Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 22:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Co z lefebrystami i msza trydencką w Lublinie??? 
Autor Wiadomość

Post Co z lefebrystami i msza trydencką w Lublinie???
Niedawno przeprowadziłem sie do lublina z warszawy, gdzie chodziłem na msze trydenckie. o ile wiem jedyna w lublinie msza przedsoborowa jest odprawiana przez lefebrystów, o których słyszałem różne rzeczy. chciałbym się więc zapytać, czy watykan pozwala chodzić na msze do lefebrystów i czy w lublinie jest inna msza trydencka???

Pn lut 11, 2008 13:22

W Gdańsku całkiem niedawno arcybiskup coś na ten temat mówił, więcej tutaj > http://info.wiara.pl/?grupa=4&art=1200479951&dzi=0

Pozdrawiam.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn lut 11, 2008 13:59

Post Re: Co z lefebrystami i msza trydencką w Lublinie???
Sir_Vimes napisał(a):
Niedawno przeprowadziłem sie do lublina z warszawy, gdzie chodziłem na msze trydenckie. o ile wiem jedyna w lublinie msza przedsoborowa jest odprawiana przez lefebrystów, o których słyszałem różne rzeczy. chciałbym się więc zapytać, czy watykan pozwala chodzić na msze do lefebrystów i czy w lublinie jest inna msza trydencka???

W Lublinie Msze trydenckiej w pełnej jedności z Kościołem Katolickim są odprawianie w kościele Niepokalanego Poczęcia NMP przy ul. Staszica w niedziele o 9.30, w czwartki o 18.30 i dodatkowo w niektóre święta o 17.00. Szczegółowe informacje na stronie http://introibo.pl

Co do Bractwa Kapłańskiego św. Piusa X (tzw. lefebryści) to kard. Castrillon Hoyos jasno określił biskupów tego bractwa jako ekskomunikowanych, kapłani tego bractwa są suspendowani (tzn. władza kościelna zakazuje im sprawować sakramenty, w przypadku łamania zakazu sakramenty sprawowane są ważnie ale niegodziwie). Komisja "Ecclesia Dei" [watykańska komisja zajmująca się sprawami związanymi z Mszą "trydencką"] wyjaśniła ponadto, że wierni mogą obowiązek niedzielnej Mszy spełniać w kaplicach Bractwa, i jeżeli ich intencją jest udział w Mszy według Mszału z 1962 z powodu pobożności to nie jest to grzech. Jeżeli natomiast udział w nabożeństwach Bractwa wiąże się z pragnieniem uczestnika, aby pokazać swoją separację z papieżem (lub z tymi osobami, które pozostają w jedności z papieżem) to jest to grzech. Komisja nie zaleca takiego udziału z obawy, że jego skutkiem będzie powolne przyjmowanie mentalności schizmatyckiej.

Warto przeczytać poniższe listy.
http://jloughnan.tripod.com/schmex3.htm
http://www.unavoce.org/articles/2003/perl-011803.htm

Pn lut 11, 2008 14:05

Msze odprawiane przez ks. diecezjalnych są na Staszica (www.introibo.pl), a co do FSSPX (lefebvrystów) to można śmiało do nich chodzić, Watykan oficjalnie się wypowiedział ,że kapłani i wierni bractwa nie są objęci ekskomuniką i wierni mogą bez przeszkód uczestniczyć w mszach i nabożeństwach FSSPX jeśli tylko nie wyrażają woli zerwania łączności ze papieżem.
List abp. Gocłowskiego stoi w lekkiej opozycji to orzeczeń Watykanu.

Więc reasumując gdyby nie było Mszy Trydenckich w pełnej łączności to śmiało można chodzić do FSSPX ,a skoro są to należy chodzić do kościoła na Staszica (serdecznie zapraszam :-) )

Pn lut 11, 2008 14:15

Świadome chodzenie do lefebrystów i stałe uczestniczenie w ich nabożeństwach jest po prostu popieranie ich działalności.

A ich założyciela i 4 biskupów nie ekskomunikowano bez powodu.

Tak więc nie widzę powodu, aby popierać schizmę, uczestnicząc w ich nabożeństwach - tym bardziej że są msze odprawiane przez księży pozostających w pełni jedności z Kościołem.

Dziwią mnie ludzie, którzy stawiają znak równości (pisząc, to co piszą) pomiędzy Kościołem a lefebrystami.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lut 17, 2008 10:07
Zobacz profil WWW

Kilka wyjaśnień w kwestii FSSPX - prostuję przeinaczenia, nie mam zamiaru wszczynać polemiki.

ToMu napisał(a):
Świadome chodzenie do lefebrystów i stałe uczestniczenie w ich nabożeństwach jest po prostu popieranie ich działalności.

Na szczęście wykładnię "lefebryzmu" precyzyjnie określiła Stolica Apostolska:
Cytuj:
Uściślenie Papieskiej Rady do spraw Interpretacji Tekstów Prawnych

(...)

5) Na podstawie nr 5 motu proprio ekskomunika latae sententiae (nałożona automatycznie) dotyczy tych wszystkich, którzy "przynależą w formalny sposób" do tego schizmatyckiego ruchu. Według niniejszej Papieskiej Rady taka przynależność musi zawierać w sobie dwa komplementarne elementy:

a) pierwszy, natury wewnętrznej: polega na podzielaniu w sposób dobrowolny i świadomy istoty schizmy, tzn. chodzi tu o takie opowiedzenie się za zwolennikami Lefebvre'a, które przeważa nad posłuszeństwem papieżowi (taka postawa łączy się zwykle z zajmowaniem pozycji przeciwnych nauczaniu Magisterium);

b) drugi, natury zewnętrznej: jest zewnętrznym wyrazem tego wyboru. Najbardziej ewidentnym znakiem tego wyboru będzie wyłączne uczestnictwo w lefebvrowskich funkcjach kościelnych (liturgia, modlitwa itd.) i całkowite wyłączenie się z udziału w funkcjach Kościoła katolickiego (chodzi jednak o jednoznaczną postawę, nie wykluczając przy tym, że pojedynczy wierny może okazjonalnie uczestniczyć w liturgicznych celebracjach zwolenników Lefebvre'a, nie podzielając jednakże schizmatyckiego ducha tych celebracji).

(...)

7) Jeśli chodzi o pozostałych wiernych, jest rzeczą oczywistą, że aby mówić o formalnej przynależności, nie wystarcza jedynie stwierdzenie okazyjnego uczestnictwa w celebracjach liturgicznych, czy innej aktywności ruchu lefebvrowskiego osób, które nie podzielają jednak osobiście doktrynalnej czy dyscyplinarnej postawy tego ruchu. W duszpasterskiej działalności nie będzie wszakże łatwą rzeczą ocenić sytuację tych osób. Będzie trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim intencję danej osoby i zobaczyć, czy takie uczestnictwo jest zewnętrznym wyrazem dyspozycji wewnętrznej. Zaleca się, aby takie sytuacje zostały oceniane w indywidualny sposób, uwzględniając kompetencję i pomoc osób działających na forum wewnętrznym i zewnętrznym.

ToMu napisał(a):

Bo też nie "ekskomunikowano" - uznano, że automatycznie zaciągnęli na siebie ekskomunikę z powodów naruszenia dyscypliny kościelnej (KPK 1013 i 1382).

ToMu napisał(a):
Tak więc nie widzę powodu, aby popierać schizmę, uczestnicząc w ich nabożeństwach - tym bardziej że są msze odprawiane przez księży pozostających w pełni jedności z Kościołem.

I tu pełna zgoda - jeśli jest Msza w KRR odprawiana przez kapłana o uregulowanym statusie to nie ma specjalnego powodu by pójść na Mszę do kaplicy FSSPX.

ToMu napisał(a):
Dziwią mnie ludzie, którzy stawiają znak równości (pisząc, to co piszą) pomiędzy Kościołem a lefebrystami.

A mnie dziwią ludzie piszący o sprawach o których nie mają pojęcia.

Nie można stawiać znaku równości między Kościołem a FSSPX ponieważ FSSPX jest częścią składową Kościoła, co potwierdziła choćby J.Em. Dariusz kard. Hoyos: "Święcenia biskupie bez zgody papieża nie są schizmą, a schizmatycką postawą, aktem. Bractwo Kapłańskie św. Piusa X znajduje się w granicach Kościoła. Problemem jest tylko to, że brakuje pełnej wspólnoty."

Pn lut 18, 2008 16:45

Wymieniłeś dwa składniki. Zacznę od końca:
Cytuj:
b) drugi, natury zewnętrznej: jest zewnętrznym wyrazem tego wyboru. Najbardziej ewidentnym znakiem tego wyboru będzie wyłączne uczestnictwo w lefebvrowskich funkcjach kościelnych (liturgia, modlitwa itd.) i całkowite wyłączenie się z udziału w funkcjach Kościoła katolickiego

Chodzą, uczestniczą - więc dokonują wyboru.

Cytuj:
a) pierwszy, natury wewnętrznej: polega na podzielaniu w sposób dobrowolny i świadomy istoty schizmy, tzn. chodzi tu o takie opowiedzenie się za zwolennikami Lefebvre'a, które przeważa nad posłuszeństwem papieżowi (taka postawa łączy się zwykle z zajmowaniem pozycji przeciwnych nauczaniu Magisterium)

Jeśli - mogąc uczestniczyć we mszy w rycie trydenckim sprawowanej przez księży pozostających w jedności z Kościołem - wybiera się i świadomie uczestniczy w mszach sprawowanych przez lefebrystów, to moim zdaniem wypełnia się w/w znamiona.

[quot="m_q"]
ToMu napisał(a):

Bo też nie "ekskomunikowano" - uznano, że automatycznie zaciągnęli na siebie ekskomunikę z powodów naruszenia dyscypliny kościelnej (KPK 1013 i 1382). [/quote]
Czepiasz się słów - to był skrót myślowy. Wiem o kan. 1382 - nie ulega jednak wątpliwości, że papież ekskomunikę potwierdził - a to, że lefebryści zaciągnęli ją na mocy samego czynu nie zmienia tego, że jest to ekskomunika.

Wiesz, jak widzę cytowaną w kółko jedną osobę, nawet kardynała, to nie ma to dla mnie znaczenia z prostego powodu - nie on dokonuje wykładni. I nie od jego zdania zależy, jak traktować sytuację lefebrystów. Może on sobie - tak samo jak każdy z nas - mówić i pisać, co chce. Decyduje papież. Ekskomunika jest.

Sytuacja się nie zmieniła ani trochę - pomimo tylu bezsensownych postów napisanych przez niektórych bodajże i ze 3 lata temu, o tym jak to "już za chwilę dojdzie do pojednania..." itp. I co z tego mamy :?: Widać. Nic. Proponuję bardziej obiektywne podejście do sytuacji zamiast udawania, że tak właściwie to nic nas nie dzieli.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt lut 22, 2008 8:20
Zobacz profil WWW

ToMu napisał(a):
Jeśli - mogąc uczestniczyć we mszy w rycie trydenckim sprawowanej przez księży pozostających w jedności z Kościołem - wybiera się i świadomie uczestniczy w mszach sprawowanych przez lefebrystów, to moim zdaniem wypełnia się w/w znamiona.

Wypełnia o ile np. mieszkaniec Krakowa uczestniczyłby TYLKO w Mszach w kaplicy FSSPX przy Kątowej (mając stały dostęp do niedzielnych Mszy w KRR u oo.Bonifratrów i prawie codziennie na Wawelu).

Co innego w takim na przykład Gdańsku czy Tarnowie - tu FSSPX daje JEDYNĄ możliwość uczestnictwa w Mszy w KRR a pohukiwania J.E. abpa Gocłowskiego czy J.E. bpa Skworca nie mają żadnej mocy prawnej.

I nie jest to tylko opinia kard. Hoyosa a oficjalne stanowisko Watykanu wyrażone jeszcze za życia Jana Pawła II przez sekretarza papieskiej komisji Ecclesia Dei prał. Kamila Perla do wiernych z Honolulu, na których cih biskupnie tylko pohukiwał ale próbował wprowadzić pogróżki w czyn: "Jeśli waszą podstawową intencją, dla której chcecie uczestniczyć we Mszach FSSPX, jest zamanifestowanie waszego pragnienia zerwania łączności z Papieżem i z tymi którzy są z Nim w łączności - będzie to grzechem. Jeśli natomiast wasza intencja sprowadza się do tego, by po prostu uczestniczyć we Mszy św. odprawianej wg mszału z 1962 r. co ma związek z wasza pobożnością - nie będzie to grzechem. Możecie uczestniczyć we Mszach św. odprawianych przez FSSPX wypełniając w ten sposób wasz niedzielny obowiązek. Skromny datek na tacę podczas tej Mszy wydaje się usprawiedliwiony."

ToMu napisał(a):
Czepiasz się słów - to był skrót myślowy. Wiem o kan. 1382 - nie ulega jednak wątpliwości, że papież ekskomunikę potwierdził - a to, że lefebryści zaciągnęli ją na mocy samego czynu nie zmienia tego, że jest to ekskomunika.

Ekskomunika ciążąca TYLKO na udzielających święceń i przyjmujących święcenia.

ToMu napisał(a):
Wiesz, jak widzę cytowaną w kółko jedną osobę, nawet kardynała, to nie ma to dla mnie znaczenia z prostego powodu - nie on dokonuje wykładni. I nie od jego zdania zależy, jak traktować sytuację lefebrystów.

A czym, według Ciebie, poza wykonywaniem władzy Stolicy Apostolskiej, w zakresie czuwania nad przestrzeganiem i stosowaniem "Summorum Pontificum" zajmuje się Papieska Komisja "Ecclesia Dei", której przewodniczy J.Em. Dariusz Castrillón kardynał Hoyos?

Sytuację FSSPX może zmienić tylko pojednanie z Watykanem lub wypowiedzenie posłuszeństwa Ojcu Świętemu (tu papierkiem lakmusowym będzie sprawa modlitwy wielkopiątkowej).

Pt lut 22, 2008 11:20

Reasumując - okazjonalne uczestnictwo w Mszach w kaplicach FSSPX jest uprawnione i wystarczające do spełnienia niedzielnego obowiązku uczestnictwa w Mszy św. a w Trójmieście, póki nie będzie tam stałej celebracji w KRR sprawowanej przez kapłana o uregulowanym statusie nawet coniedzielna Msza w kaplicy wiadomegobractwa przy reklamowanym przez abpa Gocłowskiego supermarkecie jest uprawniona.

Oczywiście spowiedzi u kapłana FSSPX (poza niebezpieczeństwem śmierci) nie polecam.

Pt lut 22, 2008 11:27

(...) nawet coniedzielna Msza w kaplicy wiadomegobractwa przy reklamowanym przez abpa Gocłowskiego supermarkecie jest uprawniona. (...)

Jednak warto zwrócić uwagę na poniższą przestrogę komisji "Ecclesia Dei" (linki podane przeze mnie w poprzednim poście zawierają cały tekst).
Cytuj:

While it is true that participation in the Mass at the chapels of the Society of St. Pius X does not of itself constitute "formal adherence to the schism", such adherence can come about over a period of time as one slowly imbibes a schismatic mentality which separates itself from the teaching of the Supreme Pontiff and the entire Catholic Church
(...)
It is precisely because of this schismatic mentality that this Pontifical Commission has consistently discouraged the faithful from attending Masses celebrated under the aegis of the Society of St. Pius X.

W moim tłumaczeniu: "Chociaż jest prawdą, że udział we Mszy w kaplicach Bractwa św. Piusa X nie stanowi 'formalnego przystąpienia do schizmy' jednak takie przystąpienie może nadejść po pewnym okresie czasu, kiedy ktoś powoli wchłonie schizmatycką mentalność, która oddziela go od nauczania Papieża i całego Kościoła Katolickiego (...) Dokładnie z powodu tej schizmatyckiej mentalności komisja pontyfikalna [chodzi o "Ecclesia Dei"] konsekwentnie odradza wiernym uczęszczanie na Msze sprawowane pod egidą Bractwa św. Piusa X"

Pt lut 22, 2008 13:26

"Chociaż jest prawdą, że udział we Mszy w kaplicach Bractwa św. Piusa X nie stanowi 'formalnego przystąpienia do schizmy' jednak takie przystąpienie może nadejść po pewnym okresie czasu, kiedy ktoś powoli wchłonie schizmatycką mentalność, która oddziela go od nauczania Papieża i całego Kościoła Katolickiego (...) Dokładnie z powodu tej schizmatyckiej mentalności komisja pontyfikalna [chodzi o "Ecclesia Dei"] konsekwentnie odradza wiernym uczęszczanie na Msze sprawowane pod egidą Bractwa św. Piusa X"

O.K., tylko tu mówimy o tym co "może" się stać "po pewnym okresie czasu". Rolą biskupa jest stworzenie alternatywy dla wiernych by wyeliminować to POTENCJALNE zagrożenie.

W przypadku miejsc, gdzie biskupi mieli głęboko w ...hmmmmmmm- powazaniu?... "Ecclesia Dei" Jana Pawła II a obecnie mają równie głęboko "Summorum Pontificum" Benedykta XVI wierny ma pełne, potwierdzone przez komisję pontyfikalną ED, prawo uczęszczania na Msze do kaplicy wiadomego bractwa.

Oczywiście wierny powinien to traktować jako roziązanie tymczasowe, ponieważ, zgodnie z wolą papieża Msza w KRR jest jegoprawem i bezzwłocznie zawiadomić komisję ED o działaniach biskupa sprzecznych z papieską wolą.

Pt lut 22, 2008 13:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]