Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Ewangelia Judasza 
Autor Wiadomość

Post Ewangelia Judasza
Co myślicie na ten temat?
''Współcześni teologowie uważają, że tekst tzw. Ewangelii Judasza napisali ludzie będący w opozycji do wczesnochrześcijańskiego Kościoła, związani z gnostycką sektą kainitów.''
czy było właśnie tak czy uważacie ze została napisana przez samego Judasza?

''..Ewangelia ukazuje Judasza jako najbliższego Jezusowi ucznia, który dokonuje zdrady na prośbę Jezusa.''Ewangelia Judasza zmienia akt zdrady w akt posłuszeństwa.''''

http://www.wtl.us.edu.pl/pdf/zak/Ewangelia_Judasza.pdf
http://www.nationalgeographic.com/lostg ... fJudas.pdf
http://www.nationalgeographic.com/lostg ... ument.html
http://www.ngc.pl/explore/judasz/index.aspx

Wt lut 05, 2008 4:36

To jedno z nielicznych niestety źródeł historycznych ukazujące zarzewie chrześcijaństwa w innym świetle. Dla współczesnego, rozumującego samodzielnie człowieka, główne postacie Ewangelii Judasza to ludzie opętani i niebezpieczni.

Ewangelia Judasza podobnie jak cztery uznane przez Kościół Katolicki, uzyskała zbliżony wynik w datowaniu za pomocą metod archeologicznych.
Wiadomo ponadto, że Ewangelii w ogóle było ponad trzydzieści, a te należące do kanonu, to wybrane spośród nich.

Może należałoby postawić sobie pytanie: Dlaczego te a nie inne Ewangelie to prawda według kościoła? Może warto zwrócić uwagę na większe możliwości, bezkarność i pole do popisu socjotechników IV i V wieku zamiast podchwytywać co bardziej diaboliczne przymiotniki określające pochodzenie niepożądanych treści?..

Choćby słowa o piciu krwi i jedzeniu ciała zawarte w Ewangeliach proklamowanych jako prawomyślne budzić mogą mieszane uczucia i degustować ludzi dla których Prawda jest wartością nadrzędną. ...Bo czego należy oczekiwać od osoby mądrej jak nie wyrażania się w sposób przyzwoity i jednoznaczny? A do tego mędrcy w naszym przekonaniu są całkowicie zdolni.
Skoro egzystują przez wieki w wiodących Ewangeliach takie treści, to jakie są powody do podważania autentyczności i nadawania statusu fałszerstwa źródłom historycznie położonym w tym samym regionie i czasie?

Wt lut 05, 2008 21:21
Zobacz profil WWW

Skoro egzystują przez wieki w wiodących Ewangeliach takie treści, to jakie są powody do podważania autentyczności i nadawania statusu fałszerstwa źródłom historycznie położonym w tym samym regionie i czasie?

A takie są powody, że badając treść tych pism (czy to kanonicznych, czy tez apokryficznych) możemy dowiedzieć się, przez kogo i w jakim celu zostały napisane. Ewangelia Judasza została napisana przez sektę gnostycką, nie może więc być uznana za prawdziwą. Natomiast te 4 Ewangelie, które znamy jako kanoniczne, bardzo szybko stały się świętymi dla starożytnego Kościoła, były czytane w liturgii, i najstarszych przekazach Tradycji można już odnaleźć ślady ich uznawania za kanoniczne

Śr lut 06, 2008 9:19

W sumie dzięki konstantantine, że pojawił się tutaj Twój wątek. Dzięki niemu znalazłem trochę czasu, zebrałem się i przeczytałem Ewangelię Judasza.

Nie wzruszył mnie jakoś strasznie, aczkolwiek zawsze miło trochę poobcować z historią. Od razu widać, że tekst ma charakter gnostycki. Wizja Boga ST jako demiurga tworzącego materię i dominujący nad Nim duchowy Jezus od razu naprowadza na ten ślad. To, że akurat jest on kojarzony z sektą kainitów wiemy dzięki św. Ireneuszowi z Lyonu, który pisał między innymi o tym tekście.

Śr lut 06, 2008 20:25
W rzeczywistości sceneria biblijna jest tutaj tylko sztafażem i okazją do zaprezentowania gnostyckiej kosmogonii. Postać Judasza może tutaj naprowadzić na trop kainitów. Nie można jednak doszukiwać się próby rehabilitacji Judasza w tym tekście, gdyż nie o to w tym tekście tak naprawdę chodzi.

Cz lut 07, 2008 9:58

Nie można jednak doszukiwać się próby rehabilitacji Judasza w tym tekście, gdyż nie o to w tym tekście tak naprawdę chodzi.

A o co w tym tekście naprawdę chodzi?

So lut 09, 2008 17:59
Zobacz profil WWW
Chodzi o przekazanie gnostyckiej kosmogonii.

N lut 10, 2008 6:21

Dziwi mnie jedno, że według biblijnych 4 ewangelii Judasz jest postrzegany jako ktoś podstępny i zły.Właściwie z jednej strony może tak, ale gdyby nie on nie było by dla nas zbawienia, bo nie pojmano bu Jezusa i nie umarłby za nas. Także Dziwie się, że Jezus powiedzial że lepiej było by dla niego żeby sie wo gole nie urodził jeśli wiedział ze jeśli judasz go nie wyda nie wypełnii sie wola Ojca w niebie i słowa proroków.

Pn lut 11, 2008 13:51

Ewangelia Judasza nie jest jednym fragmentem, który nie jest wpisany do Biblii. Od tego są uczeni studiujący teolodzy i oni sprawdzają czy napisany fragment jest zgodny z naszą wiarą i czy jest pisany pod natchnieniem duch świętego czy pod jakimś innym natchnieniem. :D

Był np fragment taki, że ktoś uważał, że kobiety nie idą do nieba, a jak Jezus wziął Marię, duszą i ciałem do raju to zanim ją tam zabrał zmienił ją w mężczyznę. (naprawdę ktoś tak napisał)

Dla nas jest to oczywiste że osoba która to napisała nie pisała pod natchnieniem ducha świętego.
A jeżeli czegoś nie jesteśmy pewni to, żeby stwierdzić czy dany fragment jest prawdziwy to są od tego odpowiednie osoby posiadające już dużo większą wiedzę niż my wszyscy razem wzięci. ;)

Pn lut 11, 2008 16:30

Pablo_Tychy napisał(a):
W rzeczywistości sceneria biblijna jest tutaj tylko sztafażem i okazją do zaprezentowania gnostyckiej kosmogonii.

Chyba nie do końca mogę się z tym zgodzić.

Według mnie "sceneria biblijna" jest ważnym elementem tekstu, który ma uwiarygodniać przesłania gnostyckie.

Problemem gnostycyzmu było to, że odwoływał się do postaci Jezusa i powoływał na Jego nauki a równocześnie głosił coś zupełnie odmiennego od apostołów i ich bezpośrenich następców (Ewangelia Judasza pochodzi z II wieku, natomiast Jan Ewangelista zmarł dopiero około roku 100).

Dlatego też w tekście pojawiają się słowa Jezusa zapowiadające odstępstwo apostołów:

„Wy jesteście tymi, którzy podejmą służbę
przy ołtarzu. A więc wy
zobaczyliście tego, który
jest Bogiem i któremu służycie.
A Dwunastu mężczyzn,
których zobaczyliście, to wy
właśnie, a trzoda tych, których
przyprowadzają do ofiary
to ci, których widzieliście. Jest to
tłum, który wprowadziliście w błąd
przy ołtarzu
tamtym, bo (przy nim) stanie
[władca tego świata] I
w ten oto sposób będzie korzystał
z mojego imienia, zaś w gotowości
(czekać będą pokolenia
pobożne. Następnie
inny człowiek przedstawi
rozpustnika a inny
przedstawi zabójców
dzieci, a inny takich, co śpią
z mężczyznami, (ale także takich), co
poszczą a inny będzie
oczyszczał od bezprawia i błędu."

Tak więc według mnie tekst ma na celu nie tylko przedstawienie poglądów gnostyckich ale także atak na pierwotny Kościół odwołujący się do nauk apostolskich.

Judasz wydaje się być tutaj akurat idealnym nośnikiem. Skoro oni są sługami "pana tego świata" - demiurga, to znaczy, że ten kto jest (był) ich wrogiem był też wrogiem ich wypaczonej wiary. Czyli kto nie jest z nimi jest z nami. A Judasz akurat był uczniem Jezusa więc jego kandydatura na apostoła gnostycyzmu jest oczywista.

Uważam, że rehabilitowanie postaci biblijnych, które były negatywnie postrzegane na łonie chrześcijaństwa i judaizmu było efektem podobnego toku myślenia.

Pn lut 11, 2008 18:04

Komu i dlaczego zależało na przekazaniu gnostyckiej kosmogonii?
Dlaczego gnostycyzm jest zły?

Pn lut 18, 2008 23:04
Zobacz profil WWW
Pablo_Tychy napisał(a):

Komu i dlaczego zależało na przekazaniu gnostyckiej kosmogonii?

To jest tekst dla gnostyków, tak więc przekazanie gnostyckiej nauki w tym tekście nikogo nie powinno dziwić. A co do zła gnostycyzmu, to polecam trochę przejrzeć pisma Ojców Kościoła: m.in. Ireneusza z Lyonu.

Wt lut 19, 2008 10:14

Bo to sekciarskie narzędzie wymyślone tylko po to, aby uzależniać ludzi. Bo gnostyk mówi "ja wiem coś, bez czego Ty nie możesz być zbawiony". Jeśli słuchacz to łyknie, wówczas manipulacja gotowa.

Wt lut 19, 2008 10:19

Projekt Perun napisał(a):

Bo to sekciarskie narzędzie wymyślone tylko po to, aby uzależniać ludzi. Bo gnostyk mówi "ja wiem coś, bez czego Ty nie możesz być zbawiony". Jeśli słuchacz to łyknie, wówczas manipulacja gotowa.

Chrześcijaństwo "ortodyksyjne" jest przejawem podobnego wypaczonego myślenia... Nie ma tu żadnej różnicy..Ba wszystkie religie mówią podobne przesłania...

Co do teksu Ewangelii Judasza to z pewnością nie jest ona dziełem pierwotnej sekty Jezusa, lecz jednej z licznych sekt gnostycznych (być może kainitów). W ówczesnych czasach dość modne było pisanie tego typu zmyślonych opowieści. Powstawało wiele pism pisanych rzekomo przez Pitagorasa, Ostanesa, Zoroastra i innych mających przedstawiać tajemne ukryte prawdy.
Wiele z prawdy co do tego ujawnia na przykład biografia Plotyna napisana przez Porfiriusza, warto poczytać...

Śr lut 20, 2008 12:38

Chrześcijaństwo "ortodyksyjne" jest przejawem podobnego wypaczonego myślenia... Nie ma tu żadnej różnicy..Ba wszystkie religie mówią podobne przesłania...

Owszem... podobnego. Tylko podobnego.

Śr lut 20, 2008 13:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona