Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
 Zwierzęta 
Autor Wiadomość

O, tworzymy sobie własne definicje człowieka! Jak pociesznie. :-)
Cieszę się,że się cieszysz.Martwię się,że nic nie rozumiesz.
:razz:

Pn sty 07, 2008 22:49

Seweryn napisał(a):

Prawa fizyczne wymuszają pewne podobieństwo w funkcjonowaniu istot żyjących na Ziemi ,jednak to podobieństwo nie musi się odnosić do duszy.

Któż jest na tyle mądry żeby wiedzieć?

Dlatego to samo pytanie można postawić do tego:

Rojza Genendel napisał(a):
Osobiście nie wierzę w to, aby zwierzęta miały nieśmiertelną duszę. Ludzie- jako specyficzny gatunek zwierząt- również nie. Dlatego też uważam że nas los po śmierci będzie jednakowy.

Pn sty 07, 2008 22:53

Seweryn napisał(a):

Prawa fizyczne wymuszają pewne podobieństwo w funkcjonowaniu istot żyjących na Ziemi ,jednak to podobieństwo nie musi się odnosić do duszy.

Któż jest na tyle mądry żeby wiedzieć?

Dlatego to samo pytanie można postawić do tego:

Osobiście nie wierzę w to, aby zwierzęta miały nieśmiertelną duszę. Ludzie- jako specyficzny gatunek zwierząt- również nie. Dlatego też uważam że nas los po śmierci będzie jednakowy.

Toteż piszę: ja w to wierzę, ja tak uważam, ja tak sądzę, taka jest moja opinia i moje zdanie.

Pn sty 07, 2008 22:55

Pytanie-kto za tym stoi?

Haruhi Suzumiya. Haruhi myśli i myśl staje się faktem.
Obrazek

Pn sty 07, 2008 23:07
Roztwór NaCl jest tym samym co kryształ NaCl.Zygota nie jest tym samym co Ty-widać niemal nieskończony wzrost stopnia skomplikowania.Coś w czym nie ma życia czyli budowla albo trup zmniejsza swoje 'skomplikowanie'.Rozwijający się organizm odwrotnie-zwiększa.

Roztwór NaCl nie jest tym samym co kryształ, tak samo jak ja nie jestem tym samym co zygota.
Kto za tym stoi? Prawa termodynamiki, chemii i fizyki :P

Pn sty 07, 2008 23:13

W każdym razie wypełnianie świata radością nie łamie praw termodynamiki.

Pn sty 07, 2008 23:31

On napisał(a):
Pytanie-kto za tym stoi?

Obrazek
Rita napisał(a):
Cytuj:
Roztwór NaCl jest tym samym co kryształ NaCl.Zygota nie jest tym samym co Ty-widać niemal nieskończony wzrost stopnia skomplikowania.Coś w czym nie ma życia czyli budowla albo trup zmniejsza swoje 'skomplikowanie'.Rozwijający się organizm odwrotnie-zwiększa.

Roztwór NaCl nie jest tym samym co kryształ, tak samo jak ja nie jestem tym samym co zygota.
Kto za tym stoi? Prawa termodynamiki, chemii i fizyki :P

Jaki poziom intelektualny posiadacie to widać.
Nie mam więcej pytań.
:razz:

Pn sty 07, 2008 23:40

A tak w ogóle to pamiętam że był już na tym forum użytkownik, który każdego posta kończył tym samym emotikonem... :> Niech no sobie przypomnę...

Pn sty 07, 2008 23:43

Się porobiło... Pozwólcie że wróce do tematu. Skoro zwierzęta także mają duszę, były w raju i w nim będą później to jakim sposobem do niego nie trafią i jednocześnie tam będą?

Wt sty 08, 2008 14:51

Skoro zwierzęta także mają duszę, były w raju i w nim będą później to jakim sposobem do niego nie trafią i jednocześnie tam będą?

Może inaczej trzeba postawić problem. Zbawienie to nie jest to samo co Raj. W ujęciu, które przedstawiłeś, Raj= biblijna "nowa ziemia". I z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy powiedzieć, że zwierzęta tam będą. Nie znaczy to, że zwierzęta będą zbawione, bo zbawienie to co innego. Możemy jedynie powiedzieć, że ze względu na zbawienie i przemienienie człowieka, cała znana nam rzeczywistość (w tym zwierzęta) będzie przemieniona

Wt sty 08, 2008 16:57
Cytuj:
Mam następujące 3 pytanie odnośnie duszy. Mam nadzieję że tu pasują:
1. Skoro to dusza sprawia że coś żyje, to czy bakterie mają dusze, a jeśli tak, to czy wirusy mają dusze? Czy o duszy decyduje zdolność replikacji czy metabolizm?
2. W momencie gdy uda się stworzyć sztuczną bakterię i jakimś "cudem" będzie ona żyła (a dam sobie rękę uciąć że będzie Mruga 2 ), czy będzie można powiedzieć, że człowiek stworzył duszę?
3. Skąd wzięło się przekonanie w katolicyzmie o tym że dusza zwierząt jest śmiertelna (czy jest coś o tym w Biblii?).

On:
Cytuj:
Jaki poziom intelektualny posiadacie to widać.
Nie mam więcej pytań.

A czego konkretnie nie zrozumiałeś?

Wt sty 08, 2008 17:01

czyli zwierzęta nie zostaną zbawione, ale do Raju się dostaną? skomplikowane to troche :o

Wt sty 08, 2008 17:17

Wt sty 08, 2008 18:12

Wt sty 08, 2008 18:14

"Raj" nie wiem na ile moja definicja będzie poprawna ale to "miejsce" do którego trafią wszyscy zbawieni

Wt sty 08, 2008 18:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona