Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 11:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 rozpoczecie NPR w malzenstwie... 
Autor Wiadomość

Post rozpoczecie NPR w malzenstwie...
Razem z mężem chcemy się nawrócić i między innymi zaczęliśmy stosować NPR. Mam jednak pytanie - metoda ta stanie się w miarę pewna po upływie min. roku. Co do tego momentu? zaprzestać zupełnie współżycia?

Pn lis 26, 2007 16:21

Post Re: rozpoczecie NPR w malzenstwie...
elzebeta napisał(a):
Mam jednak pytanie - metoda ta stanie się w miarę pewna po upływie min. roku.
Nie wiem, jaka to metoda, ale met. objawowo-termiczne (np. angielska, czy Rotzera) można stosować od pierwszego cyklu, przestrzegajac reguł dla początkujących, które uwzględniają proces nauki.
Tu masz linki i forum dyskusyjne

Wt lis 27, 2007 8:19
Jeżeli mówimy o "fachowości" to polecam forum pomocy LMM
http://www.npr.pl/forum/
Tam rzeczywiście można znaleźć fachową poradę prosto "u źródła".

N sty 06, 2008 0:32
My zaczęliśmy po pierwszym dziecku - przez kilka cykli na wszelki wypadek wspomagaliśmy się prezerwatywami, dopiero po 5 cyklu odważylismy się bez i jest ok!!!

Śr sty 09, 2008 20:20

Metodę NPR doskonale sie testuje w czasie ciąży ,wtedy ona przez dziewieć miesiecy doskonale sie sprawdza .Pózniej upływa niestety termin ważności i lepiej niestosować. Lecz jeżeli nam jest mało ,to możemy zafundować sobie nową NPR na następne dziewieć mięsięcy ,lub siedem .To zależy oczywiscie od marki i producenta.

Wt sty 22, 2008 20:53

Metodę NPR doskonale sie testuje w czasie ciąży ,wtedy ona przez dziewieć miesiecy doskonale sie sprawdza .Pózniej upływa niestety termin ważności i lepiej niestosować. Lecz jeżeli nam jest mało ,to możemy zafundować sobie nową NPR na następne dziewieć mięsięcy ,lub siedem .To zależy oczywiscie od marki i producenta.
Oryginalne podejście ;)
Ja proponuję jednak bazować na źródłach, które podałam wcześniej.

Śr sty 23, 2008 7:56

Oryginalne podejście
Ja proponuję jednak bazować na źródłach, które podałam wcześniej.
Oczywiście masz prawo proponować mi swoje bazowanie ,ja ze swej strony dziekuje Ci za nie .Lecz zastanawiam sie ,dlaczego nazywasz je zródłowe?Czy zakładasz może ,że ja nie znam żródeł NPR?

Śr sty 23, 2008 10:02

Zatem - proszę podaj źródła, na których bazując opisałeś tą "sytuacje" :)
Chciałabym je poznać z czystej ciekawości.

Śr sty 23, 2008 10:19

Metodę NPR doskonale sie testuje w czasie ciąży ,wtedy ona przez dziewieć miesiecy doskonale sie sprawdza .Pózniej upływa niestety termin ważności i lepiej niestosować.

Przed dwoma dniami skończyłem 9-cio miesięczne testowanie przy opcji "ciąży nie ma" i jakoś nie trzeba było składać reklamacji.

Śr sty 23, 2008 10:36

Zatem - proszę podaj źródła, na których bazując opisałeś tą "sytuacje"
A więc jednak sie nie pomyliłem ,założyłaś że nie znam sie na NPR i chcesz teraz to udowodnić ,a nie przytoczenie przezemnie moich żródeł NPR ,bedzie tego dowodem .Cóż jeżeli wedłóg Ciebie wiedza na temat NPR ma opierać się na linkach żródłowych i tym tylko moge operować to oczywiście rezygnuję .Zastanawiam sie skąd ja wiem tyle o NPR :? ?Przecież ja nie mam żadnych żródeł bazowych na ten temat. :cry:

Śr sty 23, 2008 11:12
My stosujemy już 20-ty cykl NPR i się sprawdza!!!!!!! Na początku po dziecku baliśmy się kolejnej ciąży i przez 5 pierwszych cykli były dodatkowo gumki. Potem już bez gumek aż do teraz i jakoś drugiego dziecka nie ma. Obserwuję tylko śluz i mierzę temp. - szyjki nie potrafię obserwować, bazujemy tylko na temp i śluzie. A cykle mam nieregularne (25-39dni) ale uważamy i jest ok!
Nie uważam że należy zaprzestać współżycia na czas nauki NPR - to nie służy małżeństwu wogóle i dlatego nie mam wyrzutów sumienia z powodu tych gumek :D

Śr sty 23, 2008 13:58
Dodam że przez te 5 pierwszych cykli właśnie uczyłam się obserwować śluz i powiązać go jakoś z temp i po 5 cyklach byłam już pewniejsza i zrezygnowaliśmy z gumek i wogóle ich nie stosujemy.

Śr sty 23, 2008 14:04

mateola napisał(a):
Zatem - proszę podaj źródła, na których bazując opisałeś tą "sytuacje"
A więc jednak sie nie pomyliłem ,założyłaś że nie znam sie na NPR i chcesz teraz to udowodnić ,a nie przytoczenie przezemnie moich żródeł NPR ,bedzie tego dowodem .Cóż jeżeli wedłóg Ciebie wiedza na temat NPR ma opierać się na linkach żródłowych i tym tylko moge operować to oczywiście rezygnuję .Zastanawiam sie skąd ja wiem tyle o NPR :? ?Przecież ja nie mam żadnych żródeł bazowych na ten temat. :cry:

Ja?
Ja się nigdzie nie wypowiadałam na temat moich założeń co do Twojego stopnia znajomości npr.
No chyba, że założymy, że to, że ja zakładam, że Ty nie znasz się na npr to tylko Twój punkt widzenia, Inny_ punkcie_widzenia. Z mojego punktu widzenia wygląda to jednak inaczej: zainteresował mnie Twój punkt widzenia na stosowania npr w ciąży:
Cytuj:
Metodę NPR doskonale sie testuje w czasie ciąży ,wtedy ona przez dziewieć miesiecy doskonale sie sprawdza .Pózniej upływa niestety termin ważności i lepiej niestosować.
Npr polega na obserwacji objawów. Temperatura w ciąży utrzymuje się na podwyższonym poziomie przez około 100 dni, potem spada do poziomu podstawowego i tak pozostaje do końca ciąży. Śluz podczas ciąży jest taki, jak w fazie niepłodnej, tj. lepki, nieprzejrzysty i nie rozciąga się na kształt białka kurzego.

I co tu w tej ciąży testować i sprawdzać? ;)

Śr sty 23, 2008 16:35
Ja nie rozumiem, skoro nprowcy twierdzą, że skuteczność NPRu jest porównywalna z gumkami, to czemu gumki są grzechem. Przecież jakby Bóg miał jakiś plan, to chyba kawałek lateksu mu na przeszkodzie nie stoi? Wasz Bóg jest wszechmocny, a z kawałkiem cienkiej gumki nie daje rady? :shock:

A tak swoją drogą, to jak nauczyć się seksu korzystając z niego kilka razy na miesiąc? Przecież tego trzeba się tak samo nauczyć jak wszystkiego innego. Nikt nie zostanie dobrym kucharzem, jeżeli praktykuje raz w miesiącu :D

Śr sty 23, 2008 20:12

Śr sty 23, 2008 22:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona