Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 6:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Watykan zapowiada zmiany w celebracji mszy 
Autor Wiadomość

Post Watykan zapowiada zmiany w celebracji mszy
Cytuj:
"Koniec nadużyć liturgicznych, msza święta to nie show" - pisze włoski dziennik "La Stampa" informując, że Benedykt XVI apeluje do kapłanów o odprawianie liturgii z godnością i dostojeństwem.

Gazeta podkreśla, że Watykan zamierza położyć kres - jak to ujmuje - "ekstrawagancjom" podczas mszy świętych.

"La Stampa" przytacza wypowiedzi sekretarza Kongregacji Kultu Bożego arcybiskupa Alberta Malcolma Ranjitha, który przypomina, że msza to nie spektakl, lecz ofiara, dar i tajemnica i zapowiada wprowadzenie większego rygoru w kwestiach dotyczących sposobu jej odprawiania.

Według tych zapowiedzi wprowadzony zostanie bezwzględny wymóg przyklękania przed Najświętszym Sakramentem, zaś kazania nie będą mogły trwać dłużej niż 10 minut i muszą być związane z czytaniami Ewangelii na dany dzień. Hostii nie będzie można podawać do ręki, ale tylko do ust klęczącemu, a nie stojącemu wiernemu. Zakazane zostaną wszelkie elementy obrządku, niezgodne z nauką Kościoła, które stawiają celebransa w centrum uwagi.

"La Stampa" podkreśla, że zaniepokojenie Watykanu budzi brak należytego szacunku dla Eucharystii.

Niektórzy księża swą niewytłumaczalną ekstrawagancją nadużywają liturgii, jakby była to własność ich samych, a nie Kościoła - powiedział sekretarz Kongregacji Kultu Bożego.

Arcybiskup Ranjith dodał następnie: "koniec z nadużyciami i osobistymi interpretacjami"

Co katolicy na to? Zakaz przyjmowania Komunii na rękę i w pozycji stojącej to dość spora zmiana we wskazaniach odnośnie celebracji mszy, chyba dla wielu osób to będzie szok.

Pn lut 25, 2008 16:22
Dlaczego szok ? ja przyklękam przed przyjęciem komuni św i uważam ze to dobre rozwiązanie !!! Do reki ? A to można wogole przyjąć komunie na ręke? heh ja nawet nie wiedziałem o tym !!

Pn lut 25, 2008 19:37

Ja tego nie oceniam czy to jest dobre czy to jest złe. Piszę że to szok, bo na pewno ludzie którzy do tej pory przyjmowali komunię inaczej, będą zdumieni, tak samo jak byliby zszokowani ludzie którzy do tej pory przyjmowali komunię tylko na kolanach i doustnie, a nakazano by przyjmować na stojąco i do ręki.
Ograniczenie czasu trwania kazania do 10 minut to też dość mocna zmiana, nie uważasz?

Pn lut 25, 2008 19:50
Co do kazania to chyba dobrze, może być krótkie ale treściwe i dotyczące liturgii słowa.
W sumie nie tak dawno przynajmniej u nas wprowadzali komunię na rękę teraz już likwidują, druga sprawa, że ciekawy jaki jest procent ludzi przyjmujących tak komunię.
Według mnie postawa stojąca mogłaby zostać.

Pn lut 25, 2008 20:10

Nie rozumiem ograniczenia długości kazania. Czy na pewno długie = nudne i nie na temat? To chyba zależy od rodzaju odbiorców. Takie np. msze u Pawlukiewicza który mówi średnio po 30 minut gromadzą tłumy. Czy tłumy nadal będą przychodzić gdy streści się w 10 minutach?

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pn lut 25, 2008 20:41

Ja tego nie oceniam czy to jest dobre czy to jest złe. Piszę że to szok, bo na pewno ludzie którzy do tej pory przyjmowali komunię inaczej, będą zdumieni

Bez przesady - KEP dopuścił możliwość udzielania Komunii św. "na rękę" w 2004 roku i nie wszyscy biskupi wprowdzili ją w swoich diecezjach.

Cztery lata owej praktyki, która wciąż, na szczęście, w Polsce jest wyjątkiem to za mało, by wycofanie się z niej miało wywołać szok.

Oglądający Pasterkę z Watykanu pewnie zauważyli zmianę - Ojciec Święty w czasie Mszy osobiścierozdawał Komunię św. tylko do ust, pozostali szafarze podnocili Ciało Pańskie na tyle wysoko,by naturalne było przyjęcie Go do ust i tylko osobom wyraźnie wyciągającym ręce (były to głównie zakonnice) podawaki Komunię na dłoń.

Czy dojdzie w najbliższym czasie do zakazu Komunii na rękę? Osobiście wątpię. Jeszcze nie teraz.

Podejrzewam, że na razie J.Św. skupi się na egczekwowaniu poprawnego użycia Mszału Pawła VI i respektowania OWMR,a da Bóg, to za parę lat może i doczekamy odwrotu od Komunii na rękę.

Wt lut 26, 2008 11:37

Cytuj:
Takie np. msze u Pawlukiewicza który mówi średnio po 30 minut gromadzą tłumy. Czy tłumy nadal będą przychodzić gdy streści się w 10 minuta

pytanie brzmi czy tłumy przychodzą spotkać Boga czy podziwiać guru?

Wt lut 26, 2008 11:49

,,Msze u ..." mam rozumieć, ze wartość Eucharystii jest rożna w zależności od tego U KOGO?

Wt lut 26, 2008 11:52
Ja osobiście nie dojrzałam do przyjmowania Komunii na rekę (i jeszcze mi do tego baaaardzo daleko), więc ewentualny zakaz nie miałby dla mnie żadnego znaczenia.
Jesli natomiast chodzi o podawanie Komunii tylko klęczącym wiernym: to czy miałaby to być rezygnacja z podchodzenia procesyjnego? Jesli tak, to nie za bardzo mi sie to podoba. Obecny sposób, kiedy ludzie podchodzą w procesji i przyklekają bezpośrednio przed podejściem do kapłana, wydaje mi sie bardzo dobry i absolutnie nie zgadzam się, ze jest to okazywanie braku szacunku. O wiele godniejsze może być takie spokojne, uporządkowane podchodzenie z przyklękaniem, niz przepychanie sie ludzi w dochodzeniu do stopni ołtarza czy barierek, wchodzenie sobie na głowę, potrącenie.

Homilia... nie mam pojęcia ile trwa w moim kościele. Cała msza trwa zazwyczaj ok. 70 minut, ale ile z tego zajmuje homilia? Jakos nigdy nie przyszło mi do głowy żeby spoglądać na zegarek.
Natomiast prawda jest, że w niektórych kościołach homilie nie maja żadnego związku z czytaniami mszalnymi. Polecany tu wyżej ks. Pawlukiewicz kiedyś takie głosił (wtedy jak zdarzało mi się go słuchac, ale to było wieki temu - nie mam pojęcia czy tak jest nadal). Jego kazania były bardzo dobre i ciekawe, ale w moim mniemaniu duzo bardziej nadawałyby sie na jakieś osobne konferencje czy rekolekcje.

Wt lut 26, 2008 12:14

vrobelek napisal
Cytuj:
Takie np. msze u Pawlukiewicza który mówi średnio po 30 minut gromadzą tłumy. Czy tłumy nadal będą przychodzić gdy streści się w 10 minuta

pytanie brzmi czy tłumy przychodzą spotkać Boga czy podziwiać guru?

Na liturgii Słowa jest ten sam Jezus co na Liturgii ołtarza. Tak jak Tego z ołtarza Ciała trzeba podać wiernym, tak samo Tego z ołtarza Słowa trzeba podać wiernym.

Wt lut 26, 2008 12:36

Watykan nie przygotowuje żadnego dokumentu, który znosiłby Komunię św. na rękę. Zapewnił o tym w rozmowie z austriacką agencją „Kathpress” sekretarz watykańskiej Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, abp Albert Malcolm Ranjith.
Pochodzący ze Sri Lanki hierarcha zdementował doniesienia włoskiego dziennika "La Stampa", który powołując się na jego wypowiedzi, sugerował, że Watykan planuje odejście od niektórych reform liturgicznych Soboru Watykańskiego II. Zgodnie z nimi Kościoły lokalne mogą same decydować, czy Komunię św. przyjmować stojąc lub klęcząc bądź otrzymywać ją na rękę do ust.

Arcybiskup wskazał, że reguły dotyczące sprawowania liturgii potwierdza także watykańska instrukcja "Redemptionis sacramentum" z 2004 r. „La Stampa" stwierdziła w poniedziałkowym wydaniu, że w przygotowywanym dokumencie miałby się znajdować m.in. takie zalecenia jak: wierni powinni przyjmować Komunię św. tylko klęcząc a kazanie podczas Mszy św. nie powinno trwać dłużej niż 10 minut.

Abp Ranjith przypomniał, że zagadnieniom dotyczącym liturgii poświęcone będzie zapowiedziane przez Benedykta XVI po Synodzie Biskupów na temat Eucharystii, który odbył się w 2005 r. „Kompendium o rozumieniu i sprawowaniu Eucharystii”. Podkreślił, że będzie ono dotyczyło zupełnie innych spraw, a nie Komunii św. do ust czy kazań. „W odniesieniu do sprawowania mszy św. jasne normy jej sprawowania zawierają księgi liturgiczne” – zaznaczył watykański hierarcha i dodał: „Nie planuje się zatem żadnych dokumentów w odniesieniu do Mszy św. jak twierdzi „La Stampa”

Turyńska gazeta cytuje wypowiedzi abp Ranjith, który mówił, że „Msza św. to nie spektakl, lecz ofiara, dar i tajemnica". Również Benedykt XVI nieraz apelował do kapłanów o odprawianie liturgii z "godnością i dostojeństwem". Powołując się na te wypowiedzi „La Stampa” spekuluje, że Watykan planuje, aby do wszystkich kościołów powróciły balustrady, przy których wierni mogli przyklękać przyjmując Komunię św

Cz lut 28, 2008 8:41

Ja osobiście nie dojrzałam do przyjmowania Komunii na rekę (i jeszcze mi do tego baaaardzo daleko), więc ewentualny zakaz nie miałby dla mnie żadnego znaczenia.
Jesli natomiast chodzi o podawanie Komunii tylko klęczącym wiernym: to czy miałaby to być rezygnacja z podchodzenia procesyjnego? Jesli tak, to nie za bardzo mi sie to podoba. Obecny sposób, kiedy ludzie podchodzą w procesji i przyklekają bezpośrednio przed podejściem do kapłana, wydaje mi sie bardzo dobry i absolutnie nie zgadzam się, ze jest to okazywanie braku szacunku. O wiele godniejsze może być takie spokojne, uporządkowane podchodzenie z przyklękaniem, niz przepychanie sie ludzi w dochodzeniu do stopni ołtarza czy barierek, wchodzenie sobie na głowę, potrącenie.

Przyjmowanie procesyjne komunii też uważam za dobre rozwiązanie, ale ono wcale nie wyklucza przyjmowania Komunii na klęcząco - w czym tkwi problem żeby wierni podchodząc po dwóch do kapłana przyklękali? Jak się nauczą to to tez sprawnie pójdzie :)

N mar 02, 2008 18:40

Hmmm. Przed czasami "kolejkokomunii" kwestę komunikowania dużej ilości wiernych rozwiązywało wyjście księdza z ministrantem do nawy głównej - wierni klęczeli wzdłuż kościoła. W niektórych świątynich (np. Boże Ciało na krakowskim Kazimierzu) zachował się jeszcze ten zwyczaj...

Nota bene - z moich obserwacji wynika, że przyklęknięcie w kolejce do Komunii zanika w zastraszającym tempie - w niektórych kościołach przyklęka mniej niż 1/5 osób przystępujących do Komunii (i nie są to staruszki o kulach)...

Pn mar 03, 2008 17:09
miałam tego nie pisać, ale niech tam, jeśli to kogoś zgorszy - przepraszam, choć uważam, że naprawdę nie ma powodów... ot, ludzka rzecz.
czy ktoś z Was doświadczył kiedyś sytuacji, kiedy kapłan udzielający Wam komunii św. przed sięgnięciem po kolejną hostię dyskretnie wyciera palce o ornat? ja doświadczyłam. nie będę się wdawać w szczegóły, bo i po co. skupienie i nabożność odrobinę biorą w łeb od zwykłej ludzkiej natury...
szanuję to, że ktoś nie chce przyjmować komunii św. na dłoń, ale zabranianie tego (mówię o tych diecezjach, gdzie biskup nie wyrazili na to zgody) jest dla mnie niewytłumaczalne.
jeśli jestem z własnej woli niegodna przyjęcia komunii to naprawdę nie ma znaczenia w jak zewnętrznie godnej formie zostanie mi ona udzielona. oczywiście, że poważną sprawą jest większe niebezpieczeństwo zbeszczeszczenia hostii, ale przecież osoba otrzymująca hostię na dłoń nie spożywa jej dopiero w ławce, ale od razu - zaraz po otrzmaniu i przed odejściem. kwestia zwrócenia na to bacznej uwagi osoby udzielającej.

Pn mar 03, 2008 17:53

Ratunkiem dla Kościoła jest odzyskanie poczucia sacrum w Kościele. Klękanie jest elementem przywracania poczucia sacrum. Komunia w kolejece choć do ust stoi tu w pewnej sprzeczności. Zresztą to zwyczaj protestancki, sztucznie przeniesiony na grunt katolicki.
Klękanie musi i mam nadzieje będzie wynikać z całego przebiegu mszy , jej przesłania, a nie z nakazu .

Pn mar 03, 2008 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona