|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
hektor78
|
 Przyjazn z Chrystusem
Co dla Was znaczy przyjaznic sie z Chrystusem? Czym ta przyjazn rozni sie od tych, jakie lacza Was np. z rowiesnikami? Jak o nia dbacie? W czym sie ona wyraza?
Mnie, choc bardzo bym tego pragnal, trudno jest w pelni nazwac Chrystusa moim przyjacielem. Po pierwsze dlatego, ze w calkiem ludzki sposob oczekuje od przyjaciela, by ze mna pogadal, czasem pocieszyl, spedzil ze mna czas. A po drugie, choc Jezus nie patrzy na nasze grzechy, lecz na to kim jestesmy, to nigdy w pelni nie jestem w stanie stanac przed nim bez poczucia nizszosci i wlasnej grzesznosci. A przyjaciel to przeciez ktos rowny nam, nie tak jak nauczyciel, profesor czy rodzic.
Napiszcie, co o tym sadzicie
PS. Przepraszam za brak polskich znakow.
|
N wrz 09, 2007 16:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A znasz takiego Przyjaciela ?
..."Jestem Miłością, jestem też bratem waszym, Bogiem, który stał się takim, jak wy, człowiekiem, aby móc stać się waszym najbliższym towarzyszem czasu życia i pozostać przyjacielem waszym - w wieczności.
Ja, Bóg wasz, pragnę waszej przyjaźni, zanim wy jej zapragniecie.
Ja was ukochałem, zanim poznaliście Mnie. Zanim zapragnęliście Mnie odnaleźć przy sobie - już przy was stałem, już was broniłem, już was tłumaczyłem przed Ojcem, usprawiedliwiałem i przebaczałem wam.
Zawsze uprzedzam was. Miłość Moja osłania was i ratuje, dodaje wam sił, leczy wasze rany.
Każdego z was po wielokroć uratowałem od śmierci i kalectwa. Zanim się do Mnie zwrócicie - Ja już służę wam Mocą Moją..."
Cytat z www.annapisze.republika.pl
|
N wrz 09, 2007 19:41 |
|
 |
sveriga
|
ufać
_________________ "Albowiem ilekroć nie domagam, tylekroć jestem mocny."
|
N wrz 09, 2007 20:12 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Przyjaźni z Jezusem nie da się porównać do niczego.
Nie ma nikogo, na kim można tak polegać, jak na Nim.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt wrz 11, 2007 20:12 |
|
 |
DeaDe
|
Mówię do Chrystusa dosyć często. Jeszcze nie był ani razu łaskaw odpowiedzieć.
|
N lis 04, 2007 23:16 |
|
|
|
 |
monika001
|
DeaDe napisał(a): Mówię do Chrystusa dosyć często. Jeszcze nie był ani razu łaskaw odpowiedzieć.
Czasem na odpowiedź trzeba dłużej poczekać  czasem też zajęty wieloma sprawami możesz jej nie zauważyć, ale ona zawsze przychodzi. 
|
Cz lis 15, 2007 17:01 |
|
 |
angelo
|
Chrystus jest obecny w każdym człowieku. przez swojego Ducha Świętego.On zawsze nas słyszy i pragnie nam pomagać,ale wymaga od nas uczciwości i szczerości.Są ludzie,którzy Go słyszą,ale nie jest to takie proste.
_________________ angelo
|
Cz lis 15, 2007 19:18 |
|
 |
omyk
|
DeaDe - a czy na pewno słuchasz uważnie i chcesz słyszeć? 
|
Cz lis 15, 2007 20:35 |
|
 |
paweł28
|
 Przyjazn z Chrystusem
_________________ Pozdrawiam:)
Paweł
|
So lut 02, 2008 17:13 |
|
 |
hitman
|
Przyjaźń to coś, co łączy Cię z przyjacielem.
A przyjaciel to ktoś, kto jest blisko przy moim ciele. Zatem przyjaźć oznacza bliskość.
Przy - zaimek
ja - każdy wie
ciało - rzeczownik, którego znaczenia każdy zna
Teraz połączymy to w jedno słowo opisujące kogoś, kto jest przy moim ciele (czyli blisko mnie):
Przy-ja-ciało
Kilka lingwistycznych uproszczeń* aby łatwo to wymawiać:
Przy-ja-ciało
Przy-ja-cialo
Przy-ja-cielo
Przy-ja-ciel
Przyjaciel.
Jak widać w słowach ukryte jest bardzo dużo treści. Wystarczy umieć rozbijać je na części pierwsze
* - każdy po podstawówce powinien znać naturę powstawania takich uproszczeń, co jest naturalne dla każdego człowieka.
|
So lut 02, 2008 21:55 |
|
 |
Projekt Perun
|
hitman napisał(a): Przy-ja-ciało Jak widać w słowach ukryte jest bardzo dużo treści. Wystarczy umieć rozbijać je na części pierwsze 
Brawo Hitman!
Już wątpiłem czy znajdę więcej ludzi którzy wiedzą co mówią...
Języki słowiańskie należą do najbardziej logicznych spośród rodziny indoeuropejskich.
/ podobnie jest ze słowem bóg/
Przyjaciel - to ktoś kto jest przy nas - przy ciele fizycznie ale nie tylko.
O Chrystusie trudno powiedzieć że jest przyjacielem. Chyba że potraficie to uzasadnić.
_________________ *** WĘDRUJ PO ŚWIECIE I GŁOŚ POTĘGĘ ŚWIĘTOWITA ***
|
Pn lut 04, 2008 14:31 |
|
 |
pedziwiatr
|
Niektorych uzytkownikow forum odsylam zarowno do regulaminu ogolnego, jak i uszczegolowionego regulaminu dla tego dzialu. Wszelkie posty nie traktujace prawd wiary powaznie, bede usuwac. Taka jest specyfika tego dzialu.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Pn lut 04, 2008 19:45 |
|
 |
Tess
|
angelo napisał(a): Chrystus jest obecny w każdym człowieku. przez swojego Ducha Świętego.On zawsze nas słyszy i pragnie nam pomagać,ale wymaga od nas uczciwości i szczerości.Są ludzie,którzy Go słyszą,ale nie jest to takie proste.
Nie wiem czy Chrystus obecny jest w kazdym czlowieku.Napewno nie ma go w sercu kogos kto lamie przykazania.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
So lut 09, 2008 20:42 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|