Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 21:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Gwałt i zabójstwo 15 latki 
Autor Wiadomość

Post Gwałt i zabójstwo 15 latki
http://wiadomosci.onet.pl/1659852,11,item.html

Jak dziś jechałem samochodem i usłyszałem tą wiadomość to z moich ust poleciały jedynie słowa, które nie nadają się do publikacji. Po prostu zacząłem bluzgać na prawo i lewo, z dwóch powodów. Pierwszy z powodu tego s******a, tego ścierwa, które dopuściło się tego czynu, a drugi z powodu wyroku. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie dożywocie z możliwością ubiegania się o wcześniejsze zwolnienie po 40 latach to jakaś kpina. Jaki jest wtedy sens kary DOŻYWOCIA? 40 lat? 70 to za mało!

A drugie nieporozumienie - wcześniejszy sąd skazał tego gnoja również za gwałt kilka dni przed zabójstwem tej nastolatki i... wypuścił na wolność? Pytanie teraz - dlaczego ten sędzia pozostanie bezkarny?

To jest jakaś paranoja co się na świecie dzieje, a przynajmniej tutaj w Polsce. KK i KPK trzeba chyba całkowicie zreformować bo takie kary to dla mnie kpina z prawa! Czasami naprawdę trudno o inną karę niż kara śmierci, ale w tym przypadku dla tego ścierwa to byłaby nagroda.

Gdyby mi go ktoś postawił przed rękoma to po paru godzinach gość by błagał bym go zabił.

Dlaczego kary nie są adekwatne do czynów? Dlaczego za takie coś nie odetną mu k****a, dlaczego go trwale nie okaleczą? Walić humanitaryzm! Z jakiej racji mamy być humanitarni dla czegoś takiego łażącego po świecie?

Nawet jakby szczerze żałował i obiecywał poprawę to nie śmiał bym nazwać go człowiekiem.

Pn gru 17, 2007 13:18
Generalnie gwałt to coś najgorszego co mozna zrobić kobiecie ... smutne i przykre ... nie mi sądzic ale Bóg napewno da mu zapłate za to co zrobił

Pn gru 17, 2007 13:55

Pn gru 17, 2007 14:15

Wiecie co mnie bardzo zbulwersowało w tej sprawie oprócz oczywiście samej zbrodni?
To, że obrona wnioskowała o zmianę kwalifikacji prawnej na nieumyślne spowodowanie śmierci.

Rozumiem, że obrona nieraz ma niewdzięczną rolę bronić sprawców, ale żeby przy tym robić z siebie idiotę?

Już sobie wyobrażam przebieg wydarzenia według obrony: "Sprawca bawiąc się w berka niechcący wpadł na denatkę i tak jakoś niechcący zgwałcił przy okazji nieszczęśliwie pozbawiając ją życia. Co za nieszczęśliwy zbieg okoliczności."

Żenada!!!

Pn gru 17, 2007 16:58

Bez przesady, uderzenie w szyję nie jest tym samym co świadome zaduszenie człowieka - można to było rozpatrywać jako nieumyślne spowodowanie śmierci, a że widocznie były dowody złej woli oskarżonego to sąd nie uznał takiej kwalifikacji czynu.

Pn gru 17, 2007 18:02
Kara jak najbardziej odpowiednia. Chłopak zepsuł sobie właśnie całe życie, a o posmakowanie wolności będzie mógł się starać w wieku 60-ciu lat. Domyślam się, że nie odważy się wyjść. Więźniowie po tak długim okresie czasu boją się świata zewnętrznego. Przez całe życie ich domem była ciasna cela, a na zewnątrz będą się czuli, jakby wysiedli z wehikułu czasu. Niech tylko nikt mi nie mówi, że bagatelizuję powyższe wydarzenie, lecz niektórzy nie są w stanie sobie wyobrazić, co oznacza rok więzienia, a co dopiero 40 lat. Jestem zdecydowanie za złagodzeniem wyroków sądowych. Jeśli zaś chodzi o karę śmierci - jestem oczywiście przeciw. Nikt nie wie, co się dzieje po śmierci, dlatego takie rozwiązanie jest niepewne. A jeśli po śmierci jest wspaniałe życie, bez względu na poprzednie? - Bandytów zwalnialibyśmy z odpowiedzialności. Kontrolując jego karę na ziemi, jesteśmy pewni słuszności takiej decyzji. Wiemy, że nie ogranicza się do satysfakcji. Taki stosunek do kary śmierci nie oznacza mojej aprobaty, co do wegetowania w celi. Jaka ona by nie była - przestępcy odczuwają jedynie pozbawienie wolności, co według mnie jest karą niedostateczną. Powinno im się dać łopaty i kilofy, wywieść do kopalni i zmusić do wielogodzinnej pracy, codziennie. Oczywiście tylko w przypadku najcięższych przewinień.

Pn gru 17, 2007 18:26
zbanowany na stałe

A kto z Was głosował na adwokata Ćwiaklaskiego i takie wymiar sprawiedliwości jaki mamy? :D....

Pn gru 17, 2007 19:12
Zobacz profil WWW
A kto z Was głosował na adwokata Ćwiaklaskiego i takie wymiar sprawiedliwości jaki mamy? :D....
Wymiar sprawiedliwości w stosunku do zabójców się nie zmienił. Tak jak była - i jest kara dożywotniego pozbawienia wolności.
Lecz najważniejsze - w czym konkretnie przeszkadza Ci minister Ćwiąkalski? Rozumiem, że jesteś bardzo podatny na bełkot biuletynów PiSowskich, lecz inteligencja wrodzona nie pozwala traktować ich poważnie, tym bardziej, że wszelkie ataki z tej strony są kompletnie bezpodstawne, a "argumentacja" idiotyczna. Proszę Cię więc, tylko nie odpowiadaj, że bronił oligarchów, bo zwątpię w twój rozum i umiejętności w przetwarzaniu informacji...

Pn gru 17, 2007 19:50
zbanowany na stałe

Ty mnie nie proś..tylko napisz, wreszcie cos wiecej jak obrazy PiS-u, Kościoła, innych użytkowników tego forum, bo w jednym poscie, zamieściłeś wszystkie te "prawdy" tylko zapomniałeś o treści...

Ćwiąkalski od "zawsze" budował system który teraz krytykujecie...adwokaturę, sądownictwo, wymiar sprawiedliwości i prawo...teraz się zabrał jeszcze za prokuraturę, chce oddzielić jak w Rosji i na Ukrainie prokuratora generalnego od ministra sprawiedliwości...w żadnym cywilizowanym państwie nie wyłączjąc USA, tego nie ma...
Rzadzący są oceniani przez wyborcwe, a nie przez swoich kolegów...nastepne korporacje, układy..kolesiostwo.

Frigid między nami jest taka różnica, że PiS dla mnie jest celem który realizuje mój światopoglad, nie on pierwszy i nie ostatni - zapewne...
Dla Ciebie obojętne co zrobi ktoś, byle nie PiS czy nie o.Rydzyk, jest be ...i pewnie "obciachowe".
Najgorsze jest to, że media wykonaly taką "robotę", iż nie zauważacie jak hasła ktore sami głosicie, zaczynają legać w gruzach....

W Polsce za PiS-u...zdechły na ptasią grypę, dwa bociany...cały tydzień o tym było głośno..teraz epidemia na cała Polske..nic się nie mówi.
Kaczyński pocałował w ręke Merkel...cały miesiąc była "akcją"....
Tusk czekał na Sarkozy-ego, jak ten łaskawie go przyjmie..wazniejszy był Kadafii...cisza...
Merekel nie przyjęła Skubiszewskiego...cisza...
HGW, za kasę miasta robiła prawnicze analizy...dla meza...75 tys w błoto , cisza...
Cwiąkalskli wyzwalniał już połowe prokuratorow...cisza
Wogóle co robi rzad?, gdzie te efekty? gdzie ustawy?
gdzie komisje, gdzie wnioski do prokuratury na przestepców z PiS-u??
Pitera ściga gościa co wydał 4 tys zł, i kapłana który wydzierzawił 1 hektar ziemi...czy Wy macie oczy???

Pn gru 17, 2007 20:17
Zobacz profil WWW

Możecie chociaż w jednym temacie nie gadać o polityce?

Pn gru 17, 2007 21:02

Pn gru 17, 2007 21:07
O czym Ty do mnie piszesz?...................

Piszę o Twojej ślepocie w sprawach naprawdę istotnych, a nieprzeciętnej podatności na sugestie ludzi chorych psychicznie. Rozpisując się o całej polityce i jej otoczce z ciekawostkami, aferami mniejszymi i większymi oraz zachowaniu mediów wyczerpałeś już chyba wiedzę nabytą na ten temat, więc nie zważając na chaos, jaki wytworzyłeś rzucając się ze wściekłości, wrócę do min. Ćwiąkalskiego:

Atakowanie go jest czystą głupotą i dowodem kompletnej niewiedzy, dlatego wszystkim kolejnym powielaczom owej żałosnej propagandy dedykuję felieton, przedstawiający ogólny zarys tego wirtualnego problemu, idealnie trafiający w bezsensowną histerię na prawicy:
Cytuj:
(...)Nie udało się odstrzelić Sikorskiego, na celownik wzięto ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ćwiąkalskiego. Jakich potwornych zbrodni dopuścił się Ćwiąkalski, powszechnie wiadomo! Jako wybitny profesor prawa, pracownik naukowy Uniwersytetów Jagiellońskiego i Rzeszowskiego, członek Komitetu Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk, tudzież wyśmienity sędzia i adwokat śmiał wykonywać zawód adwokata! Konkretnie bronił tych, którzy się do niego o taką obronę zwrócili. Jako profesor prawa i ekspert w tej dziedzinie, miał czelność napisać również ekspertyzy prawne na zlecenie m.in. prokuratury. Gdyby Pan Ćwiąkalski podejrzewał, że kiedyś w przyszłości premierem rządu RP zostanie Tusk, który to właśnie Jemu zaproponuje tekę ministra sprawiedliwości, to zapewne nie tylko nie bronił by potrzebujących obrony, nie pisał by żadnych ekspertyz, ale całkowicie zaniechał by jakiejkolwiek pracy zawodowej. Naprawdę trzeba być nędznym adwokaciną bez krzty wyobraźni, żeby swoje nazwisko łączyć z jakimś Karuze, Sekułą czy Dochnalem. Człowiek który rzeczywiście chce w sposób uczciwy i transparentny sprawować urząd ministra sprawiedliwości musi być przede wszystkim oddanym członkiem wodza swojej partii, asesorem prostym, bez żadnego prawniczego doświadczenia, nie piszącym żadnych ekspertyz (nie z powodu braku chęci, tylko braku zamówień). O tym prof. Ćwiąkalski nie wiedział i teraz ponosi tego konsekwencje.

Kaczyści od rana do wieczora o niczym innym w mediach nie mówią, tylko o tym, że minister sprawiedliwości był i jest na usługach OLIGARCHÓW! To kolejne słowo-klucz w ustach bojowników o swojskie prawo i takąż sprawiedliwość. Były już łżeelity, patalogia (nie poprawiać!), szara sieć, układ, korporacje, a teraz królują oligarchowie. Moherowy elektorat na dźwięk tego słowa żegna się i pluje przez lewe ramię, w obawie przed zarażeniem się oligarchową francą. Strachliwym i niezorientowanym wyjaśniamy, iż oligarchia to nie żadna ptasia grypa, świerzb czy fanatyzm religijny, a jedynie grupa osób odgrywająca dominującą rolę ekonomiczną i polityczną w państwie. Po pierwsze podejrzewamy, że większość plujących na oligarchów chciałaby znaleźć się w ich gronie, a po drugie, największy wpływ na rząd PiS-u miał nie kto inny, tylko Ojciec Dyrektor Tadeusz Rydzyk. To w Radiu Maryja regularnie spowiadali się premier, marszałek i minister sprawiedliwości, że o innych, pomniejszych spowiadających się przed tym toruńskim oligarchą nie wspomnimy. Choćby z tego powodu kaczyści powinni stulić dzioby i nie wyzywać bogatych ludzi od oligarchów.

PS. To był mój drugi i ostatni post o polityce w tym temacie. Musiałem jednak zareagować na słowa, do których mam poważne wątpliwości. Wymieniliśmy się obszernymi komentarzami i myślę, że wystarczy, chyba, że mój rozmówca, do którego tyczy się odpowiedź, zadecyduje o kontynuowaniu wątku. :-D

Pn gru 17, 2007 21:19

Każdy następny post o polityce w tym temacie poleci. Rozmowę o Ćwiąkalskim można kontynuować w wątku przyklejonym.

Mnie najbardziej w tym dramacie szokuje to:

Cytuj:
Sprawa kilka miesięcy temu wstrząsnęła opinią publiczną. Okazało się, że Rafał K. kilka dni przed zabójstwem został skazany za gwałt na innej kobiecie na 2 lata i 3 miesiące więzienia. Ponieważ nie była to kara surowa (poniżej 3 lat więzienia) mężczyzna tego samego dnia - decyzją sądu - wyszedł z aresztu.

Facet został już wcześniej, kilka miesięcy temu, skazany za gwałt i wypuszczony tego samego dnia na wolność, dzięki czemu miał możliwość dokonania tej zbrodni.

Pn gru 17, 2007 21:33

Paschalis, a wiesz jakie dzisiaj usłyszałem tłumaczenie sądu? Dosłownie nie zacytuje, ale było jakoś tak:
"Takie mamy prawo, że jeśli nie ma przeciwwskazań do trzymania w areszcie, to przychylamy się do wypuszczenia winnego"

Nawet nie chce mi się komentować tego.

Pn gru 17, 2007 21:53

Wciskanie na siłę niepoczytalności celem właśnie zmiany kwalifikacji prawnej czynu to stały pomysł obrońców. Niestety.

Natomiast n ie wiem, czemu sąd nie wziął pod uwagę (jeśli wziął - to wyrok tego nie odzwierciedla) faktu wcześniejszych czynów.

Powiem tak - w sprawach cywilnych potrafią być dwie dosłownie identyczne umowy, te same podmioty - dwie sprawy, dwa składy orzekające, dwa zupełnie inne wyroki...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N gru 23, 2007 14:19
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]