Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 9:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
 Jak zwiekszyć dochody kościoła ? 
Autor Wiadomość
Post Jak zwiekszyć dochody kościoła ?
Jakie macie pamysły w tym temacie?

Pn gru 31, 2007 3:43

Hm, może łapać takich co zadają naprawdę idiotyczne pytania w stylu "jak zwiększyć dochody kościoła?" które to niewiele mają wspólnego zmerytoryczną dyskusją i sprzedawać ich jako niewolników do krajów 3 świata?

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn gru 31, 2007 13:05

Należy postępować analogicznie jak w przypadku poszerzania zakresu działalności charytatywnej prowadzonej przez przedsiębiorstwo produkcyjne.

Pn gru 31, 2007 13:20
Bezsensowne pytanie....czy misją Kościoła są dochody??? ...w takim razie niech odłoży Pismo św. na bok, a sporządzi statut spółki kapitałowej :D

Pn gru 31, 2007 13:52
Wiecie ja rozumiem że księżą muszą z czegoś żyć itd Ale niektórzy żyją ponad przeciętny poziom !! są księżą którzy rzeczywiście zyją skromnie i kościoły są skromne bo istotą jest modlitwa i miłość do Boga anie ołtarz wysadzany diamentami !! Znam księdza który w swoim domku która jest willą zarezerwował pokój z łóżkiem dla swojego psa !! i jeździ mercedesem a parafienie muszą płacić co miesiąc składke !! musza bo inaczej wyczytuje kto nie wpłacił ...dziwie sie społeczności tej parafii że jeszcze nic nie zrobiła...w parafii obok mnie żyje ksiądz bardzo skromnie i kosciółek tez jest skromy nie przyozdabia go itd bo jak twierdzi nie tego chce Bóg ale ksiądz z mojej parafi nakłada na ludzi wiecej niz mogą zrobić !!! a sam nie kiwnie palcem !! Pewnie że znaczna czesc duchownych są normalni i nie sa materialistami ale zawsze trafią sie czarne owce

Pn gru 31, 2007 14:00

Zawsze można wrócić do praktyk z dawnych wieków i sprzedawać odpusty oraz pobierać świętopietrze ;-)

Pn gru 31, 2007 14:26

Pn gru 31, 2007 14:30
ale wierzę, że potrafimy wnieść w tym temacie ożywczego Ducha

oczywiscie "co łaska"
jest znaczniej bardziej skuteczną techniką
niż pobieranie "stałych opłat"

pastorzy myśleli, że przechytrzyli Papieża
a tymczasem opróżnili swoje kościoły

czy gdyby ojcowie Kościoła przyjęli inne zasady wiary?
do Bubli wybrali inne pisma Ewangelie?
to potęga Kościoła dzisiaj była by równie wielka?

Pn gru 31, 2007 21:14
Potęga Kościoła przejawia się nie tylko w tym że są piękne kościoły ale w liczbie wiernych ...fakt że niektórzy są tylko z nazwy chrześcijanami ale duzo dziś prawdziwych żołnierzy Chrystusa ... jak zwiększyc dochody ? a trzeba zwiększać? niektórzy księża żyją całkiem całkiem o czym pisałem wyżej ... ja uważam że powinno czesciej robić składki na misje np te które zapoczątkowała Matka Teresa i własnie wspieranie ośrodków dla chorych na AIDS albo na budowe hospicjów gdzie chorzy mogli by umierac godnie. Może jak by wierni widzieli rzeczywistą działalność koscioła w tej sferze wtedy nie mieli by oporów dawać na tace... bo taki maja o nas obraz protestanci niektórzy proetstanci szczególnie Ci fundamentaliści ( którzy zresztą źle inerpretują pismo ale to nie ten temat) że "katolicki ksiądz to ten co chodzi po kolędzi i patrzy gdzie koperta" ...

podam też przykład z parafii obok mojej. Był sobie ksiądz który zbierał na remont wierzy ...wprowadził obowiazek płacenia co miesiąc konkretnej sumy i głosił o tym co tydzien. W ciągu 8 miesięcy zapłaciły 3 rodziny !! przyszedł nowy bardzo skromny , bardzo pobożny ksiądz taki z powołania. Całość zebrał w ciągu 3 miesięcy ...powiedział że raz w miesiącu składka z ofiar ze mszy św bedzie przeznaczana na remont wierzy i każdy da tyle ile może ... no i zebrał ponad 160 tys złoty i nawet ktoś dał swoje rusztowania wiec jeszcze zostało na koncie parafialnym.

Pn gru 31, 2007 23:02

Wybaczcie, że zamykam, ale ten temat jest bez sensu

Wt sty 01, 2008 21:06
właśnie zamknij bo jak teraz czytam to widze że zrobiłem błąd w słowie wieża ;p

Wt sty 01, 2008 23:44
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 11 ]