Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 1% - czemu coraz trudniej go oddać? 
Autor Wiadomość

Bo czytam, i czytam, i czytam... i nic nie kapuję.
O co chodzi z tym ZUSem? Jaki zwrot podatku za kilka miesięcy? Gdzie tu komplikowanie życia? Gdzie dodatkowa praca buirowa?
I w ogóle..... jaki jest związek Twojej wypowiedzi z tematem (czyli przekazywaniem 1% podatku na cele charytatywme, dobroczynne, itp.)?

Wieczor byl, wiec troche poplatanie wyszlo :)

Wypelnianie zeznania podatkowego to praca biurowa.

Z ta praca wiaze sie czy dostaniesz (nalezny) zwrot podatku wkrotce - jesli wykonasz ta prace biurowa dobrze, badz bedziesz ta prace biurowa robic od nowa - jesli sie pomylisz.

Zabawa w procent na cele charytatywne to kolejny punkt, w ktorym mozna popelnic blad.

Wniosek: aby uniknac bledow, wygodnie jest nie dodawac sobie zbednej pracy zwiazanej z tym procentem.

Mam nadzieje, ze teraz jest jasniej.

Pt lut 29, 2008 7:44
1. Zeznanie podatkowe musisz wypełnić tak czy siak.
2. Policzenie 1% to zadanie na poziomie jednej z początkowych klas szkoły podstawowej.

PS. Zeznania podatkowe wysyła sie do Urzędu Skarbowego ;)

Pt lut 29, 2008 8:38

1. Zeznanie podatkowe musisz wypełnić tak czy siak.
2. Policzenie 1% to zadanie na poziomie jednej z początkowych klas szkoły podstawowej.

PS. Zeznania podatkowe wysyła sie do Urzędu Skarbowego ;)

Masz racje, musze wypelnic.

Ja nie mam codziennej praktyki w wypelnianiu urzedowych dokumentow, dla mnie wiekszosc skrotow myslowych zawartych w takich dokumentach jest nieczytelna.

Umiejetnosc rachowania to jedno, znajomosc nomenklatury prawnej (czyli 'co ja tak wlasciwie do $!@#% obliczam!?') to drugie. Znam przypadek zawodowej ksiegowej, ktora popelnila kilka bledow (ktore kosztowaly ja pewna znaczna kwote pieniedzy).

Przecietny podatnik nie potrafi obslugiwac komputera.

Masz racje, Urzad Skarbowy. Ta czy inna nazwa nie czyni wizyty w urzedzie mniej (delikatnie mowiac) niepozadanej.

Powiem wprost: niechec do zabawy w 1% nie jest z powietrza.

Pt lut 29, 2008 8:59
(...)

Powiem wprost: niechec do zabawy w 1% nie jest z powietrza.

Jasne, że nie z powietrza :!:
Nie można bowiem mieszać powietrza z analfabetyzmem i lenistwem - umysłowym i fizycznym :evil: :razz:

Jeżeli składasz zeznanie na formularzu PIT-37, to w tym roku aby przekazac 1% (lub mniej) swojego podatku dochodowego na rzecz wybranej Organizacji Pożytku Publicznego wystarczy wypełnic trzy pozycje w cześci "I" tego formlularza

- w poz. 124 wpisujesz nazwę organizacji ktorej chcesz przekazac część swego podatku,
- w poz. 125 wpisujesz numer pod jakim ta OPP została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego (KRS) - numer do znalezienia w internecie, orasie , radiu, telewizji . Dowiesz si e go rowniez telefonicznie w kazdym Urzedzie Skarbowym

- w poz. 126 wpisujesz kwote jka chcesz przekazać, z tym ze nie moze ona byc wyższa niz kwota podatku ktorą wcześniej wpisałeś w poz. 112

I to juz wszystko co trzeba zrobic aby twoja darowizna dotarła do wybranej przez Ciebie organizacji

Przypominam, że aby obliczyc 1% od jakiejś kwoty, trzeba tę kwote podzielic przez 100, albo po prostu przesunąć przecinek o 2 miejsca w lewo :razz: :razz: :razz:

Z twojej wypowiedzi wynika,że Twoja inteligencja nie pozwala ci na samodzielne wypełnienie zeznania, wiec i tak musisz to komuś zlecic lub poprosic o pomoc kogoś, kto to potrafi. A więc przekazanie przez Ciebie części podatku na rzecz jakiejś organizacji jest jeszcze prostsze.

Wystarczy, że temu, kto będzie sporządzał twój PIT
powiesz, którą organizację chcesz obdarować :!:

Nie mów, że to też przekracza twoje możliwości intelektualne :razz:

Pt lut 29, 2008 10:12

Monika75 napisał(a):
Bo czytam, i czytam, i czytam... i nic nie kapuję.
O co chodzi z tym ZUSem? Jaki zwrot podatku za kilka miesięcy? Gdzie tu komplikowanie życia? Gdzie dodatkowa praca buirowa?
I w ogóle..... jaki jest związek Twojej wypowiedzi z tematem (czyli przekazywaniem 1% podatku na cele charytatywme, dobroczynne, itp.)?

Wieczor byl, wiec troche poplatanie wyszlo :)

Wypelnianie zeznania podatkowego to praca biurowa.

Z ta praca wiaze sie czy dostaniesz (nalezny) zwrot podatku wkrotce - jesli wykonasz ta prace biurowa dobrze, badz bedziesz ta prace biurowa robic od nowa - jesli sie pomylisz.

Zabawa w procent na cele charytatywne to kolejny punkt, w ktorym mozna popelnic blad.

Wniosek: aby uniknac bledow, wygodnie jest nie dodawac sobie zbednej pracy zwiazanej z tym procentem.

Mam nadzieje, ze teraz jest jasniej.

Dude, nie wiem ile masz lat, ale ja jestem młodym chłopcem, który w tym roku pierwszy (no, może drugi nie pamięam co było rok temu ;p) wypełniam całkowicie sam PIT-37. A pitów miałem dwa z umowy o pracę, jeden za zlecenie i jeden za rentę. To wszystko musiałem wykazać w pit-37 i zajęło mi to... pół godziny?

To same rozliczenia, teraz ten straszny 1%. Na samym prawie dole pita była taka rubryka z tym 1%. Nie wiedziałem na co dać, ale zadzwoniłem do mamy po jakieś info i mi podała na co mogę. Zdecydowałem sie na to i wpisałem tam (o zgrozo) aż dziesięcio cyfrowy numer i adres organizacji! Zajęło mi to... pół minuty?

Straszne, normalnie tyle nerwów, tyle pisania, jejku, no ja Cię rozumiem, przecież to można wyjść z siebie takie to trudne.

Na koniec rada - używaj programów do liczenia pitów, mamy XXI wiek.

Pt lut 29, 2008 14:40

Przecietny podatnik nie potrafi obslugiwac komputera.

Ale chyba umie z kartki gdzie ma wszystko napisane przepisać na wirtualną kartkę w te same pola ciąg liczb? Wpisywania danych osobowych nie poruszam bo to chyba każda dorosła osoba umie wpisać...

Pt lut 29, 2008 14:42

Cytuj:
- w poz. 126 wpisujesz kwote jka chcesz przekazać, z tym ze nie moze ona byc wyższa niz kwota podatku ktorą wcześniej wpisałeś w poz. 112

Mała errata. Jasne, nie może być wyższa, ale musi to być 1%, nie więcej. Bo jak w 112 będziesz miał 500pln to nie możesz w 126 wpisać sobie ot tak 499. :P

Pt lut 29, 2008 14:44
Jasne, nie moze być wyższa niż 1% kwoty podatku podanego w poz. 112
Mea culpa, - za bardzo skróciłem i wyszła "literówka" stylistyczna :oops: :oops: :oops:

Pt lut 29, 2008 16:55

Na razie udowodniliscie (panie i panowie o szybkich jezykach), ze potraficie wyzywac innych.

Innych, ktorzy wlasna, wieloletnia praca wypracowali podatek, z ktorego byla i ciagle jest finansowana pomoc dla rzeszy ludzi, ktorzy dzieki tej pomocy zyja.

Piszac, ze pit to jest prosty formularzyk to pykniecia w pol godzinki, wykazujecie sie brakiem wyobrazni.

Troche pokory i zejdzcie na ziemie czasami.

So mar 01, 2008 2:37
Na razie udowodniliscie (panie i panowie o szybkich jezykach), ze potraficie wyzywac innych.

Innych, ktorzy wlasna, wieloletnia praca wypracowali podatek, z ktorego byla i ciagle jest finansowana pomoc dla rzeszy ludzi, ktorzy dzieki tej pomocy zyja.

Piszac, ze pit to jest prosty formularzyk to pykniecia w pol godzinki, wykazujecie sie brakiem wyobrazni.

Nie kazdy PIT jest prosty do wypełnienia, ale trudnoci sa dopiero wtedy gdy masz wiele źródeł przychodów, prowadzisz działalnośc gospodarcza, korzystasz z ulg i odliczeń.
Wtedy najlepiej powierzyc sporzadzenie zeznania doradcy podatkowemy. Teraz to juz nie majatek.
Ale w kazdym przypadku przeznadczenie do 1 % podatku na rzecz OPP nie stanowi żadnego problemu i trudu

So mar 01, 2008 9:23

W którym miejscu?

Cytuj:

Porke? O co Ci chodzi? Co to ma do tematu lol?

Cytuj:

Nie wiem jak inne pity, ale tu mówimy o PIT-37, który jest banalny i każda osoba po 18 roku życia jeśli tylko umie czytać i przepisywać słowa i liczby to go rozliczy.

Cytuj:

Trochę inwencji i zejścia z lenistwa tudzież szukania wymówek.

So mar 01, 2008 9:57

Nie bede sie powtarzal, napisalem juz wszystko na ten temat.

Z mojej strony EOT

Pozdrawiam.

N mar 02, 2008 11:36

Jeśli umiesz korzystać z tego forum, to z pewnością poradzisz sobie z tym programem do rozliczania PITów:
http://pit.dobry.pl/

Jest darmowy. Bez złośliwości dodam, że rubrykę o przekazaniu 1% ma domyślnie wypełnioną i nie trzeba się tym martwić.

N mar 02, 2008 18:55
Tyle tylko, że w Polsce jak zwykle bałagan i brak informacji.
W PIT należy podać nazwę i numer KRS...media non stop podają, że te dane uzyskamy w każdym US.
Dziś byłam w US z PIT-ami....i co? bryndza totalna - żadnego wykazu, propozycji.
Jeden jedyny palkacik z danymi Stowarzyszenia pomocy dla dzieci chorych na mukowiscydozę.
Owszem przekazałam 1% ale wiem na przyszłość, że sama muszę znaleźć dane organizacji na którą chce przekazać ów procent.
Wcześniej przekazywałam 1% wybranej organizacji a US zwracał ową kwotę - teraz nie ma tej możliwości.

Pn mar 10, 2008 15:57
Tyle tylko, że w Polsce jak zwykle bałagan i brak informacji.
W PIT należy podać nazwę i numer KRS...media non stop podają, że te dane uzyskamy w każdym US.
Dziś byłam w US z PIT-ami....i co? bryndza totalna - żadnego wykazu, propozycji.
Jeden jedyny palkacik z danymi Stowarzyszenia pomocy dla dzieci chorych na mukowiscydozę.
Owszem przekazałam 1% ale wiem na przyszłość, że sama muszę znaleźć dane organizacji na którą chce przekazać ów procent.
Wcześniej przekazywałam 1% wybranej organizacji a US zwracał ową kwotę - teraz nie ma tej możliwości.

No to masz pecha i trafiłas na wyjadkowo dziadowski US. ja bym złozył wizyte Naczelnikowi a jakby nie pomogło to napisał do Izby Skarbowej.

Obecny system jest wygodniejszy, nie musisz szukać organizacji, jej adresu, wypełniać przelewow czy dowodow wpłaty, wpłacać i ponosic zwiazane z tym opłaty, czekać na zwrot
Wskazujesz i w zeznaniu komu i po problemie.
Jeżeli masz internet to zaden problem , wykaz jest na stromie Ministerstwa Finansów. Znajdziesz go tez na wielu innych stronach.

Jeżeli nie masz internetu a masz komputer to tez łatwo. Wykaz z reguły jest na rozpowszechnianych przez gazety i czasopisma bezpłatnych programach do wypełniania pitow. Na przykład na progranie z IPS jest w dwoch miejscach - na jako odrebna pozycja na płytce a takaze w jako pomoc w objasnieniach do konkretnych pozycji rormularza.

Jezeli nie masz komputera to musisz siegnąć po telefon lub sledzic media w ktorych pojawuiaja sie informacje w postaci przeróznych wykazów lub ogłoszeń zainteresowanych organizacji..

No i wreszcie mozna było pare lat temu wybrac organizacje i pozostac jej wierną
Pozdrowienia

Wt mar 11, 2008 10:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona