Autor |
Wiadomość |
On
|
Zencognito napisał(a): O, tworzymy sobie własne definicje człowieka! Jak pociesznie.  Cieszę się,że się cieszysz.Martwię się,że nic nie rozumiesz.

|
Pn sty 07, 2008 22:49 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Rojza Genendel napisał(a): Seweryn napisał(a): Prawa fizyczne wymuszają pewne podobieństwo w funkcjonowaniu istot żyjących na Ziemi ,jednak to podobieństwo nie musi się odnosić do duszy. Któż jest na tyle mądry żeby wiedzieć? Dlatego to samo pytanie można postawić do tego: Rojza Genendel napisał(a): Osobiście nie wierzę w to, aby zwierzęta miały nieśmiertelną duszę. Ludzie- jako specyficzny gatunek zwierząt- również nie. Dlatego też uważam że nas los po śmierci będzie jednakowy.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn sty 07, 2008 22:53 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Seweryn napisał(a): Rojza Genendel napisał(a): Seweryn napisał(a): Prawa fizyczne wymuszają pewne podobieństwo w funkcjonowaniu istot żyjących na Ziemi ,jednak to podobieństwo nie musi się odnosić do duszy. Któż jest na tyle mądry żeby wiedzieć? Dlatego to samo pytanie można postawić do tego: Rojza Genendel napisał(a): Osobiście nie wierzę w to, aby zwierzęta miały nieśmiertelną duszę. Ludzie- jako specyficzny gatunek zwierząt- również nie. Dlatego też uważam że nas los po śmierci będzie jednakowy.
Toteż piszę: ja w to wierzę, ja tak uważam, ja tak sądzę, taka jest moja opinia i moje zdanie.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pn sty 07, 2008 22:55 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
On napisał(a): Pytanie-kto za tym stoi?
Haruhi Suzumiya. Haruhi myśli i myśl staje się faktem.

|
Pn sty 07, 2008 23:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Roztwór NaCl jest tym samym co kryształ NaCl.Zygota nie jest tym samym co Ty-widać niemal nieskończony wzrost stopnia skomplikowania.Coś w czym nie ma życia czyli budowla albo trup zmniejsza swoje 'skomplikowanie'.Rozwijający się organizm odwrotnie-zwiększa.
Roztwór NaCl nie jest tym samym co kryształ, tak samo jak ja nie jestem tym samym co zygota.
Kto za tym stoi? Prawa termodynamiki, chemii i fizyki 
|
Pn sty 07, 2008 23:13 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
Zencognito napisał(a): Haruhi Suzumiya. Haruhi myśli i myśl staje się faktem.
W każdym razie wypełnianie świata radością nie łamie praw termodynamiki.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pn sty 07, 2008 23:31 |
|
 |
On
|
Zencognito napisał(a): On napisał(a): Pytanie-kto za tym stoi? Haruhi Suzumiya. Haruhi myśli i myśl staje się faktem.  Rita napisał(a): Cytuj: Roztwór NaCl jest tym samym co kryształ NaCl.Zygota nie jest tym samym co Ty-widać niemal nieskończony wzrost stopnia skomplikowania.Coś w czym nie ma życia czyli budowla albo trup zmniejsza swoje 'skomplikowanie'.Rozwijający się organizm odwrotnie-zwiększa. Roztwór NaCl nie jest tym samym co kryształ, tak samo jak ja nie jestem tym samym co zygota. Kto za tym stoi? Prawa termodynamiki, chemii i fizyki 
Jaki poziom intelektualny posiadacie to widać.
Nie mam więcej pytań.

|
Pn sty 07, 2008 23:40 |
|
 |
Zencognito
|
To bardzo dobrze.
A tak w ogóle to pamiętam że był już na tym forum użytkownik, który każdego posta kończył tym samym emotikonem... :> Niech no sobie przypomnę...
|
Pn sty 07, 2008 23:43 |
|
 |
Bronq
|
Się porobiło... Pozwólcie że wróce do tematu. Skoro zwierzęta także mają duszę, były w raju i w nim będą później to jakim sposobem do niego nie trafią i jednocześnie tam będą?
|
Wt sty 08, 2008 14:51 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Skoro zwierzęta także mają duszę, były w raju i w nim będą później to jakim sposobem do niego nie trafią i jednocześnie tam będą?
Może inaczej trzeba postawić problem. Zbawienie to nie jest to samo co Raj. W ujęciu, które przedstawiłeś, Raj= biblijna "nowa ziemia". I z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy powiedzieć, że zwierzęta tam będą. Nie znaczy to, że zwierzęta będą zbawione, bo zbawienie to co innego. Możemy jedynie powiedzieć, że ze względu na zbawienie i przemienienie człowieka, cała znana nam rzeczywistość (w tym zwierzęta) będzie przemieniona
|
Wt sty 08, 2008 16:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może ktoś odpowie na moje pytania:
Cytuj: Mam następujące 3 pytanie odnośnie duszy. Mam nadzieję że tu pasują: 1. Skoro to dusza sprawia że coś żyje, to czy bakterie mają dusze, a jeśli tak, to czy wirusy mają dusze? Czy o duszy decyduje zdolność replikacji czy metabolizm? 2. W momencie gdy uda się stworzyć sztuczną bakterię i jakimś "cudem" będzie ona żyła (a dam sobie rękę uciąć że będzie Mruga 2 ), czy będzie można powiedzieć, że człowiek stworzył duszę? 3. Skąd wzięło się przekonanie w katolicyzmie o tym że dusza zwierząt jest śmiertelna (czy jest coś o tym w Biblii?). On: Cytuj: Jaki poziom intelektualny posiadacie to widać. Nie mam więcej pytań.
A czego konkretnie nie zrozumiałeś?
|
Wt sty 08, 2008 17:01 |
|
 |
Bronq
|
czyli zwierzęta nie zostaną zbawione, ale do Raju się dostaną? skomplikowane to troche 
|
Wt sty 08, 2008 17:17 |
|
 |
Kamyk
|
A co rozumiesz przez pojęcie "Raj"?
|
Wt sty 08, 2008 18:12 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Zencognito, roboty to są maszyny.
|
Wt sty 08, 2008 18:14 |
|
 |
Bronq
|
"Raj" nie wiem na ile moja definicja będzie poprawna ale to "miejsce" do którego trafią wszyscy zbawieni
|
Wt sty 08, 2008 18:47 |
|
|
|