądze?! WSZYSTKIE te punkty, zostawiając ew. ostatni, należałoby zlikwidować jak najprędzej! Problem tylko w tym, że żadna władza, nawet obecna, nie odważy się tego zrobić. Dlaczego? Już widzę ten bunt kleru, już widzę te protesty wiernych. Tylko ciekawe czy tak samo by ci wierni protestowali gdyby wprowadzić u nas podatek kościelny. Co wy na to? Ile by wtedy zadeklarowanych katolików zostało?

To jest dla mnie paranoja i hipokryzja. Rząd zastanawia się skąd wziąć pieniądze, a rozwiązanie leży pod ręką. Szkoda, naprawdę szkoda, że politycy tak boją się instytucji jaką jest KK.

N gru 02, 2007 11:04
T(f)u-sk znalazl pieniadze:http://biznes.onet.pl/0,1651022,wiadomosci.html

N gru 02, 2007 12:08

Może kiedyś ktoś zrobi porządek z tymi dotacjami. Nie każdy chce, by z jego podatków finansowano instytucje religijne. A z kapelanami to śmiech. Jako zawodowym żołnierzom przysługują im np. mieszkania oraz wcześniejsze emerytury. To wszystko oczywiście obok cywilnych 'korzyści'.

Z ciekawostek: oficer zaczyna karierę od podporucznika - kapelan od porucznika. :lol:

Pn gru 03, 2007 20:28
1) wikipedia nie jest wcale wiarygodnym źrodlem, jest to encyklopedia pisana przez internautów, amatorow...

2)
Cytuj:
Kościół katolicki otrzymuje różne nieruchomości na ziemiach zachodnich, które przed wojną należały bądź do niemieckiego Kościoła katolickiego, bądź ewangelickiego.

I to źle?? Jesteś komunistą- przeciwnikiem własności prywatnej czy jak??

3)
Cytuj:
Kościoły otrzymują dotacje na konserwacje obiektów zabytkowych znajdujących się w ich posiadaniu.

to co zabytki mają się rozpaść??Na turystyce zarabiają wszyscy- takze ateiści- a za renowację np. ołtarza Wita Stwosza mają płacić tylko parafianie kościoła Mariackiego??

Kościoł utrzymuje takze cmentarze, kuchnie dla ubogich, domy samotnych matek...

Cytuj:
znalazłem sposób na to skąd wziąć podwyżki dla lekarzy i nauczycieli. Ewentualnie za co pomóc ludziom potrzebującym i głodnym. Może nawet trochę by jeszcze zostało?

a podobno ludziom trzeba dawać wędkę, a nie rybę!?

w Rosji bolszewicy skonfiskowali majątki kościelne i nie tylko, a mimo to zapanował taki głod, ze dochodziło do przypadkow kanibalizmu...

Śr gru 05, 2007 19:55
"Podatek kościelny czyli haracz nakładany na Boga." - zachecam do lektury.

http://www.prawica.net/node/9552

Cz gru 06, 2007 19:07

Moim zdaniem problem by zniknął gdyby państwo nie nakładało idiotycznych podatków np. od darowizn. Wtedy brak podatków na działalność Kościoła, która jest przecież prospołeczna, byłby rzeczą w pełni naturalną. Dlatego trzeba znieść te absurdalne daniny i nie będzie podstaw do narzekań dla antyklerykałów o uprzywilejowanie Kościoła.

Cz gru 06, 2007 19:53

PostWysłany: Sro Gru 05, 2007 19:55 Temat postu:
1) wikipedia nie jest wcale wiarygodnym źrodlem, jest to encyklopedia pisana przez internautów, amatorow...

Widać nie masz pojęcia o Wikipedii, daruj sobie więc takie gadki. :)

Cytuj:
I to źle?? Jesteś komunistą- przeciwnikiem własności prywatnej czy jak??

No tak, kościół chce swoje stare ziemie - dobrze, popieramy, należy mu się! Niemcy chcą swoje stare ziemie - a to szwaby pieprzone!

Cytuj:
to co zabytki mają się rozpaść??Na turystyce zarabiają wszyscy- takze ateiści- a za renowację np. ołtarza Wita Stwosza mają płacić tylko parafianie kościoła Mariackiego??

Kościoł utrzymuje takze cmentarze, kuchnie dla ubogich, domy samotnych matek...

Czytaj wszystkie moje słowa, ze zrozumieniem.

Cytuj:
a podobno ludziom trzeba dawać wędkę, a nie rybę!?

Tak, daj im wędkę, niech sobie łowią podwyżki.

A teraz do Lucyny, która po raz kolejny doprowadziła mnie do śmiechu. :D

Cytuj:
"Podatek kościelny czyli haracz nakładany na Boga." - zachecam do lektury.

I właśnie pokazałaś jakim jesteś wielkim, hipokrytycznym katolikiem. Tak się pławisz w tej swojej wierze, tak zachwycasz ją, tak obrzucasz wszystkie inne wiary błotem, ale gdyby Ci państwo kazało płacić na swój kościół to byś wielce się oburzała i nazywała haraczem tak jak w tym debilnym artykule. Wychodzi szydło z worka i to konkretne. No tak, bo tutaj jestem potulnym katoliczkiem, ale nikt mi nie będzie kazać płacić na mój kościół!

Ż E N U A !

Cz gru 06, 2007 22:00

Problem w tym, że w Boga sie wierzy a nie sie wie o jego istnieniu. Wierzy się, że mój światopogląd jest prawdziwy ale się nie posiada wiedzy że jest prawdziwy.
Nie dziwi Was, że na podstawie czegoś takiego wydaje sie wielkie sumy na przedsięwzięcia tylko i wyłącznie religijne?

N gru 16, 2007 23:43
Taca - 1.600.000.000
Chrzty, komunie, śluby, pogrzeby - 415.500.000.
Intencje mszalne - 350.000.000
Kolęda - 336.000.000 (jaki procent to wasza koperta? :-D )
Cmentarze - 170.000.000

Państwo i samorządy - rocznie 2 mld zł:
Katecheci - 650.000.000
Darowizny - 345.000.000
Szkolnictwo wyższe - 172.000.000
Dotacje remontowo-budowlane - 103.000.000
Dopłaty rolne - 100.000.000
Fundusz kościelny - 96.000.000
Kapelani - 27.000.000
Dotacje "inne" :biggrin: - 20.000.000

Dane powszechnie znane (szkoda, że tylko antyklerykałom) pochodzą sprzed kilku lat, a szacuje się, że tylko w ciągu ostatniego roku nieruchomości (ziemia, budynki) zdrożały o około 30% :x . Polski rząd ma pieniądze, lecz problemem jest ich przeznaczenie. :-(

PS. Biedaki... Trzeba dawać więcej na tacę :?

Pn gru 17, 2007 0:19

Ponoć w Niemczech przy płaceniu podatku kościelnego nie płaci się już właśnie za takie rzeczy jak chrzest, ślub, intencje czy inne podobne. Jedyny dodatkowy datek to już była by po prostu danina sama od siebie, nic innego. Jak dla mnie to bardzo dobre rozwiązanie.

Pn gru 17, 2007 9:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]