Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
 Czy jest sens ciągle dyskutować o czymś w co się nie wierzy? 
Autor Wiadomość

Czy ja poszukuję elfów rozmawiając o nich na różnych forach?!
Człowieku, niech to dotrze do twojej małej ignoranckiej główki!
Można rozmawiać o tym różnych zainteresowaniach!

So gru 08, 2007 21:26
Zobacz profil WWW

Czy ja poszukuję elfów rozmawiając o nich na różnych forach?!
Człowieku, niech to dotrze do twojej małej ignoranckiej główki!
Można rozmawiać o tym różnych zainteresowaniach!

Nie wiedziałem ,że rozmawisz o elfach , racjonalny dziekanie :)

So gru 08, 2007 21:30

Czy interesowanie się fantastyką jest nieracjonalne?

So gru 08, 2007 21:56
Zobacz profil WWW

Interesuję się fantastyką.
Czy interesowanie się fantastyką jest nieracjonalne?

Nie wiem ile masz lat ,ale jeśli dorosły facet interesuje się bajkami to nie jest zbyt racjonalny.

So gru 08, 2007 22:07

Rozmowa o czymś czego nie ma ,jest równie nieracjonalna choć jest dla was przyjemna.

jak zarzywanie narkotyków? Doprawdy nietypowy poglad...

So gru 08, 2007 22:08

Cytuj:
Rozmowa o czymś czego nie ma ,jest równie nieracjonalna choć jest dla was przyjemna.

jak zarzywanie narkotyków? Doprawdy nietypowy poglad...

Przyjemność można czerpać z różnych nieracjonalnych zdarzeń to jest dla ciebie nietypowe? . No cóż możesz tak uważać. :)

So gru 08, 2007 22:16

Nie wiem ile masz lat ,ale jeśli dorosły facet interesuje się bajkami to nie jest zbyt racjonalny.

Co ma racjonalność do zainteresowań?
Teraz będziesz najeżdżał na tych, których zainteresowania ci się nie podobają?
Fantastyka to nie bajki.

So gru 08, 2007 22:28
Zobacz profil WWW

Na podstawie Regulaminu forum, paragraf II, pkt 4:

4. Na forum zabrania się:
(...)
- trollingu

5. (...) Nie dopuszcza się prowadzenia dyskusji na zasadzie "ping-ponga" tj., jednozdaniowych lub jednowyrazowych wstawek.

Domagam sie usuniecia z tego tematu (choc nie tylko, ale odnosze sie bezposrednio do tej dyskusji) postow uzytkownika Seweryn.

Przejawy trollingu i jawnego lamania regulaminu:

Seweryn napisał(a):
Bo przecież nie jest racjonalne aby człowiek pisał ponad 3000 postów o czymś czego nie ma.

Pomijajac fakt, ze to zazwyczaj posty uzytkownika Seweryna zawieraja tylko jedno zdanie, zazwyczaj z zacytowanym calym postem, do ktorego sie odnosi, tezy pana Seweryna sa nielogiczne i niespojne:

zgodnie z regulaminem:

Argumenty stosowane w dyskusji powinny opierać się na faktach i sprawdzonych źródłach, a dowodzenie tezy powinno być logicznie spójne.

Seweryn napisał(a):
To nie film ,a ty nie jesteś w kinie.

Seweryn napisał(a):
O naukowcu Hawkingu też nakręcili sporo filmów, a Encyklopedia to książka...

Seweryn napisał(a):
A Janko muzykant?

Seweryn napisał(a):
Nie znam człowieka który pisałby 3000 postów o Janku muzykancie .
Wiesz dlaczego? . Bo on nie istnieje.

Seweryn napisał(a):
Rozumiem , że od czasu podstawówki już nie rozmawiasz prawie codziennie o Janku muzykancie, który nie istnieje.

Seweryn napisał(a):
5 .Olek nie istnieje .

Mówić można wiele, jednak samo słowo bez uzasadnienia jest warte tyle co nic.

Gdyby autor tych slow stosowal sie do nich sam, nie wyslalbym tego posta :)

Seweryn napisał(a):
Nie przynosi to żadnego pożytku .Rozmowa o czymś co według naszej wiary nie istnieje jest niepotrzebną stratą roboczogodzin

To jest akurat prywatne zdanie pana Seweryna, szanuje je, jednak nie moge przejsc obojetnie wobec tego, ze wypowiada sie w imieniu wyznawcow "waszej wiary"!

Seweryn napisał(a):
Nie wiedziałem ,że rozmawisz o elfach , racjonalny dziekanie

Typowe dla tego uzytkownika unikanie odpowiedzi na pytanie, kierowanie rozmowy na inny tor i nic nie wnoszace komentarze pozbawione sensu!

Seweryn napisał(a):

Ponownie prywatny, subiektywny poglad uzytkownika Seweryna, jednak ponownie przywolujac regulamin:

Głównym celem rozmowy jest poszukiwanie prawdy, a nie udowadnianie własnych racji.

istnienie milionow fanow fikcji literackiej/filmowej, jest FAKTEM, a zatem prawda udowodniona juz dawno temu!

A zatem postuluje o przywolanie uzytkownika Seweryna do pozadku, a jesli to nie poskutkuje, o ograniczenie mu mozliwosci wysylania postow na forum!

So gru 08, 2007 22:35

Roger Caillois, w swoim eseju "Od baśni do sience fiction", tak pisze:

"Jedynie kultury, które wykształciły stały wzorzec świata, mogą - prawem kontrastu - zrodzić fantastykę".

Zdaniem badacza, kultura europejska, kultura zachodnia, wypracowała stały wzorzec rzeczywistości o określonych granicach i czytelnie sformułowanych prawach, które ową rzeczywistość tworzą i przedłużają. Fantastyka pojawiła się w tym świecie z końcem XVIII w. jako kompensata za nadmiar racjonalizmu. Wieki wcześniejsze to era baśni, kiedy rozgraniczenie na świat realny i nierealny jest bezpodstawne, jako że i pierwiastki baśniowe i powszedniość przenikają się wzajemnie i współtworzą otoczenie człowieka. Magiczne moce, cudowne wydarzenia, nadprzyrodzone umiejętności miały równie oczywisty status ontologiczny jak deszcz czy zachód słońca. Swoim istnieniem po prostu nie wzbudzały s t r a c h u. Tymczasem fantastyka jest pogłosem wygnanej raz na zawsze baśniowości ze świata racjonalizmu, w kontekście którego wszelki przejaw skutecznego działania cudownych mocy stanowi ingerencję w racjonalizm, ingerencję o skutkach złowieszczych, strasznych i straszących. Natomiast twórczość spod znaku sience - fiction to już wybitnie znak teraźniejszości, znak lęku na myśl o nieobliczalnym postępie nauki i techniki - możliwej przyczynie katastrofy, przyczynie zagłady.
[/url]

So gru 08, 2007 22:37

Olku jeśli No pyta mnie o filmy to odpowiadam zgodnie z pytaniem ,

Jesli ty mówisz ,że Boga nie ma bez uzasadnienia to ja mówie, że olek nie istnieje bez uzasadnienia

Jeśli dziekan jako dorosły facet rozmawia o elfach , to mam prawo się zdziwić.
itd itd.

Tak samo mam prawo się zdiwić jeśli ktoś ciągle rozmawia o czymś w co nie wierzy. Nie dziwię się tylko ,że się denerwujesz .To normalne jeśli ktoś zaprzecza rzeczywistości .

So gru 08, 2007 22:59

Jesli ty mówisz ,że Boga nie ma bez uzasadnienia to ja mówie, że olek nie istnieje bez uzasadnienia

tyle, że właśnie w ten sposób zaprzeczasz rzeczywistości bo istnienie olka można udowodnić, sam uznajesz jego istnienie odpowiadając na jego posty, istnienia Boga natomiast udowodnić się nie da.

Cytuj:
Przyjemność można czerpać z różnych nieracjonalnych zdarzeń to jest dla ciebie nietypowe? . No cóż możesz tak uważać.

np. z modlitwy

Cytuj:

Gdyby wszyscy byli tak racjonalni wciąż żylibyśmy w jaskiniach chociaż możliwe, że nie przetrwalibyśmy jako gatunek.

N gru 09, 2007 11:45

Sewerynie, twoja filozofia życiowa jest niestety nie do przyjęcia.
Idąc twoim tokiem rozumowania:
Picie alkoholu jest nieracjonalne, bo tylko wydaje się kasę na trucie organizmu.
Jedzenie słodyczy przez dorosłych: Tylko wydaje się kasę, a na dodatek psują się zęby.

Itp.

A właśnie, picie alkoholu na przyjęciach jest przyjemne.
Od czasu do czasu jedzenie słodyczy daje przyjemność.
Interesowanie się fantastyką też.
Trochę więcej luzu w życiu Sewerynie.

N gru 09, 2007 12:01
Zobacz profil WWW

Faktem jest, że rzeczywiście można dyskutować, nawet dużo, o czymś w czego istnienie się nie wierzy jeśli uznaje się to za przyjemne i ciekawe. Tak jak zwolennicy fantasy lubią całymi dniami rozważać to co się dzieje w świecie Tolkiena jak już wspomniał No. Ale akurat w tym przypadku ten argument z przyjemności jest chybiony bo większość ateistów (może z paroma wyjątkami) delikatnie mówiąc nie czerpie przyjemności z czytania Ewangelii. Czyli Seweryn nie jest zupełnie pozbawiony racji niedowierzając tej argumentacji, że tu chodzi o przyjemność. Ja myślę, że większość ateistów dyskutuje o Bogu dlatego bo kwestia tego czy Bóg istnieje jest dla nich bardzo istotna. Wbrew temu co niekiedy piszą, znacznie istotniejsza od problemu istnienia wróżek zębuszek czy latającego potwora spaghetti. ;)

N gru 09, 2007 14:20

zyli Seweryn nie jest zupełnie pozbawiony racji niedowierzając tej argumentacji, że tu chodzi o przyjemność.Ja myślę, że większość ateistów dyskutuje o Bogu dlatego bo kwestia tego czy Bóg istnieje jest dla nich bardzo istotna. Wbrew temu co niekiedy piszą, znacznie istotniejsza od problemu istnienia wróżek zębuszek czy latającego potwora spaghetti.

Tylko dlatego, że wierzy w nie więcej ludzi i problem jest poważniejszy na tyle, że w różnym stopniu dotyka także nas. Seweryn przekonuje, że dyskutujemy o tym bo w głębi duszy w niego wierzymy inaczej byśmy o nim nie dyskutowali zupełnie jakby o komunizmie dyskutowali tylko komuniści a jeśli ktoś się deklaruje jako chrześcijanin to znaczy,że podświadomie próbuje się wyzwolić z kajdan kościelnej indoktrynacji :)

N gru 09, 2007 14:37

1.tyle, że właśnie w ten sposób zaprzeczasz rzeczywistości bo istnienie olka można udowodnić, sam uznajesz jego istnienie odpowiadając na jego posty, istnienia Boga natomiast udowodnić się nie da.

Cytuj:
Przyjemność można czerpać z różnych nieracjonalnych zdarzeń to jest dla ciebie nietypowe? . No cóż możesz tak uważać.

2.np. z modlitwy

3.Gdyby wszyscy byli tak racjonalni wciąż żylibyśmy w jaskiniach chociaż możliwe, że nie przetrwalibyśmy jako gatunek.

1.Więc udowodnij ,że olek to olek a nie kobieta lub program generujący mniej lub bardziej sensowne odpowiedzi. Tylko prosiłbym abyś to ty udowodnił a nie olek.

2. Modlitwa jest jak najbardziej racjonalna dla wierzącego . Modlitwy są wysłuchiwane i prosząc o coś w modlitwie wiele razy to otrzymujemy .

3.Gdyby wszyscy rozmawiali o bajkach i mitach wciąż żylibyśmy w jaskiniach w świeci fantasy ,rozmawiając tak jak racjonalny dziekan o elfach i skrzatach.

N gru 09, 2007 15:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona