Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 10:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Następna strona
 Bóg nie ma początku, dlaczego więc Wszechświat go musi mieć 
Autor Wiadomość

Mam takie pytanie: dlaczego większość szanujących się naukowców nie myśli nawet, aby powiedzieć "Wszechświat został stworzony przez Boga, nie ma sensu szukać innej odpowiedzi"?

a mniejszosc? co mowi mniejszosc tch szanujacych sie naukowcow? a ci ktorzy sie nie szanuja co mowia?
nauka nie jest demokratyczna, nauka mimo ze nie trzyma sie kupy - w dupie ma demokracje i wiekszosc.
przypomnienie: Kopernik byl w mniejszosci, ale slonce nie poszlo za glosem wiekszosci. wiedziales o tym?
Einstain byl w mniejszosci, i Newton tez, i kilku innych - wymienic ci.

Pn lut 25, 2008 23:58

Mam takie pytanie: dlaczego większość szanujących się naukowców nie myśli nawet, aby powiedzieć "Wszechświat został stworzony przez Boga, nie ma sensu szukać innej odpowiedzi"?

Bo to mija się z celem?
Gdyby tak mówili, nie mieliby co robić ;d

Wt lut 26, 2008 8:35
Zobacz profil WWW

ghalib napisał(a):

Bo to mija się z celem?
Gdyby tak mówili, nie mieliby co robić ;d

ej dziekan, to nie ja napisalem tylko cytowalem jakiegos kogos przedemna, i w dalszej czesci posta zadalem mu pytanie, ales mi odpowiedzial - ani sprytnie ani ambitnie i jeszcze wlasciwie to pomyliles adresata - nabijasz se liczbe postow? ranking chcesz miec lepszy czy jak - po co pisac jak nic nie masz do napisania?
to potem gdzies sie liczy?
np pozycja w cv - 3000000 postow na roznych forach dyskusyjnych.
na koniec - ja wyraznie postawilem odpowiedz po zacytowanym pytaniu, niedostrzegles?

Wt lut 26, 2008 15:25

ej dziekan, to nie ja napisalem tylko cytowalem jakiegos kogos przedemna, i w dalszej czesci posta zadalem mu pytanie, ales mi odpowiedzial - ani sprytnie ani ambitnie i jeszcze wlasciwie to pomyliles adresata - nabijasz se liczbe postow? ranking chcesz miec lepszy czy jak - po co pisac jak nic nie masz do napisania?
to potem gdzies sie liczy?
np pozycja w cv - 3000000 postow na roznych forach dyskusyjnych.
na koniec - ja wyraznie postawilem odpowiedz po zacytowanym pytaniu, niedostrzegles?

Jak widzę, lepiej jest komuś nawrzucać niż powiedzieć, że przez przypadek nie umieściło się czyichś słów w cytacie...

Wt lut 26, 2008 15:54
Zobacz profil WWW
Większość podejmuje próbę określenia Boga przez prawa jakie On ustanowił w świecie, który widzimy i zbadaliśmy. Czyli ciągle jest mowa o jakimś początku itp.

A wyobraźcie sobie Wszechświat w pomniejszeniu i Boga, który stoi obok i widzi wszystko co się w nim dzieje. Jego rzeczywistość, którą poznamy jest całkowicie inna, niematerialna, duchowa, rządząca się innymi prawami. My widzimy tylko Wszechświat i nazywamy to światem uważając, że takie prawa rządzą tym światem i że to Bóg jest zamknięty w tym świecie. A to przecież On go utworzył i wykracza poza niego, lecz jak na razie dał nam poznać to co możemy zobaczyć.

Wt lut 26, 2008 22:04

Cytuj:
1) [ doznania związane z wiarą ]
-modlitwa
-spowiedź
-pokuta
-liturgia
-eucharystia
-chrzest
-komunia
-ślub
-pogrzeb

Ależ to są doznania zupełnie materialne :

Modlitwa - zupełnie fizyczne działanie będące próbą porozumienia z bóstwem .

Spowiedź - autokrytyka składana przed fizycznym nadzorcą .

Pokuta - odpowiednik syndromu Helsińskiego wywołany molestowaniem religijnym przez inne fizyczne jednostki .

Liturgia - wyraz instynktu stadnego i ucieczki od rzeczywistości , będący fizycznym działaniem obliczonym na wsparcie grupy w tej ucieczce od rzeczywistości .

Eucharystia - Fizyczne działanie symbolizujące kontakt z urojonym bóstwem , będące zapewne źródłem przyjemności wynikłej z nieuzasadnionego przekonania o rzeczywistości tegoż kontaktu .

Chrzest - Spotkanie towarzyskie celebrujące przyjęcie do danej grupy wyznawców nowego fizycznego członka .

Komunia = Eucharystia [ o ile się nie myle ]

Ślub - Rodzaj eucharystii wynikły z presji innych fizycznych jednostek .

Pogrzeb - Wykorzystanie ucieczki od rzeczywistości w celu złagodzenia fizycznych reakcji emocjonalnych na fizyczną śmierć bliskiej osoby .

Ja tu nie dostrzegam , żadnych poza fizycznych [ duchowych ] doznań .
Doznajemy tylko materii .
Właściwie słowo doznajemy [ oddziaływujemy ] oznacza z definicji materialny kontakt [ oddziaływanie ] z czymś .

Cytuj:
Jak powstało?
gdzie powstało?
kiedy powstało?
dlaczego powstało?
w jakiej temperaturze?
w jakim ciśnieniu ?
z czego powstało?
w jakim czasie?
i setki innych pytań które należy zadać dla jednego odkrycia naukowego. Więc liczba pytań rośnie geometrycznie w stosuku do odkryć.

Istnieją jednak sytuacje gdy dalsze pytanie jest bez sensu .
Np :
1.Gdzie powstało wszystko ?
Jeśli coś jest wszystkim , to niema niczego poza tym - w tym niema miejsca poza tym wszystkim w którym to wszystko powstało .

2.Dla czego powstał czas ?
Pytanie dlaczego jest żądaniem określenia związku przyczynowo skutkowego [ czyli stałej zależności w czasie ]. Pytanie takie jest więc żądaniem podania związku w czasie przed powstaniem czasu .

3.Dla czego powstało wszystko [ w tym czas ] ?
Jak wyżej [ w pkt 2 ]

Z czego powstało wszystko ?
Jak wyżej [ w pkt 1 ] .

W jakim czasie powstał czas ?
Jak wyżej [ w pkt 2 ] .

Pozdrawiam .

Wt lut 26, 2008 23:26

1)Ależ to są doznania zupełnie materialne :

2 ) Istnieją jednak sytuacje gdy dalsze pytanie jest bez sensu .
Np :
1.Gdzie powstało wszystko ?
Jeśli coś jest wszystkim , to niema niczego poza tym - w tym niema miejsca poza tym wszystkim w którym to wszystko powstało .

2.Dla czego powstał czas ?
Pytanie dlaczego jest żądaniem określenia związku przyczynowo skutkowego [ czyli stałej zależności w czasie ]. Pytanie takie jest więc żądaniem podania związku w czasie przed powstaniem czasu .

3.Dla czego powstało wszystko [ w tym czas ] ?
Jak wyżej [ w pkt 2 ]

4)Z czego powstało wszystko ?
Jak wyżej [ w pkt 1 ] .

5)W jakim czasie powstał czas ?
Jak wyżej [ w pkt 2 ] .

Pozdrawiam .

1) Materialne są dla materialisty .Nie sądzę aby np. próbę porozumienia z bóstwem poprzez modlitwę w duchu ,można nazwać doznaniem materialnym.
Nie wiem też po co przedstawiłeś mi swoje definicje pojęć katolickich skoro są one niezgodne z rzeczywistością.

2) Pewnie że istnieją, jednak nie wiem czemu Ateisci mają tendencję do zadawania pytań bez sensu ,podczas gdy można ,a nawet trzeba zadać setki pytań z sensem.

1)Nie przypominam sobie żeby było takie odkrycie o nazwie" wszystko"
2) czas to też nie jest odkrycie , tylko pojęcie fizyczne
3) Jak wyżej pkt. 1
Itd.
4) według ciebie z niczego bez przyczyny
5) doprawdy bez sensu .

Wt lut 26, 2008 23:53

Materialność procesów składających się na to co nazwywamy religią jest ewidentna i udowadnialna .
W końcu to materialny człowiek się modli - modlitwa jest więc pewnym działaniem materialnej struktury stanowiącej człowieka .
Uważam , że jest to czynnik niepomijalny .
Wierzący przypisują temu procesowi jakieś znaczenia wykraczające poza to co można zaobserwować w świecie materialnym - tyle że jest to działanie nieuzasadnione moim zdaniem .

Co do "stawiania pytań" , to ateiści stawiają tylko pytania które mają sens [ no chyba że się pomylą ].
Domeną wierzących [ z założenia ] jest stawianie pytań bez [ fizycznego - czyli jedynego sensownego ] sensu i udzielanie na nie bezsensownych odpowiedzi .

Pozdrawiam .

Śr lut 27, 2008 9:59

Seweryn !

Co do "stawiania pytań" , to ateiści stawiają tylko pytania które mają sens [ no chyba że się pomylą ].
Domeną wierzących [ z założenia ] jest stawianie pytań bez [ fizycznego - czyli jedynego sensownego ] sensu i udzielanie na nie bezsensownych odpowiedzi .

Pozdrawiam .

a filozofia? nie koniecznie ma cos wspolnego z wiara czy religia.
a polega na zadawaniu pytan, ktore nie koniecznie maja sens, i udzielaniu odpowiedzi, tak samo byc moze bezsensownych.
to ze nie dostrzegamy sensu nie oznacza ze go nie ma albo ze nie moze zaistniec w okreslonej sytuacjii.

ateisci posluguja sie dokladnie tak jak wierzacy - mysleniem. co to jest mysl wg ciebie? jaki jest fizyczny aspekt mysli? i dlaczego mysl moze istniec bez fizycznej postaci?
i jeszcze jedno wazne pytanie, w znalezieniu odpowiedzi na ktore byc moze mi pomozesz. co to znaczy ze cos istnieje? co oznacza ze cos nie istnieje?

Śr lut 27, 2008 11:17

Cytuj:
a polega na zadawaniu pytan, ktore nie koniecznie maja sens, i udzielaniu odpowiedzi, tak samo byc moze bezsensownych.
to ze nie dostrzegamy sensu nie oznacza ze go nie ma albo ze nie moze zaistniec w okreslonej sytuacjii.

Oczywiście [ o ile ma być sensowna ] filozofia niewiele ma wspólnego z wiarą , czy religią .

Właściwie filozofie postrzegam na zasadzie analogii do matematyki .
Zarówno filozofia , jak i matematyka zajmują się badaniem logicznych spójności , przy pewnych założeniach .
Te zakładane i badane spójności [ czy to wyrażane symbolicznie w matematyce , czy lingwistycznie w filozofii ] nie muszą mieć żadnych odniesień do fizycznie istniejącego świata .

Są to raczej źródła pewnych mechanizmów myślenia , wykorzystywanych niekiedy w świecie fizycznym , bądź do jego opisu .

Logiczna spójność nie oznacza jeszcze , że coś w fizycznym świecie na prawdę występuje [ oczywiście inaczej niż idea ] .
Istnieje nieskończenie wiele możliwych spójności nie występujących w rzeczywistości .

Śr lut 27, 2008 11:32

SENS: dzialanie w kierunku osiagniecia celu, nie wyczerpujace sprawy lub wyczerpujace pozornie, w sprawie majacej zakonczenie badz wyczerpanie tematu mamy
SENS ABSOLUTYSTYCZNY: nie pozostawiajacy miejsca na na pytania po co i dlaczego.
takze Sens to synonim slowa znaczenie w ograniczonym zakresie.

sens zycia - to juz raczej wyraz zlozony, nie nadaje sie do rozdzielania, slowa w tym zestawieniu maja inne znaczenie niz osobno, taka dysfunkcja jezyka jako kodu, i dywagowanie na ten temat jest pozbawione sensu/znaczenia.

naukowe definicje slow sens i sens zycia - na wyciagniecie reki, wikipedia na ten przyklad, szkoda 10 lat na szukanie dziury w calym.

Śr lut 27, 2008 11:38

Ghalib !

Cytuj:

Oczywiście [ o ile ma być sensowna ] filozofia niewiele ma wspólnego z wiarą , czy religią .

Właściwie filozofie postrzegam na zasadzie analogii do matematyki .
Zarówno filozofia , jak i matematyka zajmują się badaniem logicznych spójności , przy pewnych założeniach .
Te zakładane i badane spójności [ czy to wyrażane symbolicznie w matematyce , czy lingwistycznie w filozofii ] nie muszą mieć żadnych odniesień do fizycznie istniejącego świata .

Są to raczej źródła pewnych mechanizmów myślenia , wykorzystywanych niekiedy w świecie fizycznym , bądź do jego opisu .

Logiczna spójność nie oznacza jeszcze , że coś w fizycznym świecie na prawdę występuje [ oczywiście inaczej niż idea ] .
Istnieje nieskończenie wiele możliwych spójności nie występujących w rzeczywistości .

wciat brak mi odpowiedzi na pytanie co to jest mysl, i co to znaczy ze cos istnieje albo nie, co znaczy ze istnieje w fizycznie istniejacym swiecie?
czy mysl - plaszczyzna mysli nalezy do swiata fizycznego?

Śr lut 27, 2008 11:41

Cytuj:
...wciat brak mi odpowiedzi na pytanie co to jest mysl, i co to znaczy ze cos istnieje albo nie, co znaczy ze istnieje w fizycznie istniejacym swiecie?
czy mysl - plaszczyzna mysli nalezy do swiata fizycznego?

Z mojego punktu widzenia definicje winny wyglądać następująco :

Myśl = odwzorowanie świata fizycznego w strukturze sygnału na matrycy naszych mózgów . Myśl ma postać materialnego sygnału na matrycy naszych mózgów .

Istnienie = Atrybut posiadany/zauważany przez świadomość , abstrahowany z niej i przypisywany największej spójnej grupie doznań , definiowany jako oddziaływanie z czymś niezależnym od nas samych .

Istnienie w otaczającym nas świecie [ rzeczywistości ] = oddziaływanie z nami czegoś, co stanowi największą spójną grupę doznań i jest niezależne od nas samych .

Pozdrawiam .

Śr lut 27, 2008 13:22

Seweryn !

Materialność procesów składających się na to co nazwywamy religią jest ewidentna i udowadnialna .
W końcu to materialny człowiek się modli - modlitwa jest więc pewnym działaniem materialnej struktury stanowiącej człowieka .
Uważam , że jest to czynnik niepomijalny .
Wierzący przypisują temu procesowi jakieś znaczenia wykraczające poza to co można zaobserwować w świecie materialnym - tyle że jest to działanie nieuzasadnione moim zdaniem .

2)Co do "stawiania pytań" , to ateiści stawiają tylko pytania które mają sens [ no chyba że się pomylą ].

Pozdrawiam .

1)Więc udowodnij materialność procesów składających się na to co nazwywamy religią ? Np. objawienia w fatimie. Jest to niewątpliwie religijne doznanie ,gdzie kilkadziesiąt tysiecy ludzi jest świadkami niecodziennych zjawisk obserwowanych o zapowiedzianej godzinie.

2)Rozumiem że to pomyłka:
danbog napisał(a):

albo:
danbog napisał(a):
Eucharystia - Fizyczne działanie symbolizujące kontakt z urojonym bóstwem

Skąd wiesz że Bóg jest urojony ?
wszechświat powstał bez przyczyny ?
i skąd wiesz że powstał z niczego?

I jeszcze to:
danbog napisał(a):
Pogrzeb - Wykorzystanie ucieczki od rzeczywistości w celu złagodzenia fizycznych reakcji emocjonalnych na fizyczną śmierć bliskiej osoby

Czy chcesz powiedzieć że Ateiści nie robią pogrzebów? ,w taki razie co robicie ze zmarłymi?

Pozdrawiam

Śr lut 27, 2008 14:52

i skąd wiesz że powstał z niczego?

A Ty Sewerynie skąd wiesz, że powstał z niczego?

Seweryn napisał(a):
2)Rozumiem że to pomyłka:

danbog napisał(a):

Nie pomyłka, tylko przykład pytania bezsensownego, bo sam mówiłeś, że wszystkie pytanie mają sens. Czytaj całe posty, a nie tylko fragmenty zdań.

Cytuj:
Czy chcesz powiedzieć że Ateiści nie robią pogrzebów?

Danbog mówił o pogrzebach w sensie religijnych uroczystości pożegnania zmarłego który przechodzi na "tamten świat". Nie widać tego?

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Śr lut 27, 2008 15:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Następna strona