Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:45

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

kosiarz, nic nie dzieje się bez przyczyny. Kościół katolicki to moloch, coraz częściej o politycznym zabarwieniu, który sam ściąga na siebie ataki. Dlaczego Profos zarzuca klerowi mamonę i politykierstwo, bo to widzi. Zamiast odbijać piłeczkę zrób coś aby Profos zobaczył coś innego.
Jest wielu fantastycznych ludzi w kościele, mający fantastyczne pomysły, tylko nie sposób do nich dotrzeć. Trzeba być od początku blisko związanym z parafią, aby zobaczyć skromną, ale fantastyczną robotę proboszcza.
Profos tego nie zobaczy, bo porządny proboszcz robi to po cichu.
Akcje protestacyjne przeciwko Pani Alicji Tysiąc było słychać w całej Polsce. Polityczną agitację Ojca Rydzyka było słychać w całej Polsce.
Mamy tydzień autyzmu, czy ktoś zrobił akcję na rzecz pomocy autystom, aby było go słuchać w całej Polsce ? Był dzień niepełnosprawnych, czy w każdym kościele chociaż zmówiono za nich modlitwę ? Czy jakaś parafia zebrała podpisy pod listem protestacyjnym przeciwko zbyt niskich rentom dla ludzi upośledzonych. Dlaczego o tym się nie dyskutuje ? Tylko ciągle dyskutujemy czy Grzegorz P. ma prawo żądać od prezydenta zakazania parady homoseksualistom. Co mają wam odpowiedzieć homoseksualiści, że dziękujemy za odbieranie nam prawa głosu ? Dlaczego kościół nie daje sygnału tym ludziom, że oni są kościołowi potrzebni i nawet jak teraz nie są gotowi w pełni w nim uczestniczyć, to wszyscy się ucieszą jak kiedyś zmienią zdanie. Dlaczego do Pani Alicji tysiąc nie dotarł sygnał, że "kobieto źle zrobiłaś, ale to także nasza wina, bo zaniedbujemy biedne i chore rodziny, bo jesteśmy społeczeństwem, w którym kobieta woli usunąć dziecko przed urodzeniem niż zaufać temuż katolickiemu społeczeństwu". Pomyśleliście kiedyś dlaczego kobiety uważają, że lepsza jest śmierć dla ich dzieci niż oddanie do sierocińca ? Dlaczego najważniejsza jest matura z religii ? Co mają powiedzieć ludzie z poza kościoła, dziękujemy za wyciąganie pieniędzy z naszych podatków ?
Wszystkie dobre rzeczy są w tym kościele takie cichutkie, że nikt z poza niego tego nie usłyszy.

N gru 09, 2007 8:42
To nie tak, żaden kosiarz nie musi mi nic pokazywać, bo ja doskonale widze wielu mądrych i wspaniałych kapłanów w Kościele. Moja krytyka dotyczy konkretnych osób, a nie jak to próbują wmawiać kosiarz i Lucyna całego Kościoła. To co oni wmawiają to zwykła manipulacja jakiej bardzo często dopuszczają się media Rydzyka.
Krytykuję konkretnie Rydzyka za bezczelne i chamskie wtrącanie się w politykę, za mamienie ludziom w głowach bzdurami, za kreowanie się na jedynego sprawiedliwego. Rydzyk także atakuje ludzi Kościoła (biskupów, szczególnie tych którzy nie kłaniają mu się w pas), a w czym on lepszy ode mnie, że jemu wolno, a ja mam siedzieć cicho?

Lucyna ciągle płacze o braku szacunku dla kapłana - Przed ołtarzem stoi o. Rydzyk, za mikrofonem zasiada Rydzyk-cwaniak i oszołom

N gru 09, 2007 10:35
Genowef - jesli dla Ciebie skalą porównawczą, odniesieniem, dla mediów katolickiech nie jest Ewangelia, tylko media laickich koncernów nastawionych na newsy, a co za tym idzie kasę.....to tylko pogratulować. zrozumienie misji Kościoła i mediów kościelnych :o

N gru 09, 2007 10:52
zbanowany na stałe

kosiarz, nic nie dzieje się bez przyczyny. Kościół katolicki to moloch, coraz częściej o politycznym zabarwieniu, który sam ściąga na siebie ataki. Dlaczego Profos zarzuca klerowi mamonę i politykierstwo, bo to widzi. Zamiast odbijać piłeczkę zrób coś aby Profos zobaczył coś innego.

Nie obraż się, ale nie masz racji :)
To tak jak z cudami, one nie są przeznaczone dla ludzi którzy nie uwierzyli, ale jasne i czytelne dla ludzi Wierzących...
Profos-owi na nic się nie zda pokazywanie dobrych rzeczy w KK, bo on nigdy ich nie zobaczy..no chyba , że Bóg będzie chciał inaczej...

Bardzo sznuję poglądy ludzi Wierzących, którzy twierdzą, ze Kosciół za bardzo angazuje się w politykę, ale jestem człowiekiem pragmatycznym, dlatego staram się opierać swoje osądy na faktach...laicka Francja, czy się ma lepiej, bez Kościoła...? Czy wsród dziesięciu najbogatszych państw świata, dziewieć to nie najbardziej Wierzące?, czy Stany Zjednoczone Ameryki, pozwoliłyby sobie na prezydenta ateiste, jak Polska?
Nie daj sobie wmówić, ze Katolicyzm to tylko religia, to także polityka, swiatopoglad...droga życia....

Jezeli chodzi o "dobra doszesne", zyjemy w takim świecie jaki Bóg Stworzył, Kościół nie jest oderwany od niego, jeżeli widzisz ile czyni Kościół dla ludzi, jeżeli to dostrzegasz, nie wiem dlaczego masz watpliwości co do potrzeby rozwijania Go razem z postępem cywilizacyjnym i naszym osobistym...

Cytuj:
Akcje protestacyjne przeciwko Pani Alicji Tysiąc było słychać w całej Polsce. Polityczną agitację Ojca Rydzyka było słychać w całej Polsce.
Mamy tydzień autyzmu, czy ktoś zrobił akcję na rzecz pomocy autystom, aby było go słuchać w całej Polsce ? Był dzień niepełnosprawnych, czy w każdym kościele chociaż zmówiono za nich modlitwę ? Czy jakaś parafia zebrała podpisy pod listem protestacyjnym przeciwko zbyt niskich rentom dla ludzi upośledzonych. Dlaczego o tym się nie dyskutuje ? Tylko ciągle dyskutujemy czy Grzegorz P. ma prawo żądać od prezydenta zakazania parady homoseksualistom. Co mają wam odpowiedzieć homoseksualiści, że dziękujemy za odbieranie nam prawa głosu ? Dlaczego kościół nie daje sygnału tym ludziom, że oni są kościołowi potrzebni i nawet jak teraz nie są gotowi w pełni w nim uczestniczyć, to wszyscy się ucieszą jak kiedyś zmienią zdanie. Dlaczego do Pani Alicji tysiąc nie dotarł sygnał, że "kobieto źle zrobiłaś, ale to także nasza wina, bo zaniedbujemy biedne i chore rodziny, bo jesteśmy społeczeństwem, w którym kobieta woli usunąć dziecko przed urodzeniem niż zaufać temuż katolickiemu społeczeństwu". Pomyśleliście kiedyś dlaczego kobiety uważają, że lepsza jest śmierć dla ich dzieci niż oddanie do sierocińca ? Dlaczego najważniejsza jest matura z religii ? Co mają powiedzieć ludzie z poza kościoła, dziękujemy za wyciąganie pieniędzy z naszych podatków ?
Wszystkie dobre rzeczy są w tym kościele takie cichutkie, że nikt z poza niego tego nie usłyszy.

Bardzo ładnie piszesz...i bardzo celnie, ale musisz zauważyć, że własnie rola Koscioła w polityce ma służyć globalnym celom na ktore zwracasz uwagę ;)...
Ja rozumiem, ze proboszcz ma mozliwość wspierania i pomagania dzieciom autystycznym, ja wiem że kapłan pomaga najbiedniejszym, rozumiem, ze to takie przypadki jak pani ALicji, rozwiązywane są w parafiach....ale zobacz Renato, ile w takim razie może uczynić Sejm RP, czy premier RP...? moze duzo wiecej jak kapelan czy proboszcz, jeżeli wszyscy Katolicy beda zgodni, ze trzeba pomagać takim ludziom, że trzeba inaczej spojrzeć na człowieka, nie jak zwierzę ale jednostkę także duchową...mozemy uczynić wiecej, w demokratycznych wyborach.
Nie możemy mowić, pisac, ze Kościół nie ma prawa sie wtrącać do polityki...a probowac obarczać tym księzy i Kosciół "na dole"...
Także jeżeli chodzi o "społeczeństwo katolickie" widzisz sama, ze to można wsadzić między bajki, od 17 lat i jeszce wczesniej, tłumaczy nam się, ze Kosciól nie moze ingereowac w społeczeństwo, nie może głosić to do czego jest powołany...sama to czynisz...a potem stawiasz zarzuty, przemyśl to.

pozdrawiam

Cytuj:
Moja krytyka dotyczy konkretnych osób, a nie jak to próbują wmawiać kosiarz i Lucyna całego Kościoła. To co oni wmawiają to zwykła manipulacja jakiej bardzo często dopuszczają się media Rydzyka.

Konkretynych osób? a czy to nie Ty piszesz, ze Kościół nie powinien mieszac się do polityki?
Manipulacja? daj przykład manipulacji...ciągle piszesz, bez przykłądow, a jak je podajesz to oceniając subiektywnie.
Napisz w ktorym miejscu manipuluje, bo przedstwiasz ciągle oszczerstwa nie poparte dowodami.

N gru 09, 2007 11:26
Zobacz profil WWW
Profos-owi na nic się nie zda pokazywanie dobrych rzeczy w KK, bo on nigdy ich nie zobaczy..no chyba , że Bóg będzie chciał inaczej...

Znów manipulujesz i uważasz mnie za ateistę. Bóg i mądrzy kapłani już dawno mi pokazali jaki jest KK, natomiast szarlatan Rydzyk wszystko zaciemnił i wprowadzając nienawiść poniszczył. Na szczęście Rydzyk nie jest Kosciołem i nie manipuluj moimi słowami wmawiając mi, że atakuję Kościół.

Rozumiem jednak, że jako katolityk, dalej będziesz pisał po linii swojego guru z Torunia, szkoda więc czasu na dyskusję z tobą.

N gru 09, 2007 11:52

Genowef - jesli dla Ciebie skalą porównawczą, odniesieniem, dla mediów katolickiech nie jest Ewangelia, tylko media laickich koncernów nastawionych na newsy, a co za tym idzie kasę.....to tylko pogratulować. zrozumienie misji Kościoła i mediów kościelnych :o
Słuszna uwaga - pozwolę sobie jednak zauważyć, że RM od Ewangelii jakoś drastycznie nie odbiega (nie mnie to zresztą oceniać). Rozumiem, że wielu drażni momentami styl wypowiedzi. Owych wrażliwców musi w takim razić styl samego Jezusa w Ewangeliach. Również zdarzały się ostre wypowiedzi, a nawet jedna wielka zadyma...

I powtórzę pytanie: w czym gorsze jest zaangażowanie polityczne RM od zaangażowania Tygodnika Powszechnego? Dlaczego o. Rydzyk "chamsko wtrąca się w politykę", a ks. Bonieckiemu z ferajną uchodzi to na sucho? Dlaczego J.R. Nowak nie ma prawa wygłaszać swoich poglądów, a Władysław Bartoszewski (pan, który politycznych oponentów diagnozuje jako chorych psychicznie korzystając z najlepszych sowieckich wzorców) na łamach "Gościa Niedzielnego" może?

N gru 09, 2007 11:54
Dlaczego J.R. Nowak nie ma prawa wygłaszać swoich poglądów, a Władysław Bartoszewski (pan, który politycznych oponentów diagnozuje jako chorych psychicznie korzystając z najlepszych sowieckich wzorców) na łamach "Gościa Niedzielnego" może?

Chociażby ze względu na bolszewicka przeszłość i służalstwo wobec ZSRR J.R. Nowaka, nie powinien się on w ogóle wypowiadać, a co dopiero jako tzw. "autorytet" mediów kreujących się na katolickie.

N gru 09, 2007 12:04

A o czym ta cała dyskusja? Praktycznie wszystkie mainstreamowe media katolickie to moderna pełną gebą, i tak naprawdę różnica między Radiem Maryja a Obłudnikiem Powszechnym jest znacznie mniejsza niż Wam się wydaje...

N gru 09, 2007 12:12
Zobacz profil WWW
"z najlepszych sowieckich wzorów" nader chetnie korzystają panoeir z "jedynie słusznej partii" budujący IV RP - wielokrotnie padały takie porady lub diagnozy.
W. Bartoszewski w PRL był więźniem stalinowskim, internowany w 1981r a p. J. R. Nowak ochoczo budował w Polsce socjalizm i pisał peany na cześć "najlepszego systemu dla człowieka" :D :lol:
TP mianuje się "katolickie pismo społeczno-kulturalne", a RM "katolicki głos w twoim domu"...no chyba jest różnica? - chyba, że jej nie dostrzegasz?

N gru 09, 2007 12:19
zbanowany na stałe

Cytuj:

Znów manipulujesz i uważasz mnie za ateistę. Bóg i mądrzy kapłani już dawno mi pokazali jaki jest KK, natomiast szarlatan Rydzyk wszystko zaciemnił i wprowadzając nienawiść poniszczył. Na szczęście Rydzyk nie jest Kosciołem i nie manipuluj moimi słowami wmawiając mi, że atakuję Kościół.

Rozumiem jednak, że jako katolityk, dalej będziesz pisał po linii swojego guru z Torunia, szkoda więc czasu na dyskusję z tobą.

Nie... to Ty, szanowny profosie manipulujesz, jakobym Cię uważał za ateiste, pokaz gdzie tak pisłałem?
Wiara w Boga, nie musi się wiązać z katolicyzmem...chyba to zrozumiałe, są różne religie, wyznania...ktoś może Wierzyć i nie być Katolikiem, albo uważać się za Katolika, a nie utożsamiać się z katolicyzmem...mieć "swoje spojrzenie"...ale to nie Katolik...

Cytuj:

Ty przecież nie umiesz dyskutowac, nie masz argumentów...więc tylko obrazanie się, i obrażanie innych Ci pozostało...

Cytuj:
"z najlepszych sowieckich wzorów" nader chetnie korzystają panoeir z "jedynie słusznej partii" budujący IV RP - wielokrotnie padały takie porady lub diagnozy.
W. Bartoszewski w PRL był więźniem stalinowskim, internowany w 1981r a p. J. R. Nowak ochoczo budował w Polsce socjalizm i pisał peany na cześć "najlepszego systemu dla człowieka" Suszę zęby LOL
TP mianuje się "katolickie pismo społeczno-kulturalne", a RM "katolicki głos w twoim domu"...no chyba jest różnica? - chyba, że jej nie dostrzegasz?

trockiści tez walczyli z stalinizmem i wypaczeniami socjalizmu...

N gru 09, 2007 13:00
Zobacz profil WWW

Pan J.R.Nowak aż takim ochoczym sługą ustroju PRL to nie był, można to przeczytać choćby na wikipedii. No i ma prawo do posługiwania się tytułami naukowymi, czego o W. Bartoszewskim powiedzieć się nie da (choć trzeba przyznać, że magisterki nie obronił nie z własnej winy). Ale to są detale...
Cytuj:

Hasła jak hasła - nie wiem co jest złego w stwierdzeniu "katolicki głos w twoim domu"? Jak włączę to słyszę głosy katolików z którymi nie we wszystkim się zgadzam, ale to nadal katolicy. W "Tygodniku" pisują katolicy z którymi również się nie zgadzam w wielu kwestiach. Ba, pisywał tam nawet śp. S. Lem, który dość miał dość specyficzne podejście do religii (a jak gorąco zachęcał do głosowania na PO - odsyłam do ksiażki "Rasa drapieżców, S.Lem, Teksty ostatnie), śp. Antoni Słonimski, który dużą część życia poświęcił na boje o racjonalne myślenie (śp. Stefan Kisielewski wspaniale z tego kpił...). A teraz wynoszony pod niebiosa jest prof. Kołakowski, taki fajny pan, co jak go wyrzucono w kraju w 1968 roku to jeszcze nie załapał, że jest ofiarą marksizmu i głosił tego typu idee na zachodzie :)

Cytuj:
Toż za cudaka Tuska wycina się wszystkich oponentów pień, usuwa 14 dyrektorów ZUS wyłonionych w konkursach z tego tylko powodu, że konkurs przeprowadzono w czasach PiS, to teraz nagle red. Sakiewicz i Hajke spędzą w pudle 48 godzin, to teraz red. Kotecką poniewiera się na podstawie zeznań jednego dziennikarza, którego wyrzucono z pracy po kłótni o pieniądze...

Sięgnijcie kiedyś po nieco inne media niż te "mejnstrimowe" ;) Nawet w Gościu Niedzielnym zdarzają się teksty niepoprawne politycznie. Warto, naprawdę...

N gru 09, 2007 13:17

kosiarz, genowef - wróćcie do dyskusji o RM i Tadeuszu Rydzyku, gdyż tego ten wątek dotyczy. Wszelkie kolejne posty nie na temat będą usuwane

N gru 09, 2007 13:23

W. Bartoszewski w PRL był więźniem stalinowskim, internowany w 1981r a p. J. R. Nowak ochoczo budował w Polsce socjalizm i pisał peany na cześć "najlepszego systemu dla człowieka" :D :lol:

Cytuj:
osiarz, genowef - wróćcie do dyskusji o RM i Tadeuszu Rydzyku, gdyż tego ten wątek dotyczy. Wszelkie kolejne posty nie na temat będą usuwane
A ten tekst Alusi ( a może Alusia) jest na temat?

N gru 09, 2007 13:32
zbanowany na stałe

kosiarz, genowef - wróćcie do dyskusji o RM i Tadeuszu Rydzyku, gdyż tego ten wątek dotyczy. Wszelkie kolejne posty nie na temat będą usuwane

hmm, czy ja jestem na katolickim forum? czy dla Ciebie o. Tadeusz Rydzyk jest tylko Tadeuszem Rydzykiem? ja zawsze przez nazwiskiem prof. Bartoszewksiego umieszczam, jego tytuł naukowy...

Dyskusja o RM, to dysksuja o całym Kościele, co mamy pisac jak profos? on, ze RM jest be, a my cacy? bez argumentów i przykłądow...chyba nie sądzisz, że dysksuja bez osób uczestniczacych w budowaniu RM, bez przykłądow z zewnetrz, bez przykładow na wpływy w społeczeństwie, jest mozliwa?

Piszesz na swoim blogu o ekumeniżmie...może wczesniej warto napisac o jedności Katolików w Polsce, moze o tym podyskutować. Dlaczego moderatorzy pozwalają obrażać na tym forum RM i o. Rydzyka?

N gru 09, 2007 13:39
Zobacz profil WWW

Wystarczy, że dyskusja ograniczy się do tego, co bezpośrednio z RM związane, w tym do osób, które jakoś mają związek z tym radiem. Ale dyskusja o RM NIE JEST dyskusją o całym Kościele, dlatego tak ogólne posty będą usuwane, jak również kolejne posty o Bartoszewskim etc.

N gru 09, 2007 13:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 168  Następna strona