Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 12:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 73  Następna strona
 ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ? 
Autor Wiadomość

Oczywiście że to sugeruje .Natomiast wyznawcy Jim Jonesa o niczym nie zdążyli zaświadczyć gdyż tak jak trafnie zauważyłeś zabili wszystkich świadków w tym siebie.

2)Nielogiczne byłoby nie potwierdzić swojej Boskości poprzez jakiś Boski czyn np. zmartwychwstanie.

Jeśli faktycznie nie umiesz samodzielnie wyciągać wniosków to nie dziwię sie że brak ci wiary.
Dobranoc No pogadamy jak zaczniesz sam wyciągać wnioski.

A skąd pomysł, że Jim Jones chciał by o czymś zaświadczyli bo właśnie wszystko wskazuje na to, że nie... Udowodnił Boskość swoim wyznawcom i najwyraźniej to mu wystarczyło przecież prawdziwy Bóg może być zupełnie różny od tego w którego wierzysz a ty byś chciał drugiego Chrystusa.

Cz sty 17, 2008 13:28

Cytuj:
1)Religia opiera się na wydarzeniach historycznych ,a
historia to nauka .

I nauka jaką jest historia odrzuca wszelkie elementy fantastyczne w Biblii podobnie jak w innych źródłach .

W takim razie powinna też odrzucić faraona ,gdyż on uważał się za Boga.

Cz sty 17, 2008 14:23
zbanowany na stałe

I tak też czyni. Nie słyszałem o historykach nauczających jakoby faraon był bogiem. Natomiast o tym,że za takowego był uznawany,owszem.

Cz sty 17, 2008 14:28

I tak też czyni. Nie słyszałem o historykach nauczających jakoby faraon był bogiem. Natomiast o tym,że za takowego był uznawany,owszem.

Cytuj:
Faraon sprawował absolutną władzę jako żywy bóg na ziemi, opiekujący się wszystkimi mieszkańcami Egiptu

Nie mniej masz racje, nie mógł być Bogiem, gdyż nie zmartwychwstał ,w przeciwieństwie do Jezusa .

Cz sty 17, 2008 14:46
zbanowany na stałe

Nie mniej masz racje, nie mógł być Bogiem, gdyż nie zmartwychwstał ,w przeciwieństwie do Jezusa .

Ktoś już zwracał Ci tutaj uwagę,że zmartwychwstanie nie jest jakąś uniwersalną kwalifikacją do bycia bogiem.

Niemniej nie da się ukryć,iż zgadzamy się przynajmniej w jednym punkcie-mi również faraon nie wydaje się być bogiem.

Cz sty 17, 2008 17:14

Seweryn napisał(a):

Ktoś już zwracał Ci tutaj uwagę,że zmartwychwstanie nie jest jakąś uniwersalną kwalifikacją do bycia bogiem.

Być może nie jest uniwersalne ,jednak dla zmartwychwstanie dla wielu jest wystarczająco przekonujące by uznać je za dzieło Boga .

Cz sty 17, 2008 17:50
zbanowany na stałe

Z pewnością dla wielu. Ale wielu to nie wszyscy,więc generalnie ani bycie bogiem nie zobowiązuje do zmartwychwstawania ani zmartwychwstanie nie jest wyczerpującym dowodem boskości.

Zreszta temat traktuje o czym innym,ponieważ jakoś tak się złożyło,że czas w naszej cześci świata liczony jest od narodzin Jezusa Chrystusa a nie jego domniemanego zmartwychwstania.

Cz sty 17, 2008 18:01

Sewerynie to naprawdę proste i nawet ty powinieneś w końcu to zrozumieć jeśli coś jest napisane to nie znaczy jeszcze że to jest prawda w tekstach historycznych jest jej często bardzo mało i trzeba ją odsiewać naprawdę gęstym sitem... Zmartwychwstanie Jezusa nie jest faktem historycznym inaczej nie byłoby kwestią wiary. Historyk może korzystać z Biblii ale by być żetelnym badaczem musi odrzucić z niej wszelkie elementy fantastyczne takie jak zmartwychwstanie czy cuda tak samo jak odrzuca tego typu postacie i zjawiska z tysięcy innych źródeł gdyby, postąpił inaczej okazałby sie nierzetelny.

Cz sty 17, 2008 18:27

1)Z pewnością dla wielu. Ale wielu to nie wszyscy,więc generalnie ani bycie bogiem nie zobowiązuje do zmartwychwstawania ani zmartwychwstanie nie jest wyczerpującym dowodem boskości.

2)Zreszta temat traktuje o czym innym,ponieważ jakoś tak się złożyło,że czas w naszej cześci świata liczony jest od narodzin Jezusa Chrystusa a nie jego domniemanego zmartwychwstania.

1) Dla mnie jest wyczerpujące ,gdyż tak jak zauważył unbeliever medycyna potwierdza że :
unbeliever napisał(a):
Zmartwychwstanie wyklucza rowniez to, ze smierc jest procesem nieodwracalnym; zaden trup nie moze ozyc, masz tu autorytet setek lat naukowych badan, medycyny.

2)Zgadza się ,dlatego można wyciągnąć logiczny wniosek ,że gdyby Jezus nie zmartwychwstał to nie byłoby powodu aby liczyć czas od jego narodzin ,gdyż wielu nie uznałoby go za syna Bożego.

Cz sty 17, 2008 18:29

2)Zgadza się ,dlatego można wyciągnąć logiczny wniosek ,że gdyby Jezus nie zmartwychwstał to nie byłoby powodu aby liczyć czas od jego narodzin ,gdyż wielu nie uznałoby go za syna Bożego.

Jak zapewne wiesz Jezus miał dokonywać wielu cudów więc jeden mniej jeden więcej nie robi takiej różnicy nawet ciekawiej by było gdyby zamiast zmartwychwstać nie dał się zabić...

Cz sty 17, 2008 18:56

Kalendarz nie powstał wraz z dniem domniemanego zmartwychwstania.
Został zmieniony, bo tak sobie zażyczyli rządzący, którzy byli Chrześcijanami. Twoje wnioski są błędne, bo równie dobrze można tym sposobem potwierdzićwszystko, jak np:

"Można wyciągnąć logiczny wniosek, że Mahomet był prawdziwym prorokiem, bo nie byłoby powodu istnienia islamu!"
lub
"Jim Jones musiał mówić prawdę, no bo nie byłoby powodu by jego wyznawcy ginęli w jego imieniu!"
Itp. itd.

Czy teraz widzisz jakie pleciesz głupoty?

Cz sty 17, 2008 18:59
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Faraon sprawował absolutną władzę jako żywy bóg na ziemi, opiekujący się wszystkimi mieszkańcami Egiptu

Ależ Faraon był Bogiem takim samym jak Jezus. Nie może być tak że jeden człowiek jest Bogiem a drugi nie ,więc albo Jezus nie był Bogiem albo my wszyscy jesteśmy Bogami. :D

Cz sty 17, 2008 19:38

Kalendarz nie powstał wraz z dniem domniemanego zmartwychwstania.
Został zmieniony, bo tak sobie zażyczyli rządzący, którzy byli Chrześcijanami. Twoje wnioski są błędne, bo równie dobrze można tym sposobem potwierdzićwszystko, jak np:

"Można wyciągnąć logiczny wniosek, że Mahomet był prawdziwym prorokiem, bo nie byłoby powodu istnienia islamu!"
lub
"Jim Jones musiał mówić prawdę, no bo nie byłoby powodu by jego wyznawcy ginęli w jego imieniu!"
Itp. itd.

Czy teraz widzisz jakie pleciesz głupoty?

Możesz wyciągnąć każdy wniosek oby był on racjonalny, choć nieracjonalne też możesz wyciągać .

Cz sty 17, 2008 21:03

Ależ Faraon był Bogiem takim samym jak Jezus. Nie może być tak że jeden człowiek jest Bogiem a drugi nie ,więc albo Jezus nie był Bogiem albo my wszyscy jesteśmy Bogami. :D

Witam
Na jakiej podstawie twierdzisz, że skoro Jezus był Bogiem to wszyscy muszą być bogami?

Cz sty 17, 2008 21:59
A to nie Lenin jest Bogiem? Przecież Lenin jest wiecznie żywy! A to nie jest możliwe z punktu widzenia nauki... No i wiele osób go widziało. Albo może Elvis Presley? A już wiem! Elvis Presley jest trzecim wcieleniem Jezusa Chrystusa! Witamy w Anno Domini 73 :D

Cz sty 17, 2008 22:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 73  Następna strona