Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Następna strona
 Bóg jest wiarygodny 
Autor Wiadomość

Wiara jest darem Bozym,wielką łaską,dzieki której człowiek dostrzega w swiecie ,trudnym nieraz i zaplątanym,obecność niewidzialnego Boga,chodzi tu o WIARĘ ,jezeli zobaczylibysmy Boga to by była wiedza nie wiara :)

Wt lut 12, 2008 20:45

Równie wiarygodny co historie o duchach czy kosmitach.

Duch w religi jest pojęciem znanym i zwiazanym z wiarą . Natomiast kosmitami jesteśmy wszyscy gdyż żyjemy w kosmosie.

Wt lut 12, 2008 21:00
a czy święty mikołaj i króliczek wielkanocny są wiarygobni?
jak raz obaj związani z wiarą
(bo chyba nie z wiedzą)?

Wt lut 12, 2008 21:11

a czy święty mikołaj i króliczek wielkanocny są wiarygobni?
jak raz obaj związani z wiarą
(bo chyba nie z wiedzą)?

Święty Mikołaj jest postacią historyczną ,która istniała na prawdę więc jak najbardziej jest wiarygodny. To zabawne ,że o tym nie wiedziałeś :)

Wt lut 12, 2008 21:18
poza tym jeśli ŚM jest postacią historyczną to jest przedmiotem WIEDZY a nie WIARY więc jak sam piszesz nie może być WIARYgodny.

Wt lut 12, 2008 21:53

Seweryn napisał(a):
filippiarz napisał(a):
Jasne, że Bóg jest wiarygodny, ale przekazy o nim już nie - np. Biblia.

Widocznie każdy na czym innym opiera wiarygodność Boga.

Nie jest dla mnie zbyt wiarygodną osobą Bóg, który nie potrafił wymyślić lepszego sposobu objawienia się ludziom niż poprzez książkę. Szczególnie zważywszy na miliardy ludzi,którzy zmarli nie widząc w życiu żadnej książki, nie mówiac już o tej konkretnej.

Boga poznajemy dzięki rozumowi i logicznemu myśleniu . A ludzie którzy zmarli posiadali religijnośc naturalną . W Boga wierzono jeszcze za nim się nam się objawił dosłownie (Jezus Chrystus).

Wt lut 12, 2008 22:02

to nie jest odpowiedź na pytanie
poza tym jeśli ŚM jest postacią historyczną to jest przedmiotem WIEDZY a nie WIARY więc jak sam piszesz nie może być WIARYgodny.

To smutne że nauka jako przedmiot wiedzy nie jest dla ciebie wiarygodna . Prawdę mówiąc to do ciebie pasuje.

Wt lut 12, 2008 22:05
wesz ja do tej pory nie wiem co znaczy dla ciebie "wiarygodny".

użyłem takiej twojej niby-definicji:
Cytuj:
Bóg jest nierozerwalnie związany z wiarą ,więc jest wiarygodny.

uogólniłem do
"jeśli X jest związany nierozerwalnie z wiarą to X jest wiarygodny"

i tak mi wyszło.

jeśli taka geometria Euklidesa (albo Łobaczewskiego) nie jest związana nijak z wiarą to widać nie jest wiarygodna tylko jakaś inna.
przepraszam że używasz nieokreślonych pojęć. spróbuję się poprawić.

Wt lut 12, 2008 22:11

Wydaje mi sie ,ze w życiu kazdego człowieka nastąpi taki moment ,jakieś wydarzenie ,które spowoduje ,ze z pokorą uwierzy w Pana Boga ,nawet niech to będzie pięć minut przed śmiercią .A szukanie (Boga)to dobry znak :)

Wt lut 12, 2008 23:01

każdy może mieć czasem słabszy dzień! ;-)

Wt lut 12, 2008 23:03
zbanowany na stałe

Boga poznajemy dzięki rozumowi i logicznemu myśleniu ..

Tak się składa,że niewiele ludów napotykanych przez chrześcijan w czasie ich ekspansji wyznawało wiarę w boga choć z grubsza podobnego do ich Boga , a zresztą akurat z tymi,którzy takową wyznawali toczono najzaciętsze walki. Czy oznacza to,że większość ludzi na świecie była wówczas bezrozumna i nielogiczna? I czy ostoją rozumu i logiki była wówczas (powiedzmy w XVI w.) najbardziej niszczycielska i agresywna z cywilizacji?

Wt lut 12, 2008 23:12

Idiota! Gdybyś nawet zobaczył Boga (przypuszczam ,ze to było by dla Ciebie dowodem na Jego istnienie )dowodów na istnienie czego bys szukał dalej...? :)

Wt lut 12, 2008 23:17
Idiota! Gdybyś nawet zobaczył Boga (przypuszczam ,ze to było by dla Ciebie dowodem na Jego istnienie )dowodów na istnienie czego bys szukał dalej...? :)

nie bardzo wiem jak bym poznał że to jest Bóg.

jeśli bym zobaczył cokolwiek czy nawet nie zobaczył a usłyszał coś co mi mówi: "Oto ja Bóg do ciebie mówię" to bym poszedł do psychiatry.
szczerze mówię.

Wt lut 12, 2008 23:22

Idiota! Mimo wszystko życzę Ci aby ten "słabszy dzień" jednak nastąpił w twoim życiu :) Wszystkiego dobrego!

Wt lut 12, 2008 23:36
czuję się jakbyś mi życzył a złamania nogi...

ale ok. dzięki! :lol:

Wt lut 12, 2008 23:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Następna strona