|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
prostota Jezusa przeszkadzała innym ...
| Autor |
Wiadomość |
|
Jęd-REK
|
 prostota Jezusa przeszkadzała innym ...
W swiecie gdzie stopien skomplikowania technologii, czynnosci dnia codziennego, relacji miedzyludzkich nieustannie rosnie pojawia sie pytanie: JAK ZYC EWANGELICZNA PROSTOTA ? Na czym ona polega i do czego prowadzi ? Jakie sa jej powszednie a jakie ekstremalne formy ?
======
Kilka inspirujacych mysli pojawia sie tutaj :
http://wielkipost.wetpaint.com/page/Dzi ... ek+2-15-08
Jakie sa Wasze pomysly, sposoby zycia prostota wiary ?
_________________ Trzymaj sie nieba, zobacz rzeczywistosc
Jedrek
|
| So lut 16, 2008 6:10 |
|
|
|
 |
|
hitman
|
Po prostu uwierzyć tak naprawdę do głębi, że nasze życie nie jest w naszych rękach i przestać go bronić. To, co proste, jest zawsze najtrudniejsze.
|
| So lut 16, 2008 14:28 |
|
 |
|
0bcy_astronom
|
Mistrzunio ale wiedz, że wraz z postępem nauki i techniki do przodu posuwa się też religia.
I choć są rzeczy niezmienne jak przykazania i prawdy wiary to zmienia się sposób w jaki je postrzegamy.
Kiedyś nie można było zakazać czegoś co jeszcze nie istniało.
Na szczęście Bóg to "przewidział" i przykazania są bardzo "elastyczne" (bądź proste), żeby można je było dopasować do wszystkich czasów.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
| So lut 16, 2008 16:00 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nie doszukiwać się w każdym słowie, zdaniu, podtekstów i 50 kontekstów. Po prostu brać je takim, jakie jest. Chłonąć je sercem i tak żyć 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N lut 17, 2008 9:13 |
|
 |
|
Jęd-REK
|
Wyglada na to, ze im bardziej koncentrujemy sie na rzeczach zbednych tym dalej nam do Boga. Im bardziej gonimy za zaspokajaniem wlasnym zachcianek tym trudniej nam pielegnowac relacje z Bogiem i innymi.
Przykazania, drogowskazy Ewangelii sa proste ale wymagajace. Wszystko sprowadza sie do wewnetrznej decyzji.
Codzienne TAK w zaufaniu wiary w rzeczach malych i wielkich staje sie wiecznym teraz.
_________________ Trzymaj sie nieba, zobacz rzeczywistosc
Jedrek
|
| Pn lut 18, 2008 3:50 |
|
|
|
 |
|
olinka
|
Aby żyć ewangeliczną prostotą, należy starać się odnajdywać Boga w codzienności, w każdym człowieku, którego spotykamy i w każdej rzeczy stworzonej. Potrzebna jest refleksja i uwaga, swego rodzaju wyczulenie na Bożą obecność.
A to wcale nie oznacza zachwycenia się pięknem przyrody czy ludzi. To również odkrycie piękna w trudnym wydarzeniu, albo człowieku celowo raniącym nas.
Prostota, to również unikanie zbędnych rzeczy i nie przywiązywanie nadmiernej wagi do niczego, co nie prowadzi do ostatecznego celu, jakim jest Bóg 
_________________ Make a good thing better.
Mój Bóg i moje wszystko.
|
| Pn lut 18, 2008 8:05 |
|
 |
|
Gość1
|
dzięki za temat
przyznam, że od jakiegoś czasu mnie fascynuje ten temat, a raczej próba życia zrozumienia kogo miał na myśli Jezus mówiąc o "prostaczkach"
bo chyba im zazdroszczę i złapałam się na smutnej rezygnacji z tego, że mogłabym być "prostaczkiem"
mam wrażenie, że o prostotę muszę walczyć tj. pielęgnować ją przez zamykanie się na to co nie prowadzi do Boga, na to co mnie od Niego odwodzi
gdzieś w tej prostocie odkrywam piętno duchowości franciszkańskiej
w jej Ewangelicznej prostocie...
|
| N lut 24, 2008 20:22 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|