Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:38

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
 RElia bez postu 
Autor Wiadomość

Post RElia bez postu
Jaka jest religia, ktora nie obchodzi postu :-) <<Błagam pomozcie mi>> Musze jak najszybciej znależć odpowiedz na to pytanie :) Proszee pomozcie REligia bez postow!!

Wt lut 12, 2008 17:44

Wt lut 12, 2008 17:49

No jeszcze zależy co rozumiesz pod pojęciem postu ;)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt lut 12, 2008 18:11

no nie maja postu czyli nic takiego jak u nas chrzescijan piatek ze nie jemy miesa albo Wielki post co trwa 40 dni, nie maja niczego podobnego do srody popielcowej ani wiekliego piatku co obowiazuje scisly post. Poprostu nie poszcza. Dlatego gdy ktos wie o takiej religi to blagam prosze pisac ..

A buddyzm ma Post wiec to nie to ale dziekuje za podpowiedz.

Wt lut 12, 2008 21:06

A buddyzm ma Post wiec to nie to ale dziekuje za podpowiedz.

Tak? A niby jaki i kiedy?

Wt lut 12, 2008 21:23

Wt lut 12, 2008 21:34

A buddyści nie są wegetarianami ?

A co ma wegetarianizm do poszczenia?

Wt lut 12, 2008 21:57
Wyrzeczenie się określonych pokarmów jest formą postu. :) - tutaj ze względow religijnych.

Wt lut 12, 2008 22:03

A buddyści nie są wegetarianami ?

Nie nie są.
Przykładowo Dalajlama z uprzejmości jada mięso gdy jest nim częstowany, ale sam nigdy o nie nie prosi - nie ma formalnego zakazu spożywania mięsa, jest formalne wskazanie sugerujące niewłaściwość zabijania zwierząt, także na mięso. Dlatego często buddyści rezygnują z kupowania mięsa aby świadomie nie partycypować w procederze uboju zwierząt. Natomiast gdy ktoś częstuje/dzieli się z buddystą mięsem to jeśli to zwierzę nie zostało zabite specjalnie dla buddysty, to jest to dar czystego serca i nawet w czasach Buddy jego uczniowie jedli takie mięso.

Śr lut 13, 2008 0:07

To co twierdzisz ze oni nie maja zadnego postu??? I jestes tego pewien , ze w zaden sposob nie poszcza???

Śr lut 13, 2008 17:35

Wyrzeczenie się określonych pokarmów jest formą postu. :) - tutaj ze względow religijnych.

Tyle że post jest czymś okresowym, a nie stałym. Nie wiem czy czytałaś temat o tytule "post a dieta" czy jakoś tak - tam m.in. było poruszone pytanie czy dla wegetarianina powstrzymanie się od jedzenia mięsa to jest dobry wyraz postu i większość osób pisała, że ich zdaniem nie.
Jeśli zdanie tych osób Cię nie przekonuje to spójrz na muzułmanów - oni cały czas nie piją alkoholu, a nie nazywają tego postem - dla nich post jest np. w Ramadanie.
Moim zdaniem post to jest coś okresowego i chyba większość ludzi rozumie post w ten sposób. Nie uważam aby wegetarianizm można było nazwać postem, tak samo jak nie można moim zdaniem nazwać postem całkowitej abstynencji alkoholowej.
Ilona072209 napisał(a):
To co twierdzisz ze oni nie maja zadnego postu? I jestes tego pewien , ze w zaden sposob nie poszcza?

Nigdy nie słyszałem o tym, żebym jako buddysta w tradycji Soto Zen był zobowiązany do poszczenia w jakimkolwiek okresie czasu i nie słyszłem aby w jakiejkolwiek innej tradycji buddyjskiej był post.
Nadal nie odpowiedziałaś mi na pytanie jaki to post ma buddyzm.

Śr lut 13, 2008 20:06

No dobra poddaje sie - nie wiem jaki maja post . Wiem tyle, że ilekroć zadale to samo pytanie czyli ,,Jaka religia nie zadnych postow'' to wszyscy mi mowia ze nie wiedza ale napewno te najwieksze religie czyli Islam, Chrześcijanie, Buddyzm , Hinduizm, Judaizm, Prawosławie maja a nawet ks. pewnie tylko ze młody mi tak powiedział, wiec myślałam że mają Buddyści post. Bo o Islamie i Ramadamie słyszałam ale o buddystach nie.

A odpowiedz na to pytanie jest dla mnie bardzo ważna bo musze podac jutro nazwe religii ktora nie obchodzi postów. Więc przez cały tydzien szukam odp. na to pytanie, z tym że czytalam raczej o malych religiach bo wszyscy mowili ze te najwieksze napewno maja posty. A tych religii malych jest duzo i trudno mi bylo dojsc ktora nie ma i czy napewno nie ma bo nigdzie nie pisalo o ich postach tlyko tak ogolnie.

wielkie dzieki za odpowiedz, jesli to bedzie to czego szukam to naprawde mi bardzo pomogles. Nawet nie wiesz jak bardzo :):):)

Śr lut 13, 2008 21:50

Ilona, wikanie także nie obchodzą postów.

Śr lut 13, 2008 21:57

Śr lut 13, 2008 22:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 14 ]