Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Co dobrego w Ateiźmie? 
Autor Wiadomość

Sewerynie, pokaż mi to forum o którym mówisz w pierwszym poście? Podaj linka, albo coś.
Może to jakiś emo-club, a nie forum ateistyczne?

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Pt lut 29, 2008 19:51

Sewerynie, pokaż mi to forum o którym mówisz w pierwszym poście? Podaj linka, albo coś.

Jest to główne forum Ateistów . Jako Ateista powinieneś wiedzieć jakie .

Pt lut 29, 2008 19:58

Pewnie chodzi o forum.ateista.pl ?
Gdzie tam widzisz te czarne kolory? :) Ładne niebieskie kolorki :)

Cytuj:
ponure nicki

I o czym to ma świadczyć? Pewnie większość osób tam się zarejestrowała, gdy zaczęła rozumieć, że ich światopogląd się zmienia. Wtedy nie jest łatwo, sam to przeszedłem. Musi minąć trochę czasu zanim się wszystko zrozumie i znajdzie życiowy cel. A nick pozostaje.

Ludzie na tamtym forum często szukają pomocy: wiadomo jak bywa w pewnych rodzinach: będziesz wierzyć, albo won z domu! Niestety w naszym kraju z tolerancją ciężko jeszcze jest, ale to powoli się zmienia.

Ateistów łączy to, że każdy z nich nie wierzy w bogów. Pod innymi względami są różnymi ludźmi. Przykładowo: Tak samo jak mamy metalowców Teistów, tak samo mamy metalowców Ateistów. Tylko Ci pierwsi nie wpadają na to forum (forum.wiara.pl), bo tak właściwie to po co mieli by to robić?

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Pt lut 29, 2008 20:23

Ja Ci Seweryn podam przykład poratalu Patriota.pl. Nie wiem jakie masz w tej kwestii poglądy, ale jeśli miałbym się sugerować tym właśnie forum Patriota.pl jako wzorem dla oceny patriotyzmu i patriotów to mogła by być ona dość niegatywna. Podobnie mogę powiedzieć ze jest tysiąć powodów aby tak negatywnie ocenić patriotyzm i mogę podac przykłądy osób, organizacji itd. Jeśli tylko dobrze dobierzesz możesz wszystko udowodnić. Ale to już nie jest obiektywne.

Ja myśle że Ty troche na siłe chcesz przekonać samych ateistów że męczą się swoją niewarią, że co noc mają dreszcze i budzą się z krzykiem. A to poprostu zwykli ludzie którzy niewierzą i żyją sobie spokojnie nieraz i nie przejmują tym wszystkim co im sugerujesz. To oczywiste że niewierząc w Boga podobnie wyznają dobre zasady i prawa. Ładnie opisuje to preambuła do polskiej Konstytytucji z 1997 roku.

Pt lut 29, 2008 23:23

Twoje wypowiedzi Sewerynie bardzo mnie dziwia , masz jakis dziwny ze tak to nazwe stosunek do ateistów. Jestem ateista od dłuzszego czasu , ale nigdy nikogo nie probowałem "nawrocic" bo po co?? Piszesz ze na forum ateistycznym jest duzo czerni , smetne nicki , jest ponuro itp. (czesto to forum odwiedzam i wiem ze tak nie jest) nawet gdyby było to co , moze niektorym sie to podoba.Ja lubie czerń, ogladam horrory, lubie sobie poprzeklinac , ale co w tym złego , jezeli nikogo tym nie obraze to nie widze w tym nic złego. Chyba ze kiedys doznałes przykrosci ze strony ateisty i teraz na tym forum prubujesz sie zemscic. Ogladałes kiedys wywiad Kuby Wojewodzkiego z "Vaderem" czy Nergalem wokalista Behemotha? mnie ich wypowiedzi sie podobały, mowili o czyms co w normalnym swiecie by nie przeszło , pokazali inna strone zycia. Czemu o tym mowie?? Poniewaz słucham metalu, lubie czarny kolor ale mam tez wielu przyjacioł ktorzy szanuja mnie za to kim jestem. I religia nie ma tu nic do gadania, ateista jest takim samym człowiekiem jak katolik czy buddysta. I jezeli uwazasz ze jestesmy tu po to zeby wciskac komus nasz poglad to sie mylisz.
Ja jestem tu po to zeby poznac opinie na temat ateistow. Czytajac twoje jestem zdumiony jak mało masz szacunku do nich i tym samym do mnie.
postaraj sie choc troche przemyslec to co napisałem , poniewaz szacunek do religii to szacunek do wyznajacych ta religie osob. Mam nadzieje ze nie wezmiesz za złe tego co napisałem , poniewaz nie chcialem cie w zaden sposob obrazic, tylko uzmyslowic ci ze trzeba byc w pewnych sprawach tolerancyjny. Pozdrawiam

Pt lut 29, 2008 23:25

Co daje człowiekowi Ateizm? według mnie , niesie on więcej złego niż dobrego. Dowodem tego jest forum Ateistów . Żadnych hamulców , kolorem dominującym jest czarny ,ponure nicki , żadnych zasad- łacina podwórkowa dozwolona ,a nawet wskazana , moderatorzy klną jak szewcy .

Nie dziwię się , że niektórzy Ateiści nie wytrzymują tego fałszu i przychodzą na forum wiara, gdzie mogą normalnie porozmawiać. Nie ma tu żadnego wyzywania . Brak idiotycznych nicków , cała gama kolorów , czerni jak najmniej , nikt nie szczyci się bezsensownymi podpisami o obrzyganej prostytutce .Nikt nie podważa historii , moderatorzy nie klną . Ludzie widzą sens życia ,zamiast narzekać jaki ten świat jest okropny.

Obraz tych dwóch portali pokazuje różnice w życiu z Bogiem i bez .

1. Przedewszystkim wynikiem ateizmu jest humanizm .
2. O jakim fałszu mówisz ?
3. Niesie on więcej dobrego niż złego .
4. O jakim forum mówisz ?

Jeśli o tym forum to :
a). Istnienie tego forum stanowi wyzwanie dla ateistów , co do potyczek intelektualnych z teistami .
b). Idiotyczność nick'ów , to rzecz gustu .
c). Być może nikt nie podważa tu historii , zato nagminiee podważa się całą resztę nauki .
d). Jeśli ktoś tu widzi sens życia to właśnie ateiści , wierzący zaś "widzą" swoje bóstwo , które zrozumienie jakiegokolwiek sensu im uniemożliwia .

Pozdrawiam .

So mar 01, 2008 23:58
Atei napisał(a):

kurna chata!!!!
które to do jasnej i ciężkiej???

N mar 02, 2008 1:04

Zastanawiam się czy w ogóle kiedykolwiek ateiści zorganizowali się zbiorowo. Bo, coś wydaje mi się, ze dopiero teraz coś się zaczyna dziać. Jednak prócz narzekania i niszczenia religii jakiejkolwiek która wpadła, by im w łapy nie widać.
Tych ludzi co są ateistami wiąże między sobą to, że nie wierzą. Tyle, że już tutaj zaczyna ich dzielić niewiara w różnych bogów z miejsc z których pochodzą. Podejrzewam, że gdyby trafili na tych ludzi [zorganizowanych zbiorowo] wedle których moralności żyją, przyjęli by ich religię i zwyczaje bardzo szybko. Teraz nie wiadomo kto gdzie zasiewa propagandę cywilizacyjna. Dzięki odbiornikom telewizyjnym, pismom, radiu może ktoś zostać wychowany według pojęć odstających od norm moralnych społeczeństwa w którym żyje.

To co mamy jako spuściznę po przodkach [niekoniecznie polskich tylko przodkach, pisze ogólnie] w materialnej postaci posiada zdobnictwo związane z religiami, wierzeniami. Zszokowało mnie kiedyś to, że nawet dywany które tak są wychwalane [bodajże perskie] miały zdobnictwo związane z symbolika religijna.
Nie dość tego to cała kuchnia cywilizacji sakralnych jak np żydowska jest ustawiona pod dyktando religii.

Nie da się ukryć, że motorem pchającym ludzi w postęp są religie.
Choć nie zawsze ciągną ciągle do przodu, a niekiedy wręcz hamują postęp, to jednak podwyższają poziom samoświadomości człowieka.

Gustave Le Bon napisał w swojej książce "Psychologia tłumu" że gdyby ateizm stał się popularny wśród tłumów, swoją zewnętrzną formą przypominałby religię. Coś w tym jest. Każda grupa dominująca dąży do radykalizacji poglądów i wyniszczania grup mniejszych. Przykładem jest kościół, który próbuje wszelkimi sposobami utrzymywać swoją pozycję w społeczeństwie.

Co to znaczy że podwyższaja stopień samoświadomości? Możesz to rozwinąć?

Cz mar 06, 2008 1:57

I ta ciągła rozmowa . Rozmowa o czymś czego rzekomo nie ma .

Przypominam Ci - że rozmowa na niniejszym forum jest identyczna. Nie ma dowodów na nieistnienie boga - a więc rozmowa na forum ateistów jest o czymś, czego rzekomo nie ma. Nie ma również dowodów istnienie boga - a więc rozmowa na forum wiara.pl jest o czymś, czego również rzekomo nie ma.

Obrazek

Pt mar 14, 2008 17:47

Seweryn napisał(a):
I ta ciągła rozmowa . Rozmowa o czymś czego rzekomo nie ma .

Przypominam Ci - że rozmowa na niniejszym forum jest identyczna. Nie ma dowodów na nieistnienie boga - a więc rozmowa na forum ateistów jest o czymś, czego rzekomo nie ma. Nie ma również dowodów istnienie boga - a więc rozmowa na forum wiara.pl jest o czymś, czego również rzekomo nie ma.

Katolik wierzy że Bóg istnieje , więc rozmawia o czymś co według niego jest . Natomiast jeśli ktoś nie wierzy to rozmawia o czymś czego żekomo nie ma ,więc dziwi mnie czemu Ateista nie rozmawia np. o krasnalach ?

A wracając do tenatu to nikt jeszcze nie napisał co dobrego w Ateiźmie .
Jeśli nikt jeszcze tego nie napisał to chyba nic .

Pt mar 14, 2008 23:24

Ja bym chciał poprosić o link do tego "głównego forum ateistów", bo ni w ząb nie kojarze.

Pt mar 14, 2008 23:44

Chciałem tylko napisać, że wg ateistów rozmowa na tym forum również dotyczy czegoś czego nie ma. Więc wg. Waszego rozumowania powinna być bez sensu.

Ale czy zawsze jak sie rozmawia o czymś czego nie ma to jest to bez sensu? Nie, jeśli WIESZ że czegoś nie ma - np. jak mówisz żonie, że NIE MA już cukru, bo WIDZISZ, że cukiernica jest pusta. Wy rozmawiacie o czymś w co WIERZYCIE, że istnieje.

Obrazek

So mar 15, 2008 10:58

Ateizm jest jedną z odmian satanizmu. Odrzucając Boga czynię to samo co uczynił Szatan. Jeżeli człowiek posiadał by tylko jeden rodzaj myślenia tj.myślenie racjonalne, nie ponosiłby odpowiedzialności za swój brak wiary.Ale myślenie racjonalne jest jednym z wielu rodzajów myślenia i nie jedynym.Inaczej trzeba by pozamykać w wariatkowie większą część populacji a artystów,poetów,mistyków itp., po prostu wysłać na księżyc.
Mózg ludzki oraz ludzka świadomość- mimo wieloletnich badań- nadal są niezbadane i niepojete. Naukowcy mówią, że czym bardziej odkrywają tym więcej znaków zapytania...

So mar 15, 2008 11:20
zbanowany na stałe

Ateizm jest jedną z odmian satanizmu. Odrzucając Boga czynię to samo co uczynił Szatan

Nie bardzo.
Szatan raczej nie miał wątpliwości co do istnienia Boga, ateizm natomiast zasadza sie na wątpliwościach co do lansowanych przez różne religie poglądów na temat Niego samego i Jego woli.

A tak poza tym-mógłbyś zdefiniować 'satanizm' ?

So mar 15, 2008 11:40
Katolik wierzy że Bóg istnieje , więc rozmawia o czymś co według niego jest . Natomiast jeśli ktoś nie wierzy to rozmawia o czymś czego żekomo nie ma ,więc dziwi mnie czemu Ateista nie rozmawia np. o krasnalach ?

Ależ rozmawia,
Bóg jest dla ateisty na poziomie krasnali.
Gdybym rozmaiwał z wyznawcami krasnali to rozmawiał bym o krasnalach, a że rozmawiam z katolikami to rozmawiam o bogu.
Ale to nie znaczy, że traktuję tego boga jako niewiadomo co, traktuję go mniej więcej tak jak krasnala.
Jeżeli zaczniesz twierdzić, że wierzysz w krasnale, będę rozmawiał z Tobą o krasnalach.
Jeżeli twierdzisz, że wierzysz w boga, rozmawiam z Tobą o bogu. :-)

So mar 15, 2008 12:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona