Autor |
Wiadomość |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Jeśli mamy czarującego i kapelusz to już jest coś ,natomiast w światopoglądzie Ateistów nie ma ani kapelusza ,ani czarodzieja ,więc powstanie materii bez przyczyny z niczego jest jeszcze bardziej niezwykłe , niż wyczarowanie jej z kapelusza. To powoduje że wiara Ateistów jest jedną z najbardziej fantastycznych na świecie ,przy której wszystkie cuda świata razem wzięte nie są niczym niezwykłym.
Ciekawe ile jeszcze czasu trzeba będzie Ci tłumaczyć, byś w końcu zrozumiał, że my nie wierzymy i nie uważamy za prawdę jednej możliwości, na ten przykład, że wszechświat powstał z niczego, tylko bierzemy pod uwagę wszystkie hipotezy... no ale jak zwykle uważasz, że wiesz lepiej od nas samych co nam chodzi po głowach, prawda?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So lut 23, 2008 16:34 |
|
|
|
 |
No
|
Seweryna nie obchodzi dyskusja tylko udowodnienie swoich racji.
|
So lut 23, 2008 16:41 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Jeśli mamy czarującego i kapelusz to już jest coś ,natomiast w światopoglądzie Ateistów nie ma ani kapelusza ,ani czarodzieja ,więc powstanie materii bez przyczyny z niczego jest jeszcze bardziej niezwykłe , niż wyczarowanie jej z kapelusza. Nauka dysponuje teoriami które potrafią wytłumaczyć nawet skąd ten "czarodziej" się wziął  Tak więc teoria z czarodziejem wymięka przy teoriach naukowych  (W obu przypadkach mówimy o teoriach, ale to chyba oczywiste, że możemy sobie darować czarodzieja który był zawsze) Cytuj: Po pierwsze to nie Bóg przygotował nam piekło a diabeł i nie On nam je wybrał, tylko my sami (pierwszy raz w Raju...) Pan Bóg nie chce abysmy cierpieli i nie wolno nam mówić, że On "przygotował nam piekło" bo jest to totalną bzdurą!
Z tego co mi wiadomo to Bóg ma decydować o tym, czy ktoś ma trafić do tego piekła, czy też nie. Jeśli naprawdę by mu zależało na tym, żeby ludzi nie zsyłać do piekła, to wysyłałby ich tylko do "czyściec" na pewien czas.
Tak się zastanawiam, dlaczego Diablo ma takie przywileje u Boga: jest odpowiedzialny za piekło, które jest ważnym elementem Waszej wiary.
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
So lut 23, 2008 23:17 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Nauka dysponuje teoriami które potrafią wytłumaczyć nawet skąd ten "czarodziej" się wziął :) Tak więc teoria z czarodziejem wymięka przy teoriach naukowych  (W obu przypadkach mówimy o teoriach, ale to chyba oczywiste, że możemy sobie darować czarodzieja który był zawsze) .
Jaki czarodziej ? Przecież to że wszechświat powstał bez przyczyny z niczego nie wymaga czarodzieja ,nie wymaga kapelusza. Powiem wiecej, nie wymaga niczego ,prócz wiary Ateisty w cud stworzenia czegoś z niczego, co jest spotykane na porządku dziennym ,u osób które wierzą w naukę i rozum.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So lut 23, 2008 23:28 |
|
 |
Atei
|
Sewerynie, postanowiłem udzielić Ci odpowiedzi we właściwym wątku: viewtopic.php?p=324590#324590 (tam możemy kontynuować dyskusję na ten temat, aby nie zaśmiecać forum)
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
N lut 24, 2008 0:40 |
|
|
|
 |
R6
|
Trudno jest mi wierzyć w Boga wiedząc, że zdarzył się holokaust. Nie widzę dla niego usprawiedliwienia. Gdyby Bóg istniał nie pozwoliłby na takie cierpienia w imię "uszanowania" wolnej woli oprawców. Czytałem ostatnio na temat eksperymentów medycznych na więźniach nazistowskich obozów... nie ma słów na to na co niby Bóg pozwolił. Poczytałem tylko trochę żeby nie stracić nerwów. Ci którzy trafili od razu do komór gazowych "mieli szczęście".
|
Pn lut 25, 2008 0:12 |
|
 |
Atei
|
Bóg nie zareagował, bo nie chciał się wtrącać w wolną wolę oprawców.
To tak, jakbyś widząc mordercę z piłą motorową zabijającego kolejnych ludzi, nie wezwał policji, tylko poszedł sobie na kawę, bo przecież nie możesz ingerować w wolną wolę tego zabójcy. Właśnie tak wygląda to miłosierdzie Boga. Zaraz ktoś będzie usprawiedliwiał Bozie, że nie jest winna...
Spróbujcie najpierw usprawiedliwić tego przykładowego człowieka który widząc co się dzieje, nie wezwał policji, lub nie zareagował w inny sposób.
|
Pn lut 25, 2008 11:19 |
|
 |
R6
|
Jeśli opowie sie historyjkę o człowieku, który tak okropnie postępuję to zaraz każdy negatywnie ocenia takiego obojętnego potworka . Ale jeśli mówi sie o takim postępowaniu Boga to zaraz sie jakieś tłumaczenie znajduje. Oby tylko zachować status quo poglądów na temat istnienia Boga.
|
Pn lut 25, 2008 15:14 |
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): Trudno jest mi wierzyć w Boga wiedząc, że zdarzył się holokaust. Nie widzę dla niego usprawiedliwienia. Gdyby Bóg istniał nie pozwoliłby na takie cierpienia w imię "uszanowania" wolnej woli oprawców. Czytałem ostatnio na temat eksperymentów medycznych na więźniach nazistowskich obozów... nie ma słów na to na co niby Bóg pozwolił. Poczytałem tylko trochę żeby nie stracić nerwów. Ci którzy trafili od razu do komór gazowych "mieli szczęście".
Wiec widzisz jakich okropnych rzeczy dopuszczali się ludzie żyjący bez Boga. To mnie utwierdza, że wiara jest słuszną drogą . Możemy mieć tylko nadzieję , że umęczeni przez niewierzących , otrzymali zbawienie i życie wieczne.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn lut 25, 2008 23:16 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Wiec widzisz jakich okropnych rzeczy dopuszczali się ludzie żyjący bez Boga. To mnie utwierdza, że wiara jest słuszną drogą . Możemy mieć tylko nadzieję , że umęczeni przez niewierzących , otrzymali zbawienie i życie wieczne.
Oni wierzyli w boga, tyle że nie w Twojego.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt lut 26, 2008 8:29 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Seweryn napisał(a): Wiec widzisz jakich okropnych rzeczy dopuszczali się ludzie żyjący bez Boga. To mnie utwierdza, że wiara jest słuszną drogą . Możemy mieć tylko nadzieję , że umęczeni przez niewierzących , otrzymali zbawienie i życie wieczne. Oni wierzyli w boga, tyle że nie w Twojego.
Pewnie w tego samego co ty.
|
Wt lut 26, 2008 9:17 |
|
 |
danbog
|
Seweryn
Cytuj: Wiec widzisz jakich okropnych rzeczy dopuszczali się ludzie żyjący bez Boga. To mnie utwierdza, że wiara jest słuszną drogą . Możemy mieć tylko nadzieję , że umęczeni przez niewierzących , otrzymali zbawienie i życie wieczne.
Ponieważ wciąż podnosisz ten argument , pozwole wrócić sobie do naszej przykrej rozmowy prowadzonej wcześniej w tym wątku .
Twierdzisz jakoby nazistowscy faszyści byli ludzmi "żyjącymi bez boga " .
Jest to ewidentne kłamstwo .
To w imie boga właśnie wzywano do realizacji planów Hitlera .
Hitler był katolikiem i realizował w praktyce katolicką wizje świata .
Kościół Katolicki umożliwił mu przejęcie wladzy , wspierał w walce z bezbożnym komunizmem , bezbożnym liberalizmem , bezbożnym [ zdaniem katolików oczywiście ] żydostwem i bezbożnym homoseksualizmem . No i oczywiście z całą resztą bezbożników , bo jak wiadomo " kto nie jest z nami - jest przeciwko nam " .
Gdy już walka była przegrana kościół w imie boga ratował resztki faszyzmu ewakułując go poza Europe .
To właśnie religijne [ czyli bezsensowne ] rozumienie przykazania miłości bliźniego , nakazywało ludziom z napisem "Gott mit uns " na pasach mundurów ucieleśniać rozkaz swego boga [ wydającego rozkazy poprzez wodza i papieża ].
Dlatego twierdze , że wśród fanatycznych nazistów prędzej można było spotkać fanatyka religijnego , niż ateiste [ co ze względu na mniejszościowy charakter ateizmu nie jest niczym dziwnym ] .
Jeśli chcesz wykazywać za pomocą tak "niskich chwytów" wadliwość ateizmu , to masz dość przykładów sensownych .
Co do Nazizmu [ czy faszyzmu wogóle ] , to "strzeliłeś kulą w płot" , bo to akurat wynik postrzegania świata przez pryzmat wiary .
Pozdrawiam .
|
Wt lut 26, 2008 9:28 |
|
 |
R6
|
Ja pisze o tym na co Bóg pozwolił a Ty mi piszesz o niewierzących. To żadne usprawiedliwienie dla podobno kochającego Boga. Nie powinno się tolerować zbrodniczych działań i tyle.
|
Wt lut 26, 2008 9:54 |
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): Ja pisze o tym na co Bóg pozwolił a Ty mi piszesz o niewierzących. To żadne usprawiedliwienie dla podobno kochającego Boga. Nie powinno się tolerować zbrodniczych działań i tyle. \
Jeśli człowiek nie przestrzegający zasad Bożych morduje to ty winisz za to kogoś innego niż tego co morduje ,przecież to absurd .Trzeba wziąść odpowiedzialność za swoje czyny ,a nie zrzucać wszystkiego na inne osoby, w tym na Boga w którego nie wierzysz. Jesli przejedziesz babcię na pasach to nie jest wina babci ani Boga tylko twoja .Jeśli zdemolujesz komuś mieszkanie to nie jest to wina Boga ,że cię nie powstrzymał tylko twoja , przecież to proste.
|
Wt lut 26, 2008 10:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a jak morduje przestrzegając zasad bożych to wszystko ok?
|
Wt lut 26, 2008 10:52 |
|
|
|