Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 12, 2025 7:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 41  Następna strona
 Czy wiara stoi w sprzeczności z nauką 
Autor Wiadomość

Mów za siebie , ja tam jestem doskonały ...Zło jest jedynie przeciwstawnym elementem dobra bez którego jedno nie może istnieć.
Po pierwsze :nikt nie jest doskonały ,a po drógie :dobro może istnieć bez zła.

Pt lut 01, 2008 6:57
Po pierwsze :nikt nie jest doskonały ,a po drógie :dobro może istnieć bez zła.

Dobro nie może istnieć bez zła bo niby jak byś wiedział co jest dobre skoro by nie było zła? Świat jest po prostu skonstruowany na zasadzie przeciwieństw. 8)

Naprawdę nie wierzysz że jestem doskonały? Spójrz tylko na swoje ciało to zobaczysz jak wszystko chodzi w nim doskonale. Jak chcesz to mogę pstryknąć palcem to wtedy zobaczysz moje prawdziwe oblicze. 8)

Pt lut 01, 2008 17:58

Dobro nie może istnieć bez zła bo niby jak byś wiedział co jest dobre skoro by nie było zła? Świat jest po prostu skonstruowany na zasadzie przeciwieństw. 8)

Świat jest opisywany na zasadzie przeciwieństw. Jeśli nie wniknąłeś w strukturę świata, nie tobie mówić, jak jest on skonstruowany.

Pepe napisał(a):
Naprawdę nie wierzysz że jestem doskonały? Spójrz tylko na swoje ciało to zobaczysz jak wszystko chodzi w nim doskonale.

Spójrz dokładniej, a zobaczysz, jakie ono jest kruche. Zobacz, ile rzeczy może się w nim popsuć. A rozglądnij się dookoła a zobaczysz wiele przypadków, gdy ciało zawodzi.

Nie ma czegoś takiego jak 'doskonałość' na tym świecie.

Pt lut 01, 2008 20:33

Świat jest opisywany na zasadzie przeciwieństw. Jeśli nie wniknąłeś w strukturę świata, nie tobie mówić, jak jest on skonstruowany.
Pepe napisał(a):
Naprawdę nie wierzysz że jestem doskonały? Spójrz tylko na swoje ciało to zobaczysz jak wszystko chodzi w nim doskonale.

Spójrz dokładniej, a zobaczysz, jakie ono jest kruche. Zobacz, ile rzeczy może się w nim popsuć. A rozglądnij się dookoła a zobaczysz wiele przypadków, gdy ciało zawodzi.
Nie ma czegoś takiego jak 'doskonałość' na tym świecie.

1)Skoro żyjemy na tym świecie to należymy do jego struktury .Człowiek jest zbudowany również z atomów .

2)Obecność Boga jest tą doskonałością .

Pt lut 01, 2008 20:51

2)Obecność Boga jest tą doskonałością .

Niema czegoś takiego jak Bóg więc niema też "obecności".

Pt lut 01, 2008 21:34

Dobro nie może istnieć bez zła bo niby jak byś wiedział co jest dobre skoro by nie było zła?

Mylisz dobro ze świadomością dobra. Dobro oczywiście może istnieć bez zła.

Pt lut 01, 2008 21:42

To o czym rozmawiasz ciągle na tym forum?

Pt lut 01, 2008 21:44
Mylisz dobro ze świadomością dobra. Dobro oczywiście może istnieć bez zła.

Dobro nie może istnieć bez zła bo wtedy nie ma odniesienia! Zrozum to że jak np. robisz coś dobrze to wiesz że czynisz to dobrze tylko dlatego bo jest możliwość zrobienia tego źle. Jakby nie było możliwości zła to byś nie wiedział czy robisz dobrze i automatycznie nie było by dobra. Dobro i zło to elementy przeciwstawne w którym jeden bez drugiego nie może istnieć.
Tak samo jak jest coś np. długiego to i krótkiego, grubego - chudego itp. 8)

Pt lut 01, 2008 23:46

Weźmy to twoje długi/krótki (dla ustalenia uwagi: sznurek). I ten sznurek i ten ma pewną długość - w pewnym sensie każdy jest 'długi'. Nie ma cechy 'krótkość'. Przeciwieństwami nie są długi/krótki (jednemu obiektowi przypisuje się długość) ale dłuższy/krótszy (dotyczące relacji pomiędzy dwoma obiektami).

Analogiczna sytuacja jest oczywiście także w przypadkach
grubszy/krótszy (grubość)
cieplejszy/zimniejszy (temperatura)
jaśniejszy/ciemniejszy (jasność)
itp.

Można powiedzieć, że nie istnieje lepszy uczynek bez gorszego, ale cecha, na podstawie której je porównujemy (dobro) może istnieć bez potrzeby istnienia cechy przeciwnej (tak jak długość istnieje bez 'krótkości').

So lut 02, 2008 0:11

No napisał(a):

O różnych rzeczach ale głownie o waszych wymysłach.

So lut 02, 2008 0:59

Seweryn napisał(a):
No napisał(a):

Nie o różnych rzeczach tylko o Bogu .Słowo Bóg napisałeś na tym forum 544 razy nie licząc odmiany przez przypadki ,a na końcu mówisz że rozmawiasz o różnych rzeczach bojąc się przyznać, że rozmawiasz o Bogu.

So lut 02, 2008 1:06

Od razu odniosę się do Twojej odpowiedzi dla filippiarza, ponieważ zgadzam się z tym co on pisze.

danbog napisał(a):
Jeśli nawet istnieje jakaś tam otaczająca nas rzeczywistość to możemy sobie jedynie fantazjować na jej temat [ opisywać ją ] , nie zaś ją poznawać/doświadczać .

A skąd twierdzenie, że my robimy coś więcej?

Tworzymy modele z których żaden nie jest prawdziwy, są po prostu użytecznymi opisami.

Model prawidziwy (tożsamy z rzeczywistością) wyjaśniałby zawsze wszystko. Znasz taki model? Jeśli go nie masz to nie masz też rzeczywistości a jedynie próbę jej opisu.

Mimo to solipsyzmu nie ma, ponieważ ludzie właśnie tych modeli używają w komunikacji (negacja punktu 3). Samo istnienie modelu zakłada istnienie tego co on opisuje - rzeczywistości (negacja punktu 1 i 2).

So lut 02, 2008 20:13

No napisał(a):
Seweryn napisał(a):
No napisał(a):

Nie o różnych rzeczach tylko o Bogu .Słowo Bóg napisałeś na tym forum 544 razy nie licząc odmiany przez przypadki ,a na końcu mówisz że rozmawiasz o różnych rzeczach bojąc się przyznać, że rozmawiasz o Bogu.

Ależ napisałem. W tej części mojej wypowiedzi której nie zakolorowałeś :)

Cytuj:
Słowo Bóg napisałeś na tym forum 544

Skąd te dane ?

So lut 02, 2008 20:45

Cytuj:
Słowo Bóg napisałeś na tym forum 544

Skąd te dane ?

Te dane sa już niaktualne, teraz jest 545 razy
Dane są z wyszukiwarki tego forum.

So lut 02, 2008 22:12

Dobro nie może istnieć bez zła bo niby jak byś wiedział co jest dobre skoro by nie było zła?
Pepe dobro może istnieć bez zła ,bo dobro nie jest przeciwieństwem zła ,ono nie stoi na przeciw zła i nie potrzebuje zła by istnieć.Po drógie masz niepełne wyobrażenie dobra,dobro to nie jest to co my uznamy za dobre ,to nie my ludzie stanowimy o tym co jest dobre ,ono może istnieć i bez ludzi .Dobro jest wszędzie i jest wszystkim ,a zło jest tylko ułudą ,chwilowym urojeniem na wzór swego stwórcy -człowieka.Świat nie może być doskonały ,bo żyje na nim człowiek.Ale jeszcze przyjdzie taki czas ,kiedy świat znów będzie doskonały .

So lut 02, 2008 22:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 41  Następna strona