Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 12:53

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2025 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 135  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 2 
Autor Wiadomość
życzenie jej tego, jest co najmniej żałosne

Wyście życzyli najgorszego Kaczyńskiemu i PiS-owi, więc nie widzę niczego zdrożnego w tym, że życzę im, żeby ich diabli wzięli.
Dla mnie są nic nie wartymi ludźmi, którzy nic dobrego dla Polski nie zdziałają, co już teraz widać.
Na razie całą swoja energię skupiają na ściganiu i szukaniu haków na poprzednią ekipę i to zajmuję całą ich uwagę.
Nie dziwota więc, że lekarzy szlag trafia, iż Tusk nie może dla nich znaleźć odrobiny swojego "cennego" czasu.
Wydziwianie, że poprzednicy przez dwa lata nic nie zrobili jest śmieszne.
Jeżeli tak się pchali do władzy i zapowiadali szumne zmiany, to mając 2 lata wolnego mogli spokojnie przygotować ustawy.
Jak można czekać z tym do uzyskania władzy skoro cały czas zapowiadali, że mają wszystko gotowe.
To teraz widać jak na dłoni, że nic nie zrobili wcześniej, a obecnie na kolanie tworzą ustawy.
To jakiś absurd. Z czym do władzy i do ludu?
Jeżeli ktoś ma pracę od 7.00 to powinien przyjść przed 7, przygotować się i równo o siódmej zacząć.
Jak widać PO wpierw przyszło do pracy, a teraz uważa, że może się do niej przygotowywać przez kilka lat.
No tak to się nie pracuje, ale jak się siedziało na cieplutkich posadkach i od 7.00 robiło sobie kawkę, nakładało tusz na rzęsy i zaczynało pracę od czytania gazety, to nie dziwota, iż takie przyzwyczajenia przenosi się na rządzenia.
Nie tędy droga.
Do pracy i do rządzenia przychodzi się przygotowanym a nie rozgląda nie wiadomo za czym.

Śr sty 09, 2008 21:40
zbanowany na stałe

Kosiarz, sorry, ale w twoich wypowiedziach o polityce dostrzegam jednostronną propagandę. Potępiasz wszystko co się dzieje za rządów PO w czambuł, chwaląc i usprawiedliwiając wszystko co zrobił PiS.

Tzn mam potępiać wszystko co zrobił PiS a chwalić wszystko co robi PO?
Jak to robiono przez 2 lata poprzednie.... Także na tym forum...może mi więc powiesz jak mam postepowac i co mam pisac, zebym był "politycznie poprawny"? ;).....

Ktoś napisał...-do dziś tzn 21.10.2007 roku, atakowliśmy rzad, od dziś bedziemy atakować opozycje, by było sprawiedliwie....ja to sobie wziąłem do serca i postanowiłem robić na odwrót..:), bo przecież sprawiedliwość musi być! ;).

Cytuj:
Rzeczywistość polityczna nie jest taka prosta i czarno-biała. Warto podjąć nad nią pogłębioną refleksją i nie patrzeć z perspektywy partyjnej na wszystko co się dzieje. Każdy ma jakieś sympatie polityczne, ale trochę dystansu i świadomości, że każda partia ma swoje zalety i wady jest potrzebna. Takie wycinki jak powyższy niewiele mają wspólnego z racjonalną oceną rządu.

niemozliwe? hmm czy może się pomylę, jeżeli napisze, ze ciągle przez okres dwóch lat czytałem, jak to PiS codziennie, 24h na dobę, wszystko psuł i robił nie tak jak by to społeczeństwo chciało....Czy "takie wycinki" jak piszesz, mają coś wspołnego z rzeczywistością rzadów i dobrego rządzenia, wystraczy przeczytać obietnice wyborcze PO....wykorzystamy wzrost gospodarczy, zrobimy "Irlandię"...i takie tam "cuda" :)...

Cytuj:
Piszesz o wzroście bezrobocia. A czy wiesz, że bezrobocie zwykle rośnie pod koniec roku związku z okresowym obniżeniem w tym okresie miejsc pracy?

i jaki z tego morał? nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe?

Teraz poważniej :)....oczywiście o tym wszystkim co piszesz wiem...wpływie koniunktury swiatowej na gospodarkę, sezonowosci itp...ale; jesteśmy jednym z niewielu krajów na świecie do których zostanie "wtłoczona" ogromna suma pieniedzy, w którm w okresie najblizszych kilku lat ma powstac najwiekszy na swiecie plac budowy /drogi, autostrady, infratruktura turystyczna i usługowa/, który jeszcze kilka miesięcy temu był liderem wsród inwetorów zagranicznych ...wreszcie którego kilka milionow obywateli pracuje za jego granicą, tworzac w Polsce wielki popyt konsumpcyjny, który powinien przekładać się na wzrost PKB. O Euro 2012 nie wspomnę...

Cytuj:
I wyjaśnij w końcu dlaczego uważasz PO za partię wyznającą "liberalny socjalizm" i czym on jest, skoro nie tym samym co socjal-liberalizm.

ależ to proste...:)
Tobie liberalizm PO, kojarzy się z gospodarką, jak śmiem przypuszczać...nic bardziej błędnego...gospodarka UE jest socjalistyczna...PO jest typową partią która wzory socjalizmu europejskiego umacnia i je popiera...

Cytuj:
jako "socjalistyczną" określano także gospodarkę planową, a także politykę gospodarczą zwiększającą równość ekonomiczną kosztem wolności gospodarczej. Narzędziami takiej polityki były:

* redystrybucja dochodu narodowego (progresywne podatki, dotacje do towarów i usług);
* reglamentacja towarów i usług;
* nacjonalizacja (najczęściej upaństwowienie) środków produkcji, także wspieranie spółdzielczości.

Jezeli chodzi o liberalizm PO nie ma on nic wspólnego z gospodarką, wynika on z nastawienia swiatopogladowego, lewackiego, nie jest przecież zadną tajemnicą, iż ludzie o nastawieniach antykoscielnych, pro-gejowskich, i tzw..europejscy lewacy, w tej partii pokładają swoje nadzieje na walkę "klasową" i ideową....na "wykorzenie" narodowych i historycznych różnic...Jest to książkowy przykład liberalizmu ideologiczno-politycznego.

Dlaczego nie socjalna ale socjalistyczna?
Socjalizm kojarzy mi się także z wielką manipulacją-przeistoczeniem kłamliwym jakie wykonały elity budujące prl...to samo można powiedzieć o PO i Donaldzie Tusku...od 1990 roku, do dziś ..to nie ta sama partia nie ten sam człowiek.
PiS...kojarze jako prawicę socjalną.
To wszystko co napisałem, jest ogólnym zarysem moich poglądów.
Dziś nie bardzo mam czas, na szczególowe i powazniejsze teksty :).

Śr sty 09, 2008 21:55
Zobacz profil WWW

Wyście życzyli najgorszego Kaczyńskiemu i PiS-owi, więc nie widzę niczego zdrożnego w tym, że życzę im, żeby ich diabli wzięli.

Czyżby? Udowodnij mi, że życzyłem PiSowi, Kaczyńskiemu, czy poprzedniej ekipie rządzącej wszystkiego najgorszego. W przeciwnym razie będziesz zwykłym oszczercą
Poza tym - nawet jeśli sporo osób gnoiło PiS za sam fakt, że to PiS (a było tego sporo), to to i tak nie daje Ci prawa do robienia tego samego wobec PO. Zły czyn pozostaje zły, niezależnie kto go czyni i przeciwko komu

Cytuj:
Dla mnie są nic nie wartymi ludźmi, którzy nic dobrego dla Polski nie zdziałają, co już teraz widać.

To jest właśnie żałosne. Rząd trwa miesiąc, ale wielce oświeceni już teraz wiedzą, że nic dobrego z tego nie wyniknie. Ekipa poprzednia na każdym kroku tez miała jakieś problemy, jednak nie przypominam sobie, żebyś tak głośno wtedy na nich pomstował

Cytuj:
Na razie całą swoja energię skupiają na ściganiu i szukaniu haków na poprzednią ekipę i to zajmuję całą ich uwagę.

Mam Ci przypomnieć, że coś podobnego było sztandarowym hasłem PiS-u i jednym z najgłówniejszych elementów budowy "IV RP"? Lustracja, rozliczenie dawnego układu, odsunięcie byłych elit od wpływów...

Co do reszty Twego postu - dokładnie to samo mogę powiedzieć o poprzednim rządzie + trochę innych negatywów (z perspektywy ich 2 lat), podejrzewam, że to samo można by powiedzieć o wielu innych ekipach, które były, są i będą. Bo i problemy były, są i będą
A o ekipę z jajami jednak trudno, żeby przeprowadzili niepopularne reformy, aby było w końcu dobrze, nawet kosztem całkowitej utraty zaufania od społeczeństwa

Śr sty 09, 2008 22:07
Kamyk, przepraszam jeśli byłeś wyjątkiem, ale to nie zmienia faktu, iż taki proceder był, czyli notoryczne obrzucanie gnojówką poprzedniej ekipy.
Ja nie jestem z tych, którym jak dają w zęby, to mówię dziękuję, więc wybacz, ale będę dalej sobie merytorycznie używał na obecnej ekipie, bo są powody już teraz.
Jeżeli było coś złego u poprzedników, to też to zauważałem i z takim samym "sadyzmem" będę wytykał wszystkie uchybienia i durne posunięcia obecnej ekipy.
Cytuj:
A o ekipę z jajami jednak trudno

Oni wszyscy mają jaja, tylko szkoda, że wyłącznie do swoich spraw.
Jakież to smutne.

Śr sty 09, 2008 22:59
Cytuj:
- Zwołanie Rady Gabinetowej to sugerowanie, że dopadł nas kryzys w służbie zdrowia. Nic złego się nie dzieje.
Powinniśmy zająć się projektami ustaw - mówił w "Kropce nad i" wicepremier Grzegorz Schetyna.

Widać kompletną beztroskę i ignorowanie problemów.
Problem był, jest i będzie i trzeba o tym rozmawiać w różnych gremiach i konfiguracjach politycznych.
Och, jaka szkoda, że prezydent d........ zawraca, kiedy można by było w tym samym czasie poganiać za Kamińskim, Ziobro i Urbańskim, a tu prezydent i lekarze zawracają głowę p....dołami.
Po co zawracać sobie pacjentami i problemami służby zdrowia, kiedy można w tym samym czasie analizować nagranie na dyktafonie.
Przecież to ciekawsze zajęcie, niż umierający na raka pacjenci, którzy nie mogą doczekać się na badanie oraz zabieg.
Lepiej zabawiać się ołowianymi żołnierzykami niż nudną rzeczywistością.
Rzeczywistość jest ciekawa przy wyborach, a potem to niepotrzebny balast.

Śr sty 09, 2008 23:13

Cytuj:
Kosiarz, sorry, ale w twoich wypowiedziach o polityce dostrzegam jednostronną propagandę. Potępiasz wszystko co się dzieje za rządów PO w czambuł, chwaląc i usprawiedliwiając wszystko co zrobił PiS.

Tzn mam potępiać wszystko co zrobił PiS a chwalić wszystko co robi PO?
Jak to robiono przez 2 lata poprzednie.... Także na tym forum...może mi więc powiesz jak mam postepowac i co mam pisac, zebym był "politycznie poprawny"? ;).....

Ktoś napisał...-do dziś tzn 21.10.2007 roku, atakowliśmy rzad, od dziś bedziemy atakować opozycje, by było sprawiedliwie....ja to sobie wziąłem do serca i postanowiłem robić na odwrót..:), bo przecież sprawiedliwość musi być! ;).

Cytuj:
Rzeczywistość polityczna nie jest taka prosta i czarno-biała. Warto podjąć nad nią pogłębioną refleksją i nie patrzeć z perspektywy partyjnej na wszystko co się dzieje. Każdy ma jakieś sympatie polityczne, ale trochę dystansu i świadomości, że każda partia ma swoje zalety i wady jest potrzebna. Takie wycinki jak powyższy niewiele mają wspólnego z racjonalną oceną rządu.

niemozliwe? hmm czy może się pomylę, jeżeli napisze, ze ciągle przez okres dwóch lat czytałem, jak to PiS codziennie, 24h na dobę, wszystko psuł i robił nie tak jak by to społeczeństwo chciało....Czy "takie wycinki" jak piszesz, mają coś wspołnego z rzeczywistością rzadów i dobrego rządzenia, wystraczy przeczytać obietnice wyborcze PO....wykorzystamy wzrost gospodarczy, zrobimy "Irlandię"...i takie tam "cuda" :)...

Za szereg rzeczy krytykuję rządy PO choć trwają jedynie miesiąc i popieram tę partię i generalnie jej politykę również. Musisz to wiedzieć, bo napisałem to w poście, do którego się odnosisz, a z którego pominąłeś moją wypowiedź, w której wyliczam co mi się nie podoba w działaniach PO: zbytnie obniżanie składki rentowej, upartyjnianie spółek państwowych, rezygnacja z podatku liniowego, etc. A PiS-u nie krytykowałem jej po miesiącu rządzenia za to, że inflacja i bezrobocie rośnie bo to absurdalne obwiniać o to nowy rząd. Choć tego już możesz rzeczywiście nie wiedzieć bo początkowe miesiące rządów PiS-u to było dawno w historii tego forum i ja sam dopiero wtedy tu przychodziłem.

Cytuj:
Cytuj:
Piszesz o wzroście bezrobocia. A czy wiesz, że bezrobocie zwykle rośnie pod koniec roku związku z okresowym obniżeniem w tym okresie miejsc pracy?

i jaki z tego morał? nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe?

Nie rozumiem.

Cytuj:
Teraz poważniej :)....oczywiście o tym wszystkim co piszesz wiem...wpływie koniunktury swiatowej na gospodarkę, sezonowosci itp...ale; jesteśmy jednym z niewielu krajów na świecie do których zostanie "wtłoczona" ogromna suma pieniedzy, w którm w okresie najblizszych kilku lat ma powstac najwiekszy na swiecie plac budowy /drogi, autostrady, infratruktura turystyczna i usługowa/, który jeszcze kilka miesięcy temu był liderem wsród inwetorów zagranicznych ...wreszcie którego kilka milionow obywateli pracuje za jego granicą, tworzac w Polsce wielki popyt konsumpcyjny, który powinien przekładać się na wzrost PKB. O Euro 2012 nie wspomnę...

Zgadza się, w ciągu najbliższych kilku lat to się stanie. Zarówno czas przyszły, jak i podany okres (kilka lat) się zgadza. Dlatego jak za te kilka lat po kadencji rządu PO-PSL bezrobocie będzie dalej dwucyfrowe to twoja krytyka będzie miała sens. Teraz po miesiącu rządów PO tego sensu nie ma.

Cytuj:
Cytuj:
I wyjaśnij w końcu dlaczego uważasz PO za partię wyznającą "liberalny socjalizm" i czym on jest, skoro nie tym samym co socjal-liberalizm.

ależ to proste...:)
Tobie liberalizm PO, kojarzy się z gospodarką, jak śmiem przypuszczać...nic bardziej błędnego...gospodarka UE jest socjalistyczna...PO jest typową partią która wzory socjalizmu europejskiego umacnia i je popiera...

Możesz dać przykład jakiejś wypowiedzi polityka PO lub fragment ich programu, w którym popierają ogromną ilość regulacji w dziedzinie gospodarki wprowadzone przez organy UE? Bo z tego co mi wiadomo to mają do nich tak samo krytyczny stosunek co Angela Merkel.

Cytuj:
Jezeli chodzi o liberalizm PO nie ma on nic wspólnego z gospodarką, wynika on z nastawienia swiatopogladowego, lewackiego, nie jest przecież zadną tajemnicą, iż ludzie o nastawieniach antykoscielnych, pro-gejowskich, i tzw..europejscy lewacy, w tej partii pokładają swoje nadzieje na walkę "klasową" i ideową....na "wykorzenie" narodowych i historycznych różnic...Jest to książkowy przykład liberalizmu ideologiczno-politycznego.

Teraz już opowiadasz bajki. PO nie ma nic wspólnego z światopoglądem lewackim: jest za utrzymaniem atyaborcyjnej ustawy, przeciwstawia się legalizacji związków gejowskich, popiera penalizację eutanazji, przeciwstawia się antyklerykalizmowi i uznaje prawo Kościoła do wypowiadania się w ważnych tematach społecznych. Jej politycy nie kryją się ze swoim przywiązaniem do chrześcijańskiego światopoglądu. PO jest nie mniej konserwatywna niz partia republikańska w USA.

Cytuj:
Dlaczego nie socjalna ale socjalistyczna?
Socjalizm kojarzy mi się także z wielką manipulacją-przeistoczeniem kłamliwym jakie wykonały elity budujące prl...to samo można powiedzieć o PO i Donaldzie Tusku...od 1990 roku, do dziś ..to nie ta sama partia nie ten sam człowiek.

PO powstała w 2001 roku więc od 1990 raczej się zbytnio zmienić nie mogła.

Jeśli chodzi o Tuska to jeśli się zmienił to raczej w tym sensie, że stał się bardziej konserwatywny niż kiedyś, gdy był w KLD.

Cytuj:
PiS...kojarze jako prawicę socjalną

Wreszcie w czymś się zgadzamy. ;-)

Cz sty 10, 2008 0:06
Czwartek 10 stycznia 2008 r.
(...)
vide - do wyboru do koloru ;-) :
http://zbyszek.myfreeforum.org/ftopic539-75.php
http://forum.www.kielce.pl/viewtopic.ph ... 2&start=30
http://www.tvn24.pl/1,251,24,37081562,1 ... forum.html

KOMENTARZYK:
A już myślałem, że nigdy tego nie doczekam :!:
Wiele lat temu pisałem na forach o czeskim dyplomacie, który do pracy przyjeżdżał prywatnym samochodem. W godzinach pracy woziła go służbowa limuzyna, a potem do domu znowu wracał swoim.
To nie była jego fanaberia. Takie zasady obowiązywały u braci Czechów :!:
.

Cz sty 10, 2008 8:02
zbanowany na stałe

Za szereg rzeczy krytykuję rządy PO choć trwają jedynie miesiąc i popieram tę partię i generalnie jej politykę również. Musisz to wiedzieć, bo napisałem to w poście, do którego się odnosisz, a z którego pominąłeś moją wypowiedź, w której wyliczam co mi się nie podoba w działaniach PO: zbytnie obniżanie składki rentowej, upartyjnianie spółek państwowych, rezygnacja z podatku liniowego, etc. A PiS-u nie krytykowałem jej po miesiącu rządzenia za to, że inflacja i bezrobocie rośnie bo to absurdalne obwiniać o to nowy rząd. Choć tego już możesz rzeczywiście nie wiedzieć bo początkowe miesiące rządów PiS-u to było dawno w historii tego forum i ja sam dopiero wtedy tu przychodziłem.

Nie krytykowałem rzadów PO za inflacje, bezrobocie itp...:)
Robie to, co robiły media i politycy zainteresowani przez 2 lata rzadów PiS...przedstawiali informacje i konfrontowali, manipulowali ....oczywiście kilka osób, pomysli to co Ty ale większość...bedzie po tym poście przedstawiała kryzys państwa spowodowany nieudolnymi rzadami PO, i do
tego ich kłamstwo wyborcze...
Gdy po przerwie znów zacząłem pisac na tym forum, w dziale moderacja...zaznaczyłem, iż bedę czynił to co czyni Gruby...chyba nawet lepiej mi to wychodzi :D...

Cytuj:
Zgadza się, w ciągu najbliższych kilku lat to się stanie. Zarówno czas przyszły, jak i podany okres (kilka lat) się zgadza. Dlatego jak za te kilka lat po kadencji rządu PO-PSL bezrobocie będzie dalej dwucyfrowe to twoja krytyka będzie miała sens. Teraz po miesiącu rządów PO tego sensu nie ma.

I tu jest między nami różnica, uważałem i uwazam, że PiS sprawniej, oszczedniej, uczciwiej by nasza gospodarkę "rozkrecił". Z dużym naciskiem na naszą....

Cytuj:
Możesz dać przykład jakiejś wypowiedzi polityka PO lub fragment ich programu, w którym popierają ogromną ilość regulacji w dziedzinie gospodarki wprowadzone przez organy UE? Bo z tego co mi wiadomo to mają do nich tak samo krytyczny stosunek co Angela Merkel.

Przejrzyj na stronach rzadowych, prace nad dostosowaniem gospodarki polskiej do przepisów unijnych...idzie wszystko sprawnie i bez oporu...mówić to można...:) PiS i mówił i czynił...dbając o nasze interesy w Unii...przedłużony VAT, rybacy, stocznie, górnictwo...itp wszedzie urzednicy PiS-u byli i starali sie zmodyfikować tak wprowadzane przepisy by było to z korzyścią dla Polski.
Zmierzanie PiS-u drogą Anglików w Unii, było chyba dla każdego jasne...

Cytuj:
Teraz już opowiadasz bajki. PO nie ma nic wspólnego z światopoglądem lewackim: jest za utrzymaniem atyaborcyjnej ustawy, przeciwstawia się legalizacji związków gejowskich, popiera penalizację eutanazji, przeciwstawia się antyklerykalizmowi i uznaje prawo Kościoła do wypowiadania się w ważnych tematach społecznych. Jej politycy nie kryją się ze swoim przywiązaniem do chrześcijańskiego światopoglądu. PO jest nie mniej konserwatywna niz partia republikańska w USA.

HAHA :) Coć Ci przytoczę....

Cytuj:
Sama PO dowiodła już swojego braku poszanowania dla chrześcijańskich zasad w życiu społecznym, gdy większość (nie wszyscy, gdyż znalazło się tam kilku sprawiedliwych) jej posłów zagłosowała przeciwko konstytucyjnej ochronie prawa do życia od poczęcia do naturalnej śmierci. Podobnie Donald Tusk deklaruje się jako przeciwnik pełnej ochrony prawa do życia i zwolennik przyjęcia przez Polskę Karty Praw Podstawowych, która stanie się podstawą dla dyskryminacji katolików w Europie.

Donald Tusk i jego partia mają szansę odegrać rolę współczesnego Kiereńskiego, który przygotuje grunt pod zmiany prawne mające umożliwić postępy nowej lewicy i rewolucji kulturalnej w Polsce. Uważajmy, aby nie ulec pokusie konsumpcyjnego materializmu lansowanego przez PO, gdyż oferowana przez nich letniość w przestrzeganiu zasad i permisywne pławienie się w dobrobycie może skończyć się w pewnym momencie dyktaturą relatywizmu.

Cytuj:
Czyli teraz Platforma nie podejmie żadnych działań, ale już w dłuższej perspektywie nie są one wykluczone?

Jestem bardziej otwarty na te sprawy niż moi koledzy z PO. Ale rozumiem ich podejście. Poza tym dla mnie nie jest to kwestia na tyle istotna, by toczyć o nią spory. Po prostu na dzień dzisiejszy Platforma nie jest gotowa na spełnienie tak daleko idących oczekiwań. Moim zdaniem środowiska gejowskie zupełnie niepotrzebnie próbują rozegrać swoją sprawę. Dla nowego rządu nie jest to kwestia priorytetowa. Czasami warto poczekać, bo sprawy, które dziś są traktowane jak społeczny ekstremizm, być może za rok albo dwa będzie łatwiej zrealizować. Zalecałbym cierpliwość i marsz małymi krokami.

Uważa pan więc, że za jakiś czas nastroje społeczne zmienią się na tyle, że ludzie zaakceptują małżeństwa homoseksualne i adopcję przez nie dzieci?

Nie wiem. Ale gdy społeczeństwo przekona się, że działania PO idą w dobrym kierunku, to będzie bardziej otwarte także na dyskusję o sprawach dotąd kontrowersyjnych. W moim przekonaniu ewentualna oferta ochrony prawnej i traktowania mniejszości homoseksualnych jak wszystkich pozostałych mniejszości i tak będzie wielkim krokiem naprzód.

http://www.rp.pl/artykul/70467.html

Oczywiście nie chodzi tutaj tylko o sprawy homoseksualistów, czy stosunek do Kościoła...który bedzie odsuwany przez Platformę, jak najdalej od polityki czy państwa, co już się dzieje.
Chodzi także o stosunek do federalizacji Europy, podejścia do spraw korupcyjnych, sprawiedliwości i prawa, ktore słusży bardziej przestepcy niż ofierze.
To jest własnie liberalizm polityczny i ideowy.

Cytuj:
PO powstała w 2001 roku więc od 1990 raczej się zbytnio zmienić nie mogła.

Jeśli chodzi o Tuska to jeśli się zmienił to raczej w tym sensie, że stał się bardziej konserwatywny niż kiedyś, gdy był w KLD.

Paschalisie....poczytaj sobie na stronie PO, oficjalnej..wystąpienia pana Tuska i nie tylko z lat 2003-2005....czerwona mafia, delegalizacja SLD, ubecy, okradane państwo, IV RP...itp tam wszystko znajdziesz :).

Cytuj:
Wreszcie w czymś się zgadzamy. Wink

Tez mi miło :), wczesniej zgodziliśmy się co do rozwoju przyszłościowego Polski...no cóż zobaczymy.....

Cytuj:
Mam Ci przypomnieć, że coś podobnego było sztandarowym hasłem PiS-u i jednym z najgłówniejszych elementów budowy "IV RP"? Lustracja, rozliczenie dawnego układu, odsunięcie byłych elit od wpływów...

Kamyk-u PiS to miał w swoim programie :)....PO zresztą też.
Dlatego notabene na nich głosowałem....PO sie zmieniło, PiS nie...mnie nie oszukali, dlatego znów na nich zagłosowałem.

Cz sty 10, 2008 9:33
Zobacz profil WWW
PO dostaje pianę na usta, że musi się poniżyć i pójść na dywanik do znienawidzonego prezydenta.
Zdaje sobie sprawę, że ani prezydent, ani żaden (słownie : ŻADEN) polityk nie przejmuje sie losem pielęgniarek, lekarzy i w ogóle całego społeczeństwa, bo najbardziej leży im na sercu dobra kondycja ich własnego portfela i ich rodzin, ale nie wypada odmówić prezydentowi.
Prezydent nie przyjmował – onegdaj - w pałacu lekarzy, bo ci nie starali się o to, ale jeśli do niego zaapelowali, to wypadało coś zrobić, więc nie czas na obrażanie i bagatelizowanie na siłę problemu.
Właśnie tego nie mogę zrozumieć u obecnej ekipy.
Problem narastał od roku (a właściwie od szeregu lat), a oni teraz całkowicie bagatelizują sprawę służby zdrowia, aby na siłę poprawić sobie samopoczucie i odepchnąć krytykę swoich poczynań, czy też ich braku.
Cały czas podkreślają, że PiS obrażała lekarzy i nie ma teraz prawa głosu, a PO robi dokładnie to samo, i nie ma dnia, żeby nie usłyszeć różnych obraźliwych określeń w kierunku medyków.
Szczyty hipokryzji są bite każdego dnia i widać, że PO chce na siłę pobić PiS we wszystkich złych naleciałościach z tamtego okresu.
To nie ja wytykam złe rzeczy ze strony PO, ale widzę i słyszę we wszystkich mediach jak punktują dziennikarze bezlitośnie ekipę Tuska.
Czyżby wszyscy wymienieni byli entuzjastami bliźniaków.
Nie sądzę. Po prostu taka jest rzeczywistość.
Każdy dzień obnaża miałkość tej ekipy.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale PO będzie musiało zmierzyć się z wielkimi protestami społecznymi, których nie było od lat.
Chyba w złą godzinę wypowiedział Tusk słowa o cudzie i ludzie teraz oczekuję tegoż nie bacząc na realia finansowe państwa.
Słowo dane społeczeństwu w wyborach trzeba będzie dotrzymać, albo fora ze dwora.
To nie jak w reklamie piwa bezalkoholowego, że wystarczy mrugnąć okiem i po kłopocie.
Jak obiecał cud, to niech daje i nie ma zmiłuj się
Wygrał Tusk wybory dzięki mamieniu o cudzie, ale musi teraz ponieść odpowiedzialność za swoje słowa.

Cz sty 10, 2008 9:33

SweetChild napisał(a):
Jakie znowu forsowanie? Jeśli już formułować to w charakterze zarzutu, to można mówić co najwyżej o zbyt słabym hamowaniu. Jedyną osobą, która forsowała tę obniżkę, była Zyta Gilowska.

Nie. Projekt budżetu nie został uchwalony przed objęciem władzy przez PO. Nie jest więc żadnym uchwalonym aktem prawnym i nowa ekipa sama musi zdecydować czy chce obecnie jeszcze większej obniżki, czy nie. Jeśli więc Tusk chce żeby w budżecie doszło do dalszej obniżki składki kosztem mniejszego zdecydowania we wspomnianych reformach, to jest to jego własna decyzja. Opinie w tej sprawie minister finansów z rządu poprzedniej kadencji i konkurencyjnej partii nie są w żaden sposób wiążące dla jego decyzji jako premiera, ani dla decyzji nowego ministra finansów. A więc jeśli je popiera to w wyniku własnej decyzji i na własną odpowiedzialność.

Popierać to nie to samo co forsować. Argumenty o wyższości wróbla w garści nad gołębiem na dachu tym razem sobie daruję, pozwolę sobie jedynie zauważyć, że Twoje obawy związane z możliwą ucieczką wróbla nie potwierdziły się i w tym roku budżet państwa wyciągnie mniej kasy z kieszeni podatników z tytułu składki rentowej.
Ave Zyta :)

Cz sty 10, 2008 11:34
Faktem jest, że gdyby zamiast obniżki składki rentowej dać lekarzom podwyżkę, to może (podkreślam może) byłby jako taki spokój.
Ogłupianie ludzi, przez PO, że oni nie będą łupić pacjentów przez podnoszenie składki (jak chce PiS)jest wielkim kłamstwem.
Łupić nie będą przez podniesienie składki, tylko przez zmuszenie pacjentów do współpłacenia i dodatkowego doubezpieczania się z własnej kieszeni.
To nie jest łupienie pacjenta, tylko z innej kieszeni?
Czy oni mają nas za durni? Chyba tak.

Cz sty 10, 2008 12:14

Faktem jest, że gdyby zamiast obniżki składki rentowej dać lekarzom podwyżkę, to może (podkreślam może) byłby jako taki spokój.

Może i tak. Jak podejdzie do Ciebie bandyta na ulicy i dasz mu portfel, to też może da Ci spokój.
I nie porównuję tu lekarzy do bandytów, chodzi mi jedynie o to, że ceną spokoju nie powinno być siłowe zabieranie pieniędzy jednym a dawanie drugim.

osiris napisał(a):
Łupić nie będą przez podniesienie składki, tylko przez zmuszenie pacjentów do współpłacenia i dodatkowego doubezpieczania się z własnej kieszeni.
To nie jest łupienie pacjenta, tylko z innej kieszeni?
Czy oni mają nas za durni? Chyba tak.

Różnica jest zasadnicza: współpłaci tylko ten, kto korzysta. Nie podoba mi się, to nie idę do lekarza i nie płacę. A w przypadku dodatkowego ubezpieczenia mam przynajmniej wybór, którego ubezpieczyciela wybiorę (coś jak w przypadku OC za samochód, wolę mieć wybór pomiędzy kilkoma towarzystwami ubezpieczeniowymi niż musieć płacić składkę w PZU).

W wyniku tego państwo i politycy tracą część swej władzy nad obywatelem i ogólny poziom socjalizmu spada.

Cz sty 10, 2008 12:46
I nie porównuję tu lekarzy do bandytów

A to ciekawe, gdzie ja to napisałem?
Cytuj:
Różnica jest zasadnicza: współpłaci tylko ten, kto korzysta

Czyli płacić będą tylko starzy i biedni, bo przeważnie oni najwięcej chorują.
Świetna reforma.
Niech nie zabierają składki zdrowotnej, to wtedy możemy mówić, iz jesteśmy panami własnych pieniędzy i ubezpieczamy, gdzie sie nam podoba.
Dlaczego ja mam współpłacić do własnych pieniędzy, które są zmarnotrawione w niewydolnym sytemie?
Przecież to jest zwykłe złodziejstwo. Nie bujmy się tego tak nazwać.

Cz sty 10, 2008 12:57

Cz sty 10, 2008 12:58

Cytuj:
I nie porównuję tu lekarzy do bandytów

A to ciekawe, gdzie ja to napisałem?

A gdzie ja napisałem, że Ty napisałeś. Piszę, że ja nie porównuję lekarzy do bandytów, aby nikt nie opacznie nie zrozumiał mojej analogii.

osiris napisał(a):
Cytuj:
Różnica jest zasadnicza: współpłaci tylko ten, kto korzysta

Czyli płacić będą tylko starzy i biedni, bo przeważnie oni najwięcej chorują.
Świetna reforma.

Nie ma róży bez kolców. Korzystasz - płacisz, nie płacisz - nie korzystasz. Prosta zasada i to jest świetne w tej reformie. "Kolcem" jest to, że ludzie obecnie starzy całe życie płacili składki zdrowotne za innych, a teraz mieliby płacić po raz drugi za siebie. Dlatego jakieś osłony dla nich są konieczne, ale przecież na tym polega reforma, że przewiduje się pewien okres przejściowy (tak jak np. obecnie z systemem emerytalnym).

osiris napisał(a):
Niech nie zabierają składki zdrowotnej, to wtedy możemy mówić, iz jesteśmy panami własnych pieniędzy i ubezpieczamy, gdzie sie nam podoba.
Dlaczego ja mam współpłacić do własnych pieniędzy, które są zmarnotrawione w niewydolnym sytemie?
Przecież to jest zwykłe złodziejstwo. Nie bujmy się tego tak nazwać.

Zgoda. Dlaczego więc gwiazda PiSu proponuje zwiększenie skali złodziejstwa z obecnych 9% do 13%? Jeśli już, to należy dążyć do zmniejszenia skali złodziejstwa, o ile nie można go zupełnie wyeliminować.

Cz sty 10, 2008 14:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2025 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 135  Następna strona