Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 Holokaust 
Autor Wiadomość

Wiem, żal za grzechy przed śmiercią działa jak spowiedź. Ale zauważ, że znajdą się również prostytutki które nie będą żałować.

Wiem, że istnieje czyściec, ale dusze według waszych wierzeń trafiają również do piekła: mówią o tym objawienia fatimskie i inne tego typu "źródła". Nie powiecie przecież, że piekło jest puste.

Kara jest karą, ale żeby popadać w takie okrutne skrajności? Zrozumiałbym to jeszcze wtedy, gdyby Szatan porywał dusze ludzkie do piekła, ale żeby odpowiedzialny za to był sam "miłosierny" Bóg (jako sędzia)?

Ty ciągle z tymi prostytutkami. Jeśli nie będą żałować to o co chodzi . Żal możesz mieć tylko do siebie jeśli źle żyjesz to o co pretensja do Boga?
Czy złodziej który okrada ma pretensję do okradzionego ,że nie zamknął domu ,bo wtedy by go nie okradł i nie miałby problemów z prawem?

Czy kierujący samochodem ma pretensję do babci którą rozjechał na czerwonym świetle po pijanemu na pasach ?

Przecież to nonsens .Pretensję i zażalenia odnośnie długości pobytu w piekle ,zainteresowany może mieć tylko do siebie .

Śr lut 20, 2008 22:28

Jeśli już to jest to absurd. Gdyby to był nonsens to nie wiedziałbyś co Atei twierdzi i przez to nie mógłbyś się ustosunkować to jego wypowiedzi bo nie zawierałaby sensu. Sewerynie tyle razy chwaliłeś się swoją kulturą logiczną...
:o

Śr lut 20, 2008 22:39
Wizja piekła przygotowanego przez miłosiernego Boga jest wystarczającym powodem, aby w niego nie wierzyć (największa sprzeczność).

Byłaby sprzeczność, gdyby to On (Bóg) ludzi tam posyłał. Natomiast każdy katolik i każdy zainteresowany, nie ignorant wie, że to ludzie sami się posyłają do piekła, a Bóg nie zawsze jest w stanie coś pomóc, bo człowiek ma wolną wolę. Gdyby Bóg chciał ją naruszyć, to mógłby np. jakimś cudownym sposobem napełnić jakąś dobrocią człowieka, że ten nagle by się odwrócił od złego postępowania. Tak jednak nie jest, Bóg człowieka prowadzi, a ten może się dać prowadzić, bądź nie.

Cz lut 21, 2008 0:36

Cz lut 21, 2008 2:01

Atei napisał(a):
Wizja piekła przygotowanego przez miłosiernego Boga jest wystarczającym powodem, aby w niego nie wierzyć (największa sprzeczność).

Byłaby sprzeczność, gdyby to On (Bóg) ludzi tam posyłał. Natomiast każdy katolik i każdy zainteresowany, nie ignorant wie, że to ludzie sami się posyłają do piekła, a Bóg nie zawsze jest w stanie coś pomóc, bo człowiek ma wolną wolę. Gdyby Bóg chciał ją naruszyć, to mógłby np. jakimś cudownym sposobem napełnić jakąś dobrocią człowieka, że ten nagle by się odwrócił od złego postępowania. Tak jednak nie jest, Bóg człowieka prowadzi, a ten może się dać prowadzić, bądź nie.

Nie ma czegos takiego jak wolna wola. Zachowujemy sie tak jak nakazuje to struktura i chemia naszego mozgu. Tylko ze wzgledu na stopien skomplikowania tych procesow nie jestesmy (jeszcze) w stanie obliczyc przyszlych decyzji kazdego z nas. Po czesci mozna to zaobserwowac na podstawie np lekow anty-depresyjnych - ludzie ktorzy byli na skraju samobojstwa wracaja do normalnego zycia poniewaz w odpowiedni (sztuczny) sposob uregulowany zostal balans chemiczny mozgu.

To samo z alkoholem, ktory oslabia zahamowania spoleczne. Czlowiek pod jego wplywem zachowuje sie zupelnie inaczej niz na trzezwo.

Odpowiadajac prosto z mostu - nie mozna boga oddzielic od pelnej odpowiedzialnosci za swoje stworzenie. Nawet jesli w cudowny sposob nadal ludziom wolna wole to wciaz ciazy nad nim zarzut lekkomyslnosci i krotko-widzenia. Nie daje sie dziecku naladowanego pistoletu do reki nawet jesli to swietna zabawka.

Cz lut 21, 2008 6:56

Od kiedy człowiek miałby mieć wolna wolę. Chyba nie od poczęcia?

Cz lut 21, 2008 8:47

Gdyby było dokładnie tak jak mówisz to nie byłby rozum, ale czysty instynkt.

Człowiek myśli, zrobię to, albo to i wybiera optymalne rozwiązanie kierując się rozumem.

Zwierzątka robią tak jak napisałeś i co im się zachce to to robią bez zastanowienia.

Jeżeli chcesz się powoływać na naukę to wyjaśnij w sposób naukowy co to jest świadomość i zastanów się czy ją masz.
Jak już dojdziesz do wniosku, że ją masz to zastanów się czy zwierzątka mają świadomość.
A jak już dojdziesz do wniosku, że my mamy świadomość a zwierzątka nie tym samym mam wolną wole bo możemy kierować się rozumem a nie instynktem.

Cz lut 21, 2008 12:14

"Od kiedy człowiek miałby mieć wolna wolę. Chyba nie od poczęcia?"

Jesteś niemożliwy...
Od kiedy ma wolę... od momentu jak jest w stanie sam decydować co zrobi. Proste co nie?
Zwierzęta nigdy się nie zastanawiają co zrobić a ludzie tak.
Różne dziwactwa słyszałem, ale żeby powoływać się na naukę, że nie ma wolnej woli na podstawie atomowego skonstruowania materii to już przesada.
Spytaj się pani z biologii lub chemii i ona Ci odpowie. ;)

Cz lut 21, 2008 12:18
zbanowany na stałe

Człowiek ma wolną wole bo ma rozum.

Czy człowiek, który nie ma rozumu może nie mieć woli? Czy moze wszyscy go jednak mają,a jeśli tak, to jak on się przejawia ?

myslisz,że zwierzęta nie mają wolnej woli?

Cz lut 21, 2008 12:19

Cz lut 21, 2008 12:22

Ty ciągle z tymi prostytutkami. Jeśli nie będą żałować to o co chodzi . Żal możesz mieć tylko do siebie jeśli źle żyjesz to o co pretensja do Boga?
Czy złodziej który okrada ma pretensję do okradzionego ,że nie zamknął domu ,bo wtedy by go nie okradł i nie miałby problemów z prawem?

Jeśli ktoś popełnia błędy, to oznacza, że można go tak po prostu skreślić?

Przykład z złodziejem nie jest dobry: złodziej kiedyś swoją karę zakończy (w ostateczności przy śmierci).
Nikt nie skazuje złodzieja na takie wieczne męki: kara jest proporcjonalna do zbrodni.

Dla mnie skazanie kogoś na piekło jest gorszą zbrodnią, niż wysłanie kogoś do obozu śmierci. Mam szczęście, że nie jestem Teistą i problem piekła mnie nie dotyczy :)

Cytuj:
Zwierzęta nigdy się nie zastanawiają co zrobić a ludzie tak.

Twój kot Ci o tym powiedział? Zwierzęta również mają uczucia jak człowiek i potrafią także myśleć, planować, itd. Różnicą jest to, że człowiek jest na wyższym poziomie ewolucji i jego świadomość jest zdecydowanie o wiele bardziej rozbudowana niż świadomość takiego kotka, czy pieska.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Cz lut 21, 2008 16:44

Zbrodnią jest skazanie na piekło.... A co ty wiesz o piekle, powiedz od razu, jak sobie wyobrażasz piekło, że stwierdzasz, iż jest to zbrodnia przez Boga jak kogoś tam skarze.

Poza tym człowiek sam się na nie skazuje.

Cz lut 21, 2008 17:15

Pytałeś mnie już o moją wizje piekła i ja na Twoje pytanie odpowiedziałem wcześniej:

Cytuj:
Piekło to stan duszy w którym nie ma miejsca na radość, miłość, pozytywne uczucia i odczucia: zero przyjemności. Strach, smutek, upokorzenie i inne negatywne odczucia: tak wygląda moja wizja piekła.

Miliardy lat bez najmniejszego odczucia miłości, radości... To nadal jest okrutna kara którą moim zdaniem nie można połączyć z miłosierdziem.

Cytuj:
Poza tym człowiek sam się na nie skazuje.

Tworzysz więzienie, które jest wyspą z której nie ma już ucieczki.
Więzień trafiając na taką wyspę dostaje nieśmiertelność, a jego mózg jest faszerowany narkotykami które sprawiają, że ten człowiek nie może odczuwać miłości, radości i innych pozytywnych odczuć: pozostają mu tylko te negatywne.
Więzień trafiając na taką wyspę musi tam spędzić wieczność (miliony miliardów lat).

Teraz pytania:
1. Czy Twoje sumienie pozwalałoby skazać kogoś na takie więzienie?
2. Czy kara nie powinna być odpowiednia do zbrodni?

Może teraz lepiej zrozumiesz dlaczego uważam piekło jako zbrodnie przeciwko ludzkości.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Cz lut 21, 2008 18:33

Jeśli ktoś popełnia błędy, to oznacza, że można go tak po prostu skreślić?

Przykład z złodziejem nie jest dobry: złodziej kiedyś swoją karę zakończy (w ostateczności przy śmierci).
Nikt nie skazuje złodzieja na takie wieczne męki: kara jest proporcjonalna do zbrodni.

1)Dla mnie skazanie kogoś na piekło jest gorszą zbrodnią, niż wysłanie kogoś do obozu śmierci. Mam szczęście, że nie jestem Teistą i problem piekła mnie nie dotyczy :)

Twój kot Ci o tym powiedział?

2)Zwierzęta również mają uczucia jak człowiek i potrafią także myśleć, planować, itd. Różnicą jest to, że człowiek jest na wyższym poziomie ewolucji i jego świadomość jest zdecydowanie o wiele bardziej rozbudowana niż świadomość takiego kotka, czy pieska.

To że nie uznajesz praw i obowiązków obywatela RP nie oznacza że one cię nie dotyczą . Więc jeśli jest tak jak podają źródła historyczne ,przekazy pokoleniowe , świadowie lub choć jedno z objawień i cudów jest prawdziwe ,to piekło dotyczy wszystkich nawet tych którzy chcieliby aby ich niedotyczyło.

Kara Boska na pewno będzie sprawiedliwa wiec nie ma obaw o karę niesprawiedliwą.

2)Gdyby tak było zwierząta wyszłyby z lasu i założyły cywilizację. Zwierzęta mają instynkt .Człowiek oprócz instynktu ma jeszcze duszę i to go odróżnia od zwierząt. Nawet jeśli umysł jest po upojeniu alkoholowym ,człowiek jest tego świadomy . Więc umysł to nie to samo co świadomość .Świadomosć może być tym co jest pomiedzy umysłem a duszą.

Cz lut 21, 2008 23:05

Cz lut 21, 2008 23:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona