~szatynka9: czy stosowanie antykoncepcji jesst grzechem przewiw 5 przykazniu
ksiadz_na_czacie5: szatynka, w pewnym sensie, ale o tym przy 6 przykazaniu
~Ewa__: jakim 6 to wchodzi w 5 ksiądz nie zabijaj
~Ewa__: Ksiądz ściemniasz trochę 5 przykazanie
ksiadz_na_czacie5: antykoncepcja nie jest zabijaniem w sensie scislym
ksiadz_na_czacie5: Ewa, zabija sie zycie, a antykoncepcja nie dopuszcza do powstania zycia
ksiadz_na_czacie5: chyba ze sa to srodki wczesnoporonne
ksiadz_na_czacie5: ale zostawmy to na nastepny raz
~Ewa__: Prosze Ksiedza w tej chwili sa dostępne prawie tylko i używane środki wczesno poronne

!!!

I Ewie właśnie chodziło o to by temat antykoncepcji wyraznie ujać i ukazać w świetle 5 przykazania NIE ZABIJAJ
A w rozdziale dotyczacym 5 przykazania czytamy:
Przerywanie ciąży
2270 Życie ludzkie od chwili poczęcia powinno być szanowane i chronione w sposób absolutny. Już od pierwszej chwili swego istnienia istota ludzka powinna mieć przyznane prawa osoby, wśród nich nienaruszalne prawo każdej niewinnej istoty do życia42.
Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, nim przyszedłeś na świat, poświęciłem cię (Jr 1, 5).
Nie tajna Ci moja istota,
kiedy w ukryciu powstawałem, utkany w głębi ziemi (Ps 139, 15).
Bóg... Pan życia, powierzył ludziom wzniosłą posługę strzeżenia życia, którą człowiek powinien wypełniać w sposób godny siebie. Należy więc z największą troską ochraniać życie od samego jego poczęcia; przerwanie ciąży, jak i dzieciobójstwo są okropnymi przestępstwami44.
2272 Formalne współdziałanie w przerywaniu ciąży stanowi poważne wykroczenie. Kościół nakłada kanoniczną karę ekskomuniki za to przestępstwo przeciw życiu ludzkiemu.
"Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa. To skrótowo z KKK odnosnie 5 przykazania-
Wyraźne umiejscowienie zła/grzechu/ jakim jest stosowanie środków antykoncepcyjnych wczesnoporonnych do tematu 5 przykazania nie wywołałoby takiej burzy.
Inne aspekty dotyczące 5 przykazania równiez ważne są ale właśnie to zło aborcji i antykoncepcji poprzez środki poronne jest najczęstsze i niezauważalne, wiec powinno się o nim mówic wyraźnie.
Stosowanie środków poronnych i aborcja są grzechami przeciwko 5 przykazaniu Bozemu!

Pozdrawiam Ksiedza nr 5 i pomódlmy sie za siebie wzajemnie,