Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
 czy judasz jest winny i potepiony ? 
Autor Wiadomość

I jeszcze jedno. Jak ja widzę w tej energetycznej teorii zbawczą rolę Jezusa? :)
Jak już wspomniałem każda myśl to nic innego jak pewien rodzaj subtelnej energii. W świcie ducha myśl - energia jest widoczna i rozpoznawalna i kiedy nagromadzi się zbyt dużo takiej negatywnej energii musi ona znaleźć gdzieś ujście (skanalizować się). Przypomina to nagromadzoną energię w chmurze burzowej która prędzej czy później musi ulec rozładowaniu czyli musi wyrównać swoje potencjały. Każdy wie jak niszczycielska może być taka energia.
Energia duchowa jest o wiele groźniejsza od tej fizycznej bo działa od środka niszcząc nas wewnętrznie. A jaka jest w tym wszystkim rola Jezusa? To taki piorunochron który przyjmuje na siebie bezpośrednie uderzenie i neutralizuje energię zła. :)

So sty 26, 2008 15:44

I jeszcze jedno. Jak ja widzę w tej energetycznej teorii zbawczą rolę Jezusa? :)
Jak już wspomniałem każda myśl to nic innego jak pewien rodzaj subtelnej energii. W świcie ducha myśl - energia jest widoczna i rozpoznawalna i kiedy nagromadzi się zbyt dużo takiej negatywnej energii musi ona znaleźć gdzieś ujście (skanalizować się). Przypomina to nagromadzoną energię w chmurze burzowej która prędzej czy później musi ulec rozładowaniu czyli musi wyrównać swoje potencjały. Każdy wie jak niszczycielska może być taka energia.
Energia duchowa jest o wiele groźniejsza od tej fizycznej bo działa od środka niszcząc nas wewnętrznie. A jaka jest w tym wszystkim rola Jezusa? To taki piorunochron który przyjmuje na siebie bezpośrednie uderzenie i neutralizuje energię zła. :)

Zgadzam się .
Człowiek żyjący bez Boga przypomina mi człowieka który w czasie burzy staje pod drzewem z nadzieją , że schroni się przed deszczem.

N sty 27, 2008 16:31

Czy sadzicie że Hitler stałby się tym potworem gdyby nie aprobata reszty społeczeństwa (oczywiście nie całej ludzkości)?
O jakiej aprobacie Ty mówisz, przecież Hitler miał poparcie zaledwie połowy społeczeństwa (w najlepszym okresie), które to poparcie spadało z czasem. O tym się w szkołach nie mówi... "bo po co", lepiej mieć obraz Niemców jako hitlerowców. Smutne. Jak przez Hitlera cierpieli zwyczajni Niemcy to najlepiej powie Ci niemiecki historyk, którego rodzice przeżyli wojnę. Ja właśnie z takim rozmawiałem - byłem zdumiony.

Wt sty 29, 2008 11:34

Judasz nie moze byc porownany do Nerona, Stalina czy Hitlera czy innego tyrana.
Zgadzam się. Jednak wg. mnie powodem będzie tu osoba Jezusa i Jego słowa. W przypadku Nerona, Hitlera i Stalina nie mam informacji z jakim nastawieniem odeszli z tego świata. W przypadku Judasza - wiemy.

Tess napisał(a):
Neron, Hitler i Stalin i inni morderczy imperatorzy wiekow minionych nigdy nie okazali postawy jaka okazal Judasz.Nie mozna wiec rownac ich z Judaszem, ktory jest aniolem w porownaniu z nimi.
A cóż takiego oni nie okazali, a okazał Judasz, bo nie rozumiem.

Jeśli do tych imperatorów dodasz Mao Tse Tung'a, to należy wiedzieć, że przed śmiercią się nawrócił - i informacji jakie do mnie doszły. :)

Bo najważniejsze jak człowiek kończy, a nie zaczyna.

Wt sty 29, 2008 11:50

O jakiej aprobacie Ty mówisz, przecież Hitler miał poparcie zaledwie połowy społeczeństwa (w najlepszym okresie), które to poparcie spadało z czasem.

Mój post nie miał kontekstu stricte historycznego ale ezoteryczny (czyli wewnętrzny), przynajmniej nie w tym znaczeniu o którym piszesz. Owszem, jeśli chodzi o historię masz pewnie rację, chociaż oglądając przedwojenne kroniki filmowe i ten rozhisteryzowany tłum gapiów wiwatujący na paradach Hitlera, można by dojść do całkiem odmiennych wniosków, ale nie będę się spierał czy była to połowa czy inna część społeczeństwa, bo chodzi mi o coś innego…

To nie Bóg nas karze, to my sami ukręciliśmy ten bicz :)

W naszym świecie nic nie dzieje się przypadkowo, wszelkie nieszczęścia, te osobiste jak i te dotykające lokalne społeczeństwa lub całe narody nie biorą się z nikąd. To nie jest żadne fatum, przypadek czy zrządzenie losu, na to wszystko sami sobie „ciężko” zapracowaliśmy :)
Wszystko co się nam przydarza (dzieje) w świecie fizycznym to jedynie skutek, natomiast przyczyna tych wszystkich zdarzeń leży znacznie głębiej, leży w nas samych, a dokładniej, jest to zbiorowa projekcja naszej wolnej woli, dobrej lub złej (chodzi o myśli, uczucia i czyny).

Nasze myśli i uczucia to nie takie niewinne „nic” – to jest konkretne „coś” i to coś niewłaściwie użyte jest groźniejsze od bomby atomowej.
Jak wspomniałem w ostatnim poście nasze myśli to także energie, a energie mają to do tego że lubią się kumulować (albo inaczej - jak mawiali starożytni ezoterycy, że podobne przyciąga do siebie podobne albo równe), zło przyciąga zło a dobro podobne czyli dobro. Jeśli takiej negatywnej energii zbierze się znacznie więcej niż tej dobrej (jak w tej chmurze burzowej) to musi się (ona) gdzieś wyładować, czyli urzeczywistnić na planie fizycznym w postaci jakiegoś nieszczęścia lub wojny (niektórzy dodają do tego jeszcze katastrofy ekologiczne)
Dzieje się tak ponieważ każda myśl (nie tylko ta Boska) ma moc kreacji, tym silniejsza im więcej ludzi myśli lub czuje o tym samym. Natomiast wszystkie te fatalne osoby to jedynie katalizatory przyszłych wydarzeń, albo takie zapalniki (I w.ś. Sarajewo, student Princip, II w.ś. Hitler itd.)

Myśl zawsze współdziała z uczuciem, pierwsze nakierowuje na cel drugie zabija, zresztą tą samą zasadę wykorzystują magowie :)

Cz sty 31, 2008 1:54

To nie Bóg nas karze, to my sami ukręciliśmy ten bicz :)
Ja myślę, że jedno nie przeczy drugiemu. Co nie znaczy, że gdy jest jedno to i drugie być musi w tym samym temacie. :)

buscador napisał(a):
W naszym świecie nic nie dzieje się przypadkowo, wszelkie nieszczęścia, te osobiste jak i te dotykające lokalne społeczeństwa lub całe narody nie biorą się z nikąd. To nie jest żadne fatum, przypadek czy zrządzenie losu, na to wszystko sami sobie „ciężko” zapracowaliśmy :)
Zgoda.

buscador napisał(a):
Nasze myśli i uczucia to nie takie niewinne „nic” – to jest konkretne „coś” i to coś niewłaściwie użyte jest groźniejsze od bomby atomowej. [...] Dzieje się tak ponieważ każda myśl (nie tylko ta Boska) ma moc kreacji, tym silniejsza im więcej ludzi myśli lub czuje o tym samym. Natomiast wszystkie te fatalne osoby to jedynie katalizatory przyszłych wydarzeń, albo takie zapalniki (I w.ś. Sarajewo, student Princip, II w.ś. Hitler itd.) Myśl zawsze współdziała z uczuciem, pierwsze nakierowuje na cel drugie zabija, zresztą tą samą zasadę wykorzystują magowie :)
Między innymi dlatego nie jestem zwolennikiem ezoteryki. Jest to dla mnie fałszywa i podstępna nauka. No ale mądrzejsi i bieglejsi w tym temacie już wiele napisali, więc nie będę tego dalej ciągnąć. Zrobiłby się zbytni OFFTOP.

Pt lut 01, 2008 0:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16