Re: Czy ateista na for, katolickim powinien ograniczyc sie?
MJ. napisał(a):
Czy ateista na for, katolickim powinien ograniczyc swoje wypowiedzi tak by nie obrazac godnosci katolikow?
Jest tutaj mały problem...
Tak naprawdę to nikt nie wie, co może obrazić godność danego katolika. Jednego może obrazić, że powiem 'pupa', znajdą się i tacy którzy wpadną w szał gdy usłyszą słowo 'ewolucja' albo 'wielki wybuch'
Dla jednych słowo 'bozia' będzie nieodpowiednie a dla innych jak najbardziej słuszne i na miejscu. (to dla mnie

)
Można by to stosować, gdyby zrobiono(dodano do regulaminu) specjalną listę, w której określono by konkretne rodzaje wypowiedzi, "które godzą w naszą godność", wtedy jak najbardziej można by się do tego stosować !
Pozatym, nie wiem jak u katolika może istnieć coś takiego jak poczucie obrażenia swojej godności
Czy katolik jak słyszy na ulicy: "Nie ma boga ?" czuje się niegodnie ? obrażony ?
Obraza godności może nastąpić wtedy, gdyby np. ktoś został wykorzystany seksualnie, lub zakuty w dyby na rynku, albo gdyby ujawniono publicznie jego wady, lub publicznie poniżono wbrew jego woli.
Tutaj każdy reprezentuje tylko swoje prywatne poglądy, więc nie wiem w czym problem...