|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
MlodyJagla
|
 Czy trzeba iść??
Witam... mam mały problem. Chciałbym sie was spytać czy trzeba iść jutro do kościoła jeśli w poniedziałek pójdę na pasterke??? Bo nie wiem czy musze jutro wstawać o 6 i gnać do kościoła czy wystarczy tylko na pasterke. Z góry dzieki!
|
So gru 22, 2007 18:45 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Jutro jest niedziela, IV Niedziela Adwentu, a Pasterka przynależy do Bożego Narodzenia (25.12) - w oba te dni masz obowiązek pójścia na Mszę św.
Pozdrawiam
ps. w zeszłym roku Wigilia wypadała w niedzielę, ale pasterka "nie zaliczała" obowiązku niedzielnej Mszy św.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
So gru 22, 2007 18:51 |
|
 |
Bozena
|
Pasterka jest Mszą św. z Bożego Narodzenia, a nie z poprzedzającej niedzieli. Jutro, jak w każdą niedzielę, jest obowiązek uczestniczenia we Mszy św.
|
So gru 22, 2007 18:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
na pasterke nie ma obowiązku  jesli ktoś pojdzie we wtorek ...
|
So gru 22, 2007 19:53 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Myślałam że dla katolików msza jest radosnym przywilejem, nie przykrym obowiązkiem....
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So gru 22, 2007 20:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zależy dla jakiego katolika bo są ci prawdziwi co ida z radością na spotkanie z Panem ale sa tez tacy co idą bo muszą ale nie potrafią tego przezyc
|
So gru 22, 2007 23:02 |
|
 |
Mieszek
|
MlodyJagla jeśli chcesz być katolikiem i spełniać wymóg Kościoła Katolickiego to musisz. Jeśli nie chcesz być katolikiem, to kto cię zmusza?
Jeśli chcesz być lekarzem to musisz się uczyć fachu, jesli nie chcesz to nie musisz...
To jest bardzo podobne w zasadach.
Kapujesz?
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N gru 23, 2007 0:03 |
|
 |
Vroo
|
zielona_mrowka napisał(a): ps. w zeszłym roku Wigilia wypadała w niedzielę, ale pasterka "nie zaliczała" obowiązku niedzielnej Mszy św.
Jak to rozumieć? że tego samego dnia jest obowiązek bycia na dwóch Mszach? Można poprosić jakieś źródła? Ja rok temu pierwszego dnia świąt już nie poszedłem, zresztą nigdy nie chodzę - tylko pasterka...
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
N gru 23, 2007 0:15 |
|
 |
pedziwiatr
|
Nie chodzi o dwie msze z tego samego dnia, ale o msze z roznych uroczystosci. W ub. roku wigilia przypadala w niedziele, a wiec byla to jak juz zreszta mrowka napisala, czwarta niedziela adwentu. Tak wiec w sobote wieczorem i w niedziele celebrowane byly msze z czwartej niedzieli adwentu. O polnocy z niedzieli na poniedzialek byla to juz pasterka w kolorze bialym, ktora nie mogla byc uznanana za msze z niedzieli, ktora jeszcze byla w kolorze fioletowym.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
N gru 23, 2007 1:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
hola hola bo ja już zwatpiłem pasterka jest półncy ...to co jest we wtorek ? że odbywają sie dwie msze ( w mojej parafii)
|
N gru 23, 2007 12:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dobra juz wiem ;p źle zrozumiałem i sie zamotałem w tym wszystkim ;p Obowiązek jest uczestniczenia we mszy św 25 grudnia czyli w Boże Narodzenie ...czyli pasterka rozpoczyna sie o północy a wiec juz 25 grudnia ale nie trzeba na nią iść tylko można pójść na msze św np poranną czyli również 25 grudnia ...tak przynajmniej mówi KK 
|
N gru 23, 2007 12:57 |
|
 |
badizado
|
 Re: Czy trzeba iść??
moim zdaniem i mojego ksiendza jak sie idzie na pasterke to nie czeba iść w boże narodzenie do kościoła
|
Pt gru 24, 2010 19:54 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Oczywiście, że nie trzeba.
I nie dlatego, że jakiś ksiądz tak mówi - tylko dlatego, że Pasterka to pierwsza msza (nie liczę wieczornej mszy wigilijnej) z formularza uroczystości Narodzenia Pańskiego.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr gru 29, 2010 15:08 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|